Meet de temperatuur met een oven recorder

Nauwkeurige temperatuur meting met een oven recorder

Bij veel coatingprocessen is een industriële oven een onmisbaar instrument. Met industriële ovens word de uithardingstijd drastisch gereduceerd. Daarnaast is het op de juiste manier uitharden van een coating enorm belangrijk voor het eindresultaat. Om deze reden is het controleren en regelen van precies de juiste temperatuur in een industriële oven van groot belang. Hierbij komt een oven recorder van pas. Speciale meetsensoren worden op een object en in de oven geplaatst om data over de temperatuur te verzamelen. Gecombineerd met speciale software kan men deze data analyseren, evalueren en eventueel actie ondernemen om de temperatuur naar boven of beneden bij te stellen.

In dit artikel bespreken we waarom een oven recorder onmisbaar is bij coatingprocessen die gebruik maken van industriële ovens en welke specialisten in Nederland dit apparaat aanbieden.


Datalogger temperatuur – voor de perfecte afwerking

Er bestaan vele verschillende coatings en ovens. Iedere coating en bijbehorende oven vraagt andere parameters voor een succesvolle applicatie. Zo verschilt de hitteverdeling in een electrische oven van een gas of olie oven. Daarnaast spelen er constructiefactoren (formaat van de oven) productiesnelheid en luchtverdeling/afzuiging mee. En aan de coating kant zijn de laagdikte, het materiaaltype, de vorm van het object, coatingtype en applicatiemethode van invloed op de optimale temperatuurcondities. Met al deze variabelen is het van uiterst belang dat de temperatuur wordt juist wordt afgestemd, gecontroleerd, geëvalueerd en naar wens wordt bijgesteld. Onbeheerde en laat gesignaleerde fouten in de temperatuur kunnen uitlopen tot financiële tegenslagen en een vertraging in het productieproces.

Ovenrecorders maken temperatuurprofielen om de omgevingstemperatuur en producttemperatuur tijdens het uithardingsproces precies te meten. Giswerk is niet langer nodig voor een succesvolle uitharding. Problemen met uitharden kunnen leiden tot:

  • Een verminderde cross linking tussen 2 componenten
  • Onderontwikkelde coatingeigenschappen zoals weers- of oplosmiddelbestendigheid
  • Slechte hechting aan een substraat en verminderde adhesie tussen verschillende lagen
  • Onvoldoende oppervlaktehardheid en mechanische stressbestendigheid
  • Verlies van glans en/of verkleuring
  • Onregelmatige laagdikte, verfblaren of afbladderende stukken

Gelukkig is dit te voorkomen met een oven recorder!


Hier koopt u oven recorders in Nederland

Een ovenrecorder is enorm belangrijk voor een succesvolle coatingapplicatie. Om deze reden is het een professioneel product die een investering waard is wanneer u deze aanschaft van een specialistische fabrikant. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met een greep uit het aanbod op de Nederlandse markt. Neem contact met ons op indien u meer informatie wenst oven oven data recorders. Wij brengen u graag in contact met een specialist op dit gebied.

ProductnaamOmschrijvingFabrikant
Curver Oven temperature data loggerBasis oven recorder voor een poedercoating ovenTQC Sheen
CurveX 3 NanoSpeciale oven recorder voor het coaten van blikjes. Wordt samen met de blikjes door de oven gevoerd en maakt een volledig temperatuurprofiel.TQC Sheen
Logoscreen 600Basismodel met eenvoudige en intuïtieve bediening, uit te breiden met verschillende optionele extra’s en softwareprogramma’sJumo
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *