Nanocoating.nl

Aluminium corrosie tegengaan en voorkomen

Aluminium corrosie tegengaan

Aluminium bevat geen ijzer of staal, dus het roest niet, maar toch komt aluminium corrosie voor wanneer dit materiaal wordt blootgesteld aan vocht, chemicaliën en zuurstof. Ook zijn er andere omstandigheden die corrosie bevorderen zoals vuil en de aanwezige hoeveelheid legeringselementen (toevoegingen aan aluminium om betere materiaaleigenschappen te verkrijgen).

Verf en coating kopen tegen de laagste prijs? Bekijk hier dan alle verf aanbiedingen, tot wel 65% korting op verf!

Door aluminium corrosie ontstaat een oxidefilm; ook wel bekend als aluminiumoxide. Aluminiumoxide zorgt voor een dunne, harde beschermlaag op aluminium die geen zuurstof of andere corroderende bestanddelen uit de lucht doorlaat. Hierdoor vertraagt verdere aluminium corrosie.

Aluminium corrosie tegengaan blijft echter noodzakelijk als men de levensduur van het materiaal wil verlengen of het glanzende uiterlijk uit esthetisch oogpunt optimaal wil houden. Dit kan onder andere door:

 • Het kiezen van corrosiebestendig metaal
 • Een beschermende coating of poedercoating aanbrengen
 • Galvaniseren of Anodiseren
 • Milieumaatregelen treffen

Hieronder staan verschillende methoden beschreven die aluminium beschermen tegen corrosie.

Verf Online Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Van corrosie aluminium naar corrosiebestendig aluminium

Aluminium corrosie voorkomen kan eenvoudig door al in het beginstadium te kiezen voor een corrosiebestendige metaalsoort zoals roestvrij staal. Dit is een metaal met aanvullende legeringselementen zoals ijzer, chroom, nikkel en koolstof die het materiaal beter bestendig tegen corrosie maken.

Aluminium corrosie tegengaan

Aluminium corrosie tegengaan kan al in een beginstadium door de samenstelling aan te passen

Ook de samenstelling van aluminium kan met legeringselementen worden aangepast om de eigenschappen te verbeteren. Door het toevoegen van 4% koper, 1% magnesium, 1% mangaan en 0,5% silicium wordt corrosie aluminium corrosiebestendig, slijtvast en sterk.

Toch zijn er ook nadelen aan deze bewerking:

 • Legeringselementen toevoegen maakt aluminium duurder
 • Na bewerking is het materiaal minder buigzaam
 • De glans kan minder worden

Aluminium beschermen tegen corrosie middels een coating is om deze reden een veelgebruikt alternatief.

Aluminium corrosie voorkomen met een coating

Het aanbrengen van een coating is een kosteneffectieve manier om corrosie op onbewerkt aluminium te voorkomen. Aluminium coatings werken als een barrière tegen corrosie door vuil, chemicaliën en blootstelling aan andere elementen in de lucht. Afhankelijk van het budget en het beoogde resultaat kan er een poedercoating worden aangebracht of een reguliere coating.

Aluminium corrosie voorkomen kan ook met een zogenoemde opofferende coating. Deze coating bestaat uit een ander metaaltype dat op het aluminium wordt aangebracht. Deze laag oxideert eerder dan de ondergrond en heeft dus een zelfopofferende functie. Twee veelgebruikte zelfopofferende methoden zijn:

 1. Galvaniseren: een coating met een actief metaal zoals zink. Dit materiaal is gevoeliger voor corrosie als aluminium en zal daarom als eerst oxideren. Deze methode wordt ook wel kathodische bescherming genoemd.
  Geschikte toepassingen: Aluminium onderdelen zonder esthetisch belang zoals stalen pijpleidingen, brandstoftanks, tanks voor waterverwarming, scheepsrompen en onderdelen op offshore-olieplatforms.
 2. Anodiseren: een coating met minder actief metaal zoals tin. Dit is minder corrosief als aluminium en zal daarom de ondergrond beschermen en aluminium corrosie voorkomen.
  Geschikte toepassingen: Aluminium onderdelen met esthetisch belang zoals in de auto industrie, witgoed, dakbedekking en geveldelen van gebouwen, bouwsteigers en zichtconstructies.

Aluminium beschermen tegen corrosie middels milieumaatregelen

Aluminium corrosie wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen het metaal, zuurstof en schadelijke invloeden uit de omgeving. Denk hierbij aan vocht of chemicaliën. Door maatregelen te nemen om de omgeving te beheersen, kunnen deze ongewenste reacties worden geminimaliseerd.

Aluminium beschermen tegen corrosie kan zo eenvoudig zijn als het verminderen van blootstelling aan regen of zeewater, of meer complexe maatregelen, zoals het beheersen van de hoeveelheden zwavel, chloor of zuurstof in de omgeving. Een voorbeeld hiervan is het water in waterboilers behandelen met weekmakers om de hardheid, alkaliteit of zuurstofgehalte aan te passen. Bent u op zoek naar een oplossing voor aluminium corrosie? Neem contact op voor professioneel advies van onze ervaren coatingpartners, afgestemd op uw specifieke project.

De laatste opmerking en 2 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
3 antwoorden
 1. Ed. Kraakman
  Ed. Kraakman zegt:

  Goedendag,
  wij hebben een strandpaviljoen, de onderkant waar dus de vloer oplegt t zijn stalen, gegalvaniseerde profielen, die willen we toch extra beschermen, er treedt roestvorming op. Hoe te behandelen ?
  met vriendelijke groet,
  Ed. Kraakman.
  edkraakman@ziggo.nl

  Beantwoorden
 2. P. Faber
  P. Faber zegt:

  Nieuwe betonmixer voorzien van aluminium spatborden. Zoek na polijsten een middel om vochtwering toe te passen. Wat komt hiervoor in aanmerking.

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Geachte heer Faber,

   Helaas hebben wij niet voldoende informatie om uw vraag goed te kunnen beantwoorden. Mogelijk is poedercoating een oplossing voor uw probleem maar dit kunnen wij niet met zekerheid zeggen. Indien u meer informatie wenst kunt u uw vraag gedetailleerder voorleggen met foto’s en technische details via sales@ayold.com.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke-Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *