milieuvriendelijke poedercoating

Poedercoating – het milieuvriendelijke alternatief voor verf

De vele voordelen van poedercoating zijn de reden dat het één van de meest populaire coatingoplossingen is van dit moment. Het is duurzaam, veelzijdig, kostenefficiënt en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Maar het meest onderbelichte en onderscheidende kenmerk is poedercoaten in vergelijking met andere afwerkingen erg milieuvriendelijk is! De poeder is door het unieke poedercoatingproces zowel herbruikbaar als oplosmiddelvrij. Daarnaast bestaat er ook nog milieuvriendelijke poedercoating poeder, waardoor het nog milieubewuster is!

In dit artikel bespreken we verschillende eco poedercoatings om uw project zo groen mogelijk te maken!

4 grote milieuvoordelen van poedercoaten

Alles heeft tegenwoordig een Eco-stand of een groen alternatief. Airconditioning, vaatwassers, kleding, zelfs chocolade; alles biedt consumenten gebruikers en ontwerpers de keuze om te gaan voor een groenere, en milieubewuste levensstijl. In de wereld van coatings is dit niet anders, met de opkomst van verven op waterbasis begint er een verandering in de mindset op te treden. Milieuvriendelijke poedercoating heeft in deze beweging de leiding omdat:

 1. Het is oplosmiddelvrij en heeft hierdoor amper uitstoot van vluchtige stoffen
  overspray wordt opgevangen en hergebruikt

  Overspray wordt opgevangen en hergebruikt voor minimale verspilling en maximale efficiëntie

  Vluchtige organische stoffen (VOS) is de verzamelnaam voor een groep van koolwaterstoffen die, zoals de naam al suggereert, makkelijk verdampen. VOS komen via diverse producten, waaronder verf, in de atmosfeer terecht. Ze zijn irriterend voor ogen en luchtwegen en langdurige blootstelling kan tot ernstige schade leiden. Ze veroorzaken ook schade aan het milieu. Poedercoating maakt geen gebruik van oplosmiddelen, de belangrijkste bron van VOS in coatings, dus stoot slechts verwaarloosbare hoeveelheden VOS uit. Goed voor u en het milieu.

 2. Overspray van poeder is herbruikbaar
  Een groot probleem met verf is wat te doen met restjes. Met milieuvriendelijke poedercoating wordt het poeder dat niet aan het object hecht (bekend als overspray) afgezogen en opnieuw gebruikt zonder dat dit ten koste gaat van de afwerking. Goed gereguleerd, kan meer dan 90% efficiëntie in het coating proces worden bereikt. Dit vermindert niet alleen verspilling, het bespaart ook geld op gebied van poedercoating poeder kosten.
 3. Geen gevaarlijke dampen
  Doordat er geen oplosmiddelen zitten in poedercoating komen er ook geen gevaarlijke dampen vrij tijdens het proces. Niet alleen is dit gezond voor het personeel (dat nu niet met chemische stoffen hoeft te werken) maar ook komen deze dampen niet terecht in het milieu. Daar komt nog eens bij dat het brandgevaar tot 0 is gereduceerd.
 4. Produceert minder gevaarlijk afval
  In veel gevallen zijn het niet alleen de restjes coating die moeten worden afgevoerd die voor verontreiniging zorgen, ook het materiaal dat gebruikt wordt voor het opruimen en schoonmaken zorgt voor schade aan het milieu. Om nog maar niet te spreken over de verfresten die in het water via de afvoer worden weggespoeld of in het plaatselijke grondwater lekken. Poedercoating produceert nauwelijks afval en blijven er tocht poederresten over dan kan dit worden hergebruikt of op een milieuvriendelijke manier worden afgevoerd.

De laatste groene ontwikkelingen – Low-E poedercoating

Poedercoating is ver gekomen. Het is anno nu zelfs mogelijk om hout en andere hittegevoelige substraten te poedercoaten vanwege een speciale samenstelling van poeders die uitharden bij een lage temperatuur. Dit zorgt niet alleen voor de introductie van een breed scala aan objecten die voorheen niet te poedercoaten waren, maar het bespaart ook energie, tijd en geld. Het verlagen van de oventemperatuur kan 15-30% besparen op productiekosten omdat:

 • Het verbruik van minder energie voor een lagere energierekening zorgt
 • Een kortere uithardingstijd zorgt voor een hogere productiviteit
 • Lage temperatuur ovens vaak voordeliger zijn in aanschaf

Een misverstand is dat lage temperatuur poedercoating alleen geschikt is voor hout en andere substraten die niet hittebestendig zijn. Er bestaan echter ook poeders die op lage temperatuur uitharden en in verschillende samenstellingen geschikt zijn voor vele materialen. Een voorbeeld hiervan is Interpon Coarse Texture Low-E (AkzoNobel). Deze lage temperatuur poedercoating heeft een subtiele textuur in de afwerking waardoor imperfecties op een ondergrond verhuld worden. Ook PPG heeft poedercoatings die uitharden op ongeveer 150 ° C in verschillende chemische samenstellingen. Bent u dus op zoek naar een oplossing voor het verlagen van uw energiekosten en wilt u bijdragen aan een beter milieu? Er is meer mogelijk dan u denkt!

Het assortiment milieuvriendelijke poedercoatings

De topspelers op gebied van poedercoating werken er allemaal aan om hun poeders, poedercoating installaties en het productieproces zo milieubewust en ‘groen’ mogelijk te maken. Hieronder kijken we naar de top drie poedercoating fabrikanten: AkzoNobel (Interpon), Axalta (Alesta) en PPG (Envirocron). Ieder bedrijf concentreert zich op de milieuvoordelen van poedercoaten, en maakt producten die specifiek zijn ontworpen om het energieverbruik te verlagen, zoals Interpon Coarse Texture Low-E.

AkzoNobel poedercoating – Interpon Low-E

Een reeks poeders (polyesterbasis) ontworpen voor zowel binnen als buitengebruik. Interpon Low-E is duurzaam, hard en tegelijkertijd flexibel. Interpon Coarse Texture Low-E geeft een uniforme grove textuur die perfect is om imperfecties te verbergen. Gemakkelijk aan te brengen.

Productdetails

 • Grove textuur poedercoating
 • TGIC-vrij en op polyesterbasis
 • Tot 150˚C
 • Verbeterde dekking
 • Energie efficiënt

Axalta Coatings – Alesta Powder

Alesta Powder Coatings zijn milieuvriendelijke en duurzame coatings voor objecten die zowel binnen als buiten worden gebruikt. Alesta poedercoating omvat poeders voor architectuur, apparatuur, industrie, transport en meubels.

Productdetails

 • Alesta Anti-gassing Low Bake vermindert het energieverbruik
 • Uithardingstemperatuur van 150 ° C
 • Efficiënt en ecologisch verantwoord
 • Vrijwel vrij van VOS en HAP’s

PPG-poedercoating – Envirocron

Het PPG Envirocron-assortiment is ontworpen met milieubewustzijn in het achterhoofd. Het wordt gebruikt voor auto’s, apparaten, zwaar materieel, meubels, barbecues en meer.

Productdetails

 • Envirocron is verkrijgbaar in epoxy-, epoxy-polyester-, polyurethaan- en acrylharsen
 • Uitstekend weer- en corrosiebestendig
 • Enviracryl is één van de meest verkochte poedercoatings ter wereld

Als u informatie over milieuvriendelijke poedercoating wenst, of als u poeders voor uw project wilt kopen, neem dan contact met ons op! Onze experts verbinden u graag met het juiste bedrijf en product voor de klus.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *