betoncoating in parkeergarage

Binnen en buiten een slijtvaste beschermlaag met betoncoating

Beton wordt al millennia gebruikt als bouwmateriaal. Het is de reden waarom zoveel historische gebouwen uit de Romeinse tijd bewaard zijn gebleven en waarom we nu nog eeuwenoude kerken kunnen bewonderen. Toch zal beton zonder bescherming op een gegeven moment aangetast worden door weersomstandigheden, zout water, chemische verontreiniging of aangroei. Gelukkig is er anno nu betoncoating! Of u het nu toepast ter bescherming of verfraaiing, er is altijd een geschikte betoncoating voor uw project.

In dit artikel vertellen we u alles omtrent betoncoating voor vloeren en wanden, buiten en binnen. We gaan langs de verschillende typen én hebben een overzicht gemaakt van specialisten in Nederland!


Van balkons tot parkeergarages: een betoncoating gids

Beton is poreus. En dit is meteen de hoofdreden waarom het bescherming nodig heeft. Zonder absorbeert een betonnen ondergrond water, zout, zuur en andere vloeistoffen en kan hierdoor afbrokkelen. Als er staal is verwerkt in het beton kan dit zelfs roesten en instabiel worden. Het is de taak van betoncoating om het beton als het ware te “sealen” en als een barrière te werken tegen water, weer, chemicaliën en andere schadelijke invloeden uit de omgeving. Maar betoncoating kan uiteraard ook gebruikt worden om de ondergrond te verfraaien, deze makkelijker schoon te maken en veiligheid te bevorderen. Dit zijn veelvoorkomende typen:

1. Epoxy betoncoating – de keiharde industriële beschermlaag

Een betoncoating op epoxy basis bestaat doorgaans uit twee componenten en is de nummer 1 vloercoating voor beton in fabrieken en andere industriële omgevingen. Met name voor binnentoepassingen met een zware belasting van machines of voertuigen (bijvoorbeeld als betonvloer in parkeergarages) is deze coating erg geschikt. Afhankelijk van de gewenste eigenschappen zijn er varianten op waterbasis, met antislip additieven, reflecterende deeltjes, sneldrogende varianten en meer.
Voordelen: slijtvast, waterbestendig, chemicaliënbestendig, slijtvast, heavy duty, duurzaam, hygiënisch, onderhoudsvriendelijk, diverse kleuren en afwerkingen.
Nadelen: Niet UV bestendig. Is de gewenste toepassing van de betoncoating buiten, zorg dan voor een beschermende (polyurethaan) toplaag.
Geschikt voor: Werkplaats-, garage-, magazijn- en showroomvloeren, scholen, gevangenissen, ziekenhuizen, parkeergarages, koelcellen, kelders en binnenvloeren en wanden.

betoncoating met antislipzones in parkeergarage

Epoxy betoncoating met antislipzones in een parkeergarage

2. Polyurethaan betoncoating – comfort binnen, bescherming buiten

Polyurethaan betoncoating is tevens een twee componenten coating. De coating staat bekend om zijn flexibiliteit en mooie naadloze uiterlijk. Betoncoating op basis van Polyurethaan wordt vaak buiten toegepast of op vloeren/wanden die blootstaan aan UV straling. Ook geeft dit type PU coating meer loopcomfort dan epoxy en hierdoor meer geschikt voor commerciële ruimtes en woonvloeren. Ook Polyurethaan kan gecombineerd worden met vele extra’s als antislip additieven, antistatische eigenschappen, kleuren en effecten.

Voordelen: UV bestendig, duurzaam, waterbestendig, chemisch bestendig, slijtvast, flexibel, hygiënisch, gemakkelijk in onderhoud, ruime keuze in kleuren en afwerkingen.
Nadelen: minder chemicaliën bestendig, sneller krassen/beschadigingen bij intensieve belasting, meerdere lagen nodig, lange droogtijd
Toepassingen: Polyurethaan coatings zien we steeds vaker terug in kantoorpanden, badkamers, scholen en woningen; maar ook buiten op balkons en buitenmuren. Wordt ook toegepast als toplaag op epoxy om uv bestendigheid en hardheid te combineren. Het beste van twee werelden!

3. Polyurea hotspray – flexibel en snel droog

Relatief nieuw is polyurea hotspray. Deze coating is in een korte tijd erg populair geworden door de vele voordelen. Zo droogt het in seconden, is het in 1 laag effectief, vrij van oplosmiddelen en waterbestendig. De coating is zeer geschikt voor applicatie op beton. Helemaal wanneer er nog vocht in de ondergrond zit kan polyurea krimp- en uitzetscheuren opvangen. Tot slot kan het gebruikt worden onafhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Voordelen: 1 laag, snelle droogtijd, uiterst flexibel, applicatie onafhankelijk van omgevingstemperatuur
Nadelen: Professionele applicatie apparatuur (spuitpistool) benodigd voor het aanbrengen, zelf aanbrengen vergt daarmee een investering.
Toepassingen: koel- en vriescellen, pekelbaden, opslagruimten, zwembaden, industriële vloeren en wanden

5. Betonverf – de modieuze afwerking in badkamer, keuken en op het balkon

Spreken we over betonverf dan hebben we het meestal over 1 component verf speciaal voor beton. Deze verf is niet geschikt om beton te beschermen tegen industriële belasting, maar kan wel bescherming bieden tegen vocht en vervuiling. Tevens zorgt het voor een decoratieve afwerking in kleur of juist modieuze betonlook. Voor de badkamer of op het balkon is 1 component betonverf niet geschikt. In dat geval zijn er een aantal geschikte twee component betoncoatings voor thuisgebruik op de markt.

Voordelen: eenvoudig aan te brengen, vele kleuren en opties mogelijk, redelijk snelle droogtijd
Nadelen: niet geschikt voor industriële belasting, weinig bestendig tegen chemicaliën
Toepassingen: particuliere vloeren en wanden, decoratief gebruik

6 factoren om rekening mee te houden

Uiteindelijk hangt de keuze van de juiste betoncoating af van welk type het beste voldoet aan de eisen van uw specifieke project. Factoren die dit beïnvloeden zijn:

  1. Het gewenste doel voor de ondergrond – moet deze waterbestendig gemaakt worden, chemisch bestendig, antislip of alleen verfraaid?
  2. Locatie van de ondergrond en omgevingsfactoren – polyurethaan en epoxy coatings drogen bijvoorbeeld alleen bij bepaalde temperaturen en de ruimte moet vochtvrij zijn.
  3. Huidige staat van de ondergrond – zijn er veel voorbereidingswerkzaamheden nodig om de ondergrond egaal te maken?
  4. Gewenste applicatiemethode – dit verschilt per type coating
  5. Milieuvriendelijkheid – weinig of geen vluchtige stoffen, afbreekbaarheid, lokale wet- en regelgeving zijn allemaal factoren om rekening mee te houden
  6. Gewenste duurzaamheid – is er regelmatig onderhoud nodig, hoe lang moet de coating blootstaan aan agressieve chemicaliën of verkeer zonder te slijten?

Als u al deze factoren heeft doordacht kunt u de juiste coating afstemmen met een coatingspecialist.


Een greep uit betoncoating specialisten in Nederland

Een standaard Polyurethaan betoncoating laten aanbrengen kost gemiddeld €90,- per m2, terwijl epoxy al voor €75,- per m2 kan worden aangebracht. Bij grote oppervlakken (boven de 100m2) is maatwerk mogelijk. Bekijk hieronder een greep uit de specialisten betoncoating in Nederland:

Betoncoating specialistAdres
Sijtsma Noord B.V.Ljouwertertrekwei 30, 9035 ED Dronryp
ProkolDuizeldonksestraat 44, 5705 CA Helmond
Nelf / Nylo Nieuweweg 5, 9073 GN Marrum
TNCNHexelseweg 4c 7641 BB Wierden
Multi Protect Nederland Handelsweg 25 7461 JJ Rijssen
Sika NederlandZonnebaan 56 3542 EG Utrecht

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *