Dakcoating en dakpannen coating

Voor het beschermen, waterdicht maken, verfraaien en repareren van daken en dakpannen.

Verleng de levensduur van uw dak met dak coating

Het dak is één van de belangrijkste onderdelen van een gebouw. Het vormt een sterke barrière tegen de penetratie van wind, sneeuw en regen. Een beschadiging van het dak of dakpannen kan al snel leiden tot duizenden euro’s schade- en reparatiekosten. Een manier om dit te voorkomen is om uw dak te behandelen met een dak of dakpannen coating.

In Nederland winnen vloeibare coatings steeds meer aan populariteit voor het waterdicht maken van platte daken. Maar ook voor daken met pannen is het een veelgebruikte oplossing. En dat is niet gek! Het coaten van huidige dakpannen om deze te repareren of te verfraaien scheelt tussen de 50-70% aan vervangingskosten. Er zijn tevens innovaties op gebied van energiebesparing, hittereflectie en zonnepanelen coating.

In dit artikel bespreken we verschillende soorten dak coating voor verschillende type daken (met én zonder dakpannen!). Zodat u geïnformeerd op zoek kan naar een coating die past bij uw wensen.

Bitumen
Voordelige keus
Vloeibaar rubber
Kleinverpakking
Bitumen

Dakcoting en dakpannencoating aan vakman uitbesteden

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Uw dak coaten met de juiste coating per type dak

Een dak of dakpannen coaten is alleen de investering waard wanneer u gebruik maakt van de juiste coating. Dit verschilt per type dak en het materiaal van de ondergrond of dakpannen. Ook de omgeving speelt een rol. Heeft het dak bijvoorbeeld te kampen met hevige wind, zout water of juist de volle zon? Er is een geschikte dakcoating voor ieder dak.

 1. Platte daken – Commerciële en industriële gebouwen, fabriekshallen en schuren
  Een groot voordeel van platte daken is dat ze het meest voordelig zijn in de aanleg. Er is minder oppervlakte en dus ook minder coating nodig. Een gevaar van dit type dak is dat er snel waterophopingen en er daardoor lekkages kunnen ontstaan.
  Een plat dak coaten: de beste coating voor een plat dak is een coating met sterk waterafstotende eigenschappen. Bijvoorbeeld bitumen/asphalt, rubber of een polyurea spray coating.
 2. Zadeldak en andere gebogen type daken met dakpannen – particuliere woningen, kerkgebouwen, boerderijen, tehuizen etc.
  Vaak wil men het oorspronkelijke uiterlijk van de dakpannen niet verhullen maar juist repareren of verfraaien. Een zwarte of witte dekkende dakcoating zoals die gebruikt wordt op platte daken is daarom vaak geen goede optie. Er zijn transparante coatings of coatings in de kleur van dakpannen beschikbaar. De coating moet de levensduur van de dakpannen verlengen, huidige pannen beschermen en eventuele lekkages repareren.
  Een dak met dakpannen coaten: vaak een een transparante of gekleurde tweecomponenten coating, siliconen coating of een acryl dakverf.
Aanbevolen als u direct wilt beginnen

Deze dakcoating brengt u aan in alle weersomstandigheden

Het merk Soudal heeft sinds kort een dakcoating uitgebracht die kan worden aangebracht op alle soorten daken in alle weersomstandigheden. Het product is makkelijk aan te brengen (gebruiksklaar) en dicht direct lekkende daken, goten en dakpannen.

Zelfs bij regenweer, vorst of stilstaand water kunt u deze coating gebruiken voor het renoveren of herstellen van uw dak.

Wilt u dus direct aan de slag? Dan bevelen wij deze voordelige dakcoating van Soudal aan.

De beste dakcoating of dakpannen coating?

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende soorten coatings voor het coaten van dakpannen en platte daken. Maar welke is nu het meest geschikt voor uw project? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. Let op: de meeste dakcoatings zijn geschikt voor het coaten van veelvoorkomende dakbekleding materialen (beton, bitumen, metaal, steen etc.) maar in sommige gevallen is er wel een primer nodig. Laat u hierover altijd goed informeren om toekomstige hechtingsproblematiek te voorkomen.

Soort dakcoatingOndergrondVoordelenNadelenPrijs per m2
Bitumen & vloeibaar rubberPlatte daken, alle ondergrondenErg veelzijdig, kan over alle ondergronden worden aangebracht (zelfs voor het insluiten van asbest) Beperkt aantal kleuren beschikbaar, kan niet transparant worden aangebracht. Hoog verbruik, slecht afbreekbaar voor het milieuLaag
Acryl & 1- component Dakpannen en platte dakenEenvoudig te verwerken, voordelig, UV bestendigSnelle slijtage, regelmatig bijwerken noodzakelijk, minder geschikt voor zwaar weer omgevingenLaag
Polyurea coatingPlatte dakenBestendig tegen hoge en lage temperaturen, hoge elasticiteit, droog in seconden, uiterst waterbestendigDunne laag dus oneffenheden blijven zichtbaar, niet zelf aan te brengen zonder de juiste apparatuurGemiddeld
2- component coating (epoxy & polyurethaan)Dakpannen en platte dakenVeel beschikbare kleuren (ook transparant), uiterst waterbestendig, slag- en stootvastMoet onder de juiste temperatuur omstandigheden worden aangebracht. lange droogtijdGemiddeld
Siliconen coatingDakpannen en platte dakenHoge uv bescherming, uiterst waterdicht, milieuvriendelijk, reflectieve eigenschappenDuurste optie en eenmaal dak coaten met siliconen betekent in de toekomst weer hetzelfde product gebruiken of volledig verwijderenHoog

Dakcoating en dakpannen coating Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
bol.com verf kopen
Bestel verf
praxis verf en coating

Dakpannen coaten; algemene voor- en nadelen

Dakpannen schoonmaken en impregneren (zo wordt het coaten ook wel genoemd) neemt alle hoeken en rondingen mee, zodat het dak een volledig nieuwe uitstraling krijgt. Dat niet alleen, dakpannen coating biedt de volgende voordelen:

 • Relatief lage kosten t.o.v. het vervangen van dakpannen

  dakpannen coating resultaat

  Resultaat Dakpannen coating

 • Het maakt dakpannen water en vuilafstotend
 • Ook de hoeken en rondingen worden volledig door verf gedekt
 • Minder vergeling/verkleuring
 • Verlengt de levensduur van de dakpannen
 • Voorkomt aanslag van mossoorten en groene aanslag (algen)
 • Verfraait het gebouw (en verhoogt de verkoopbaarheid)

In sommige gevallen kunt u beter niet ervoor kiezen om uw dakpannen te coaten:

 • Dakpannen coating is geen wondermiddel, bij grote beschadigingen moeten de dakpannen worden vervangen.
 • Dakpannen coating hecht alleen op een schoon dak, soms zijn de dakpannen zo poreus dat deze niet bestand tegen grondig reinigen.
 • Niet alle dakpannen coatings zijn van dezelfde kwaliteit. Laat goedkoop geen duurkoop zijn!

Particuliere dakcoating prijs per m2

Vele coating leveranciers bieden pakketten aan met alle benodigdheden voor dakpancoating ofwel reinigen en impregneren van uw dak. De grondregels voor een goed resultaat? Werk nauwgezet, laat alles goed inwerken en drogen én, tot slot, pak alles zorgvuldig af! Hiermee voorkomt u dat er nevel op bijvoorbeeld windveren, boeidelen en dakramen komt. Onderaan dit artikel leest u de instructies “dakpannen coaten in drie stappen”.

Wanneer u zelf dakpannen wilt gaan coaten raden wij een 1-component coating aan. Deze is het makkelijkst te verwerken van alle opties en behoeft geen professionele apparatuur. Hieronder een aantal voorbeelden van 1-component dak coating prijzen. Het verbruik ligt rond de 0,8 tot 2,8 m² per liter.

TENCO Dakcoating | 1 liter | €22,83 | zwart
BOSTIK dakcoating | 10 liter | latex bitumen | 21,95
AQUAPLAN Dak-coating | 1 liter | €21,00
DAC HYDRO PRO €274,31 | 20 liter | Donker grijs, dakpanrood, antraciet
SUDWEST DAKPANNENVERF 8916 €295.87 | 15 liter | Roodbruin
MATHYS PARAFIX roof primer €11,80 | 0,75 liter | Transparant

Toch liever uw dak- of dakpannen coaten middels een vakman? Dan kunt u rekening houden met de volgende prijs per m2:

DienstPrijs per m2 (gemiddeld)
Dakpannen coatenTussen € 20,- en €40,- (afhankelijk van soort coating)
Dak reinigenTussen € 10,- en €30,-
PrimerTussen € 5,- en €20,-
Reparaties of aanvullende behandelingenTussen € 15,- en €20,-
Totaalpakket (reinigen, behandelen, primen en coaten)Tussen € 30,- en €50,-

Het reinigen en coaten van industriële en commerciële daken

Het dak speelt een belangrijke rol in het beschermen van kostbare inventaris. Daarnaast kan het zijn dat een dak aan extra hoge eisen moet voldoen. Bestendigheid tegen extreme temperatuurschommelingen, een antislip toevoeging voor een beloopbaar dak, speciale belijning (helicopter platform) etc. Dit en meer behoort tot de mogelijkheden. Wij brengen u graag vrijblijvend in verbinding met ervaren dak coating specialisten om u te voorzien van gedegen advies op dit gebied. Klik hiervoor op de blauwe knop “offerte aanvragen” onderaan dit artikel of via onze contactpagina.

Zelf dakpannen coaten in drie stappen

Particuliere woningbezitters kiezen er vaak voor om bij goed weer zelf deels de voorbereidende schoonmaak en reparatie werkzaamheden te verrichten. Dit scheelt natuurlijk in de kosten. Een handige doe-het-zelver zonder hoogtevrees kan dit zelf uitvoeren. Tenzij u al enige ervaring heeft met het coaten van dakpannen, raden wij het echter af om deze stap zelf uit te voeren. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen maar ook omdat het een precieze klus betreft waarbij u professionele hulpmiddelen nodig hebt. Wanneer u toch van plan bent om de klus volledig zelf uit te voeren, gebruik dan dit stappenplan als richtlijn en volg tevens de instructies op de verpakking van de coating.

Stap 1: Dakpannen schoonmaken voor het coaten 

Voordat dakpannen coating aangebracht kan worden moet u het dak eerst goed (laten) schoonmaken. Begin met het zorgvuldig reinigen van dakpannen met water en een hogedrukspuit. Zelfs het allerkleinste stukje mos en alle hardnekkige vlekken moeten worden verwijderd.

Dakpannen coaten middels spray

Dakpannen coaten middels spray zorgt voor gelijke verdeling over de pannen

Let op: Gebruik voor (kwetsbare) leien en pannen een lagere druk als voor sterke golfplaten. Bij een druk van meer dan 150-320 bar is de kans op het beschadigen van alle soorten dakpannen groot. De buitenlaag van de pannen kunnen namelijk hierdoor worden aangetast en de kans op lekkages wordt daardoor groter. Een veilige druk is tussen 40-135 bar.

Stap 2: Disinfectant en primer aanbrengen

Bewerk het dak na het reinigen met een disinfectant om de laatste resten van micro organismen te verwijderen. Breng hierna een primer aan om het hechten van de nieuwe verf te optimaliseren. Omdat de poreuze binnenlaag van de dakbedekking bloot ligt (met name bij gebakken en betonnen dakpannen) is het aanbrengen van een hechtende primer in de meeste gevallen noodzakelijk.

Stap 3: De dakpannen coaten

Dakpannen coaten bestaat feitelijk uit het aanbrengen van een dunne laag dakpannen coating op het zichtbare deel van de dakpan. Dit doet u als volgt:

 1. Bescherm alle dak onderdelen als dakgoten, dakramen of afvoerbuizen met beschermingsfolie en tape.
 2. Breng de coating met borstel or roller nat in nat aan. Minimaal 2 lagen. Gebruikt u een airless spray? Breng dan te lagen kruislings nat in nat aan en verdun de coating volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Klus liever uitbesteden

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

10 antwoorden
 1. Leo zegt:

  Goedendah harry
  Ik heb keramische dakpannen
  Ik dacht aan een stevige schoonmaakbehandeling
  Een primer of diepgrond
  En 2 dakverflagen

  Is dit juist en welke diepgrond of primers kan er worden gebruikt voor een optimale hechting
  En waar is dat dan te koop mvg leo

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Leo,

   Als je betonnen dakpannen had dan was dit een goed plan! Echter, keramische dakpannen zijn over het algemeen lastig te coaten omdat de keramische laag ervoor zorgt dat de meeste coatings niet hechten. Naar ons weten is er geen primer op de markt voor de doe-het-zelver om aan te brengen op keramische pannen. In de meeste gevallen is het gebruikelijk om eventueel beschadigde keramische dakpannen te vervangen en daarna de dakpannen te reinigen.

   Als je een andere kleur dakpannen wenst dan is het aan te raden om deze te laten spuiten door een professioneel bedrijf. Indien gewenst kan daarna nog een topcoating worden aangebracht om vervuiling te verminderen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. H vd Laar zegt:

  Wij hebben het advies gekregen om onze keramische dakpannen NIET te coaten, de coating zou niet hechten op keramische pannen alleen op betonpannen. Hoe kunnen we ons licht beschadigde dakpannen dan herstellen ? De pannen zijn antracietgrijs en er zijn stukjes af gesprongen waardoor oranje doorkomt.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Harry,

   Keramische dakpannen zijn minder poreus als bijvoorbeeld betonnen dakpannen, daarom zal een reguliere dakpannen coating niet hechten. Toch is het mogelijk om keramische dakpannen te coaten maar dat zal helaas niet bestaande beschadigingen repareren. De gebruikelijke werkwijze bij het coaten van keramische dakpannen is dat beschadigde dakpannen worden verwisseld, hierna worden de pannen gereinigd en tot slot in een gewenste kleur gespoten. Hierna is het mogelijk om een speciale transparante coating voor keramisch dakpannen aan te brengen om deze te beschermen voor algen, mos en andere aanslag.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Leo zegt:

  Wij hebben een puntdak met als dakbedekking stalen dakpanplaten zijn deze ook te reinigen/behandelen/coaten?
  De kleur was oorspronkelijk dieper van kleur (terracotta) maar is in de loop der jaren wat ‘verkrijt’ lichter van kleur geworden ik wil na een evt behandeling weer de diep rode terracotta kleur terug.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Leo,

   Hartelijk dank voor uw vraag over Dakpannen coating.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste John,

   Helaas hebben wij geen ervaring met Isonit Dakcoating en kunnen de kwaliteit daarom niet beoordelen. Mogelijk kunt u contact opnemen met Iso Paint Nederland en om dakcoating referentieprojecten vragen?

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke- Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Hans,

   Hartelijk dank voor uw vragen.

   Wij zullen u in contact brengen met een van onze partners om u verder te helpen.

   Met vriendelijke groet,
   Erik van der Schaaf – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *