coating additieven kleuren

Optimaliseer het coatingsproces met de toevoeging van coating additieven

Coating additieven (in het Engels beter bekend als coating additives) zijn een goed hulpmiddel om coatings en verven nét dat beetje extra kracht te geven. Ze hebben bijvoorbeeld een positieve invloed op het uiterlijk van de coating, maar ook van de duurzaamheid én de effectiviteit van het proces. 

6 zaken waar de juiste additieven voor kunnen zorgen bij coatings en verf:

 • Het bevorderen van het uiterlijk (zoals de glanslaag)
 • Duurzaamheid vergroten
 • Voorkomen van problemen tijdens het ontwikkelen of aanbrengen (zoals schuimvorming of ongelijkmatige structuur)
 • Proces effectiever maken
 • Zorgen voor soepelere doorstroming van pigmentdeeltjes
 • Eigenschappen toevoegen of optimaliseren (zoals UV-bestendigheid, anti-slip)

Wilt u weten hoe u het uiterste uit uw coating kunt halen? In dit artikel leggen we de loep op coating additives: we kijken welke typen er zijn en welke additieven vervolgens de smaakmakers zijn bij het bepalen van hun speciale eigenschappen. 


De 3 centrale oplossingen die coating additieven bieden

Coating additieven kunnen worden toegepast in nagenoeg elke stage van het proces: van ontwikkeling tot aanbreng. Daarnaast zijn ze ook nog eens geoptimaliseerd voor een bepaald type coating, afhankelijk van het gebruikte bindmiddel. Er zijn daarom ook talloze additives op de markt; elk met hun eigen specifieke functie in het proces.

Additieven zijn stoffen die aan een product worden toegevoegd om de werking of bepaalde eigenschappen ervan te bevorderen of te versterken.

In essentie zorgen additieven voor een oplossingen van deze 3 zaken:

 1. Controleren van verschuiming
  Verschuiming (kort gezegd: het ontstaan van gasbubbels in verf of coating) is een ongewenst neven-effect, wat het vullen van ondergronden met de juiste hoeveelheid lastig maakt én het uiterlijk aantasten. Dit vertraagt het proces enorm. Er zijn verschillende additieven (op basis van siliconen of siliconenvrije) die dit ongedaan maken. Deze zijn specifiek afgemeten op het moment waarop de verschuiming optreed alsmede het gebruikte bindmiddel en kunnen dus in elk moment van het productieproces worden gebruikt.
 2. Stabilisatie verspreiding van pigmenten
  Glans en de kracht van kleur is bij verf en coatings zeer belangrijk. Hiervoor is een stabiele verspreiding van pigmenten (kleurstoffen) nodig. Echter is dat niet altijd even gemakkelijk, waardoor vlokvorming, transparantie of kleurverlies ontstaat. Coating additieven maken dit ongedaan; ze versnellen het verspreidingsproces én zorgen voor stabilisatie tijdens het opslaan. Om dit mogelijk te maken, zijn er talloze verschillende varianten – elk geoptimaliseerd naar het moleculaire gewicht + samenstelling dat het best past bij de gewenste coating of verf.
 3. Optimalisatie van de oppervlakte
  Of het nou voor decoratieve of industriële toepassingen is: het begint allemaal aan de oppervlakte. Hoe voelt en oogt de coating of verf? Heeft het de beoogde eigenschappen? Om hier een optimaal resultaat uit te halen, zijn er verschillende additieven ontwikkeld. Deze egaliseren bijvoorbeeld de oppervlakte, gaan kratervorming tegen, zorgen voor UV-werende eigenschappen of geven een coating anti-slip mogelijkheden.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *