Brandwerende coating
Er komt nogal wat kijken bij de applicatie van brandwerende coating; de brandwerendheid (de minimale tijd tot een gebouw bezwijkt onder de brand) hangt bijvoorbeeld ook af van de lengte van het gebouw. Daarnaast zit er een verschil tussen de werking op hout en op metaal. In dit artikel geven we u daarom professioneel advies over de zaken waarmee u rekening dient te houden bij de keuze voor brandwerende coating.
Dit zijn de eigenschappen van brandwerende coating
Ga direct naar:
ToggleBrandwerende coating is al jarenlang een wettelijke verplichting in kantoren, hallen, openbare gelegenheden, parkeergarages en overheidsgebouwen. De Nederlandse wetgeving verlangt tegenwoordig minimaal een tijd van 60 minuten brandweerstand voor kantoorpanden, openbare gelegenheden en wolkenkrabbers. Een brandwerende coating garandeert een veilige evacuatietijd én een duurzame bescherming.
Bij aanbreng van brandwerende coating kan de ondergrond rekenen op de volgende eigenschappen:
- Brandweerstand tot 120 minuten; conform aan Nederlandse en Europese normen
- Prefab mogelijk; coating is zowel voor áls na afwerking appliceerbaar
- Verschillende ondergronden; brandwerende coatings zijn toepasbaar op staal, beton, kunststof en hout
- Duurzame bescherming; gaat tientallen jaren mee en maakt oppervlakte stootvast
- Decoratief; kan voorzien worden van toplaag in iedere RAL-kleur mogelijk
Brandwerendheid belangrijkste maatstaf bij brandwerend coaten
Wilt u brandwerend coaten, dan is de constructie zelf het belangrijkste om in achting te houden bij het bepalen van brandwerende coating. Waar gaat deze voor gebruikt worden, en belangrijker: wat is (wordt) de lengte? De minimale brandwerendheid van een gebouw is daarom afhankelijk van drie factoren:
- Lengte
Hoe langer het gebouw, hoe hoger de eisen: bij een lengte hoger dan 5 meter geldt minimaal 90 minuten. Voor gebouwen onder de 5 meter zijn niet altijd exacte wetgevingen op het gebied van brandwerendheid. Laat u daarom altijd informeren door een specialist op dit gebied. - Slaapgelegenheid
Is het bedoeld om te slapen of is deze mogelijkheid er? Dan geldt minimaal een brandwerendheid van 60 minuten voor gebouwen onder de 5 meter. Gebouwen van boven de 13 meter moeten sowieso 120 minuten veilig zijn als er slaapgelegenheid is. - Risicofactor
In sommige gevallen moet de brandwerendheid te allen tijde 120 minuten zijn. Dit geldt voor plekken en industrieën met een verhoogd risico. Denk bijvoorbeeld aan offshore-industrieën of chemische fabrieken. Deze regel geldt ook bij archieven, bibliotheken en musea waar kwetsbare of van betekenis zijnde goederen zich huishouden.
Let op: de ondergrond is onafhankelijk voor bovenstaande factoren. Doorgaans geldt de regel: hoe hoger het gebouw, hoe hoger de investering is voor een brandwerende coating. Heeft u een bepaald project in gedachten? Onderstaande tabel geeft weer wat u grofweg kunt verwachten:
Mate van brandwerendheid | Type gebouw |
---|---|
Geen eisen | <5 meter; niet-slaapgebouwen kantoren, detailhandels, kapperszaken |
60 minuten | <5 meter; slaapgebouwen als woningen, zorgcentra, hotels |
90 minuten | <13 meter; slaapgebouwen >13 meter; niet-slaapgebouwen, |
120 minuten | > 13 meter; slaapgebouwen als ziekenhuizen, hotels, gevangenissen, appartementencomplexen Gebouwen met zeer kwetsbare goederen; archieven, bibliotheken, musea |
Op de website van de Rijksoverheid kunt u uzelf goed inlichten omtrent de regelgeving van brandwerendheid in Nederland.
Kwaliteitsrichtlijnen bij aanbrengen van brandwerende coating
Ons advies is om het aanbrengen van brandwerende coating enkel aan specialisten over te laten. Dit komt omdat per gebouw vastgesteld moet worden wat de exact geëiste brandwerendheid is, met bijbehorende laagdikte – afhankelijk van de ondergrond. Hiervoor moeten berekeningen gedaan worden met professionele meetapparatuur door de leverancier. De applicateur zorgt op zijn beurt voor een inspectierapport én de juiste materialen. Lees hier meer over de kwaliteitsrichtlijnen omtrent het brandwerende coating aanbrengen.
Mocht dit allemaal in orde zijn, worden de werkzaamheden afgerond met de overhandiging van een certificaat. Nadien wordt er door de applicateur één keer per jaar gecontroleerd of er eventuele gebreken zijn en komt er een nieuw keurmerk.
De techniek achter brandwerende coating
Brandwerend coaten werkt als volgt: de laag zwelt op bij contact bij vuur of extreme hitte, waardoor het gaat fungeren als een isolerende schuimlaag. Dit probeert de verspreiding van vuur zoveel mogelijk te voorkomen. Ter vergelijking: staal begint te smelten bij temperaturen hoger dan 500 graden. Deze coating begint op te zwellen of te schuimen vanaf 275 graden (zowel bij brandwerende coating voor staal als beton), wat de aantasting enorm vertraagt.
Brandwerend coaten voor hout werkt anders – het type coating hangt hier met name af van de brandklasse van het hout, alsmede het volume. Als alternatief bestaat ook brandwerende verf. Dit maakt het materiaal, ofwel de ondergrond, zelf juist meer brandwerend. Verf raden we echter enkel aan voor particuliere doeleinden.
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen