Nanocoating.nl

Brandwerende verf

Brandwerende verf vormt een barrière tussen de brand en de ondergrond, hierdoor wordt de evacuatietijd verlengd en is een pand beter beschermd tegen instortingsgevaar. In dit artikel informeren wij u over de toepassingen van brandwerende verf, het verschil tussen brandwerende en brandvertragende verf en over hoe het aanbrengen in zijn werk gaat.

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Brand vertragen met brandwerende verf

Zoals de naam eigenlijk al zegt heeft brandwerende verf als hoofddoel een gebouw of materiaalsoort een bepaalde tijd brandvrij te houden wanneer er brand uitbreekt.

Brandvertragende verven en vernissen zwellen op als ze in contact komen met vuur of met stralingshitte en vormen zo een isolerende schuimlaag die de verspreiding van het vuur vertraagt. Het beschermt hierdoor tegen instortingsgevaar en zorgt het tot slot voor kostbare evacuatietijd.


Toepassingen van brandwerende verf

Het gebruik van brandwerende verf (opschuimende brandwerende coating) is een goed alternatief voor brandwerende platen of bespuiting. Met brandwerende verf is het namelijk mogelijk staalconstructies tot 90 en soms zelfs 120 minuten te beschermen. Brandwerende verf wordt daarom steeds meer gebruikt voor kantoren, hallen, parkeergarages, woningen, hoogbouw, gevels en tot slot stalen of betonnen draagconstructies.

De verf is relatief eenvoudig toepasbaar op de meest verschillende ondergronden. Van hout en staal tot beton. Groot voordeel van brandwerende verf is dat deze ook beschikbaar is in vele kleuren. Daarna verven in de gewenste kleur is dus niet meer nodig. Brandwerende verf is de oplossing om zichtbare delen brandwerend te maken!

Brandwerende verf voor staal en staalconstructies

Brandwerend spuitwerk toegepast op staalconstructies is populair bij ontwerpers en architecten doordat het eenvoudig is aan te brengen én relatief goedkoop. Daarbij is het ook nog een mooie manier van beschermen doordat de ondergrond goed zichtbaar blijft. Met beschermende platen is dit al een stuk minder goed mogelijk.

Het belangrijkste doel van een brandwerende coating op staal is het zorgen voor meer veiligheid. Staal kan bij hoge temperaturen (vanaf 550°C) namelijk ineens doorbuigen waardoor constructies compleet instorten. Levensgevaarlijk! Door het behandelen van staal en staalconstructies heeft de evacuatie van mensen meer slagingskans.

Het brandwerend schilderen van staal werkt zo:

Als er brand uitbreekt, dan vormt de brandvertragende verf een barrière tussen het vuur en de staalconstructie. De speciale chemische compositie verandert brandwerende verf namelijk bij hoge temperaturen in een dikke isolatielaag.

De dikte van de laag bepaalt de brandwerendheid. Deze varieert tussen minimaal 30 minuten, 60 minuten en tot slot 120 minuten. Wat de vereiste brandwerendheid moet zijn van een constructie staat vast in de NEN-normen van het Bouwbesluit.

De verf schuimt op door de speciale compositie van vier ingrediënten:

 • Alcohol voor de noodzakelijke koolstof in de isolatielaag;
 • Polyfosfaat dat bij extreme hitte (vanaf 150ºC) uiteenvalt in een zuur en de opschuiming activeert;
 • Schuimmiddel (melamine of ureum) zorgt voor de dikte/volume van de opschuimende isolatielaag;
 • Organisch bindmiddel vaak acrylaat of epoxy om de componenten samen te binden en te activeren.

Kwaliteitsrichtlijnen brandwerend schilderwerk

In Nederland is het toepassen van een brandwerende verf de laatste jaren sterk toegenomen. Dit document genaamd: Kwaliteitsrichtlijn applicatie brandvertragende verf, geeft gemeenten in Nederland een éénduidig instrument voor het goedkeuren van het toepassen van brandwerende verf. Hiervoor geeft de publicatie algemene richtlijnen én de benodigde meet- en controlepunten voor een correcte toepassing in elke fase:

 • Voorbereiding
 • Applicatie
 • Transport
 • Eventuele tussentijdse opslag
 • Montage
 • Reparatie
 • Inspectie

Brandwerende verf

Zelfs hout kan worden behandeld met brandwerende verf

Hout; één van de meest vlambare materiaalsoorten beschermen

Hout is één van de meest vlambare materiaalsoorten in constructies. Vaak zien we in Nederland modieuze draagbalken, parketvloeren, houten meubels, landelijke keukens, robuuste vakantie en tuinhuisjes en trappen. Verder zien we in oudere huizen soms zelfs de hele draagconstructie van hout.

Brandwerende verf op hout zorgt ervoor dat het hout kan worden afgewerkt zoals gewenst;

 • Met behoud van de originele structuur (transparante verf)
 • In één van de vele modieuze RAL kleuren

De brandbaarheid van hout hangt enorm af van de dikte en de houtsoort. Er zijn speciale rekenmethoden om de inbrandsnelheid te bepalen. De inbrandsnelheid bepaalt de brandklasse. Deze klasse gaat van A4 (gemakkelijk ontvlambaar) tot A0 (niet brandbaar).

Beton brandwerend maken met verf

Beton is één van de veiligste bouwmaterialen. Het heeft het een hoge brandweerstand en geeft weinig kans op vuurverspreiding. Beton is van nature zelfs een hitte isolerend materiaal. Toch is er veel vraag naar brandwerende verf voor beton. De verf zorgt bij beton voor een extra barriére tegen het vuur. Op het moment dat de brandwerende verf is uitgewerkt dient het beton als laatste redmiddel om de brand te stoppen of verspreiden te beperken.

Het verschil tussen brandwerende en brandvertragende verf

Naast brandwerende verf (opschuimende verf) bestaat er ook brandvertragende verf. Deze verf is gemaakt van onbrandbare stoffen. Brandwerende verf houdt de brand voor een aantal minuten tegen (door de opschuimende isolatielaag) en brandvertragende verf bestaat uit onbrandbare stoffen en is meestal gebaseerd op het principe om energie te absorberen door afkoeling. Vaak zien we dat deze beide termen voor hetzelfde gebruikt worden, maar er is dus zeker een verschil!

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

De opschuimende verf op de juiste manier (laten) aanbrengen

Doordat er veel wet- en regelgeving is op gebied van brandveiligheid (o.a. het Bouwbesluit) moet brandwerende verf bijna altijd door specialisten worden aangebracht. Win daarom altijd eerst advies in als u het zelf wenst aan te brengen.

Vaak wordt de toegepaste brandwerende verf na aanbrengen afgewerkt met een afdeklaag. Deze laag zorgt ervoor dat de brandwerende coating ook beschermt blijft tegen, regen, vocht en andere weersomstandigheden. Deze topcoat is in verschillende kleuren beschikbaar. Verder is het van groot belang dat de hechting van de brandwerende coating goed is. Hiervoor is het nodig dat:

 • De ondergrond droog, vet en stofvrij is;
 • de omgevingstemperatuur overeenkomt met de eisen voor het aanbrengen van de coating;
 • het dauwpunt in de ruimte bekend is en er rekening wordt gehouden met mogelijke gevaren;
 • men rekening heeft gehouden met de houdbaarheid voor en na opening;
 • erkende coatingbedrijven/schildersbedrijven hebben gewerkt aan het project;
 • er vooraf goed advies is ingewonnen.

Heeft u een vraag over brandwerende verf? Stel uw vraag gerust hieronder.

De laatste opmerking en 1 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
8 antwoorden
 1. Witzier
  Witzier zegt:

  Ik zoek brandwerende verf voor het staal bij ons in huis (wat wij zichtbaar willen houden) Is dat leverbaar of kunnen jullie dit doen?

  Groet E.M. Witzier

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Witzier,

   Bedankt voor je vraag!

   Wij leveren zelf geen brandwerende coatings dit doen onze vertrouwde partners.
   Is het mogelijk om meer project details te mailen naar aanvraag@ayold.com?

   Dan pak ik het verder voor je op en kan je in contact brengen met de juiste partij.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Rebecca
  Rebecca zegt:

  Hallo! Ik ben particulier en wil graag in mijn huis mijn met hout omtimmerde stalen kolommen met brandwerende verf beschermen. Waar/bij wie kan ik als particulier dit kopen? Alvast bedankt Rebecca

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Rebecca,

   Brandwerende verf aanbrengen is een specialistische klus. Het gaat immers om veiligheid! Er bestaan wel mogelijkheden om zelf brandwerende verf aan te brengen, maar wij hebben op dit moment geen coatingpartner die deze verf los aanbiedt in kleinere volumes. Wij kunnen u daarom helaas niet verder helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Coating Expert
  Coating Expert zegt:

  Goedemiddag heer, mevrouw Van Gestel,

  Begrijpelijk dat u informeert naar brandwerende verf voor plastic. Plastic is moeilijk brandbaar, maar smelt bij hoge temperaturen. Omdat plastic een glad materiaal betreft heeft het inderdaad een goede primer nodig voor de beste hechting.

  Wat de prijs per m2 voor brandwerende verf is kunnen wij u niet zeggen zonder meer informatie te hebben over het project. Zo is het aantal m2 belangrijk en ook de brandwerende eis (30, 60 of 120 minuten). Zelf aanbrengen is goedkoper als het laten aanbrengen door een professional, maar als het om veiligheid gaat raden wij u altijd aan om dit te laten doen door een expert.

  Als u een prijsopgave wilt opvragen dan kunt u extra informatie en eventueel foto’s sturen naar sales@ayold.com.

  Wij helpen u graag!

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *