Nanocoating.nl

Polyurethaan coating

Polyurethaan coating is naast epoxy coating de meest gebruikte coating in de in de industriële, commerciële en residentiële sector. Het is een veelzijdige coating met als belangrijkste eigenschappen flexibiliteit en vloeistofdichtheid. In dit artikel vertellen wij u meer over de mogelijkheden.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Sterk en toch flexibel; de werking van polyurethaan coating

Polyurethaan coating (afkorting PU of PUR coating) is uitgevonden door Professor Dr. Otto Bayer in de jaren ’30. Het is een kunststof polymeer gemaakt van kleine driedimensionale structuren (ook wel monomeren genoemd) op basis van koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Deze structuren polymeriseren, oftewel haken aan elkaar en vormen zo een herhalende kettingreactie. Dit zorgt voor een sterke laag die toch nog een beetje flexibel blijft.

Polyurethaan coating bestaat uit twee componenten:

 1. Een hard component: verharder
 2. Een zacht component: polyurethaan hars

De eindlaag is sterk, buigzaam en slijtvast. Daarnaast kan de onderlinge verhouding tussen de twee componenten worden aangepast. Hierdoor kunt u een polyurethaan coating zo samenstellen dat het de optimale eigenschappen heeft voor de door u beoogde toepassing.

Voor- en nadelen van polyurethaan coating

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten coatings met het bestanddeel Polyurethaan ontwikkeld. Afhankelijk van het doel om iets te coaten kan polyurethaan bijvoorbeeld extra ingrediënten bevatten zoals blaasmiddelen, katalysatoren en brandvertragers. Dit maakt het lastig om algemene voor- en nadelen te noemen. Toch zijn er in de basis een aantal goede en slechte eigenschappen die altijd van toepassing zijn bij het gebruik van polyurethaan coating:

VoordelenNadelen
Het geeft een naadloos en strak resultaatHet aanbrengen kan 4 of 5 dagen in beslag nemen
Waterdicht en dus makkelijk schoon te makenDe coating droogt snel, vlot aanbrengen is vereist
Flexibel en scheurt niet snelTijdens het aanbrengen/gieten is de coating niet geurloos
Voelt comfortabel aanDoordat de coating niet keihard is, kunnen er krassen ontstaan
Absorbeert het contactgeluidNiet geschikt voor zware mechanische belasting

Waterdicht en duurzaam: polyurethaan lak en verf

PU lak of PU verf is een met polyurethaan versterkte lak of verf. De versterkende werking van polyurethaan zorgt in lak en verf voor zeer goed dekkende, sterk hechtende en vooral beschermende laag met een hoge oppervlaktehardheid. Polyurethaan lak is ideaal voor het duurzaam beschermen van hout en metaal. Polyurethaan verf is daarnaast een goede oplossing voor het waterdicht maken van beton en hard PVC, zowel binnen als buiten.

De lak en verf zijn eenvoudig te verwerken, drogen bijzonder snel en zijn na het uitharden gemakkelijk te reinigen. Polyurethaan lak kan worden ingezet voor talloze doeleinden. Een greep uit de mogelijkheden:

PijpleidingenZwembaden en Spa’sMeubels en gebruiksobjecten
Machines en onderdelenStaalconstructiesHACCP wanden
Natlak systemenHoutBoot en jacht
Argrarische werktuigenKunststoffenKunstobjecten
Naadloze afwerking van wanden en plafondsAutomotive onderdelenOffshore constructies

Polyurethaan coating voor vloeren

Een pu gietvloer – ook wel polyurethaan gietvloer – is een vloertype in de categorie vloeistofdichte vloeren. De vloercoating kan zonder problemen over een bestaande vloer worden aangebracht. De vloer is veerkrachtig en gemakkelijk in onderhoud.

Dit vloertype is zeer populair als woonvloer, kantoorvloer en winkelvloer vanwege de uitstekende warmtegeleiding in combinatie met vloerverwarming, de veerkracht die comfortabel aanvoelt, geluiddempende eigenschappen en de prachtige naadloze en industriële look.

Perfect voor ruimtes waarbij comfort even hoog in het vaandel staat als de praktische bruikbaarheid.

Expert tip: Polyurethaan of epoxy?

Bent u op zoek naar een vloer voor gebruik in industriële of zwaar belaste commerciële ruimtes? Dan kan een epoxy vloer een goede optie zijn in plaats van een polyurethaanvloer. Een epoxy vloer is keihard en bestand tegen chemicaliën, zware belasting van machinerie etc.  Let op: epoxy is niet geschikt in combinatie met vloerverwarming, polyurethaan coating wel.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Moderne kleuren: van betonlook tot RAL

De pu gietvloer betonlook uitvoering is erg populair, waarschijnlijk vanwege de stoere en tijdloze uitstraling. Het effect wordt bereikt door minimaal twee kleuren polyurethaan te mengen. Tijdens het egaliseren worden er accenten aangebracht, waardoor de tijdloze pu gietvloer betonlook ontstaat.

Polyurethaan coating kantoorvloer

Een polyurethaan coating is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen

Naast betonlook is een PU vloercoating ook leverbaar in alle RAL en NCS kleuren, zowel in mat als hoogglans uitvoering.

Design afwerkingen

 • Bedrijfslogo of huisstijl in de vloer: een mooi logo, inspirerende quote of merk elementen in de vloer? De mogelijkheden zijn eindeloos!
 • Gekleurde zones: niet alleen handig om bijvoorbeeld productcategorieën in te delen of om aan te geven waar looproutes of nooduitgangen zijn. Het is ook nog eens mooi qua design.
 • 3D vloer kunst: pu vloer met een wow factor nodig? Dit lukt gegarandeerd met 3d kunst in uw vloer. Bijvoorbeeld met mooie stenen, foto’s, klokken of natuurelementen erin verwerkt. Uw fantasie is de limiet!
 • Belijning: speciale aanbieding, looproute of aandachtspunten in uw commerciële ruimte? Door slimme belijning brengt u onder de aandacht wat u wilt.

Veiligheidsopties

 • Antislip: nauwelijks voelbaar, maar zeer effectief. Voorkom uitglijden bij regenachtig weer, vloeistoffen op de winkelvloer of gewoon gladde schoenen.
 • Looproutes: u moet er niet aan denken, maar het is erg belangrijk om bij calamiteiten uw klanten en medewerkers veilig naar een nooduitgang te begeleiden. Heldere looproutes in de vorm van pijlen, belijning of glow in the dark looproutes kunnen hier aan bijdragen.
 • Matte topcoat: verkoopt u producten die geen baat hebben bij hinderlijke reflectie of licht weerkaatsing? Dan kunt u om een matte topcoat vragen die het oppervlak matteert.

Polyurethaan wandcoating

Een op polyurethaan gebaseerde wandcoating kan wanden elastisch, waterdicht en naadloos afwerken. Om deze reden wordt de coating vaak toegepast op wanden in vochtige ruimtes zoals: zwembaden, douche- en toiletruimtes, kleedkamers, sportzalen en sauna’s.

Extra hygiënisch

Maar ook in ruimtes waar hygiëne hoog in het vaandel staat is polyurethaan wandcoating een goede keuze. In combinatie met een vloercoating kan de coating naadloos doorlopen op de wand. Er zijn dus geen kieren of hoeken waar vuil of vloeistoffen kunnen ophopen. In ziekenhuizen, operatiekamers, dokterspraktijken, tandartspraktijken, verzorgingstehuizen, scholen en restaurants is het daarom een zeer geschikte keuze.

Afwerkingen

Polyurethaan wandcoating is er in een matte en zijdeglans variant. De matte variant is de meest gebruikte, omdat deze een rustiger beeld geeft ten opzichte van de andere afwerkingen. Eventuele vlekken op de wand kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met de meeste schoonmaakmiddelen.

Naadloos over een bestaande ondergrond

Een polyurethaan coating kan heel eenvoudig op verschillende soorten ondergronden worden aangebracht. De één vergt meer voorbereiding dan de ander, maar (bijna) niets is onmogelijk. Het is belangrijk dat de ondergrond stabiel is en egaal.

Is de ondergrond niet egaal? Vraag een coatingspecialist naar de mogelijkheden om de ondergrond te egaliseren. De volgende ondergronden komen het meest voor en zijn geschikt voor pu vloeren:

pu gietvloer over beton

Met de juiste voorbewerking kan een PU coating eenvoudig over beton of tegels worden gegoten

 • PU gietvloer over tegels
  Zijn de tegels vlak, dan is het zeker geschikt als ondergrond voor een polyurethaan vloer. Soms dient er een egalisatielaag aangebracht te worden. De vloer kan naadloos worden doorgetrokken op betegelde wanden.
 • Een ondergrond van beton
  Beton is uitermate geschikt als ondergrond voor een polyurethaan coating. Een specialist kan het beton opruwen, waardoor er een goede hechting mogelijk is.
 • Polyurethaan coating op een cementlaag (chape)
  Een cementlaag wordt vaak gebruikt als ondervloer voor vloerbedekking, parket, laminaat, etc. en wordt ook wel chape genoemd. Chape is bij uitstek geschikt voor een PU gietvloer.
 • Een polyurethaan coating op hout
  Hout is niet altijd even stabiel en geëgaliseerd, maar als de ondergrond wel stevig is, dan is ook hout geschikt. Vaak wel tegen extra kosten, want in vele gevallen is het nodig een extra tussenlaag aan te brengen om het uitzetten van het hout tot een minimum te beperken.
 • Natuursteen
  Wanneer er tegels van natuursteen op de vloer of wand liggen, dan wordt er ook vaak gekozen voor een extra egalisatielaag. Hierdoor is de stenen ondergrond een prima onderlaag voor een polyurethaan coating.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

20 antwoorden
 1. Jannie
  Jannie zegt:

  Hallo,
  Wij hebben een oude estriken vloer die nu mooi is, maar niet schoon te houden. Is het mogelijk daar een pu-coating overheen te gieten? Het is een echte oude vloer met wat hoogtespverschillen tussen tegels en voegen. Is een egalisatie laag dan aan te raden en zo ja, welke?

  Met vriendelijke groet,
  Jannie

  Beantwoorden
 2. Arjan ‘t Hart
  Arjan ‘t Hart zegt:

  Is er een mogelijkheid om direct op spachtelputz een PU-coating aan te brengen zonder dat de structuur (fijne korrel) zichtbaar blijft? Of dient er eerst een egalisatielaag toegevoegd te worden? Zo ja, hoe heet dat?

  Onder woning heeft bijna overal spachtelputz en door het werken van de woning zijn er wat scheuren ontstaan. Helaas heeft bijna geen bedrijf zin om dit te repareren, omdat je de scheuren enigszins blijft zien. Daarom ben ik op zoek naar een techniek / coating welke eigenschappen heeft als scheuroverbruggend en structuurdekkend. Polyurethaan en Polyurea komen mijn inziens het dichtst in de buurt. Vooral het aanbrengen m.b.v. hotspray klinkt interessant. Iemand ervaring hiermee?

  Beantwoorden
 3. Niels
  Niels zegt:

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een coating voor een keukenblad.
  Één die voedselveilig is, krasvast EN goed tegen hitte kan.
  Kunt u mij iets aanraden?

  Beantwoorden
 4. Johan Reynders
  Johan Reynders zegt:

  Beste,

  Ik heb al jaren ervaring met het behandelen van hout. Vooral in de zeiljacht- en jachtcomponenten-bouw. Daarbij zijn een behandeling met epoxy en in mindere mate PU zeer nuttig.
  De uitleg over de hout betalingsmogelijkheden is schitterend. Zeer professioneel en toch verstaanbaar voor personen zoal ikzelf, die geen verfspecialisten zijn. Hartelijk dank hiervoor. De laatste tijd houd ik me ook bezig met houten bekers in de vorm van een beker voor frisdranken tot wijnglasvorm. Een materiaal dat zeer geliefd is, is olijfboom hout. Het hout wat ik gebruik komt uitsluitend uit de EU, van te oude bomen die niet genoeg vruchten meer opbrengen. Deze moeten plaat ruimen voor nieuwe bomen. Normaal wordt dit als brandhout gebruikt maar de laatste tijd wordt het meer en meer gebruikt door locale ambachtslui die het hiermee een tweede leven geven. Dit gebeurd vooral in Griekenland en is niet enkel prachtig door de structuur van olijfboom hout maar ook beter voor het milieu en de financiële omstandigheden van de locale bevolking. Allerlei prachtige objecten worden ervan gemaakt maar de voor mij zijn op dit moment vooral de bekers in alle vormen en maten belangrijk. Deze houtsoort heeft spijtig genoeg wel de eigenschap dat er barstjes of miniscule gaatjes in de bekers kunnen zitten. Epoxy maakt het niet alleen water- (en ander vocht) dicht maar de glans van epoxy neemt het effect van de prachtige structuur weg. Een Pu coating kan ook maar ik las op jullie site dat er ook een “matte topcoat” bestaat. Dit las ik op de pagina https://coating.nl/polyurethaan-coating/” Hierover heb ik enkele vraagjes.
  1) indien ik “matte topcoat” ingeef in de zoeker van de winkels op jullie lijst dan krijg ik nergens een “hit”. Hoe vind ik deze topcoat terug en bij welke winkel?
  2) Kan deze “matte topcoat” gebruikt worden voor zowel epoxy als PU?
  3) Zij er andere coatings dan Epoxy of PU die hout waterdicht maken maar ook transparant zijn en deze topcoating kunnen gebruiken.
  4) Is er een coating die beide combineert? Het waterdicht maken en ook volledig transparant en mat zijn zodat de prachtige kleur en structuur zo weinig mogelijk veranderd?
  Ik besef dat het veel vragen zijn maar door mijn professionele bezigheden ben ik over 10talle jaren met heel wat van die locale ambachtslui in contact gekomen. Ik wil het niet enkel zelf gebruiken maar ook delen met deze locale ambachtslui die het financieel moeilijk hebben, vooral nu het toerisme praktisch stil gevallen is.
  Het doel is dus voornamelijk waterdicht maken maar vooral ook de originele “look” van het onbehandelde hout zoveel mogelijk te behouden.
  Hartelijk dank voor jullie hulp en nog veel succes van het promoten van coating voor de non-professionals,

  Beantwoorden
 5. Hilde
  Hilde zegt:

  Goedemiddag,

  Wij gaan verhuizen en komen terecht in een oud woonhuis (1905), waar nu nog een houten vloer in ligt. De houten vloer gaat eruit en we gaan schuimbeton laten storten, inclusief vloerverwarming en een anhydriet afdeklaag.
  De vloer dient naderhand nog een afwerklaag te krijgen. Zou een polyurethaan lak hier geschikt voor zijn? Zo ja, zijn er zaken waar ik absoluut op moet letten bij de aanschaf van het product? En kan een polyurethaan afwerklaag door een leek aangebracht worden?
  Graag hoor ik van u.

  Alvast heel erg bedankt voor de informatie!

  Met hartelijke groet,

  Hilde

  Beantwoorden
 6. Lesley
  Lesley zegt:

  Ik zocht een materiaal/methode om een behuizing zo dood mogelijk te maken, ik zag een aantal personen (diyaudio.com, youtube.com/watch?v=EEh01PX-q9I etc) Decidamp gebruiken (van pyroteknc.com).
  Het is een 2 componenten polyurethaan coating bedoeld om tussen 2 lagen ingebouwd of geperst te worden zodat er geen trillingen worden doorgegeven. Het is per emmer erg lastig en duur om dat naar NL te verschepen (behoorlijk gewicht), en de enige distributeur (Verotek.nl) doet geen zaken met particulieren en niet onder een x bedrag.
  Is er een produkt dat hetzelfde of erg vergelijkbaar is wat wel te verkrijgen is voor een particulier? Zou een PU lak hetzelfde doen of is dit een te dun laagje? Is Decidamp stiekem een standaard 2 componenten PU coating en kan ik daar gewoon ergens een emmer van opsnorren?

  Beantwoorden
  • Coating.nl redactie
   Coating.nl redactie zegt:

   Beste Lesley,

   Helaas zijn wij niet bekend met de samenstelling van Decidamp. Wij kunnen daarom niet met zekerheid zeggen of het hier om een veredelde polyurethaan coating gaat. Wij adviseren je om vooral te kijken naar wat je wilt bereiken met een coating, binnen de kaders van de beschikbare coatings op de particuliere markt. Met coating is “the sky the limit” maar er hangt dan ook een prijskaartje aan. Wellicht is een polyurea spray of een PU lak voldoende om de gewenste resultaten te bereiken, maar ook hierin zijn er vele varianten verkrijgbaar en kunnen wij je er niet één aanwijzen op basis van je informatie. Tip: leg een gedetailleerde vraag neer bij een coating verkoopkanaal zodat zij je een geschikt product kunnen adviseren.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 7. Maaike
  Maaike zegt:

  Hoi,

  Zou iemand mij kunnen adviseren of vertellen welk product het zelfde doet als product in link. Het product heeft diverse afwerkingen zoals High gloss,factory finish en matt finish (toepassing op Leer,syn Leer etc etc )

  Super bedankt (wetet niet of ik notificatie krijg bij antwoord als dat niet zo is zou reactie in mail erg fijn zijn)

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Maaike,

   Helaas hebben wij geen ervaring met het product wat je noemt en kan ik je geen alternatief aanbevelen. Onze excuses voor het ongemak.

   Waar zou je het voor willen gebruiken?

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 8. Hette Quispel
  Hette Quispel zegt:

  Wat voor coating kan ik het beste gebruiken op een terras buiten. Het lijken dikke betonnen platen, maar het kan ook gegoten beton zijn. Er zit ook een printje in. Ik denk dat dit is aangelegd rond 1970.
  Ik wil het opknappen en van het printje af. Het moet prettig aanvolen voor blote voeten, maar je mag er niet op uitglijden als het nat is. Totale oppervlakte plm. 24 m2.

  Beantwoorden
  • Hette Quispel
   Hette Quispel zegt:

   Hoe lang duurt het ongeveer, voordat jullie een antwoord neerzetten?
   Ik heb er geen superhaast mee, hoor.
   Maar nu moet ik iedere keer kijken of er al iets staat.

   Beantwoorden
   • Coating Expert
    Coating Expert zegt:

    Beste Hette,

    Excuses voor onze late reactie. We hebben even navraag voor je gedaan bij onze partner in vloercoatings, hun antwoord heeft wat langer op zich laten wachten. Hierbij geven we je graag advies!

    Je hebt in principe twee opties om de betonplaten dekkend te coaten: een betonverf of een twee componenten polyurethaan coating. Deze laatste is het meest slijtvast en comfortabel, maar raden wij wel af om zelf aan te brengen buiten. Een twee componenten coating heeft namelijk een lange droogtijd en zand, blaadjes, vogels, weerselementen etc. kunnen voor een onregelmatig oppervlak zorgen. Een coatingspecialist kan het oppervlak afsluiten met een zeil of een sneldrogende variant gebruiken.

    Een betonverf is een goed alternatief als het een steen of betonachtige ondergrond betreft. Deze van Ruwol is dekkend, stoot- en slijtvast en ook geschikt voor buiten. Beton heeft van zichzelf meestal al een subtiel ruw oppervlak en zal dus niet snel glad worden. Is de ondergrond wel te glad voor je dan zou je nog een antislip additief door de verf kunnen mengen. Dit zijn kleine korreltjes die het oppervlak iets meer structuur geven. Kijk op de verpakking van het door jou gekozen product voor instructies (instrooien of mengen met de betonverf).

    Succes met de klus!

    Met vriendelijke groet,

    Marieke – Coating.nl

    Beantwoorden
    • Beste Marieke,
     Beste Marieke, zegt:

     Beste Marieke,

     Heel hartelijk dank voor deze informatie, duidelijk en ik weet wat te doen. Doordat ik tijdelijk geen internet had, kon ik niet eerder reageren, waarvoor excuus.

     Groet,

     Hette

     Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Noortje,

   De laatste laag die je op een muur schildert is de laag die aangetast wordt door vuil, vet of water. Breng je eerst een twee componenten coating aan op de keukenwand dan beschermt deze je muur. Ga je er daarna overheen met een normale muurverf dan is je muur nog steeds beschermd, maar is de verf van de laatste laag wel kwetsbaar. Het is dus beter om de rollen om te draaien. Breng eerst een (kleur) muurverf naar keuze aan op de keuken achterwand en breng daarna een transparante 2 componenten pu coating aan. Bijvoorbeeld deze van Trae Lyx die zorgt voor een onbehandelde look. Op deze manier heb je eindeloos veel kleurkeuze en toch de krachtige bescherming van een polyurethaan coating.

   Wil je meer weten over het beschermen van je keuken achterwand kijk dan eens bij ons artikel hierover. Hierin vind je ook vele alternatieve opties.

   Veel plezier met het schilderen van je keuken!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 9. Henri Salz
  Henri Salz zegt:

  Kan een PU coating aangebracht worden over een bestaande badkamer tegelwand? De voegen tussen de tegels hebben voegen wat ik hiermee hoop op te lossen.

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Henri,

   U kunt een polyurethaan coating aanbrengen over tegels wanneer u een primer gebruikt. Dit zorgt voor een optimale hechting op tegels. Een tweecomponenten polyurethaan coating die erg goed hecht op (geglazuurde) tegels is Holdbar Badkamercoating in combinatie met de primer uit dezelfde lijn. Deze Polyurethaan Badkamercoating is eenvoudig in gebruik en is niet alleen voor de dagelijkse professionele gebruiker geschikt, maar ook voor de doehetzelver! Het vermengen van de 2 componenten is gemakkelijk en foutloos uit te voeren.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 10. Linda Goldschmeding
  Linda Goldschmeding zegt:

  Is deze coating geschikt om aan te brengen op de buitenwanden van een houten recreatiewoning? Ik wil eigenlijk een in onderhoud verwaarloosd vakantiehuisje kopen en met de costing het ennopknappen en van het onderhoud af zijn

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste mevrouw Goldschmeding,

   Hartelijk dank voor uw vraag over Polyurethaan coating.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *