Galvaniseren betekenis

In het kort: Galvaniseren betekenis

Galvaniseren is een methode waarbij een zelf opofferende dunne laag van zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium op staal of ijzer wordt aangebracht om corrosie te voorkomen. De dunne laag wordt aangebracht door het metalen object onder te dompelen in een chemische oplossing met het zelf opofferende metaal. Door een elektrische stroomlading komt de verbinding/hechting tussen de metalen tot stand. Dit noemt men ook wel het elektrolytische proces. Het woord galvaniseren is afkomstig van de Italiaanse geneeskundige Luigi Galvani die het proces uitvond.

Het resulteert in een dunne, glanzende laag en biedt daarnaast de volgende voordelen:

 • Voorkomt roestvorming / versterkt de corrosiebestendigheid van het metaal
 • Uitstekende primaire behandeling voor het aanbrengen van een (poeder)coating
 • Het materiaal krijgt een mooie uitstraling (glanzend, glad, als nieuw)
 • De laag is erg dun, maatvoering hoeft niet te worden aangepast
 • Materiaal kan na applicatie gebogen en vervormd worden zonder de galvanische laag te beschadigen
 • Ideaal voor complexe vormen, grote en kleine objecten (vanaf 0,06 mm)

Enkele nadelen zijn:

 • Het is specialistisch werk; kleine fouten kunnen de voordelen al teniet doen
 • Minder goed bestand tegen zeewater (beter in combinatie met een coating)
 • Stroomdichtheid over de ondergrond is niet uniform: laagdikte is hierdoor niet overal gelijk
 • Zelf galvaniseren is een lastig proces zonder enige basiskennis

In dit artikel gaan we verder in op het proces, wat galvaniseren kost bij een specialist (prijzen), hoe u zelf kunt galvaniseren.


Zo werkt verzinken, vernikkelen of verchromen

Een vraag die wij veel tegenkomen is “Moet ik bij mijn project galvaniseren of verzinken?” en “wat is het verschil tussen verzinken en galvaniseren”. Het antwoord is simpel en toch ook niet. Galvaniseren en verzinken is namelijk hetzelfde wanneer we het hebben over elektrolytisch verzinken (onderdompelen in zinkoplossing). Online wordt dit echter vaak door elkaar gehaald met thermisch verzinken. Bij galvaniseren is de zinklaag dun (5-40 µm). Bij thermisch verzinken is de zinklaag dikker (50-200 µm). Dit komt doordat bij thermisch verzinken het aanbrengen van de zinklaag in een metaalbad van 450ºC resulteert in een deklaag welke bestaat uit verschillende ijzer-zink legeringslagen onder de zinklaag.

ijzer en staal galvaniseren

Door galvaniseren of thermisch verzinken worden bouten en moeren weer als nieuw

Definities

Galvaniseren valt onder de verzamelnaam Kathodische bescherming. Hierbij fungeert het zelf opofferende metaal als Anode en het te coaten object als Kathode. De reactie van de negatieve stroom lading die zorgt voor de verbinding tussen de metalen heet elektrolyse en het proces van galvaniseren noemt men ook wel het elektrolytische proces.

Bij galvaniseren noemt men het aanbrengen van:

 • Zink: Elektrolytisch Verzinken
 • Nikkel: Vernikkelen
 • Chroom: Verchromen

Dit zijn de meestvoorkomende zelf opofferende metalen. Er zijn echter meer varianten en combinaties mogelijk.

Let op: Galvaniseren betekent niet hetzelfde als galvanische corrosie. Bij deze corrosievorm zorgt het ene metaal voor corrosie bij het andere metaal.

De 5 stappen van het elektrolytisch proces

Het verzinken, vernikkelen, verchromen of aanbrengen van een ander metaal is slechts één stap in het proces. Dit zijn de stappen:

 1. Reinigen en ontvetten zodat er geen vuil, olie en vet meer achterblijft
 2. Beitsen voor een betere hechting en gladde lasnaden
 3. Galvaniseren – het object wordt ondergedompeld in het bad met zink, nikkel, chroom of ander metaal en van een positieve/negatieve lading voorzien waarmee het elektrolyse proces start. Dit doet men tot de gewenste laagdikte is bereikt.
 4. Passivering ofwel het inkleuren en laten glanzen van het metaal
 5. Het nabehandelen middels het aanbrengen van een coating tegen corrosie (optioneel)

Kleine objecten zelf galvaniseren

Bouten, moeren en kleine objecten kunt u met enige kennis van van elektrolytische processen zelf galvaniseren. Hieronder in het kort een stappenplan:

Benodigdheden zelf galvaniseren:

galvaniseren proces elektrolytisch verzinken

Zelf galvaniseren: het proces Bron: oldtimerrestauratie

 • Een glazen pot
 • Zoutoplossing met een element van het werkstuk (zinkchloride, azijn)
 • Een stroombron die 12 – 20 volt stroom levert (een accu)
 • Zeer fijn schuurpapier
 • Een zuiver blok nikkel, zink of chroom (afhankelijk van het materiaal dat u wilt galvaniseren)
 • Het te galvaniseren object

5 stappenplan zelf galvaniseren

 1. Zorg ervoor dat de objecten die u wilt galvaniseren volledig schoon zijn.
 2. Vul de glazen pot met de zoutoplossing (zinkchloride, azijn)
 3. Verbind de minpool van de stroombron met het object. De pluspool, aan de andere kant, moet met het corresponderende stuk metaal worden gekoppeld. Zorg ervoor dat beide volkomen vrij van elkaar hangen.
 4. Zet de stroombron aan. Er moeten nu bellen verschijnen; en het object krijgt een doffere kleur. Het proces duurt gemiddeld een uur of drie – met hogere voltage gaat het iets sneller.
 5. Na de galvanisatie heeft het object een ruwe, doffe laag gekregen. Gebruik fijn schuurpapier (of schuurmachine) om dit weg te krijgen. Voor een extra glanzend resultaat, kunt u het object ook polijsten of coaten.

Specialisten (verzinkerijen), prijzen en onvoorziene kosten

In nederland zijn diverse bedrijven die zich specialiseren in het galvaniseren van ijzer en andere metalen. Vaak kunt u bij kleinere bedrijven (verzinkerijen) terecht voor het laten galvaniseren van bouten, moeren en kleine objecten. De kosten van het galvaniseren betaalt u vaak per kilo. De prijs van grotere volumes wordt vaak berekend middels een prijs tabel per 100 kg.

Laat u bij grotere projecten altijd goed informeren over wat er allemaal is inbegrepen in de prijs. Bijvoorbeeld het schoonmaken/voorbewerken van het metaal, passivering (inkleuring) en eventuele andere nabewerkingen. Als dit vooraf niet is besproken kunt u voor onvoorziene kosten komen te staan.

Om u een globaal inzicht te geven in de prijs van galvaniseren hebben wij onderstaand overzicht met algemene richtprijzen voor u samengesteld.

Tot 100 KGGrotere volumesTot 250KGTot 500KGTot 1000KGVanaf 1000KG
€ 25,- tot €125,-Prijzen per 100 KGVanaf € 220,60€ 190,60€ 175,60€ 160,60

Voor grotere staalprojecten kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij verbinden u graag met een specialist in uw buurt. Een voorbeeld van bedrijven die actief zijn in Nederland op dit gebied:

Polindus Nijverheidstraat 36 3371 XE Hardinxveld (Zuid-Holland)Loko Gramsbergen Hoge Holt 4A 7783 BH Gramsbergen (Overijssel)Verzinkerij Schippers Reitsmastrjitte 56C 9281 LE Harkema (Friesland)
CW Metalcasting Rietveldstraat 8b 8013 RW Zwolle (Overijssel)Coatinc Amsterdam Distelweg 76 1031 HH Amsterdam (Noord-Holland)Galvoned De Bolanden 8 7071 PW Ulft (Gelderland)

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *