Nanocoating.nl

Muur impregneren

Uw muur impregneren is een geweldige manier om het oppervlak te beschermen tegen vocht van buitenaf en de aangroei van alg en mos. In dit artikel kijken we naar producten en kosten waarmee u dit voor elkaar kunt krijgen, naar doe-het-zelf mogelijkheden én naar andere oppervlakten geschikt voor deze hydrofobische methode.

Uw muur impregneren: dé oplossing tegen vocht

Bij het impregneren van uw muur (of andere oppervlak) wordt er een nagenoeg onzichtbare beschermingslaag op aangebracht die een barrière vormt tussen de weersinvloeden en de muur.

Betekenis impregneren: letterlijk betekent dit het doordringen van een bepaald materiaal met een andere stof. In de praktijk wordt de benaming vaak gebruikt voor het waterafstotend maken van diverse ondergronden en materialen.

Een (buiten) muur impregneren zorgt voor:

muur impregneren resultaat

Effect van muur impregneren

 • Krasbestendigheid; oppervlakte slijt minder snel
 • Tempering van mos-, algen en schimmelgroei
 • Hydrofobische eigenschappen; olie, vet én water worden geweerd
 • Reiniging en onderhoud wordt een stuk makkelijker
 • In sommige gevallen zelfs anti-graffiti of brandvertragende eigenschappen
 • Uw muur ziet er weer als nieuw uit!

De kosten van een huis impregneren

Wanneer u overtuigd bent van de voordelen van het impregneren van uw (buiten)muur dan begint de zoektocht naar een goed impregneermiddel. Er zijn vele producten op de markt. In bouwmarkten vindt u impregneermiddel onder verschillende noemers.

Het middel Praxis muur impregneren wordt bijvoorbeeld verkocht onder de noemer “antivocht gevel” van het merk Sencys. Gamma verkoopt het merk Rambo Impregnant voor hout. De meeste impregneermiddelen voor bakstenen buitenmuren hebben echter het woord “gevelimpregneer” in de naam.

Gemiddeld zijn de kosten van een impregneermiddel van een huismerk tussen de €30-€50,- per 5 liter en liggen de kosten van een premium merk tussen de €50,- en 80,- per 5 liter. 

Hiermee kunt u tussen de 3 en 7 m2 muur impregneren. Het praktisch verbruik is sterk afhankelijk van de zuiging/poreusheid van de ondergrond.

Productadvies

Sikkens heeft een sterk impregneermiddel uitgebracht die uitermate geschikt is voor muren die sterk blootstaan aan de elementen. Denk aan panden in kustgebieden, vochtige muren etc. Voor kleinere klussen is Ventosil wb8 een goede optie. Hierbij krijgt u een goede prijs/kwaliteitsverhouding en dit product is snel verkrijgbaar via bol.com. Een iets onbekender merk met zeer goede gebruikservaringen is Gevelimpregneer AQ van OAf. Deze is zelfs verkrijgbaar in grootverpakking (25 liter) Hiermee kunt u voordelig het hele huis impregneren.

Hieronder hebben we een aantal producten voor u op een rij gezet:

Nano coating voor beton steen en tegels kleinBeton, steen en tegels beschermen met de beste nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Nanocoating.nl logo kleinTip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
Muur impregneren Ventosil WB8
Ventosil WB8 impregneer
Sikkens Alpha Aqua SI gevelimpregneer
Sikkens Gevelimpregneer
muur impregneren Oaf gevelimpregneer
OAF Impregneermiddel
Rambo hout impregneren transparant
Rambo Hout impregneren
impregneren buitenmuur ws 8 haveka
Haveka Gevelimpregneer

Tegels, gevel, (steiger)hout en andere ondergronden

Muren zijn niet de enige oppervlakten die via impregneren krachtige, vochtwerende eigenschappen kunnen krijgen! De meeste imporegneermiddelen zijn toepasbaar op veel minerale ondergronden als gasbeton, kalkzandsteen, minerale-pleisters, niet geglazuurde tegels, minerale-verven, stucwerk, goed beton, kunststeen (cementgebonden) en vele betonsoorten. Krachtige impregneermiddelen kunnen zelfs worden toegepast als vochtscherm, of regenscherm op gevels en vlakken die sterk hellend zijn (daken).

Merken als Rambo (Gamma) en Cetabever (Praxis) bieden impregneermiddelen aan speciaal voor hout en steigerhout. Hiermee kunt u verschillende soorten hout waterafstotend maken.

Alternatief impregneermiddel

Een alternatief en voordelig middel om muren waterafstotend te maken is transparant waterglas (ook wel Kiesol of Natrium Silicaat genoemd). U kunt dit middel aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) of mengen in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur.

Zelf uw gevel impregneren in 5 stappen

Uw gevel impregneren is prima zelf te doen! Wilt u precies weten hoe? Volg onderstaand stappenplan voor een optimaal resultaat!

 1. Breng de ondergrond in de juiste staat; het is zeer belangrijk dat de ondergrond helemaal schoon, vetvrij en droog is
 2. Is de muur beschadigd, dan moeten grote gaten en scheuren moeten eerst gerepareerd worden.
 3. Breng het beton impregneermiddel voldoende over de gehele oppervlakte aan. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van een airless verfspuit of een roller.
 4. Nadat het impregneermiddel volledig in de ondergrond is opgenomen, de behandeling nog één- of tweemaal nat-in-nat herhalen. Let op de droogtijd: bij 20º Celcius ca. 2-6 uur. Bij hogere temperaturen minder en bij lagere temperaturen langer.
 5. Alle muren moeten tot slot afgenomen worden met een wisser.

Tip: Om te vermijden dat er stukken worden overgeslagen is het handig om de te behandelen vlakken in gedeelten behandelen zonder onderbreking.

Beïnvloeding van kleuren:

Er zijn materialen welke na het impregneren iets donkerder kunnen worden, wij adviseren dan ook altijd eerst een deel op proef te behandelen. Bij verwerking er op letten dat er geen materiaaloverschot op het oppervlakte zichtbaar blijft.

Heeft u een vraag over muur impregneren? Wij helpen u graag!

2 antwoorden
 1. robin
  robin zegt:

  LS, Zag op uw website dat een muur van een huis een veel vollere kleur krijgt door impregneren. Wij hebben een vrij zachte steen die er nu schraal/wit uit ziet als deze droog is. Als de muur nat is (nu van regen oid) dan is de kleur veel voller (waarschijnlijk zuigt de muur sterk t water op) Als je impregneert is dit dan vergelijkbaar nadien qua kleur met een natte muur? Zouden we erg mooi vinden. Is impregneer altijd blanco of is er een soort impregneer die meer kleur kan/zal geven. Hoor graag van u.
  Alvast bedankt.
  Robin

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *