Zelf zandstralen; alles wat u moet weten

Tijd besparen met zelf zandstralen in plaats van schuren was nog nooit zo makkelijk met alle producten die nu op de markt zijn voor de doe het zelver.

Benodigdheden en kosten zelf zandstralen

De drempel om zelf zand te stralen ligt helemaal niet hoog. Het enige waar u goed rekening mee moet houden, is de benodigde apparatuur. U heeft het volgende nodig voor zandstralen doe het zelf:

 1. Straalkast of straalketel 
  U heeft een compressor nodig die de benodigde luchtdruk voor het stralen genereert. Dit kan met een automatische straalkast (ook wel straalcabine). Plaats het object in de kast, en de blazers doen de rest. Straalkasten zijn alleen geschikt voor kleine objecten. Wilt u zelf meubels stralen, dan is een straalketel betere optie. Deze bevestigt u aan een straalpistool en kunt u gemakkelijk heen-en-weer bewegen.
  Prijs: Straalkast vanaf €250,- , straalketel vanaf €93,- (afhankelijk van grootte compressor, luchtdruk)
 2. Straalpistool
  Het type straalpistool is vooral afhankelijk of u met een straalkast of -ketel werkt. Een tweede factor om rekening mee te houden, is het soort zand / grit die het kan stralen. Er zitten ook zogenoemde nozzles op een straalpistool: om slijtage te voorkomen, moeten deze vaak vervangen worden.
  Prijs: Straalpistool verkrijgbaar vanaf €25,-
 3. Beschermende kleding
  Bij het zandstralen komt er een hoop stof vrij. Het inademen van deze stof is schadelijk voor de gezondheid. Beschermende kleding, zoals een beschermende overall, stofmasker etc. is om deze reden essentieel.
 4. Zandkorrels (gritkorrels)
  Lees er hieronder in de volgende paragraaf meer over!
  Prijs: rond de €40,- voor 25kg
Zandstraalkast
Stofkamer
Straalcabine
zandstraalpistool
Tafelmodel straler

Zand en grit om mee te zandstralen

Het zand om mee te zandstralen noemt men ook wel grit of staalgrit. Voor verschillende soorten materialen zijn er verschillende gritsoorten die het beste resultaat boeken. De alleskunner onder de staalgrit is de korrund ofwel aluminiumoxide. Dit is een hard en agressief straalgrit dat zeer geschikt is voor de zwaardere klussen en het opruwen van oppervlakten. Hieronder benoemen we een aantal andere soorten:

Staal, aluminium en andere metalen: Grit met een grote maar fijne korrel zoals glasparelgrit.
Steen en beton: Speedblast korrel zorgt voor een ruw eindresultaat wat ideaal is als hechtingslaag voor verf/behang. Meer op zoek naar een fijne afwerking voor beton of gevels? Gebruik dan Olivinezand.
Polyester, RVS en aluminium: Lak en roest verwijdert u het beste van deze oppervlakken met calciumcarbonaatkorrels of fijne staalgrit
Kunststof, glas en rubber: Glasparel voor een glad eindresultaat en korrund voor een ruw oppervlak.
Hout: Het zandstralen van hout wordt doorgaans gedaan met Olivinezand.

Tip voor het stralen van verfresten en vettige lagen:  soda straalzand. Soda tast namelijk het te stralen oppervlakte niet aan en kan laag voor laag verwijderen. Het unieke aan soda is dat het op lost in water, dus u heeft weinig restafval. Soda is als straalmiddel te gebruiken op ondergronden als kunststof, polyester, steen, hout, RVS, aluminium en andere metalen. Soda is daarentegen niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkige roestplekken. Het is alleen geschikt voor straalketels!

Zandstralen meubelen: houd hier rekening mee

Met de benodigde apparatuur, is het zandstralen zelf een peulenschil! U hoeft enkel het zand in de daarvoor bestemde cabine of ketel te stoppen, de druk af te stellen én het spuitpistool op de lak of poedercoating te richten. Een druk op de trekker en de benodigde druk doet de rest totdat alle lak of coating verdwenen is.

zelf zandstralen resultaat

Voor (links) en na (rechts) zandstralen

Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. We hebben deze voor u op een rij gezet:

 • Constante druk van 10 bar nodig; glas vormt de uitzondering, de maximale werkdruk hiervoor is 4 bar.
 • Er komt veel stof vrij; een effectieve stofafzuiging is daarom een voorwaarde
 • (Voor-)reiniging is essentieel; maakt het project voor én na de tijd goed schoon – vuil hecht zich aan het grit
 • Stralen kan statische lading veroorzaken; rubberen handschoenen kunnen handig zijn
 • Niet elk object is geschikt; zelf zandstralen van auto’s of andere objecten bestaande uit meerdere materialen is af te raden

Tip: Het aanschaffen van alle apparatuur om zelf zandstralen uit te voeren, is redelijk prijzig. Voor kleine projecten kunt u er ook voor kiezen om alles te huren. Hier kunt u in ons algemene zandstralen-artikel meer over lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *