Nanocoating.nl

Zelfreinigende coatings

Hoe mooi zou het zijn als vuil en vet automatisch van ramen en gevels afglijden, zonder deze te hoeven schoonmaken. Een utopie? Niet met zelfreinigende coatings! In dit artikel vertellen we alles over deze coating en waarom deze geschikt is voor uw project.

Titaandioxide zorgt voor zelfreinigende eigenschappen

Een bijzondere stof genaamd titaandioxide zorgt voor de zelfreinigende eigenschappen van een nano coating. Deze stof is afkomstig van titaanerts en is fotokatalytisch. Dit betekent dat de stof bij blootstelling aan UV straling organische verbindingen verbreekt. In nano coating zorgt dit niet voor hydrofobische eigenschappen, maar juist voor een ultradunne waterlaag. Deze laag werkt als een filter en zorgt voor het zelfreinigende effect.

Naast titaandioxide is siliciumdioxide een belangrijk bestanddeel van zelfreinigende nano coatings. Silicumdioxide is tevens een bestanddeel van glas en zorgt voor een extreem sterke barrière op een oppervlak. Dit zorgt ervoor dat chemicaliën en vocht geen kans krijgen om door te dringen en dat de coating goed hecht.

Of een zelfreinigende coating geschikt is voor uw oppervlak hangt af van uw vereisten. Het is een krachtige coating maar niet in alle gevallen geschikt. Vindt u het lastig om te bepalen welke coating goed is voor het oppervlak van uw product of object? Wij raden altijd aan om een specialist in te schakelen bij het maken van deze keuze. Een specialist weet exact welke mogelijkheden er zijn en wat het beste is voor uw product. Daarnaast kan een professional de coating ook direct voor u aanbrengen. 

Zelfreinigende coatings: glas en andere ondergronden

Zelfreinigende coatings kunnen worden toegepast op bijna alle ondergronden. Geef wel van te voren aan welke ondergrond het betreft. De chemische samenstelling van de nano coating zorgt er namelijk voor of deze hecht op een bepaalde ondergrond. Zo zorgen polysilazanen in de coating ervoor dat deze hecht op niet poreuze ondergronden zoals glas, keramiek en geglazuurde of gelakte ondergronden. Siliconen zorgen aan de andere kant dat de coating juist hecht op zeer poreuze minerale oppervlakken. Hieronder een (kleine) greep uit de mogelijkheden:

GevelsDamwand beplatingRamen
ZonnepanelenSchepenRollend materieel
ReclamezuilenBeeldschermenMonumenten
GeluidschermenAutomotive interieur en exterieurWitgoed
Glas en beeldschermenKunstLandbouw kassen
KozijnenRoldeurenContainers

Bijkomende voordelen van vuilafstotende coating

Naast de zelfreinigende (ook wel self cleaning) functie waardoor vuil, vet en groene aanslag niet hechten en zelfs afgebroken worden zijn er nog een aantal bijkomende interessante voordelen:

zelfreinigende coatings glas

Zelfreinigende coatings zorgen ervoor dat glas vuilvrij blijft voor meer lichtinval en een lagere schoonmaakfrequentie.

  • De bescherming is onzichtbaar: het doet geen afbreuk aan de uitstraling van de ondergrond.
  • Minder schoonmaakbeurten nodig: ramen behandelen tegen vuil is dus goed voor het milieu en de portemonnee.
  • Vandalisme is verleden tijd: naast vuil, hecht ook urine en graffiti niet langer aan de ondergrond. Het is dus een effectief beschermingsmiddel tegen vandalisme.
  • Het maakt een oppervlak hygiënisch: schimmels en bacteriën kunnen zich niet ontwikkelen waardoor het de hygiënische veiligheid in een ruimte  bevordert.
  • Het verlengt de levensduur van de ondergrond: zure regen, bijtende chemicaliën en afvalstoffen tasten de (poreuze) ondergrond niet aan, waardoor deze veel langer meegaat.
  • De mooie uitstraling blijft behouden: kleuren worden minder snel dof, groene aanslag krijgt geen kans. Het zorgt ervoor dat de uitstraling van uw pand, boot of kunstobject onaangetast blijft.
  • Een beter rendement voor zonnepanelen: groene aanslag op zonnepanelen zorgt voor minder energiewinning. Een zelfreinigende coating zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk energie uit het zonlicht gewonnen kan worden.

Nadelen van zelfreinigend glas (en andere ondergronden)

De zelfreinigende functie werkt alleen door blootstelling aan UV straling. Zelfreinigend glas en andere zelfreinigende oppervlakken kunnen daarom helaas alleen buiten gerealiseerd worden. Ook is deze coating niet bestand tegen siliconen olie, wat wel eens voorkomt in bepaalde beglazingssystemen.

Wilt u binnen genieten van enkele voordelen van nano coating? Dan zijn er bepaalde hydrofobe coatings geschikt.

Zelfreinigende zonnepanelen zorgen voor meer rendement

Vuile zonnepanelen zorgen voor minder rendement als schone. Zoals we in de introductie al beschreven is de werking van zelfreinigende coating gebaseerd op de afbreuk van organische verbindingen door UV straling; en laat dit nu iets zijn waar zonnepanelen in overvloed aan blootstaan. Een zelfreinigende coating presteert daarom maximaal op een zonnepaneel.

Laat self cleaning coating aanbrengen op uw zonnepanelen voor een hoger rendement en een lagere schoonmaakfrequentie.

Stel uw vraag over zelfreinigende coatings

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *