Hobby Gids: Epoxy Resin Kopen en Gieten

Alles over epoxy resin (kopen, eigenschappen, toepassingen) en het maken van de mooiste resin art. Begin vandaag met gieten!

Creatief werken met epoxy resin

Wil jij je eigen kunst creëren en ben je op zoek naar de beste materialen? Met epoxy giethars kun je bijzondere gietkunst maken. Het is een veelzijdig materiaal, dat ingezet kan worden voor verschillende doeleinden, en staat ook wel bekend als giethars of epoxy resin. Je kunt dit bindmiddel gebruiken voor het gieten van de volgende projecten:

 • sieraden;
 • dienbladen;
 • houten tafels;
 • surfplanken;
 • conserveren van insecten;
 • industrieel ingieten van elektronica;
 • schilderijen;
 • keukenbladen;
 • etc.

Maar wat is epoxy resin eigenlijk?

Epoxy resin is volledig transparant en een erg uniek middel. Waarom? Het heeft iets weg van gesmolten glas en is een perfect middel om oppervlakten op te vullen door middel van een gietmethode. De ondergrond wordt volgegoten met een dikke laag epoxy giethars. Hierdoor kun je een item sluiten, beschermen of juist opleuken. In een een eerder artikel over epoxyhars beschrijven we verschillende kenmerken:

epoxy resin

Epoxy resin kopen kan helaas niet in de bouwmarkt, wel online!

 • eenvoudig te reinigen;
 • gemakkelijk te repareren bij beschadigingen;
 • een hoogglans resultaat;
 • vloeistofdicht;
 • jarenlange bescherming van je kunstobject;
 • diverse afwerkingen mogelijk, zoals mat- of zijdeglans.

Tip: verwar de epoxy giethars niet met epoxyhars. Dit is een term die door verschillende aanbieders nog wel eens wordt gebruikt, geheel onterecht. Epoxyhars is namelijk een bindmiddel in coating en lijm!

Voor- en nadelen en alternatieven van giethars

Naast epoxy giethars zijn er nog andere bindmiddelen: polyester giethars en polyurethaan giethars. Beiden middelen hebben zo hun voor- en nadelen, die je hier terug kunt lezen. De grootste voordelen van epoxy giethars: supersterk & krimpvrij. Hierdoor is dit kunstmateriaal niet alleen goed voor decoratieve doeleinden, maar ook voor coatings.

Heeft het bindmiddel ook nadelen? Zeker! Het is namelijk minder geschikt voor toepassingen buitenshuis, vanwege verkleuring onder invloed van de zon. Daarnaast heeft het een vrij lange uithardingstijd en helpt het mee als je een beetje handig bent.

Waar kan ik epoxy resin kopen?

Helaas zijn de epoxy resin producten niet vrij verkrijgbaar bij bouwmarkten, zoals Karwei, Praxis en Gamma. Online kun je wel bij meerdere aanbieders dit materiaal verkrijgen. Naast de epoxy resin heb je ook talloze pigmenten, dus haal je hart op en start direct. Het product wordt geleverd in twee-componenten: de giethars en de verharder op basis van epoxy.

Hierbij  verschillende epoxy resin producten op een rijtje:

Hobby giethars
Glashelder
Glashelder
Kleinverpakking
Grootverpakking

Wat is Resin Art?

epoxy resin kopen

Epoxy resin kopen? Je ziet het in sieraden, schilderijen, tafelbladen en meer!

Resin Art is in Amerika veel bekender dan dat het hier is, maar ook onder creatievelingen in Europa is het aan een opmars bezig. Resin Art is niets meer dan het schilderen met epoxy verf, vooral voor abstracte schilders een ware aanrader! Maak bijvoorbeeld schilderijen, tafelbladen of zelfs vloeren tot prachtige kunstwerken! Voor jouw eigen gemak koop je een een starterspakket met alle benodigdheden en maak je een uniek kunstwerk voor in je interieur.

Stappenplan Resin Art

Zelf Resin Art maken is niet moeilijk! Zorg dat je ondergrond waterpas is, zodat de kleuren niet ongewenst door elkaar gaan lopen voordat ze droog zijn. Wees creatief en gebruik ook andere hulpmiddelen, zoals een spatel, om de kleuren aan te brengen.

 1. Meng de componenten van je epoxy giethars in een mengbeker. De juiste verhoudingen krijg je uiteraard meegeleverd. Roer het mengsel enkele minuten rechtsom en vervolgens nog eens enkele minuten linksom;
 2. Vul verschillende kleinere bekertjes met het creatieve middel. Iedere beker staat voor een kleur, dus de hoeveelheid per beker hangt af van het gewenste kleurgebruik;
 3. Heb je de pigmenten toegevoegd en zijn ze goed geroerd, dan kun je starten met je kunstwerk. Begin met de donkere kleuren en werk vervolgens naar het lichte toe.

Tip: wil je jouw schilderij nog stralender maken? Strooi als je klaar bent nog wat droge pigmenten door de giethars voor een opvallend effect!

Direct Epoxy Resin Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
verfwinkel
bol.com verf kopen
praxis verf en coating
vefbestelsite
Bestel verf
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *