Nanocoating.nl

Muurcoating

Een functionele en decoratieve afwerking met muurcoating

Muurcoating is dé oplossing als u uw wand of muur extra duurzaamheid wilt geven. Muur coating zorgt niet alleen voor een decoratieve afwerking, maar maakt een buiten- of binnenmuur bijvoorbeeld ook waterdicht én vuilbestendig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hygiënische eigenschappen. Niet alleen binnenmuren maar ook buitenmuren zijn daarom gebaat bij een goede coating. In dit artikel bespreken we verschillende varianten, professionele toepassingen en prijzen.

Algemene voorwaarden waar een hoogwaardige muurcoating aan voldoet:

 • Vloeistofdicht: hierdoor kunnen schadelijke schimmels, algen en vochtplekken niet ontwikkelen
 • Vuilbestendig: olie, vet, etensresten en ander vuil kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt
 • Kras-, stoot- en slijtvast: ideaal voor intensief gebruikte ruimten
 • Visueel aantrekkelijk: vele afwerkingsmogelijkheden (glanzend, mat, transparant, betonlook en meer)
 • Bescherming tegen weersinvloeden: bestendig tegen UV-straling, zure regen en de vorming van groene aanslag
 • Chemisch bestendig: hierdoor uitermate geschikt voor fabriekshallen, productieruimtes en horecagelegenheden
 • Bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen: deze tasten de coating niet aan. Hierdoor een populaire optie voor ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere ruimten waar hygiene van groot belang is.

Door al deze eigenschappen is het één van de meest veelzijdige coatings op de markt. In dit artikel bespreken we verschillende varianten, professionele toepassingen en prijzen. Zodat u met onze hulp precies weet welke coating geschikt is voor uw project.


De belangrijkste verschillen tussen muurcoating en verf

Muurcoating badkamer

Betonlook finish voor sanitaire ruimten

 

Om verwarring te voorkomen: hebben we het over muurcoating, dan hebben we het meestal over epoxy of polyurethaan coating. Deze wandcoating bestaat uit twee componenten. Het ene component is de verf en het tweede component is een verharder. Met een reguliere muurverf bedoelen we vaak een 1 component coating. Lager in prijs, maar vooral bedoeld voor decoratieve doeleinden. In deze tabel de grootste verschillen:

MuurcoatingVerf
Functioneel & decoratief; Duurzaam, chemisch bestendig, slag- en stootvastEnkel decoratief; niet geschikt voor zware belasting en vochtige ruimten
2 componenten 1 component
Na het mixen van de componenten direct aanbrengenLang houdbaar na openen
Geschikt voor industriële en commerciële omgevingenGeschikt voor consumenten interieur/exterieur
Water- en vuilbestendigNiet water- en vuilbestendig
Beschermt tegen weersinvloedenKan vergelen en afbladeren
Duurder maar duurzamerGoedkoper maar minder duurzaam

Nano coating voor beton steen en tegels kleinBeton, steen en tegels beschermen met de beste nano coatings

NC Nano coating voor beton, steen en tegel is speciaal ontwikkelt voor, je raadt het al, beton, steen en tegels. De meest ideale en beste oplossing om beton, steen en tegels te beschermen. Deze nano coating droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen en maakt oppervlakken langdurig water- en vuilafstotend. Deze nano coating bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Nanocoating.nl logo kleinTip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor steen. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

Top 5 toepassingen van professionele muurcoating

Zoals er vele verfsoorten zijn, zijn er ook vele muurcoating varianten. Hieronder benoemen we de top 5, gerangschikt op ruimte/omgeving:

1. Horeca & HACCP omgevingen

Bijvoorbeeld: restaurants, productiehallen, bedrijfskeukens, schoolkantines
Kenmerken:
Als er ergens hoge eisen worden gesteld aan hygiëne dan is het wel in omgevingen waar met voedsel wordt gewerkt. Speciaal samengestelde hygienische coating of HACCP coating voldoet aan de hoogste eisen op dit gebied. In samenwerking met een professioneel applicatiebedrijf wordt er gekeken naar de HACCP regelgeving voor uw bedrijf en de coating wordt hierop aangepast. Vanwege agressieve schoonmaakmiddelen, hete frituur olie en mogelijk morsen van chemicaliën wordt er vaak gekozen voor een chemisch bestendige coating op epoxy basis.
Geschikte coating: 2 componenten Epoxy muurcoating, naadloos aangebracht

Muurcoating

een muurcoating voorkomt schimmel in vochtige omgevingen

2. Sanitaire ruimten

Bijvoorbeeld: (openbare) toiletten, doucheruimten in sportscholen, sauna’s en zwembaden, badkamers van ziekenhuizen
In sanitaire ruimten is het van groot belang dat de muren bestand zijn tegen vocht, schimmelvorming en wisselende temperaturen. Vaak wordt deze muurcoating ook op de vloer aangebracht zodat er een naadloos resultaat tot stand komt. Dit om te voorkomen dat vocht in de naden en hoekjes terecht komt. Vanwege de wisselende temperaturen kan de muur wel eens “werken” dan zorgen de scheuroverbruggende eigenschappen van Polyurethaan voor een duurzame oplossing.
Geschikte coating: 2 componenten Polyurethaan muurcoating

3. Openbare ruimten en buitenmuren

Bijvoorbeeld: alle muren en minerale ondergronden die blootstaan aan weersinvloeden en vandalisme (muren, monumenten, bruggen)
Er bestaan bijzondere muurcoatings met zelfreinigende en beschermende eigenschappen. Deze zijn verrijkt met nanotechnologie en uiterst geschikt om muren van openbare ruimten, stegen en overheid/bedrijfsgebouwen te beschermen tegen graffiti, markeren en wildplassen. De nanodeeltjes zorgen tevens voor een optimale waterbestendigheid. Groene aanslag, beschadiging door ijsvorming en aantasting door zure regen zijn verleden tijd.
Geschikte coating: 2 componenten Epoxy muurcoating verrijkt met nanotechnologie

Hygienische muurcoating in een ziekenhuis

In een ziekenhuis is een hygiënische muurcoating van levensbelang

4. Kantoren, commerciële ruimten

Bijvoorbeeld: alle omgevingen met speciale muur vereisten
Door speciale additieven toe te voegen kan muurcoating functioneel ingezet worden. Glow in the dark pigmenten zorgen voor bewegwijzering in donkere ruimten zoals parkeergarages. Er zijn muurcoatings die energie besparen door een isolerende of reflecterende werking. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Geschikte coating: diversen

5. Gezondheidszorg omgevingen

Bijvoorbeeld: ziekenhuizen, operatiekamers, cleanrooms, laboratoria
In bepaalde ruimten is een hygiënische muurcoating van levensbelang. Vaak worden er speciale additieven aan de muurcoating toegevoegd om extra hygiëne te bieden. Zilver ionen zorgen bijvoorbeeld voor een antibacteriële werking en is onmisbaar in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Daarnaast wordt er ook extra zorg besteed aan het naadloos aanbrengen van de coating zodat er ook geen bacteriën, schimmels of vloeistoffen kunnen ophopen in hoekjes, naden en kieren. Het spreekt voor zich dat de coating ook makkelijk afwasbaar moet zijn.
Geschikte coating: 2 componenten Epoxy muurcoating verrijkt met zilverionen, naadloos aangebracht


In 3 stappen naar hoogwaardige muurcoating voor uw project

In dit artikel staat nog maar een greep uit alle mogelijkheden. Toch is het vinden van de juiste coating niet moeilijk. Met deze 3 stappen helpen wij u graag op weg. Uiteraard staan wij ook graag voor u klaar om u van advies op maat te voorzien.

Stap 1: Bepaal de gewenste eigenschappen & functie
Een logische eerste stap, toch wordt deze vaak vergeten. Een muurcoating kan verschillende functies hebben plus speciale eigenschappen. Bijvoorbeeld niet alleen beschermen, maar ook antibacterieel, HACCP genormeerd of graffiti werend. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen wat u wilt bereiken met de muur coating.

Stap 2: Laat u informeren door een specialist
Zoek altijd een specialist met ervaring op gebied van uw sector. Zo voorkomt u dat een aangebrachte coating niet voldoet aan de veiligheidseisen, duurzaamheid en bepaalde normeringen/regelgeving. Wij hebben een uitgebreid netwerk met ervaren specialisten uit verschillende branches en brengen u graag vrijblijvend in contact.

Stap 3: Vraag een offerte aan
Tot slot moet u er rekening mee houden dat de beste resultaten worden behaald door applicatie van muurcoating door een erkende specialist. Dit omdat coating een moeilijkere verwerking, langere droogtijd en meerdere lagen nodig heeft dan decoratieve verf. Zeker in vochtige ruimten, plaatsen waar met chemicaliën wordt gewerkt of muren die blootstaan aan weersinvloeden wilt u er zeker van zijn dat de muurcoating aan alle kwaliteitseisen voldoet. Hieronder een overzicht van bedrijven die professionele muurcoatings aanbieden. Wij helpen u uiteraard graag met het selecteren van de specialist die het beste past bij uw project:

Opties voor het interieur: achterwand keuken & naadloze badkamer 

muurcoating achterwand keuken betonlook

Strakke muurcoating op de achterwand van een keuken

In dit artikel kunnen particuliere omgevingen niet worden overgeslagen. Al jaren staat afwasbare verf voor de achterwand van de keuken en woonkamers met stip op nummer 1 van coating voor thuisgebruik. En dat is niet raar. De coating is vaak voordeliger dan bijvoorbeeld tegels of een keramiek spatwand en met een beetje voorbereiding goed zelf aan te brengen. De meest bekende merken voor thuisgebruik zijn Vestingh, Sikkens en Trae-Lyx. Deze merken zijn doorgaans niet verkrijgbaar bij Praxis, Gamma, Karwei of andere bouwmarkten, maar worden wel online aangeboden.

Belangrijkste tip bij het verven van de keuken achterwand is om nooit meer van de 2 componenten coating te mengen dan u in één keer kunt aanbrengen. De houdbaarheid na het mengen is namelijk beperkt. Let dus goed op de droogtijd van één laag en lees aandachtig de instructies.

Naast de keuken achterwand is muurcoating ook een populaire afwerking voor de badkamer. Het creëert een tegelloze look zonder naden en kieren. Optimaal schoonmaak gemak dus! Daarnaast voorkomt het vochtplekken en schimmel en kan gecombineerd worden met tegels of een vloercoating. Door de coating te mengen met kleurpigmenten kan daarnaast iedere kleur en look gerealiseerd worden.

De laatste opmerking en 3 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
7 antwoorden
 1. Arjan
  Arjan zegt:

  L.S., wij zijn voor diverse muren voorzien van spachtelputz op zoek naar een goede coating. Aangezien er op veel plekken (krimp)scheuren zijn ontstaan, vragen we ons af op het een oplossing is om gebruik te maken van de hofspray techniek met Polyurea c.q. Polyurethaan. De verschillende eigenschappen zijn hier wel van belang, namelijk dient de coating wel scheuroverbruggend te zijn. En hoe zit het dan met het boren in een muur nadat deze is gecoat?

  Met vriendelijke groet, Arjan

  Beantwoorden
 2. j heerink
  j heerink zegt:

  Kan de coating over latex base muurverf heen ? Hebben aantal muren die erg vlekken in school maar die hebben nu afwasbare latex maar zoeken iets wat sterker is en beter schoontehouden .

  Beantwoorden
 3. Marcel
  Marcel zegt:

  We hebben net een nieuwe keuken met een normaal geverfde muur. Hoe erg zou het verschil in kleur opvallen tussen wit met dezelfde ral nummers maar dan gewone verf en coating naast elkaar. Of kan je dan beter een hele andere kleur doen?

  Beantwoorden
  • Coating.nl redactie
   Coating.nl redactie zegt:

   Beste Marcel,

   Zolang je gaat voor dezelfde RAL nummers en glansgraden (dus beide zijdeglans of mat etc.) zit er geen verschil in kleur tussen de verf en coating. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat een oudere verflaag iets is verkleurd gedurende de tijd waardoor je verschil ziet. in dat geval kan je beide muren meenemen of inderdaad een andere kleur muurcoating uitkiezen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 4. Hendrik
  Hendrik zegt:

  Beste, ik ben in een vroege fase wat betreft het onderzoeken van speciale muurcoatings voor ziekenhuizen. Bacterien zijn het grote kwaad zoals u vast weet, vandaar dat ik eigenlijk in de juiste richting geduwd wil worden in deze wereld van wand coatings in ziekenhuizen. Kunt u mij verder helpen? Met vriendelijke groet, Hendrik (facilitaire dienst)

  Beantwoorden
  • Coating.nl redactie
   Coating.nl redactie zegt:

   Beste Hendrik,

   Er zijn vele mogelijkheden om muren antibacterieel te coaten. E.e.a. is afhankelijk van specifieke wensen en eisen. Wij geven graag advies op maat wat betreft muurcoatings voor ziekenhuizen. Zou je hiervoor jouw contactgegevens willen achterlaten via het contactformulier? Dan nemen we telefonisch contact met je op om alles in kaart te brengen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *