parketlak vloer lakken

Succesfactoren bij het gebruik van parketlak

De tijd van intensief onderhoud van houten parketvloeren en wanden met waslagen ligt gelukkig achter ons. Anno nu zijn er moderne impregnaties en parketlakken die de houtstructuur prachtig zichtbaar houden en ook nog eens voor een goede bescherming zorgen. Toch vergt het op de juiste manier aanbrengen van een impregneermiddel en/of blanke lak wel enige voorbereiding. Succesfactoren voor het beste resultaat zijn; een eenvoudige checklist, standaard regels, tijd, vakmanschap en kwalitatief goede producten. Maar waar begint u? In dit artikel adviseren wij u over het behandelen van verschillende houtsoorten, diverse technieken en aanbevolen producten.

Bepaal de juiste behandeling voor verschillende houtsoorten

Er zijn zachte, harde en vette houtsoorten. Ook bevatten sommige houtsoorten inhoudsstoffen (bijvoorbeeld looizuur). Daarnaast zijn er een aantal houten oppervlakken die zeer moeilijk of zelfs niet te behandelen zijn met een parket lak. Dit zijn bijvoorbeeld vloeren die al in de was of olie staan, vochtige vloeren en zeer zachte houtsoorten.

Een houten vloer lakken

De juiste blanke lak voor een duurzaam resultaat zonder verkleuren, doorbloeden of hechtingsproblemen

Verder zijn er een aantal standaard regels om rekening mee te houden:

 • Het vochtgehalte in het hout mag maximaal 9% zijn
 • Vet en was altijd eerst verwijderen
 • Slecht hechtende of deels doorgesleten laklagen verwijderen
 • Bij twijfel over de ondergrond een proefvlak aanbrengen
 • Na ontvetten en/of na reinigen altijd met schoon water naspoelen
 • Primer- en/of isoleerlagen niet schuren
 • Één laag per dag versnelt het doorharden
 • Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid hebben grote invloed op de
  snelheid van drogen en doorharden.

Bekijk in dit overzicht de meest voorkomende houtsoorten en aanbevolen behandeling:

HoutsoortBehandeling Voorbeelden
Zacht houtRelatief elastische parket lak of blanke lak aanbrengen (bijvoorbeeld op basis van polyurethaan).Vuren, grenen, geperste soorten als kurk (alleen zware persing), multiplex en vezelplaat.
Zeer zacht houtMoeilijk of zelfs niet te behandelen. Professioneel advies inwinnen. Vuren, zachte kurkvloeren en spaan/vezelplaat.
Vet hout Voor lakken eerst schuren en dan ontvetten met thinner. Afzelia met ammonia ontvetten.Onkergekleurde hardhoutsoorten die van nature vet zijn, als teak, afzelia, mahonie, palissander en wengé, maar ook oud grenen.
Hard hout Voor lakken eerst schuren en dan ontvetten met thinner. Zuigende houtsoorten (bijvoorbeeld beuken) eerst in grondlak zetten.Merbau, mahonie beuken, essen, eiken
Hout met tanine of agressieve inhoudsstoffenHet looizuur reageert met lakken en geeft verkleuring en problemen bij het drogen. Gebruik een speciale primer of impregneer die dit tegengaat.Eiken, kastanje kambala, afzelia en basralocus.
Hout met kleurstoffen Isolerende grondlaag aanbrengen voor het lakken.De bekendste is merbau; maar vrijwel alle donkergekleurde soorten kunnen oplosbare kleurstoffen bevatten

Verschillen tussen professionele parketlak en consumentenlak

Een professionele applicateur kan het houttype, huidige staat van de ondergrond en behandelingswijze ter plaatse correct voor u vaststellen. Maar dit is niet het enige voordeel. Vakmannen maken gebruik van professionele blanke parketlak waarmee er een duurzaam resultaat wordt behaald van 10 tot 14 jaar. Bij consumentenlak is dit 8 tot 10 jaar. Daarnaast beschikt een professionele applicateur over schuurmachines en diverse handige tools waardoor u snel het houten oppervlak weer kunt belopen. Tot slot heeft u bij professionele parketlak vaak meer keuze qua uitstraling; bijvoorbeeld extreem mat of juist een geoliede look voor de houten vloer of wand.

Natuurlijk zijn er ook algemene voor- en nadelen die voor alle blanke lakken gelden. Zo bieden alle blanke lakken een goede weerstand tegen vloeistoffen en hebben ze weinig noodzakelijk onderhoud nodig. U moet er wel rekening mee houden dat een parketlak niet lokaal kan worden bijgewerkt. Ook is het niet mogelijk om het in een kleur aan te brengen.

Twijfelt u tussen professionele parketlak of consumentenlak en of u de klus wilt uitbesteden? Stel uw vraag via ons contactformulier en wij brengen u vrijblijvend in contact met een coatingspecialist.

Reeds behandelde en onbehandelde houten wand en vloer lakken

Stappenplan voor onbehandelde houten vloeren en wanden:

Vista Project Parketlak

Vista Project Parketlak is een professionele blanke lak voor vloeren en wanden

 1. Ontvet en schuur het oppervlak
 2. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en stofvrij is door gebruik van een krachtige stofzuiger
 3. Breng indien nodig een isoleerlaag of grondlak aan
 4. Breng een laag parketlak of 2 componenten blanke PU lak aan
 5. Een tweede laag aanbrengen
 6. Schuur het oppervlak als de tweede laag compleet droog is
 7. Gebruik een krachtige stofzuiger om het oppervlak stofvrij te maken
 8. Breng de laatste laag aan in de gewenste glansgraad
 9. Breng eventuele antislip additieven aan.
 10. Laat het drogen en uitharden.

Aanbevolen producten: Vista lakweg afbijt (voor tropische houtsoorten) Vista Boscalit Aqua Isoleergrond, Vista Project Parketlak of Vista Aqua 2K PU clear lak. Vista Rapid Vernis is aanbevolen bij zware chemische of mechanische belasting. 

Stappenplan voor reeds behandelde houten vloeren en wanden:

Let op: Alle verontreinigingen als bijv. olie-, vetvlekken, dienen eerst volledig verwijderd te worden, alvorens met de overige bewerkingen begonnen kan worden. Heeft u een vloer/wand die eerder met was of olie is behandeld? Win dan altijd advies in van een professional.

 1. Ontvet en schuur het oppervlak
 2. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en stofvrij is door gebruik van een krachtige stofzuiger
 3. Breng een laag parketlak of 2 componenten blanke PU lak aan
 4. Tweede laag aanbrengen in de gewenste glansgraad
 5. Breng eventuele antislip additieven aan.
 6. Laat het drogen en uitharden.

Aanbevolen producten: Vista lakweg afbijt (voor tropische houtsoorten), Vista Project Parketlak of Vista Aqua 2K PU clear lak. Vista Rapid Vernis is aanbevolen bij zware chemische of mechanische belasting. 

Natuurlijk betreft het hier slechts een algemeen advies voor het lakken van houten vloeren en wanden. Neem voor een advies op maat contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *