Poedercoaten staal

Poedercoaten staal: hoe poeder metalen tegen corrosie beschermt

Poedercoaten en staal; het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Poederlakken is door zijn elektrostatische manier van aanbrengen immers gemaakt voor staal. En maar goed ook: staalconstructies in de industriële (maar ook particuliere) sector kunnen een laagje poeder goed gebruiken!

Poedercoaten staal is gezegend met de volgende eigenschappen:

 • Biedt bescherming tegen corrosie en elke vorm van roest
 • Oppervlakte wordt helemaal slag-, kras- en stootvast gemaakt
 • Kan metaal beschermen tegen UV-straling
 • Komt in nagenoeg elke RAL-kleur denkbaar
 • Staal krijgt een langere levensduur én is gemakkelijk te reinigen

In het kort: een flinke knijp met een elektrostatisch spuitpistool is dé manier om staal en metaal te beschermen tegen corrosie.  In poedercoaten staal bespreken we verschillende typen poeders, kijken we naar hun meest geschikte toepassingen voor metalen én kijken we naar specialisten in Nederland.


Staal poedercoaten kan op 3 verschillende wijzen

Staal poedercoaten gebeurt doorgaans op één van drie wijzen. Dit komt doordat het poeder bij poedercoating op verschillende manieren wordt samengesteld: op basis van epoxy, polyester of een hybride vorm.

We gaan ze alledrie de wijzen bij langs:

 1. Epoxy poeder: voor machinerie en objecten binnen
  Een epoxy poedercoating is zeer goed bestand tegen vocht en chemicaliën! Hierdoor is het perfect voor gebruik onder zware chemische en mechanische omstandigheden, zoals in fabrieken, centrales en andere industrieën. Dankzij een zwakke bescherming tegen UV-straling alleen geschikt voor producten die binnen gebruikt worden.
 2. Polyester poeder: beschermt staalbouw tegen UV-straling
  Een poedercoating staal op basis van polyester poeder is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Polyester poeder wordt doorgaans in een één- of tweelagensysteem aangebracht. De poeder kan metaal beschermen UV-straling. Daarom wordt polyester poeder doorgaans ingezet voor velgen, pijpleidingen, tanks en andere staalconstructies buiten.
 3. Hybride poeder: voor huishoudelijke producten en DIY-toepassingen
  Het hybride poeder met een basis van epoxy is een coating die veelal gebruikt wordt voor bijvoorbeeld huishoudelijke artikelen, fitnessapparatuur en radiatoren. Dit is de meest betaalbare variant en perfect toepasbaar voor DIY-toepassingen.

Enkele voorbeelden waar het poeder bij poedercoaten voor staal wordt toegepast:

Poedercoaten staalbouw

Logistieke centra (polyester)

Poedercoaten staalbouw

Parkeergarages (epoxy)

Poedercoaten staalbouw

Reclamemasten (polyester)

Poedercoaten staalbouw

Machines (epoxypoeder)

 

 

Juiste voorbehandeling belangrijk bij het poedercoaten van metaal

Om een langdurige hechting en bescherming van te garanderen is een juiste voorbehandeling bij het poedercoaten van metaal essentieel. Niet alleen om het metaal volledig schoon te krijgen, maar ook zodat elk onderdeel van gelijke staalkwaliteit is. Een zo glad mogelijke ondergrond geeft altijd een beter resultaat dan een ruw oppervlak. 

Zwart staal ondergaat vaak een mechanische voorbehandeling, maar u kunt ook kiezen voor een chemische voorbehandeling door middel van ijzerfosfateren. Galvaniseren en thermisch verzinken zijn twee veelgebruikte manieren om staal op een krachtig niveau te krijgen. Beter gezegd: poedercoaten in combinatie met verzinken is de meest duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie. Dit wordt duplex poeder of het Duplex Systeem genoemd.


Poedercoaten staal in Nederland: bij deze specialisten kunt u terecht

In Nederland zijn er meerdere ervaren specialisten die uw project, zoals poedercoaten in de staalbouw, kunnen uitvoeren. AkzoNobel is bijvoorbeeld een zeer grote speler op het gebied van industriële poedercoatings. Maar ook op kleinschaliger niveau zijn er veel specialisten te vinden in Nederland. Nelf Lakfabrieken BV uit Marrum bijvoorbeeld.

Benieuwd naar wat poedercoaten in de staalbouw kost? We hebben ook een lijst samengesteld met alle prijzenBij deze specialisten kunt u onder andere terecht voor poedercoaten staal in Nederland:

Specialist Poedercoaten staalAdres
AkzoNobel Industrial ChemicalsBoortorenweg 27 7554 RS Hengelo
Wegter & ZN Distelweg 93 1031 HD Amsterdam
Gijssen Poedercoating Ampèrestraat 38 1446 TS Purmerend
Kooistra Poedercoating Loswal 4a 9206 AH Drachten
Nelf Lakfabrieken BV Nieuweweg 5 9073 GN Marrum

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *