brandwerende coating voor staal

Zorg voor veiligheid en bescherming met brandwerende coating voor staal

Zelfs krachtig materiaal als staal komt onder druk te staan door de hitte van vuur. Sterke nog: in slechts enkele minuten kan onbeschermd staal al zijn smeltpunt bereiken (hiervoor is een temperatuur van 550 graden nodig), waardoor constructies of gebouwen in kunnen storten. Staal begint zijn kracht al te verliezen bij temperaturen van boven de 300ºC. Brandwerende coating voor staal is daarom ontzettend belangrijk. Dit type coating beschermt metalen grondig en biedt daarnaast de volgende voordelen:

  • Brandwerendheid  van 30 tot 120 minuten
  • Vertraagt instorten wanneer de staalconstructie door hitte smelt
  • Geeft brandweerlieden meer tijd om het vuur onder controle te krijgen
  • Het zorgt voor cruciale extra evacuatietijd

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende typen van brandwerende coating voor staal en wat de regelgeving is op het gebied van brandwerendheid in Nederland. Ook kijken we naar specialisten die brandwerende coating op staal aanbrengen in Nederland.


Staal brandwerend coaten met twee typen brandwerende verf

Brandwerende coating voor staal kan geclassificeerd worden in een tweetal methodes: zwelverf of brandvertragend. Elk van deze twee typen beschermt staal op zijn eigen specifieke wijze voor 30, 60, 90 of 120 minuten – afhankelijk van de gestelde eisen aan het gebouw én de constructie zelf. Wilt u meer weten over deze eisen en andere regelgevingen omtrent brandwerendheid in Nederland, lees dan ons algemene artikel over brandwerende coating.

  1. Zwelverf
    Deze zogenaamde verf beschermt de stalen ondergrond door een dekkende, isolerende laag te vormen tussen het staal en potentieel vuur. Blootstelling door de hitte van vuur laat de verf opzwellen tot vijftig keer zijn dikte, wat een krachtige schuim-achtige bescherming vormt. Dit houdt het staal koel en voorkomt verspreiding zoveel mogelijk. Staal begint te smelten vanaf 500 graden en deze coating vervult zijn zwellende taak al vanaf 275 graden. Zwelverf is de meest gebruikte brandwerende coating voor staal.
  2. Brandvertagende coating
    Dit type coating werkt door een brand-dempend gas los te laten als het staal verhit wordt. Dit zorgt voor een brandvertragend effect van het vuur op een oppervlakte – gewoonlijk muren en plafonds. Brandvertragende coating wordt minder vaak gebruikt voor staalconstructies, want het kent niet de isolerende eigenschappen van zwelverf.

Voor de meest degelijke bescherming van staalconstructies, kunnen deze twee coatings ook gecombineerd worden. Hierbij fungeert een brandvertragende coating als topcoat over zwelverf. Op deze manier wordt het in gang zetten van de isolerende werking zo lang mogelijk uitgesteld, wat levensbelangrijke extra tijd geeft in geval van evacuatie.


Dunne of dikke laagdikte: de applicatie van brandwerende coating voor staal

Brandwerende coatings voor staal zijn opgebouwd uit: een dunne of dikke vlies (laagdikte). Materialen voor een dunne vlies zijn op basis van oplosmiddelen of water en worden doorgaans gebruikt in stedelijke omgevingen. Coatings met een dikke vlies zijn van origine specifiek voor offshore- en maritieme toepassingen, alsmede in industrieën waar veel met koolwaterstof wordt gewerkt. Tegenwoordig worden deze ook steeds vaker in ‘gewone’ gebouwen gebruikt, afhankelijk van de gewenste brandveiligheid.

Staal brandwerend coaten – een dunne laagdikte

Deze coatings hebben normaal gesproken drie componenten: een primer, een tussenlaag en een isolerende toplaag. Deze worden doorgaans gebruikt voor gebouwen die een brandwering van 30, 60 of 90 minuten nodig hebben. De dunne vlies wordt 50 keer zo groot bij zwelling; een coating van 1mm vergroot tot 50 mm bij vuur. Deze coatings zijn op basis van oplosmiddelen of water en komen in een breed scala aan finishes.

Staal brandwerend coaten – een dikke laagdikte

Zoals de naam al suggereert, kent dit type doorgaans een veel hogere dikte. Daarnaast zijn meestal gebaseerd op epoxy, een veelgebruikt materiaal voor coatings. Het werd in de eerste plaats ontwikkeld voor gebruik met koolwaterstof branden, waardoor het nu veelgebruikt wordt in zware of moeilijk te onderhouden omgevingen, waar een dunne laagdikte niet voldoet. Om deze reden wordt het bijvoorbeeld gebruikt in de offshore-industrie en bij wolkenkrabbers. De expansieratio is ongeveer 5:1 en decoratieve afwerkingen zijn mogelijk.


Brandwerende coating op staal aanbrengen; specialisten in Nederland

Het aanbrengen van brandwerende of brandvertragende coating op staalconstructies is specialistisch werk. Het gebeurt onder strenge controle om aan het Bouwbesluit te voldoen. Dit omdat elk staalprofiel zijn eigen laagdikte vereist. Het beste is om brandwerende coatings op dragende staalconstructies te laten aanbrengen voor de installatie (prefab). Hoe eerder in het proces gestart wordt met het aanbrengen van de brandwerende coating voor staal hoe lager de kosten zijn. Hieronder een aantal specialisten in Nederland. Wilt u eerst weten wat het kost om staal brandwerend te coaten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Wij helpen u graag!

Specialist brandwerende coating voor staalAdres
AkzoNobel Christian Neefestraat 2 1077 WW Amsterdam
PPG Coatings Nederland Amsterdamseweg 14 1422 AD Uithoorn
Sigma Coatings Atoomweg 514 3542 AB Utrecht
Multifire International B.V.Willem Fenengastraat 27 1096 BL Amsterdam
Sikkens Center Paxtonstraat 19 8013 RP Zwolle

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.