Epoxy Giethars Kopen – Complete gids

Voor het glashelder gieten van tafelbladen, sieraden, mallen en nog veel meer!

De veelzijdigheid van epoxy giethars

Epoxy Giethars is een bijzonder afwerking voor diverse doeleinden. Het is over het algemeen volledig transparant, lijkt op gesmolten glas, is doorgaans in te kleuren met allerlei pigmenten en hard relatief traag uit. Hierdoor is het een perfect opvulmiddel om bijvoorbeeld tafelbladen, sieraden en zelfs vloeren in te gieten. Je kunt het zelfs gebruiken als mal om insecten en andere broze dieren in te conserveren. Het eindresultaat biedt de volgende voordelen:

 • Een high gloss diepte effect
 • Eenvoudig schoon te maken oppervlak
 • Jarenlange bescherming van de ondergrond
 • Beschadigingen of deukjes zijn eenvoudig te verhelpen met een nieuwe laag giethars
 • Af te werken met topcoatings voor een zijdeglans of matglans afwerking

Epoxy giethars kopen bij Gamma, Praxis en Karwei?

Epoxy giethars kopen? Dat is zeker mogelijk. Helaas is epoxy giethars niet vrij verkrijgbaar in bouwmarkten als Gamma, Praxis en Karwei. Online zijn er wel vele aanbieders waar je epoxy giethars kunt kopen. Let wel op: het gietmiddel verschilt aardig in prijs. Een gemiddelde transparante epoxy giethars kost rond de €25,- per kilo.

Het product wordt in twee-componenten geleverd; de giethars zelf én een verharder op basis van epoxy, pu of polyester. Hierbij een overzicht van epoxy gietharsen:

Hobby giethars
Glashelder
Sneldrogend
Kleinverpakking
Grootverpakking

Epoxy giethars transparant of in kleuren

Over het algemeen is epoxy giethars transparant. Met losse kleurstoffen (pigmenten) kunt u een dekkende kleur of een mooi effect bereiken. De kleurstoffen worden geleverd in poedervorm of hars/pasta. Afhankelijk van het beoogde effect kunnen de pigmenten van te voren door de giethars worden gemengd of los worden ingestrooid in een transparante laag. Er zijn ook speciale pigmenten die een Glow in the dark, glitter of metallic effect creëren. Door in verschillende lagen verschillende kleurpigmenten te gebruiken ontstaat er een prachtig diepte effect in de kleuren.

Let op: maak de instrumenten (roerstokjes, maatbekers, mengbakjes etc.) die u gebruikt om kleurpigmenten te mengen met de giethars goed schoon. Als de epoxy is uitgehard kunt u deze niet meer verwijderen.

Direct Epoxy Giethars Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via deze webwinkel:

 
bol.com verf kopen

In 5 stappen een tafelblad en andere objecten ingieten

Of het nu gaat om het ingieten van een tafelblad, dienblad, vloer, sieraden of iets anders; het begint allemaal bij een goede voorbereiding. Omdat je de hars moet ingieten is het belangrijk dat de hars op het object blijft liggen en er niet afloopt. Dit kan je voorkomen met houten latten, aluminium of kunststof bekisting, verpakkingstape of duct-tape (afhankelijk van het formaat van het te gieten object). Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte waarin je werkt een constante temperatuur heeft tussen de 16 en 20 graden Celsius. Te koud en de hars zal te langzaam uitharden, te warm en de hars droogt te snel. Houdt er ook rekening mee dat stof, zaagsel, vuil etc. oneffenheden veroorzaakt in de giethars. Werk daarom zo schoon mogelijk! Met dit in het achterhoofd breng je epoxy giethars aan in 5 stappen:

transparante epoxy giethars mengen met kleuren

Transparante epoxy giethars kunt u mengen met pigmentpasta of poeders in verschillende kleuren

Stap 1: Schuren en bekisting maken of afplakken
Schuur het tafelblad of andere ondergrond licht op met schuurpapier (korrel 120) voor een goede hechting. Bij kleine tafelbladen of andere objecten breng je duct-tape of andere stevige tape aan om de rand (maak een opstaande rand) Bij grotere oppervlakken maakt u een bekisting van aluminium of kunststof.

Stap 2: Zorg dat het object waterpas staat en breng de eerste “primer” laag aan
Epoxy giethars zal waterpas uitvloeien. Zorg er daarom voor dat het object waterpas staat voordat u begint om een scheef resultaat te voorkomen. Breng vervolgens een dunne laag epoxy giethars op het tafelblad of ander object aan. Deze laag voorkomt dat er luchtbellen in de dikkere harslagen terecht komen. Maak voor het berekenen van de juiste hoeveelheid gebruik van de instructies van de fabrikant.

Stap 3: Uitharden en daarna de dikke laag aanbrengen
Afhankelijk van de temperatuur in de ruimte moet de eerste laag na 8 tot 24 uur hard zijn geworden. Schuur vervolgens de dunne laag licht op en breng daarna de gewenste hoeveelheid epoxy giethars aan om het oppervlak te bedekken. Eventueel kan dit in meerdere lagen als u dit wilt opbouwen. Eventuele luchtbellen verschijnen na ongeveer 10 minuten en kunt u wegbranden met een gasbrander. Beweeg de vlam kort en snel over de vlam om de luchtbel strak te trekken.

Stap 4: Uitharden en controleren
Nadat de dikke laag epoxy is uitgehard (minimaal 24 uur) controleert u de laag op oneffenheden van stof of insecten en bepaal je of de laag dik genoeg is. Eventueel kan je nog een laag aanbrengen. Reinig en schuur de laag dan wel opnieuw en verwijder de oneffenheden.

Stap 5: Afwerken en eventueel toplaag aanbrengen
Verwijder de tape of bekisting en schuur of polijst de randen. Breng eventueel met een kwast epoxy giethars aan op de randen en behandel daarna de onderzijde van het tafelblad met giethars volgens hetzelfde stappenplan. Staat de tafel buiten? Breng dan een UV toplaag aan.

Sneldrogende epoxyhars

Eenvoudig te verwerken, supersnel droog

Met de giethars van Vosschemie kan iedereen eenvoudig epoxyhars gieten. De verharder en de giethars kunnen 1 op 1 met elkaar gemengd worden. Het zit dus altijd goed met de mengverhouding. Daarnaast droogt de hars in maar liefst 15 minuten! Deze epoxyhars is daarom ideaal voor het gieten van tafelbladen en andere oppervlakken. Ook kan je de hars mengen met vulmiddelen, flakes of speciale effect pigmenten voor een uniek eindresultaat.

De 3 varianten: Polyester, PU en epoxy giethars

Een algemeen misverstand is dat er alleen Epoxy giethars bestaat.  Giethars kan namelijk bestaan uit één van drie bindmiddelen; Polyester, PU en Epoxy. Deze geven de gegoten hars specifieke eigenschappen mee. Hieronder de voor- en nadelen van de drie opties:

epoxy giethars tafelblad mozaiek

Epoxy giethars is erg geschikt voor het ingieten van een tafelblad met mozaïek

 1. Polyester giethars
  Voordelen: Eenvoudig in te verwerken. Hard zeer snel uit én is zeer goed na te bewerken door middel van boren, slijpen of polijsten. Is daarnaast in te kleuren met vele pigmenten én UV-bestendig.
  Nadelen: Niet geschikt voor hout, geeft een sterke geur af en is brandbaar
  Geschikt voor: Kleine, broze objecten zoals dieren, skeletten en technische werkstukken. 
 2. Polyurethaan giethars
  Voordelen: Door pigment toe te voegen in vele kleuren verkrijgbaar. Is daarnaast erg flexibel (zacht, hard) Ook is het prima overschilderbaar en super transparant.
  Nadelen: Gevoelig voor vocht en lange uithardingstijd.
  Geschikt voor: het ingieten van mallen modelvoertuigen, zoals kleine vliegtuigjes, treintjes en autootjes 
 3. Epoxy giethars
  Voordelen: Ontzettend sterk en nagenoeg krimpvrij. Hierdoor niet alleen geschikt voor decoratieve, maar ook voor industriële doeleinden (zoals coatings). Zeer geschikt om te gieten over mozaïek of andere oneffen ondergronden!
  Nadelen: Minder geschikt voor buitentoepassingen omdat epoxy verkleurt bij langdurige blootstelling aan UV-straling, lange uithardingstijd
  Geschikt voor: Industrieel ingieten van elektronica, lasdozen en machine onderdelen. Ook sieraden, tafelbladen en schilderijen.

Giethars moet men niet verwarren met Epoxyhars; een bindmiddel in coating en lijm. Helaas noemen bouwmarkten en webshops deze namen nog wel eens door elkaar, waardoor er verwarring ontstaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *