Nanocoating.nl

Epoxy coating en verf

Epoxy coating is één van de meest gebruikte coatings voor vloeren, wanden en objecten in verschillende industrieën. En dat is niet verwonderlijk. Epoxycoating is ijzersterk, bestand tegen vele chemicaliën en gaat lang mee. In dit artikel laten wij u kennis maken met de mogelijkheden.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Hierom is epoxy coating zo populair (5  eigenschappen)

Als u zich verdiept in de wereld van coating dan komt u gegarandeerd epoxy coating ofwel EP coating tegen. Het is een zogenoemde twee componenten coating welke bestaat uit een epoxyhars en een verharder. Na vermenging (crosslinking) start een onomkeerbaar chemisch proces. Hierdoor ontstaat een stijf, krachtig plastic polymeer materiaal – oftewel een epoxy coating! 

5 belangrijke eigenschappen van epoxy coating:

 1. Hard & duurzaam: De eindlaag is keihard en daarmee bestand tegen zware belasting van auto’s en machines.
 2. Bestand tegen chemicaliën: Epoxy coating is na uitharding chemisch resistent en bestand tegen het intrekken van olie, vet en zuren.
 3. Vloeistofdicht: Epoxy behoort tot de groep vloeistofdichte coatings. Water trekt niet in de vloer en dit maakt het ideaal voor doucheruimten, toiletten, zwembaden en ruimtes waar met vloeistoffen gewerkt worden.
 4. Naadloos & hygiënisch: De coating kan naadloos aangebracht worden, zonder kieren tussen vloer en wand. Deze kunnen dus uiterst hygiënisch schoongemaakt worden.
 5. Budgetvriendelijk: Epoxy coating is een budgetvriendelijke optie voor vloeren in de industriële, commerciële en residentiële sector.

Van fabrieksvloer tot zwembad; vele epoxy coating toepassingen

Gezien de interessante eigenschappen van epoxy is het niet gek dat het een veelgebruikte coating is in vele industrieën. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

Industriële sector

Voor een fabrieksvloer is epoxy coating uitermate geschikt. Zeker wanneer er vloeistoffen of chemicaliën worden verwerkt. De vloer is bestand tegen machines en hoge en lage temperaturen. De coating wordt daarom ook toegepast in en op machinerie, als tank lining en pijpleiding coating.

vloeistofdichte epoxy vloer

Epoxy is na uitharding vloeistofdicht en daarmee bestand tegen intensief schoonmaakwerk.

Daarnaast is het een veelgebruikte coating om corrosie tegen te gaan offshore, op (vracht)schepen en staalconstructies. Het kan daarnaast worden toegepast in de elektrochemische industrie in combinatie met ESD zones.

Kernwoorden voor het gebruik van epoxy coating in de industriële sector: Slijtvast, krasvast, chemicaliën resistent, anti corrosie en duurzaam.

Commerciële sector

Voor autogarages is het een no brainer: een epoxy coating is de ideale (parkeer)garagevloer omdat het bestand is tegen de weekmakers van autobanden, benzine- en olievlekken. Daarnaast is de epoxy coating met een mooie zijdeglans topcoating ook nog eens mooi om te zien. Winkels, kappers, showrooms en restaurants kiezen daarom steeds vaker voor deze onderhoudsvriendelijke vloer. Bijvoorbeeld in een aantrekkelijke betonlook.

epoxy coating

Epoxy coating kan naadloos worden aangebracht op vloeren en wanden, ideaal voor ziekenhuizen.

Maar niet alleen vloeren worden naar een hoger niveau getild met epoxy coating. Ook wanden en plafonds kunnen naadloos worden meegenomen. De waterbestendigheid in combinatie met antislip maakt het een veilige en hygiënische keuze voor zwembaden en keukens die HACCP richtlijnen volgen. Ook andere commerciële ondernemingen waarbij hygiene hoog in het vaandel staat zijn gebaat bij deze vloeroplossing. Denk aan slagerijen, bakkerijen en groentewinkels maar ook aan ziekenhuizen, tandartspraktijken en salons.

Kernwoorden voor het gebruik van epoxy coating in de commerciële sector: Onderhoudsvriendelijk, olie, vet en benzine resistent, aantrekkelijk, antislip, naadloos en hygiënisch.

Residentiële sector

In woningen, kantoren en ander vastgoed wint epoxy steeds meer terrein. Niet alleen is het een visueel aantrekkelijke vloer, het is ook een budgetvriendelijke optie. Epoxy coating wordt naadloos aangebracht in badkamers en toiletruimten maar ook in woonkamers. Ook voor het ingieten van meubels, kunstwerken en keukenbladen is epoxy uitermate geschikt. Epoxy verf zien we steeds vaker terug als transparante beschermlaag op keuken achterwanden.

Kernwoorden voor het gebruik van epoxy coating in de residentiële sector: Visueel aantrekkelijk, budgetvriendelijk, onderhoudsvriendelijk, naadloos en veelzijdig.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Voor deze ondergronden is epoxy coating geschikt:

Epoxy coating kan op vele oppervlakken. Hieronder een aantal voorbeelden:

Let op: epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE) en ook niet op siliconen.

BetonKunststofBaksteen
StaalHoutGlas
TegelsPolyesterAluminium

Verschillende epoxyvloeren vergelijken

In dit overzicht hebben we de voor- en nadelen van de meest voorkomende epoxyvloeren in kaart gebracht. Natuurlijk zijn er meer vloertypen en maatwerk behoort altijd tot de mogelijkheden.

VloertypeVoordelenNadelenToepassing
Epoxy gietvloer >3mm

+ Bestand tegen zware belasting
+ Hoge laagdikte
+ Bestand tegen vele chemicaliën en zuren
+ Bedekt ondervloer volledig
+ Geheel vloeistofdicht
+ Goede overall vloer

– Lange droogtijd
– Contactgeluid
– Gevoelig voor uv straling

Gemiddeld tot zware industrie, fabrieksvloeren, winkelvloeren, showrooms
Epoxy vloercoating <3mm

+ Bestand tegen gemiddelde belasting
+ Bestand tegen vele chemicaliën en zuren
+ Dunne laagdikte
+ Voordelig
+ Geheel vloeistofdicht
+ Goede overall vloer

– Verhult oneffenheden minder
– Gevoelig voor krassen en scheuren
– Voelt koud aan
– Contactgeluid
– Gevoelig voor uv straling

Lage tot gemiddelde industrie, residentiële vloeren, magazijnvloeren, parkeergaragevloeren, werkplaatsvloeren
Epoxy troffelvloer
(mortelvloer)

+ Bestand tegen zware belasting
+ Combinatie met vloerverwarming mogelijk
+ Hoge laagdikte
+ Werkt geluiddempend
+ Geheel vloeistofdicht

– Niet zelf-nivellerend
– Plaatsen in minimaal 5 dagen
– Minder geschikt voor
continu vochtige omgevingen

Gemiddeld tot zware industrie, residentiële vloeren, magazijnvloeren, fabrieksvloeren

Stel uw vraag over epoxy coating. Wij helpen graag!

De laatste opmerking en 4 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
13 antwoorden
 1. ronnie
  ronnie zegt:

  hallo,
  heb een schaftkeet met een polyester dak.het dak heeft hier en daar een beschadiging en is wat dun aan het worden.
  zou ik deze met een epoxy verf kunnen behandelen en zo ja welke zou ik daar het beste voor kunnen gebruiken.
  het oppervlak van het dak is ongeveer 18 vierkante meter.
  graag tot horens
  gr ronnie

  Beantwoorden
 2. Wouter
  Wouter zegt:

  Ik zie epoxy er niet bij staan v.w.b. de materialen waar epoxy coating goed op hecht. Is dat omdat er verondersteld wordt dat dit natuurlijk goed hecht of hecht het daadwerkelijk niet goed op epoxy hars??

  Beantwoorden
 3. A Stievenard
  A Stievenard zegt:

  Is een epoxy coating geschikt voor het behandelen van de onderzijde van een wagen, teneinde de negatieve invloed van zout, pekel, water en sneeuw tegen te gaan? Ik had namelijk al eens gehoord over een 2K coating.
  Zo ja, hoe is dit best aan te brengen?

  Met vriendelijke groetjes,

  Amaury

  Beantwoorden
 4. goffin
  goffin zegt:

  Beste,
  Ik bezit een grote, boogvormige kelderruimte in baksteen. Dat gewelfde plafond is echter heel vochtig, de bakstenen verpulveren. Kan zoiets met epoxy verholpen worden? Kan epoxy daarop gespoten worden? Eventueel ook de vloer indien een positief antwoord.

  Beantwoorden
  • Coating.nl redactie
   Coating.nl redactie zegt:

   Beste Olaf,

   Het is mogelijk om over epoxy te betegelen. Gebruik in dat geval wel een primer onder de tegels. Dit zorgt ervoor dat de tegellijm hecht op de gladde epoxy ondergrond en biedt bescherming tegen vocht.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
   • Hans luiken
    Hans luiken zegt:

    Een badkamerwand met geglazuurde tegels is niet meer waterdicht.kan/mag ik dit met epoxverf schilderen ?? Gaat het na verloop van tijd niet bladderen??
    Groet Hans

    Beantwoorden
 5. E.Herman
  E.Herman zegt:

  Op een marmeren grafsteen zijn letters uitgefreesd. Hierin was witte verf aangebracht. Die is er ondertussen uit. De grafzerkenboer zegt dat hij ’t alleen opnieuw kan verven en dat het dan toch weer zal verdwijnen. Volgens mij moet met twee laagjes epoxyhars wel een weerbestendige en UV-bestendige belettering aan te brengen zijn. Klopt dit? Zoja, welke specifieke epoxyhars en kleur moet er dan gebruikt worden. Het moet zeker waterbestendig zijn, want de letters zijn aangebracht op een horizontaal liggende grafsteen.
  Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet,
  E.Herman

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste E. Herman,

   Helaas hebben wij geen ervaring met het coaten van grafstenen. Mogelijk kan een transparante epoxyhars met uv stabilisator (bijvoorbeeld deze van het merk Wilsor)een oplossing bieden. Deze hars dekt op steen en is waterbestendig. Door de uv stabilisator is de epoxy buiten toe te passen. De hars wordt op dezelfde manier aangebracht als bij schilderen, met een roller of een kwast (geen schuimrollers). Let wel op dat epoxyhars langzaam uithardt dus wanneer de steen niet verplaatst kan worden naar een binnenlocatie om de hars aan te brengen, kan het zijn dat er vliegjes, vuil, zand, weersomstandigheden etc. een nadelige invloed hebben.

   Zoals gezegd hebben wij geen ervaring met deze methode op een grafsteen. Wij adviseren u om voor de zekerheid contact op te nemen met de fabrikant of leverancier van het door u gekozen product.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 6. Marcel Koers
  Marcel Koers zegt:

  Op de site staat dat epoxy (ik neem aan epoxyharst) slecht is bij het gebruik bij vloerverwarming. Kunt u mij helpen aan de lambda-waarde van epoxyhars?

  U zou me heel erg helpen.

  met vriendelijke groet,

  Marcel Koers

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Marcel,

   In geval van Epoxy is de vraag niet hoe goed het warmtegeleidingscoefficient is. Als je enkel naar dit gegeven kijkt dan is een epoxyvloer geschikt voor vloerverwarming (bij een laagdikte van 2-3 mm). Echter, raden wij dit niet aan.

   Epoxy is namelijk zeer hard. Epoxy kan daarom minimaal krimp- en uitzetspanningen opvangen. In combinatie met vloerverwarming kunnen er makkelijk scheurtjes ontstaan.

   Een PU vloer (Polyurethaan vloer) zal de warmte beter geleiden, is veerkrachtig en comfortabeler.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *