Witte verf kopen – RAL 9010 of RAL 9016

Witte muurverf is beschikbaar is de zogeheten RAL kleuren wit. Zo is er RAL 9010, RAL 9016 en zelfs RAL 9001. Lees onze complete gids over witte verf en koop de beste verf voor jouw project!

Top 3 meest gebruikte RAL-kleuren witte verf

Het lijkt zo simpel: wit is wit, maar toch is er meer aan de hand in de wereld van witte verf. De twee meest populaire wittinten in het interieur zijn RAL 9001 (créme wit) en RAL 9010 (zuiver wit). Deze twee tinten zien we standaard terug in nieuwbouwwoningen, worden standaard gebruikt door professionele schilders en zijn standaard op voorraad in de bouwmarkt. Zelfs budgetwinkels pikken een graantje mee. Zo bestaat er bijvoorbeeld Action witte verf en latex in deze tinten.

De laatste tijd is er een nieuwe witte kleur erg in opkomst; namelijk RAL 9016. Deze witste witte verf is heel helder en zeer geschikt voor ruimten met weinig daglicht. Omdat een plafond witter dan muren veel ruimtelijker oogt wordt deze witte kleur ook vaak toegepast om plafonds te witten. Samengevat:

RAL 9001 – crème wit – beige, roodoranje ondertonen – standaard kleur bouwmaterialen (stopcontacten, kozijnen etc.) in oudere huizen
RAL 9010 – zuiver wit – gelig en lichter dan 9001 – kleur van de meeste bouwmaterialen (stopcontacten, kozijnen etc.) anno nu
RAL 9016 – verkeerswit – lichtste tint, geen kleur pigment – standaard voor plafonds – populairste kleur van het moment voor muren

Naast de witte kleur is ook de glansgraad van de verf van invloed op het eindresultaat. Glanzend witte muurverf oogt witter dan matte witte muurverf en zijdeglans en hoogglans geven beide weer een ander effect op muren en kozijnen.

De meest verkochte witte verf merken in bouwmarkten zijn Flexa powerdek, Flexa strak op de muur en Histor. Premium merken van zeer goede kwaliteit zijn Sikkens Alpha Projecttex (Beste uit de test, Avro Tros 2017) en de voordelige nieuwkomer Ruwol, alllemaal beschikbaar in RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. Bekijk deze merken hieronder:

Meest verkocht
Betrouwbaar merk
Als beste getest!*
Histor
wit 6400
Voordelige kwaliteit

* Lees hier de uitgebreide test van het programma Radar (Avro Tros) over waarom deze witte verf als beste werd getest

Kies in 5 stappen de perfecte witte kleur verf

De juiste tint witte verf vinden is niet zo makkelijk als het lijkt, maar met onze tips kiest u de perfecte tint voor uw interieur:

 1. Doe een beetje research: bekijk in woonbladen, bij andere mensen, in winkelpanden en kantoren wat u mooie wittinten vindt en wat niet.
 2. Bedenk in welke ruimte de verf moet komen: is er veel daglicht of juist kunstlicht, zijn er andere felle of donkere kleuren en wat voor kleur wit hebben de kozijnen, stopcontacten etc. past de tint die u in gedachten heeft hierbij?
 3. Vraag naar een kleurenwaaier of kleurstaal bij een bouwmarkt of bestel deze online.
 4. Bekijk de kleurstaal bij daglicht (op verschillende momenten) en in de avond bij kunstlicht op verschillende muren.
 5. Twijfelt u nog? Bestel dan een sample potje of maak gebruik van een kleurbedenktijd (Flexa) en breng de tint aan op de muur.

Tip: Schilder muren, plafonds, deuren en kozijnen niet in exact dezelfde wittint, de ruimte zal hierdoor kleiner ogen. Het contrast van verschillende tinten witte verf oogt ruimtelijker. Voor een optimale balans gebruikt u ongeveer drie tinten wit in het interieur: de lichtste kleur voor het plafond, iets donkerder voor de muren en de donkerste witte verf tint voor deuren en kozijnen. Varieer eventueel met glansgraden in dezelfde tint om hiermee de illusie van verschillende tinten te creëren.

Direct Witte Verf Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
verfwinkel
bol.com verf kopen
praxis verf en coating
vefbestelsite
Bestel verf

Test: de beste RAL witte muurverf / latex

Zoveel aanbieders, zoveel keuze. Van Action tot Verfspeciaalzaken, witte muurverf is overal verkrijgbaar. Dat roept de vraag op: wat is nu de beste witte verf? Avro Tros vroeg zich hetzelfde af en heeft begin 2017 een test gedaan tussen verschillende latex muurverf van bouwmarkten als Praxis en Gamma. Alle witte latex had de kleur RAL 9010.

Hieruit kwam de volgende top 3 witte latex:

 1. Sikkens Alpha Projecttex – Vanaf €21,95 per 2.5 liter – Ral kleuren wit: 9001, 9002, 9010 en ral 9016. Andere witte mengkleuren ook mogelijk.
 2. Hornbach Meister Polar – Vanaf €14,95 per 2.5 liter – Ral kleuren wit: 9001, 9002, 9003, 9010 en ral 9016.
 3. Gamma Huismerk – Vanaf €19,95 per 2.5 liter – Ral kleuren wit: 9001, 9002, 9010 en ral 9016. Andere witte mengkleuren ook mogelijk.

Minder te spreken waren ze over witte latex van Histor Monodek en Perfection, het huismerk van de Praxis.

Sikkens Alpha Projecttex muurverf voor binnen
Sikkens Latex (Best getest!*)

Onze Aanbeveling: Sikkens Alpha Projecttex

Sikkens Alpha Projecttex is de witte verf die specialisten zelf ook aanschaffen als ze met de klus beginnen. Als ze tenminste niet voor de maximale marge gaan, want producten van hoge kwaliteit komen nou eenmaal ook met een prijs. Zo is de 2,5 liter variant gemiddeld € 25.- en krijg je de 10 liter variant (handig voor grotere projecten) voor gemiddeld € 85,-. Maar gezien de kwaliteit en het resultaat valt het qua prijs weer reuze mee.

Grootste Pluspunten:

 • Beste uit de test van het programma Radar (Avro Tros) – Bekijk de test hier!
 • In verschillende types wit verkrijgbaar
 • Schrobvast en goed dekkend

Witte latex en muurverf – dieper in op soorten witte verf

Zoals gezegd: RAL 9001, 9010 en 9016 zijn verreweg de meest gekozen kleuren wit. Doorgaans bieden de meeste bouwmarkten deze ook aan in verschillende soorten witte verf. Bijvoorbeeld:

De prijzen variëren sterk per merk en soort verf. Een standaard witte latex is bijvoorbeeld een stuk goedkoper als een muurverf met anti schimmel toevoegingen voor de badkamer. Om deze reden hebben we deze verschillende soorten witte verf een eigen artikel gegeven. Hier leest u alles wat u moet weten over een specifieke verfsoort zodat u de beste keuze kunt maken voor uw project.


Keuzegids: ral 9010 of 9016 + alle andere ral wit tinten

Witte kleuren (en daarmee witte verf) worden aangeduid op twee manieren. Ten eerste de standaard kleurnaam; er is bijvoorbeeld zuiver wit, sneeuwwit of crèmewit. De tweede manier om onderscheid te maken, is via een zogenoemde RAL witte kleur. Dit is niets anders dan een code: voor ral wit bestaat bijvoorbeeld RAL 9010 of 9001.

kamer geverfd met ral 9001 witte verf

Kamer geverfd in RAL 9001

Bij een bus verf worden beide termen nog wel eens door elkaar gebruikt, maar deze manieren zeggen stiekem hetzelfde. Zuiver wit is bijvoorbeeld RAL 9010 en 9001 staat voor crèmewit! Het maakt dus niet uit welke termen u gebruikt bij een zoektocht naar witte verf! Waar u deze witte verf het beste voor kunt gebruiken? We gaan ze allemaal bij langs!

RAL 9001 (crémewit)

Wittint: Een créme-achtige kleur, haast beige te noemen. De meest donkere van de drie. Lijkt op koffiemelk!
U gebruikt het voor: Sinds oudsher dé standaardkleur bij bouw van huizen, bijvoorbeeld voor kozijnen en stopcontacten. Daarom perfect voor interieur, maar wordt ook veel buiten en in de bedrijfswereld gebruikt.

RAL 9010 (zuiver wit)

Wittint: Een lichte vorm van wit, pastelwit zou u het ook wel kunnen noemen. Oogt hierdoor heel fris! Naam is dan ook misleidend – helemaal 100% wit is het niet.

witte muurverf in ral 9016

Witte muurverf in ral 9016 benadert bijna de pure tint van wit

U gebruikt het voor: Muren, plafonds en zelfs kozijnen: RAL 9010 is van alle markten thuis. Zuiver wit is zonder twijfel de meest gebruikte witte verf van tegenwoordig.

RAL 9016 (verkeerswit)

Wittint: De lichtste van de drie! Wit zoals wit er doorgaans uitziet – maar zonder die felheid. Lees alles over RAL 9016 in het interieur in ons artikel!
U gebruikt het voor: Door zijn lichtheid is het perfect voor (werk-)ruimtes met weinig daglicht en in combinatie met andere kleuren. Het neemt heel gemakkelijk omgevingskleuren op.

RAL 9002, 9003 en 9018: de overige wittinten

Hier houdt het niet bij op: er is ook grijswit (RAL 9002), signaalwit (RAL 9003) en papyruswit (RAL 9018). Deze worden minder gebruikt; maar kunnen een interieur of werkruimte wel perfect naar smaak aankleden. Neem voor meer informatie (of inspiratie!) een kijkje op de officiële website van ralkleuren!

Witte verf RAL kleuren lijst

De verschillende ral wittinten (let op: kleur is afhankelijk van uw beeldscherm)

2 antwoorden
 1. Madelon zegt:

  In het stukje over ral 9016 staat een tegenstrijdigheid.
  Enerzijds staat wit zoals wit er doorgaans uurziet – maar zonder die felheid, terwijl onder de foto staat witte muurverf in ral 9016 is de meest felle ral wit van alle soorten.
  ? ? ?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Madelon,

   Oef, scherp van u gevonden. Bedankt!

   RAL 9016 is namelijk, zoals in de tekst staatm de kleur die wit het meest benaderd, zonder puur fel wit te worden. Op de foto stond dat niet op de juiste wijze omschreven. We hebben het aangepast!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *