Specialist brengt tank coatings aan

Tank coatings geven agressieve stoffen en chemicaliën geen kans meer

Tank coatings zijn speciale lagen voor de bescherming van opslagtanks. Industriële vracht- en opslagtanks zijn vrijwel altijd gemaakt van staal én dit goedje corrodeert. Tank coatings (ook wel tank lining genoemd) beschermt het geheel tegen de chemicaliën en agressieve stoffen van verschillende ladingen.

Voornaamste functies van tank linings:

 • Bescherming tegen de stoffen die vrijkomen bij de opslag van ruwe olie, biobrandstoffen, chemicaliën, water, aardolieproducten en plantaardige oliën.
 • Bestand tegen weersinvloeden (zoals vorst, UV-straling)
 • Duurzaamheid sterk verhogen
 • Bescherming van de inhoud op besmettingsgevaar; achtergebleven resten krijgen geen kans meer
 • Vloeistofdicht en hiermee corrosie- en schimmelwerend

In dit artikel gaan we dieper in op industriële tank coatings. We kijken voor welk type tanks de krachtige beschermingslaag geschikt is én naar specialisten in Nederland. 


Het kiezen van de juiste weg richting professionele tank coatings

Voor het vinden van de juiste coating bij uw opslagtank, is niet alleen de tanksoort van belang, maar ook de lading en de vervolgladingen die u wilt opslaan. Doorgaans wordt er gebruik gemaakt van een krachtige epoxy-laag: deze deze zijn chemisch-bestendig én bestand tegen hoge mechanische druk.

Dit maakt tank coatings onder andere geschikt voor:

 • Tanks met ruwe olie
 • Chemische tanks
 • Tanks voor biobrandstoffen
 • Watertanks

Echter is dit type coating gebonden aan bijzonder strenge regelgeving. Middels 5 vragen helpen we u een weg te banen door deze regels:

In 5 vragen op weg naar de juiste tank lining

 1. Hoe lang wordt de lading opgeslagen in de tank?
  Er zit bijvoorbeeld een verschil tussen scheepstanks (veelal korte opslag) en tanks op het vaste land (langdurige opslag). Bij een langdurige opslag heeft de inhoud meer tijd om “in te trekken” en de tank aan te tasten.
 2. Wat voor soort ladingen/chemicaliën worden opslagen in de tank?
  Tank coating aanbrengen binnenkant tank

  Coating aanbrengen binnenkant tank

  Sommige chemicaliën hebben namelijk een speciaal chemisch resistent coatingsysteem nodig.

 3. Wat is de opslag temperatuur?
  Niet alle coatings zijn geschikt voor hoge temperaturen of juist gekoelde opslag.
 4. Wat is de maximale downtime tussen twee ladingen?
  Sommige coatings kunnen sneller worden aangebracht en afgehaald dan andere coatings.
 5. Is er een lokale regelgeving of zijn er bepaalde (haven) beperkingen?
  In sommige landen zijn bepaalde stoffen verboden of is er een bepaalde wetgeving om aan te houden.

Het uitzoeken van de juiste coating en het aanbrengen hiervan vraagt om erkende specialisten. Een fout kan namelijk een hele lading besmetten en/of de tank beschadigen. Er zijn niet voor niets talloze handleidingen geschreven door de grote coatingfabrikanten over dit onderwerp.

Om de compatibiliteit tussen de tank voering en het opgeslagen product te garanderen, is het daarom essentieel om een handleiding raad te plegen. Om deze reden hebben een aantal grote fabrikanten speciale instructies gemaakt zoals de Jotun Tank Coating handleiding en deze PPG handleiding Tank Coating. Lees deze vooral door!


Dit zijn de Nederlandse specialisten in tank coatings

Tank lining biedt verschillende oplossingen op maat, afhankelijk van het type lading dat wordt opgeslagen en de omgeving waarin de tank zich bevindt. Voorbeelden zijn: industrial tank coating, industrial tank liners, water tank linings en andere tank coatings and linings. Fabrikanten van tank coatings in Nederland zijn onder andere: Hempel, PPF en Jotun . Laatstgenoemde biedt bijvoorbeeld Jotun Tankguard Storage, Plus of SF.

In Nederland hebben we diverse specialisten en tank lining organisaties die niet terugdeinzen voor grote opdrachten op gebied van coaten en reinigen van (chemische) tanks. Deze zijn in onderstaande lijst te vinden:

Specialist tank coatings
Jotun B.V. Postbus 208 3200 AE SpijkenissePPG Protective & Marine Coatings P.O. Box 58034 1040 HA AmsterdamSika Nederland Zonnebaan 56 3542 EG Utrecht
HEMPEL B.V. Karel Doormanweg 7c 3100 AT SchiedamProkol Duizeldonksestraat 44 5705 CA HelmondApplicatietechniek van der Wal B.V. Kaartenmakerstraat 20 2984 CB Ridderkerk
Evers Straal & Spuitbedrijf BV Brinklanderweg 3 6744 PC EderveenISS Tanks De Giek 31 9206 AS DrachtenEnigma Nederland b.v. Edisonweg 13 3208 KB Spijkenisse

Ook voor het verwijderen van de tank coating brengen wij u graag in contact met specialisten!


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *