Muurcoating op betonnen muur

Een functionele en decoratieve afwerking met muurcoating

Muurcoating is dé oplossing als u uw wand of muur extra duurzaamheid wilt geven. Muur coating zorgt niet alleen voor een decoratieve afwerking, maar maakt een buiten- of binnenmuur bijvoorbeeld ook waterdicht én vuilbestendig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hygiënische eigenschappen. Niet alleen binnenmuren maar ook buitenmuren zijn daarom gebaat bij een goede coating. In dit artikel bespreken we verschillende varianten, professionele toepassingen en prijzen.

Muurcoating badkamer

Betonlook finish voor sanitaire ruimten

Algemene voorwaarden waar een hoogwaardige muurcoating aan voldoet:

  • Vloeistofdicht: hierdoor kunnen schadelijke schimmels, algen en vochtplekken niet ontwikkelen
  • Vuilbestendig: olie, vet, etensresten en ander vuil kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt
  • Kras-, stoot- en slijtvast: ideaal voor intensief gebruikte ruimten
  • Visueel aantrekkelijk: vele afwerkingsmogelijkheden (glanzend, mat, transparant, betonlook en meer)
  • Bescherming tegen weersinvloeden: bestendig tegen UV-straling, zure regen en de vorming van groene aanslag
  • Chemisch bestendig: hierdoor uitermate geschikt voor fabriekshallen, productieruimtes en horecagelegenheden
  • Bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen: deze tasten de coating niet aan. Hierdoor een populaire optie voor ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere ruimten waar hygiene van groot belang is.

Door al deze eigenschappen is het één van de meest veelzijdige coatings op de markt. In dit artikel bespreken we verschillende varianten, professionele toepassingen en prijzen. Zodat u met onze hulp precies weet welke coating geschikt is voor uw project.


De belangrijkste verschillen tussen muurcoating en verf

Om verwarring te voorkomen: hebben we het over muurcoating, dan hebben we het meestal over epoxy of polyurethaan coating. Deze wandcoating bestaat uit twee componenten. Het ene component is de verf en het tweede component is een verharder. Met een reguliere muurverf bedoelen we vaak een 1 component coating. Lager in prijs, maar vooral bedoeld voor decoratieve doeleinden. In deze tabel de grootste verschillen:

MuurcoatingVerf
Functioneel & decoratief; Duurzaam, chemisch bestendig, slag- en stootvastEnkel decoratief; niet geschikt voor zware belasting en vochtige ruimten
2 componenten 1 component
Na het mixen van de componenten direct aanbrengenLang houdbaar na openen
Geschikt voor industriële en commerciële omgevingenGeschikt voor consumenten interieur/exterieur
Water- en vuilbestendigNiet water- en vuilbestendig
Beschermt tegen weersinvloedenKan vergelen en afbladeren
Duurder maar duurzamerGoedkoper maar minder duurzaam

Top 5 toepassingen van professionele muurcoating

Zoals er vele verfsoorten zijn, zijn er ook vele muurcoating varianten. Hieronder benoemen we de top 5, gerangschikt op ruimte/omgeving:

1. Horeca & HACCP omgevingen

Bijvoorbeeld: restaurants, productiehallen, bedrijfskeukens, schoolkantines
Kenmerken:
Als er ergens hoge eisen worden gesteld aan hygiëne dan is het wel in omgevingen waar met voedsel wordt gewerkt. Speciaal samengestelde hygienische coating of HACCP coating voldoet aan de hoogste eisen op dit gebied. In samenwerking met een professioneel applicatiebedrijf wordt er gekeken naar de HACCP regelgeving voor uw bedrijf en de coating wordt hierop aangepast. Vanwege agressieve schoonmaakmiddelen, hete frituur olie en mogelijk morsen van chemicaliën wordt er vaak gekozen voor een chemisch bestendige coating op epoxy basis.
Geschikte coating: 2 componenten Epoxy muurcoating, naadloos aangebracht

Muurcoating

een muurcoating voorkomt schimmel in vochtige omgevingen

2. Sanitaire ruimten

Bijvoorbeeld: (openbare) toiletten, doucheruimten in sportscholen, sauna’s en zwembaden, badkamers van ziekenhuizen
In sanitaire ruimten is het van groot belang dat de muren bestand zijn tegen vocht, schimmelvorming en wisselende temperaturen. Vaak wordt deze muurcoating ook op de vloer aangebracht zodat er een naadloos resultaat tot stand komt. Dit om te voorkomen dat vocht in de naden en hoekjes terecht komt. Vanwege de wisselende temperaturen kan de muur wel eens “werken” dan zorgen de scheuroverbruggende eigenschappen van Polyurethaan voor een duurzame oplossing.
Geschikte coating: 2 componenten Polyurethaan muurcoating

3. Openbare ruimten en buitenmuren

Bijvoorbeeld: alle muren en minerale ondergronden die blootstaan aan weersinvloeden en vandalisme (muren, monumenten, bruggen)
Er bestaan bijzondere muurcoatings met zelfreinigende en beschermende eigenschappen. Deze zijn verrijkt met nanotechnologie en uiterst geschikt om muren van openbare ruimten, stegen en overheid/bedrijfsgebouwen te beschermen tegen graffiti, markeren en wildplassen. De nanodeeltjes zorgen tevens voor een optimale waterbestendigheid. Groene aanslag, beschadiging door ijsvorming en aantasting door zure regen zijn verleden tijd.
Geschikte coating: 2 componenten Epoxy muurcoating verrijkt met nanotechnologie

Hygienische muurcoating in een ziekenhuis

In een ziekenhuis is een hygiënische muurcoating van levensbelang

4. Kantoren, commerciële ruimten

Bijvoorbeeld: alle omgevingen met speciale muur vereisten
Door speciale additieven toe te voegen kan muurcoating functioneel ingezet worden. Glow in the dark pigmenten zorgen voor bewegwijzering in donkere ruimten zoals parkeergarages. Er zijn muurcoatings die energie besparen door een isolerende of reflecterende werking. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Geschikte coating: diversen

5. Gezondheidszorg omgevingen

Bijvoorbeeld: ziekenhuizen, operatiekamers, cleanrooms, laboratoria
In bepaalde ruimten is een hygiënische muurcoating van levensbelang. Vaak worden er speciale additieven aan de muurcoating toegevoegd om extra hygiëne te bieden. Zilver ionen zorgen bijvoorbeeld voor een antibacteriële werking en is onmisbaar in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Daarnaast wordt er ook extra zorg besteed aan het naadloos aanbrengen van de coating zodat er ook geen bacteriën, schimmels of vloeistoffen kunnen ophopen in hoekjes, naden en kieren. Het spreekt voor zich dat de coating ook makkelijk afwasbaar moet zijn.
Geschikte coating: 2 componenten Epoxy muurcoating verrijkt met zilverionen, naadloos aangebracht


Opties voor het interieur: achterwand keuken & naadloze badkamer 

muurcoating achterwand keuken betonlook

Strakke muurcoating op de achterwand van een keuken

In dit artikel kunnen particuliere omgevingen niet worden overgeslagen. Al jaren staat afwasbare verf voor de achterwand van de keuken en woonkamers met stip op nummer 1 van coating voor thuisgebruik. En dat is niet raar. De coating is vaak voordeliger dan bijvoorbeeld tegels of een keramiek spatwand en met een beetje voorbereiding goed zelf aan te brengen. De meest bekende merken voor thuisgebruik zijn Vestingh, Sikkens en Trae-Lyx. Deze merken zijn doorgaans niet verkrijgbaar bij Praxis, Gamma, Karwei of andere bouwmarkten, maar worden wel online aangeboden.

Belangrijkste tip bij het verven van de keuken achterwand is om nooit meer van de 2 componenten coating te mengen dan u in één keer kunt aanbrengen. De houdbaarheid na het mengen is namelijk beperkt. Let dus goed op de droogtijd van één laag en lees aandachtig de instructies.

Naast de keuken achterwand is muurcoating ook een populaire afwerking voor de badkamer. Het creëert een tegelloze look zonder naden en kieren. Optimaal schoonmaak gemak dus! Daarnaast voorkomt het vochtplekken en schimmel en kan gecombineerd worden met tegels of een vloercoating. Door de coating te mengen met kleurpigmenten kan daarnaast iedere kleur en look gerealiseerd worden.

Hieronder een aantal aanbevolen producten voor thuisgebruik:

MerkGeschikt voorPrijs (indicatie)VerbruikAfwerkingTip
Vistapaint AquaKeuken achterwand€48,95 1L1L per 8m2Hoogglans, zijdeglans of extra matOok geschikt voor meubels en trappen
VestinghBadkamer €59,95 1L120 ml per m2Mat, zijdemat of glansGebruik op zuigende ondergronden (nieuwbouw) eerst de primer van Vestingh
Sikkens Wapex 660Zowel keuken als badkamer€60,- 1L1L per 10m2ZijdeglansOok geschikt voor de vloer
Trae-LyxKeuken achterwand €33,50 750 ML750 ml per 10m2Extra matMinimaal 2 lagen nodig

In 3 stappen naar hoogwaardige muurcoating voor uw project

In dit artikel staat nog maar een greep uit alle mogelijkheden. Toch is het vinden van de juiste coating niet moeilijk. Met deze 3 stappen helpen wij u graag op weg. Uiteraard staan wij ook graag voor u klaar om u van advies op maat te voorzien.

Stap 1: Bepaal de gewenste eigenschappen & functie
Een logische eerste stap, toch wordt deze vaak vergeten. Een muurcoating kan verschillende functies hebben plus speciale eigenschappen. Bijvoorbeeld niet alleen beschermen, maar ook antibacterieel, HACCP genormeerd of graffiti werend. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen wat u wilt bereiken met de muur coating.

Stap 2: Laat u informeren door een specialist
Zoek altijd een specialist met ervaring op gebied van uw sector. Zo voorkomt u dat een aangebrachte coating niet voldoet aan de veiligheidseisen, duurzaamheid en bepaalde normeringen/regelgeving. Wij hebben een uitgebreid netwerk met ervaren specialisten uit verschillende branches en brengen u graag vrijblijvend in contact.

Stap 3: Vraag een offerte aan
Tot slot moet u er rekening mee houden dat de beste resultaten worden behaald door applicatie van muurcoating door een erkende specialist. Dit omdat coating een moeilijkere verwerking, langere droogtijd en meerdere lagen nodig heeft dan decoratieve verf. Zeker in vochtige ruimten, plaatsen waar met chemicaliën wordt gewerkt of muren die blootstaan aan weersinvloeden wilt u er zeker van zijn dat de muurcoating aan alle kwaliteitseisen voldoet. Hieronder een overzicht van bedrijven die professionele muurcoatings aanbieden. Wij helpen u uiteraard graag met het selecteren van de specialist die het beste past bij uw project.

Muurcoating specialistAdresSpecialisatieApplicatie
Van WijheRussenweg 14, 8000 AE ZwolleHygiënische muurcoatings; Antibacterieel, antischimmel, allergeen vrij, afwasbaarJa
Nelf LakfabriekenNieuweweg 5, 9073 GN MarrumDiverse muurcoatings; schrobvast, chemicaliën bestendig, HACCP gecertificeerd en coating voor agressieve milieus. Ja, in samenwerking met locale specialisten
MavroValeton 15, 5301 LW ZaltbommelNano muurcoating; anti graffiti, anti urine, impregneerJa, in samenwerking met locale specialisten
Sijtsma NoordLjouwertertrekwei 30, 9035 ED DronrypDiverse specialismen: Cleanrooms, Haccp muurcoating, muur belijning en markeringJa
VistapaintSpiegelstraat 17, 2631 RS NootdorpZeer veel muurcoatings op basis van Epoxy en PolyurethaanNee, alleen verkoop aan verfgroothandelaren

Overzicht en prijs van producten voor de specialist

Voor applicatiebedrijven zijn er diverse verfmerken die een hoogwaardige kwaliteit bieden. Hieronder geven wij een beknopt overzicht. Als u grote volumes wilt bestellen kunt u de prijs vrijblijvend bij ons aanvragen.

MERKTYPEGESCHIKT VOORPRIJS (INDICATIE) & VERBRUIKAANVULLENDE INFORMATIE
Nelf Nylo EP CoatWatergedragen epoxycoatingBijzonder geschikt voor wanden die belast worden door chemicaliën €211,- 5L 5 m2 per literOok te gebruiken als eindlaag over instrooisystemen en epoxy reparatiemortels.
Nelf Nylo Coating ThixEpoxycoatingSpeciaal voor hygiënegevoelige omgevingen €252,59 10L 700ml per m2Biocidevrij en HACCP gecertificeerd
VistapaintPolyurethaan coatingBreed inzetbare wandafwerking binnen en buiten€240,- 5L 8 m2 per literBestand tegen zweet en speeksel volgens DIN 53160
Sikkens Wapex 660EpoxycoatingBreed inzetbare wand- en vloerafwerking€296,75 5L 7m2 per literChemicaliënvast en slag-, stoot- en slijtvast

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.