Nanocoating.nl

Gevel impregneren

De gevel van uw woning of kantoorpand is het eerste dat mensen of misschien wel (potentiële) klanten zien. Wij begrijpen maar al te goed dat u daarom een mooie, schone gevel wilt die uw pand beschermt. Laat uw gevel impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd, en bescherm uw pand tegen vocht en vuil. Op het gesloten platform van Coating.nl vindt u snel en eenvoudig de beste specialisten voor uw klus.

Uw gevel impregneren: wat is dit?

Een gevel impregneren (ook wel hydrofoberen)zorgt ervoor dat de gevel waterafstotend gemaakt wordt. De waterafstotende vloeistof, die bij het impregneren van uw gevel op de muren aangebracht wordt, trekt in de poriën van het oppervlak. Hierdoor wordt het uiterlijk van uw gevel niet veranderd, maar wordt er wel een waterafstotende laag gecreëerd die uw gevel beschermt.

Water is de hoofdoorzaak van structurele schade en vervuiling bij gevels en metselwerk. Een buitenmuur impregneren zorgt er dus voor dat er geen vocht meer doorgelaten wordt. Daarnaast krijgt vuil nauwelijks de kans om zich aan het geïmpregneerde oppervlak te hechten.

Uw gevel impregneren is een zeer doelgerichte behandeling tegen vocht en vuil in uw gevel.

Voor- en nadelen gevel impregneren

Zoals elke coating heeft ook impregneren verschillende voor- en nadelen. We zetten de voor- en nadelen van gevel impregneren voor u op een rijtje:

Voordelen gevel impregneren

 • Uw woning of kantoorpand wordt beschermd tegen doorslaand vocht. De waterafstotende laag zorgt er ook direct voor dat vorst geen schade kan aanrichten, aangezien het vocht niet in uw gevel trekt.
 • Een goed geïmpregneerde gevel heeft tot wel 30% betere isolatie waarden. Natte en vochtige muren worden namelijk kouder dan droge muren en gevels.

  gevel impregneren

  Een geïmpregneerde gevel geeft een betere isolatiewaarde aan een gebouw.

 • Schimmels en vuiligheid krijgen niet de kans zich aan uw muren te hechten. Hierdoor blijft uw gevel langer schoon.
 • Uw gevel impregneren zorgt voor een verlenging van de levensduur. De gevel wordt namelijk veel minder aangetast dan een gevel zonder beschermlaag.
 • Doordat uw pand beter beschermd is en er dus schoner en mooier uitziet, geniet u van een waardevermeerdering van uw woning of kantoorpand.

Nadelen gevel impregneren

 • Uw buitenmuur coaten moet na enige tijd herhaald worden. De tijd die tussen het impregneren van uw muur zit, hangt af van het gebruikte product en de status van uw pand. Over het algemeen werkt een impregneermiddel zo’n 10 jaar.
 • Bakstenen impregneren kan enkel op een schone muur. Dit betekent dat u vooraf uw pand moet (laten) reinigen en/of herstellen.
 • Wilt u in de toekomst nog gevelwerken laten uitvoeren, dan is dit na het impregneren van uw muur niet altijd meer mogelijk. Zo kan de muur naderhand niet geverfd worden bijvoorbeeld.

Voor deze toepassingen is impregneermiddel geschikt:

Of het nu gaat om een oude stenen muur, kalkzandsteen of een gestucte muur, impregneren kan op vele oppervlakken. Hieronder een aantal voorbeelden:

BaksteenMinerale ondergrondenBestrating
Poreus natuursteenVoegenHout
StucwerkMetselwerkTegels (Poreus)
BetonCementKalkzandsteen

Nano coating voor beton steen en tegels kleinBeton, steen en tegels beschermen met de beste nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Nanocoating.nl logo kleinTip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Een gevel impregneren of coaten?

Een gevel conserveren en beschermen kan door deze te impregneren of te coaten. Een gevel impregneren wordt vooral gekozen vanuit een esthetisch en prijstechnisch oogpunt. Impregneermiddel verandert het uiterlijk van een gevel namelijk niet en is dikwijls goedkoper dan coaten. Het grootste verschil tussen de gevel impregneren en coaten is dat impregneermiddel in de stenen gevel trekt en coating een laag op de stenen vormt.

Geïmpregneerd steen is enkel vloeistofdicht, terwijl een gecoate gevel volledig gesloten en waterdicht is. Bovendien is een gevel coaten duurzamer en onderhoudsvriendelijker.

5 voorwaarden om uw buitenmuur te kunnen impregneren

U bent eruit: een impregnerende beschermlaag voor uw gevel is precies wat u zoekt. Helaas is niet iedere ondergrond geschikt voor deze waterafstotende behandeling. Hieronder een aantal voorwaarden om rekening mee te houden:

 1. Er mogen geen haarscheuren of kapotte voegen in het metselwerk of beton zitten: een impregneermiddel overbrugt geen scheuren en gaten. Vocht kan dus alsnog via dergelijke ingangen naar binnen sijpelen.
 2. De ondergrond moet homogeen zijn: alleen dan kan de impregneer gelijk worden opgenomen en een schild tegen vocht vormen.
 3. Bepaalde steensoorten kunnen niet geïmpregneerd worden: ook voor gesloten (gladde) oppervlakken is deze coating ongeschikt.
 4. De buitenmuur mag geen vocht meer bevatten: let op bij nieuwbouw! Impregneermiddel sluit het vocht als het ware op waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan of zelfs directe schade bij bevriezing.
 5. Het zoutgehalte in de gevel of buitenmuur mag niet te hoog zijn: de zouten kunnen gaan kristalliseren wat zorgt voor lelijke witte plekken.

Tip: neem bij twijfel over bovenstaande punten vrijblijvend contact met ons op. Coatingspecialisten kunnen meten of er vocht of zout in het oppervlak en of uw gevel of buitenmuur geschikt is om te impregneren.

Garantie en isolatie na gevel impregneren

In de meeste gevallen geeft de coatingspecialist een garantie af op de werking van het impregneermiddel. De werkzame duur is afhankelijk van de situatie. Staat de buitenmuur bijvoorbeeld op de zon of schaduw, bij zee of in een bos. Staat de gevel bloot aan veel vervuiling (industriële omgevingen) dan heeft dit ook invloed op de garantie. Ook de bouwkundige staat van de gevel speelt een rol. Ga dus nooit uit van een standaard garantie, maar vraag om een garantie specifiek afgestemd op uw situatie.

Naast garantie op impregneren kan er ook een garantie of toezegging over isolatie. Een natte gevel zorgt voor kou op de binnenmuren. Door de buitenmuur of gevel van uw panden te impregneren worden ze vochtwerend gemaakt. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort in het binnenklimaat, het zorgt ook voor een verhoogde isolatiewaarde (tot wel 30%).

Uw gevel of buitenmuur impregneren: hoe werkt dit?

Wilt u uw bakstenen impregneren, dan vergt dit enige voorbereiding. Als de specialist die uw buitenmuur gaat impregneren goed zijn werk moet kunnen uitvoeren, dan moeten de volgende stappen zijn genomen:

 1. Allereerst moet de buitenmuur van uw woning of kantoorpand geïnspecteerd worden. Er wordt dan gekeken of het materiaal van uw gevel geschikt is voor het impregneermiddel en in welke staat de gevel zich bevindt. Deze onderdelen bepalen welk impregneermiddel de specialist kan gaan gebruiken.

  gevel impregneren

  De gevel impregneren is zeer belangrijk bij grote betonconstructies zoals flats, balkons en galerijen

 2. Zoals u eerder al kon lezen: de muur moet goed schoon zijn voordat de specialist uw bakstenen kan impregneren. Een grondige reiniging houdt in: verwijder mossen, algen of andere vuiligheden en zorg ervoor dat de muur in goede staat is. Bevat uw muur schade of barsten, dan moeten deze eerst verholpen worden.
 3. Wanneer de gevel gereinigd en gerepareerd is kan de coating specialist uw bakstenen of kalkzandstenen impregneren. De door u gekozen vakman sproeit het impregneermiddel op uw gevel en dit heeft vervolgens enkele uren nodig om goed in te trekken.

Tip: vraag uw specialist naar de werkzame duur van het impregneermiddel in uw specifieke omstandigheden. Doorgaans moet een impregneerbehandeling tussen de 5 en 10 jaar worden herhaald.

Stel uw vraag over gevel impregneren. Wij helpen graag!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *