Poedercoating, ook wel poederlakken genoemd, is een elektrostatische spuittechniek waarbij op hoge druk poeder tegen een ondergrond wordt gespoten. Een belangrijk doel van dit poeder is het beschermen van metalen (of sommige houtsoorten) tegen invloeden van buitenaf, zoals corrosie. Daarnaast komt een laag poeder met de volgende eigenschappen:

 • Het proces is makkelijk te automatiseren; grote producties zijn hierdoor geen probleem
 • In tegenstelling tot (spuit-)lak, kan het in één keer worden aangebracht
 • De coating is slijt-, slag- en stootvast. Daarnaast bijzonder elastisch.
 • Duurzaam en gemakkelijk te reinigen; gaat 15 jaar of langer mee
 • Ondergrond wordt vloeistof- en vuilwerend en hierdoor ook bestendig tegen corrosie

Van de automotive-industrie tot pijpleidingen of offshore-toepassingen; poedercoating komt in vele sectoren voor. Hierdoor zijn er echter ook verscheidene factoren waarmee u rekening dient te houden, zoals prijs, het type poeder, de verschillende voor- en nadelen én uiteindelijk welke specialist het meest geschikt is voor uw project.

Coating.nl is u hierbij graag van dienst. In dit artikel geven we u professioneel advies over de meest relevante zaken waarmee u op moet letten bij het kiezen van een poedercoating.

Alle straalbedrijven & poedercoaters in Nederland: De Poedercoat kaart™


Heeft u vragen over deze kaart? Mist er een bedrijf? Weet u nog steeds niet bij wie u moet zijn? Neem dan contact met ons op, wij helpen graag met alle poedercoat projecten & vraagstukken.

Zes zaken waarop u moet letten bij het kiezen voor poedercoating

Poedercoating wordt doorgaans aangebracht via een spuitpistool of door middel van wervelsinteren. Bij laatstgenoemde wordt het object in een heet poederbad gelegd, wat erg efficiënt werkt voor kleine projecten. In ons artikel over wat is poederlakken, kunt u meer lezen over dit proces. Deze twee mogelijkheden zorgen ervoor dat, onafhankelijk van de grootte, vrijwel elk object of constructie een laag poeder kan krijgen.

Toch moet u een goede afweging maken hoe een laag poedercoating u het beste van dienst kan zijn. Houd met deze 6 zaken rekening voor de aanbreng:

Aanbreng poedercoating via spuitpistool

Aanbreng van poedercoating gaat doorgaans via spuitpistool

 1. Poedercoating kan enkel aangebracht worden bij een brandschoon en volledig gereinigd object.
 2. Hoge temperaturen maakt het vrijwel enkel geschikt voor metaal. Enkel bij hoge uitzondering kan hout ook gepoedercoat worden.
 3. Hoe dunner de laag, hoe grover de structuur. Dunne, maar egale coatings zijn zeer lastig te fabriceren en zijn prijziger.
 4. Decoratieve factor onderliggend; afwerking en kleur minder strak dan bij natlak.
 5. Poeder bepaalt de kleur; dit kan niet achteraf worden bijgemengd of aangepast.
 6. Zelf beginnen met poedercoaten? Houd rekening met hoge kosten voor de aanschaf van een spuitinstallatie.

Het gewenste effect is daarnaast afhankelijk van het type poeder dat de specialist gebruikt. Niet alleen komt dit in een breed scala aan RAL-kleuren, het kent ook verschillende samenstellingen. Polyurethaan-korrels zijn bijvoorbeeld UV-werend, terwijl ze op basis van epoxy chemisch resistente eigenschappen hebben, maar gevoelig zijn voor zonlicht.

Mocht het gaan om een buitenconstructie, zouden we bijvoorbeeld altijd polyurethaan-korrels aanraden. Bij een grote investering, zoals het poedercoaten van grote staalconstructies, is een kwalitatief hoge korrel zeer van belang.


Kosten én specialisten in poedercoaten uitgelicht

Poedercoaten is een populaire methode in Nederland: door het gehele land is er vraag naar objecten, constructies of gebouwen die een laag poeder verdienen. Dit zorgt ervoor dat er met name bij kleine projecten veel transparantie is over de prijs van poederlakken.

Voor industriële opdrachten of grote producties ligt dit wat anders. Hiervoor moet goed worden gekeken naar de vorm van het object, de ondergrond en het type poeder dat moet worden gebruikt. Wij van Coating.nl bieden graag onze diensten aan om met u de juiste keuze te maken voor een laag poeder. In samenwerking met onze coatingspartners kunnen wij een passende offerte voor u opstellen.

Hieronder een greep uit de grootste fabrikanten in Nederland. Deze kunnen u ook van dienst zijn als u zelf met uw bedrijf in de wereld van poedercoating wilt stappen.

Poedercoating fabrikant Adres
AkzoNobel Powder Coatings Christian Neefestraat 2, 1077 WW, Amsterdam
PPG Industrial Coatings Kuiperbergweg 10, 1101 AG Amsterdam-Zuidoost
DSM Uralac Ultra Ceintuurbaan 5, 8022 AW Zwolle
Interpon Christian Neefestraat 2, 1077 WW, Amsterdam

Vind een specialist poedercoaten bij u in de buurt

In elke provincie zijn wel een tiental of meer bedrijven te vinden die gespecialiseerd zijn in deze methode. Met name het poedercoaten van velgen is een expertise dat veel voorkomt in Nederland. Kijk bij ieder van de genoemde bedrijven in onderstaande pagina goed of ze voldoen aan de eisen van uw project. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen.

Van Amsterdam tot Leeuwarden, vind op de volgende pagina’s een specialist in poedercoating bij u in de buurt:

Het is tot slot ook mogelijk om poedercoating thuis uit te voeren. Hiervoor heeft u een elektrolytisch spuitpistool nodig en een cure oven nodig, alsmede een aantal andere zaken. In ons poederlakken DIY-artikel vertellen we u er graag alles over!


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

8 antwoorden
 1. Frans zegt:

  Als licht gekraste gepoedercoate stoelframes opnieuw wil laten poedercoaten, moet alles kaal gemaakt (gestraald) worden of kan worden volstaan met het glad polijsten van alle delen met ultrafijn waterproof schuurpapier

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Frans,

   Bedankt voor je vraag!

   Omdat wij niet precies weten hoe de stoelframes eruit zien kan ik alleen een advies onder voorbehoud geven.
   In de meeste gevallen is het wel nodig om een frame te stralen en dan opnieuw te poedercoaten.

   In sommige gevallen zou het ook kunnen om een speciale kleurlak te gebruiken. Deze sluit de poedercoating wederom luchtdicht af en zorgt ervoor dat verwering niet onder de poedercoating trekt.

   Het is aan te raden om bij de lokale doe-het-zelf winkel hiernaar te vragen en te informeren of de gewenste kleur beschikbaar is.

   Met vriendelijke groet,
   Sofia – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Brouwer zegt:

  Moet ik als ik blankstaal wil poedercoaten de gelaste delen nog schoonmaken?
  Geeft het lassen een ongewenste oxide huid oid?
  Betreft mig/mag lassen

  Alvast bedankt voor u antwoord,
  Mvg,
  Brouwer

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Brouwer,

   Hartelijk dank voor uw vraag over staal poedercoaten.
   Wij nemen contact met u op via E-mail om uw vragen te beantwoorden.

   Met vriendelijke groet,
   Jasmin – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Storm zegt:

  Ik wil aluminium velgen zelf coaten. Staal lukt me al, maar de velgen valt niet mee. Ik heb de velgen bijgeschuurd daar waar nodig, ontvet en gedroogd, maar poedere pakt niet.

  Wat te doen?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste heer/mevrouw Storm,

   Bedankt voor uw vraag!

   Oef, vervelend. Helaas is het voor ons lastig om pijnpunten vanaf afstand te spotten in uw situatie. Het is namelijk moeilijk te bepalen waar in het proces het mis gaat. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat dit bij het reinigen is – want aluminium en staal verdienen in principe dezelfde grondige behandeling. Wellicht dat u hier nog een tip uit kan halen: https://coating.nl/zelf-poedercoaten/

   Anders is het misschien een idee om naar uw lokale garage of velgenspecialist te gaan. Zij kunnen u ongetwijfeld een accuraat advies geven. Succes, in ieder geval!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
 4. P van Eijk zegt:

  Ik zie alleen 2x gemiddelde prijs poedercoaten per m2, is het mogelijk om hier meer prijzen neer te zetten? En zou voor mij erg helpen om ook wat lokale partijen neer te zetten, ik ben zelf op zoek naar een club in regio Amsterdam.

  Voor de rest prima info!

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Geachte heer/mevrouw van Eijk,

   Dank voor uw feedback, prijzen voor het poedercoaten is erg lastig om in een overzicht te zetten.
   Vele partijen hanteren andere prijzen, wij hebben gekozen om de verschillende factoren te noemen om u een beeld te geven hoe een prijs poedercoaten tot stand komt.

   Wij zullen u ook in contact brengen met een geschikte partner in de regio van Amsterdam.

   Met vriendelijke groet,

   Vincent van Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *