brandvertragende verf

Brandvertragende verf voor een brandveilige omgeving

Brandvertragende verf heeft (zoals de naam al zegt) een brandvertragende uitwerking op diverse ondergronden. Door de chemische samenstelling zwelt de verf op wanneer het in aanraking komt met extreme hitte (zoals bij een brand). Ook noemen we deze coating wel eens zwelverf. Dit omdat de zwelling zorgt voor een barrière tussen het vuur en de ondergrond, waardoor het langer duurt voordat de ondergrond wordt aangetast. Samenvattend kan brandvertragende verf er dus voor zorgen dat men langer de tijd heeft om te evacueren in geval van brand.


Brandvertragende spray of verf aanbrengen volgens brandklassen

Alle nieuwbouw, overheidsgebouwen en commerciële vastgoedobjecten moeten voldoen aan strenge brandveiligheidsvoorschriften. Zo moet brandvertragende verf staal aan een bepaalde brandklasse voldoen. Deze brandklasse geeft aan hoeveel minuten de brandvertragende verf de constructie minimaal moet beschermen tegen instorten. In Nederland zijn er 3 klassen:

 1. 30 minuten
 2. 60 minuten (dit is de minimale tijd in het huidige bouwbesluit)
 3. 120 minuten

Daarnaast zijn er ook Europese NEN normen. Om er zeker van te zijn dat uw gebouw aan alle eisen voldoet, geven erkende bedrijven een certificaat van brandveiligheid af. Voordat het certificaat kan worden afgegeven worden er strenge controles uitgevoerd. U begrijpt dat het aanbrengen van brandvertragende verf en brandwerende coating hierdoor een specialistische klus is. Het gaat immers om mensenlevens!


Instortingsgevaar voorkomen met brandvertragende verf staal

brandwerende verf staal

Na het aanbrengen van brandwerende spray zwelt deze op en vormt zo een isolerende barrière.

De meeste gebouwen zijn ontworpen middels een staalconstructie. Staal is een sterk bouwmateriaalsoort maar kan bij brand snel onstabiel worden en instorten. Met brandvertragende verf staal kunt u op een mooie manier de constructie beschermen tegen instortingsgevaar bij brand. Ook dienen sommige varianten als muurverf bij u thuis op of kantoor. Tot slot is de brandvertragende verf verkrijgbaar in vele RAL kleuren en ziet er hetzelfde uit als een reguliere verf.

Brandvertragende spray en verf voor hout

Hout is één van de meest brandbare bouwmaterialen. Brandvertragende verf voor hout zorgt ervoor dat de inbrandsnelheid vertraagt. De inbrandsnelheid stelt vast hoe lang een houten constructie er over doet om in te branden en te bezwijken. Daarom kunnen betere brandklassen het beste worden bereikt met het aanbrengen van brandvertragende verf op hout.

Daarnaast is deze verf beschikbaar als transparante verf (om de originele houtkleur zichtbaar te houden) maar ook in diverse kleuren. Dus het oog heeft ook wat!

Brandvertragende houtlakken

Een parketvloer in publieke ruimtes, in het bijzonder bij de nooduitgangen, moet voldoen aan specifieke eisen. Daarom is een brandvertragende lak erg handig. Brandwerende lakken strekken ertoe om brandbare materialen onontvlambaar te maken of de ontbranding aanzienlijk te vertragen en dit door toevoeging van bepaalde additieven.

Rubson brandvertragende spray gamma

Rubson brandvertragende spray is één van de merken die verkrijgbaar zijn bij Gamma

Brandvertragende spray Gamma, Praxis en van andere bouwmarkten

Steeds vaker willen we ook thuis onze objecten brandvertragend behandelen. Daarvoor is brandvertragende verf ook erg geschikt. Verder zijn er voor kleine oppervlakken ook bijvoorbeeld sprays beschikbaar. Maar waar kun je brandvertragende spray kopen? De brandvertragende spray is te koop bij Gamma, Praxis en vele online bouwmarkten. U kunt de spray bijvoorbeeld gebruiken op stof (gordijnen, bekleding en vloerkleden) maar ook bijvoorbeeld op modieuze houten meubels.

Brandvertragende spray waar te koop?

Alfa Stop | brandvertragende spray voor o.a. riet, zachtboard en hout | €45,- 1l| Asphalia
Flamefix | brandvertragend impregneermiddel voor hout, riet en stro | €25,- 1l | Brandblusser XL
Rubson | brandvertragende spray  (isolatie)| 750 ml | €11,09 |Gamma


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

2 antwoorden
 1. Nicole Steenvoorden zegt:

  Kan het ook nodig zijn om een bakstenen, gemetselde muur te coaten met brandwerende verf? Ik denk dan aan een verzorgingshuis.
  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Nicole,

   De Nederlandse wetgeving verlangt minimaal een tijd van 60 minuten brandweerstand voor onder andere verzorgingstehuizen. Het treffen van brandwerende maatregelen is daarom altijd nodig. Welke dit zijn kunt u het beste afstemmen met een brandwerende coating specialist. Verschillende onderdelen en materialen in de constructie van het gebouw hebben namelijk invloed op de brandweerstand. Het brandvertragende verf op de bakstenen kan hier onderdeel van zijn. Een brandwerende verf specialist geeft u na applicatie een certificaat die u aan de brandweer en andere instanties kunt overhandigen om te laten zien dat u aan de wettelijke verplichtingen heeft voldaan.

   Kijk voor meer informatie hierover op ons artikel over brandwerende coating of stuur uw aanvraag in via het contactformulier op onze site.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *