Brandwerende coating in trappenhuis

Hier moet u rekening mee houden bij brandwerende coating

Brandwerende coating is al jarenlang een wettelijke verplichting in kantoren, hallen, openbare gelegenheden, parkeergarages en overheidsgebouwen. De Nederlandse wetgeving verlangt tegenwoordig minimaal een tijd van 60 minuten brandweerstand voor kantoorpanden, openbare gelegenheden en wolkenkrabbers. Een brandwerende coating garandeert een veilige evacuatietijd én een duurzame bescherming.

Bij aanbreng van brandwerende coating kan de ondergrond rekenen op de volgende eigenschappen:

 • Brandweerstand tot 120 minuten; conform aan Nederlandse en Europese normen
 • Prefab mogelijk; coating is zowel voor áls na afwerking appliceerbaar
 • Verschillende ondergronden; brandwerende coatings zijn toepasbaar op beton, staal, kunststof en hout
 • Duurzame bescherming; gaat tientallen jaren mee en maakt oppervlakte stootvast
 • Decoratief; kan voorzien worden van toplaag in iedere RAL-kleur mogelijk

Er komt echter nogal wat kijken bij de applicatie van deze speciale coating; de brandwerendheid (de minimale tijd tot een gebouw bezwijkt onder de brand) hangt bijvoorbeeld ook af van de lengte van het gebouw. Daarnaast zit er een verschil tussen de werking op hout en op metaal. In dit artikel geven we u daarom professioneel advies over de zaken waarmee u rekening dient te houden bij de keuze voor brandwerende coating.


Brandwerendheid belangrijkste maatstaf bij brandwerend coaten

Wilt u brandwerend coaten, dan is de constructie zelf het belangrijkste om in achting te houden bij het bepalen van brandwerende coating. Waar gaat deze voor gebruikt worden, en belangrijker: wat is (wordt) de lengte? De minimale brandwerendheid van een gebouw is daarom afhankelijk van drie factoren:

 1. Lengte
  Hoe langer het gebouw, hoe hoger de eisen: bij een lengte hoger dan 5 meter geldt minimaal 90 minuten. Voor gebouwen onder de 5 meter zijn niet altijd exacte wetgevingen op het gebied van brandwerendheid. Laat u daarom altijd informeren door een specialist op dit gebied.
 2. Slaapgelegenheid
  Is het bedoeld om te slapen of is deze mogelijkheid er? Dan geldt minimaal een brandwerendheid van 60 minuten voor gebouwen onder de 5 meter. Gebouwen van boven de 13 meter moeten sowieso 120 minuten veilig zijn als er slaapgelegenheid is.
 3. Risicofactor
  In sommige gevallen moet de brandwerendheid te allen tijde 120 minuten zijn. Dit geldt voor plekken en industrieën met een verhoogd risico. Denk bijvoorbeeld aan offshore-industrieën of chemische fabrieken. Deze regel geldt ook bij archieven, bibliotheken en musea waar kwetsbare of van betekenis zijnde goederen zich huishouden.
brandwerende coating eisen brandwerendheid

Schematische weergave brandwerendheid gebouwen (Bron: Brandveilig met Staal)

Let op: de ondergrond is onafhankelijk voor bovenstaande factoren. Doorgaans geldt de regel: hoe hoger het gebouw, hoe hoger de investering is voor een brandwerende coating. Heeft u een bepaald project in gedachten? Onderstaande tabel geeft weer wat u grofweg kunt verwachten:

Mate van brandwerendheidType gebouw
Geen eisen<5 meter; niet-slaapgebouwen kantoren, detailhandels, kapperszaken
60 minuten<5 meter; slaapgebouwen als woningen, zorgcentra, hotels
90 minuten<13 meter; slaapgebouwen
>13 meter; niet-slaapgebouwen,
120 minuten> 13 meter; slaapgebouwen als ziekenhuizen, hotels, gevangenissen, appartementencomplexen
Gebouwen met zeer kwetsbare goederen;  archieven, bibliotheken, musea

Op de website van de Rijksoverheid kunt u uzelf goed inlichten omtrent de regelgeving van brandwerendheid in Nederland. Daarnaast kunnen onze experts u ook altijd op weg helpen bij het samenstellen van een passende offerte voor uw project.


Kwaliteitsrichtlijnen bij aanbrengen van brandwerende coating

Ons advies is om het aanbrengen van brandwerende coating enkel aan specialisten over te laten. Dit komt omdat per gebouw vastgesteld moet worden wat de exact geëiste brandwerendheid is, met bijbehorende laagdikte – afhankelijk van de ondergrond. Hiervoor moeten berekeningen gedaan worden met professionele meetapparatuur door de leverancier. De applicateur zorgt op zijn beurt voor een inspectierapport én de juiste materialen. Lees hier meer over de kwaliteitsrichtlijnen omtrent het brandwerende coating aanbrengen.

Mocht dit allemaal in orde zijn, worden de werkzaamheden afgerond met de overhandiging van een certificaat. Nadien wordt er door de applicateur één keer per jaar gecontroleerd of er eventuele gebreken zijn en komt er een nieuw keurmerk.

De techniek achter brandwerende coating

Brandwerend coaten werkt als volgt: de laag zwelt op bij contact bij vuur of extreme hitte, waardoor het gaat fungeren als een isolerende schuimlaag. Dit probeert de verspreiding van vuur zoveel mogelijk te voorkomen. Ter vergelijking: staal begint te smelten bij temperaturen hoger dan 500 graden. Deze coating begint op te zwellen of te schuimen vanaf 275 graden (zowel bij brandwerende coating voor staal als beton), wat de aantasting enorm vertraagt.

Brandwerend coaten voor hout werkt anders – het type coating hangt hier met name af van de brandklasse van het hout, alsmede het volume. Als alternatief bestaat ook brandwerende verf. Dit maakt het materiaal, ofwel de ondergrond, zelf juist meer brandwerend. Verf raden we echter enkel aan voor particuliere doeleinden.


Specialisten in Nederland die brandwerend kunnen coaten

Afhankelijk van de ondergrond, kent Nederland tal van specialisten. Bij welke u aan moet kloppen, hangt voornamelijk af van de ondergrond – al kan elk bedrijf u van dienst zijn met brandwerende coating voor staalconstructies. Wij van Coating.nl bieden graag onze diensten aan om samen met u een passende offerte voor een brandwerende coating op te stellen.

Hierbij een greep uit specialisten in Nederland die een brandwerende coating kunnen aanbrengen. Brandwering wordt bijvoorbeeld gedaan door AkzoNobel en Sika Nederland B.V. Zij (en de andere bedrijven) geven na aanbreng doorgaans een keurmerk of certificaat dat het gebouw voldoet aan de brandwerende eisen.

Specialisten brandwerende coatingAdresOndergrond
AkzoNobelChristian Neefestraat 2, 1077 WW AmsterdamStaal, hout, beton, kunststof
Sika Nederland B.V.Zonnebaan 56 3542 EG UtrechtStaal, hout
Van Merksteijn Staalcoating B.V. Heesweg 34a 8102 HJ RaalteStaal
Poly4UDe Hondert Margen 14 2678 AC De LierStaal, kunststof
SealteQ IvaconTijnmuiden 30-32 1046 AL AmsterdamStaal, beton

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.