Nanocoating.nl

Polyurea coating – Hotspray

Duurzaamheid, flexibiliteit en veelzijdigheid van Polyurea coating

Polyurea coating bestaat al meer dan dertig jaar, maar er worden telkens nieuwe toepassingen voor deze coating gevonden dankzij zijn duurzaamheid, flexibiliteit en veelzijdigheid. Het wordt voornamelijk in de industrie gebruikt om ondergronden bijvoorbeeld waterbestendig te maken of te beschermen tegen corrosie en chemicaliën. Ook wordt het gebruikt als vloercoating en als krachtige laag voor mechanische instrumenten. Polyurea is daarnaast niet oppervlaktegebonden en is van toepassing op beton, metalen, hout, plastic en meer.

Een polyurea coating is het resultaat van een reactie tussen de chemische stof isocyanaat en een mix van harsen. Dit vormt een plastic- of rubberachtige samenstelling. Het wordt ook wel een elastomeer genoemd (een polymeer met flexibele eigenschappen) en kan gebruikt worden op ongeveer dezelfde wijze als het meer bekende polyurethaan en epoxy. De bescherming die het verschaft, combineert echter de beste eigenschappen van de twee. U ziet polyurea coating daarom vooral terug in industriële sectoren; van het coaten van pijpleidingen tot speeltoestellen, het coaten van watertanks en meer.

In dit artikel nemen we u mee langs de voordelen en toepassingen van polyurea coating. Daarnaast helpen we u de juiste specialisten in Nederland te vinden voor uw project.


5  voordelen van een polyurea coating

In de marine, voedsel, productie, vastgoed en offshore industrieën is polyurea een populaire keuze door zijn vele voordelen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet:

  1. In één laag effectief: in tegenstelling tot bij PU of epoxy, zijn extra lagen niet nodig. Daarnaast is het vrij van oplosmiddelen en milieuvriendelijk.
  2. Optimale bescherming: polyurea is resistent tegen chemicaliën,  UV-straling en extreme temperatuurschommelingen. Daarnaast mechanisch bestendig en slijtvast en krasvrij.
  3. Waterbestendig: de coatings zijn bijna niet doordringbaar en zijn bestendig tegen vloeistoffen. Dit zorgt ervoor dat ze een krachtige bescherming tegen corrosie bieden.
  4. Bliksemsnelle applicatie: de droogtijd van polyurea coating is slechts enkele minuten. Dit is een groot contrast met andere verf of coatings, waar het uren of soms zelfs dagen is.
  5. Hoge flexibiliteit: polyurea is een elastomeer; een polymeer met elastische eigenschappen. Hierdoor scheurt het niet snel en is het zeer resistent tegen scheuren, prikken en doorboringen.

Mocht de coating bestand moeten zijn tegen hoge of juist zeer lage temperaturen, dan hebben we goed nieuws; het is namelijk leverbaar in meerdere brandklassen. De coating is geschikt voor vele oppervlaktes en kan in iedere gewenste dikte worden aangebracht. Het kan worden toegepast bij temperaturen onder het vriespunt, of op vochtige ondergronden zonder effectiviteit te verliezen.


Applicatietechnieken: introductie van zogenaamde polyurea hotspray

polyurea coating zwembad onderwater

Polyurea hotspray houdt ook onderwater stand

Polyurea hotspray is een andere naam voor het applicatieproces van Polyurea coating. De naam stamt af van het feit dat polyurea het meest effectief is als het verhit wordt tot 60 á 70°C en onder hoge druk wordt gespoten. De reactie die vervolgens de daadwerkelijke coating creëert is direct, en het droogt in luttele seconden. Om deze hitte en snelheid te verkrijgen, worden twee componenten in een speciaal spuitpistool samengevoegd. De componenten mengen met elkaar in het pistool zelf, waar de reactie begint op het moment dat het uit de verfspuit wordt gespoten op de ondergrond. Dit proces is de meest efficiënte manier om Polyurea coating aan te brengen. Doordat het proces complex is, en er professionele apparatuur voor nodig is, is het af te raden om Polyurea coating zelf aan te brengen.

Zoals eerder benoemd is de hotspray geschikt voor vele ondergronden, maar daarnaast kan het gebruikt worden onafhankelijk van vochtigheid of omgevings temperatuur. Het kan gebruikt worden in omgevingen waar het constant vriest of op vochtige oppervlakken, zonder dat de effectiviteit verloren gaat. Het wordt altijd in één keer aangebracht; de dikte van de laag maakt hierbij geen verschil.

Polyurea hotspray vs andere coatings zoals epoxy

Laten we de proef op de som nemen: waarom zou u polyurea hotspray moeten verkiezen ten opzichte van een meer traditioneel systeem zoals epoxy? Hoewel ieder type coating zo zijn eigen voordelen heeft, overtreft Polyurea ze in bepaalde gebieden.

  • Polyurea versus polyurethaan (PU): Deze twee coatings zijn beide gebaseerd op dezelfde grondstof (isocyanaten), waardoor ze veel overeenkomsten hebben. Echter zijn coatings op basis van PU zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen en vochtige omgevingen. Daarnaast is polyurea een stuk elastischer en heeft het een grotere rekbaarheid.
  • Polyurea versus epoxy: Epoxyhars is gevoelig voor temperatuur en vocht tijdens applicatie. Daarnaast is de droogtijd een stuk langer dan bij polyurea. Ook zijn epoxies niet bestendig tegen UV-straling en kan verkleuren in blootstelling aan de zon.
  • Polyurea versus cementgebonden coating: Hierbij zit het verschil vooral in applicatietijd. Alle cementgebonden coatings hebben een lange droogtijd (zeker bij meerdere lagen!)

Samengevat, kies een polyurea coating als u bedrijvigheid zo min mogelijk wilt onderbreken, of als de coating zeer snel nodig is. Daarnaast is het ook een superieure keus in vochtige of zeer koude of hete omgevingen. Polyurea geniet ook de voorkeur als u een coating nodig heeft voor een “werkende” ondergrond bij temperatuurschommelingen. Het kan krimp en uitzetscheuren overbruggen.


Zo berekent u de polyurea hotspray coating prijs per m2

Door te investeren in polyurea hotspray, bespaart u al direct geld ten opzichte van andere coatings doordat bedrijvigheid kan doorgaan, de levensduur tot 30 jaar is én de bescherming die het biedt. Wij raden echter niet aan om polyurea coating zelf aan te brengen. Als u meer informatie wilt, of als u verbonden wilt zijn met een van onze partners voor uw coatingproject, neem dan contact met ons op!

Er is geen standaard prijs per m2 voor Polyurea hotspray coating. Dit omdat de prijs wordt berekend op basis van een aantal factoren. Houd bijvoorbeeld rekening met de volgende zaken:

  • Benodigde laagdikte
  • Gewenste afwerking (RAL-kleur, bepaalde finish)
  • Aantal m2 (hoe meer m2 hoe voordeliger de prijs per vierkante meter)
  • Prefab of applicatie op locatie
  • Complexiteit van het object (veel losse onderdelen of 1 vlak)
De laatste opmerking en 2 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
9 antwoorden
  1. Etienne Vansteenlandt
    Etienne Vansteenlandt zegt:

    Beste,
    Mijn kelder heeft een oppervl. Van ong. 25 m2.
    Hij bleef 40 jr. droog tot de laatste 2 jr.
    Van alles werd mij aangesmeerd, tot ik polyurea ontdekte.
    Kunnen jullie mij een offerte sturen ??
    Vriendelijke groet, Etienne

    Beantwoorden
  2. Sandra de Jong
    Sandra de Jong zegt:

    Goedendag,

    Heeft u enig idee waar ik polyurea coating grondstoffen kan kopen. Tot nu toe geen succes bij BASF of Prokol.

    Met vriendelijke groet,
    Sandra

    Beantwoorden
  3. Rob Janssen
    Rob Janssen zegt:

    Geachte mevrouw Coating, Beste Marieke,
    De polyurea coating die jullie hanteren heeft deze een minimale brandklasse D ?
    Met een luifel van EPS met polyurea coating moeten we minimaal voldoen aan brandklasse D.
    MvG,
    Rob Janssen

    Beantwoorden
    • Coating Expert
      Coating Expert zegt:

      Beste Rob,

      Er zijn verschillende polyurea coatings op de markt en leverbaar in meerdere brandklassen. Helaas brengen wij zelf geen polyurea coating aan, en hebben wij geen gedetailleerde productinformatie. Vanaf 200m2 kunnen wij uw aanvraag doorzetten naar een coatingspecialist die u meer informatie kan geven over beschikbare brandklassen van hun producten. Voor kleinere projecten adviseren wij u contact op te nemen met een lokale specialist.

      Met vriendelijke groet,

      Marieke – Coating.nl

      Beantwoorden
  4. Lars
    Lars zegt:

    Beste heer/mevrouw

    Wij zijn opzoek naar een hotspraycoating die dient als antifouling.

    Zijn er überhaupt al van deze hotspray coatings op de markt.?
    En zijn daar ook resencies van?

    Mvg Lars grozema

    Beantwoorden
    • Coating Expert
      Coating Expert zegt:

      Beste Lars,

      Wat een interessante toepassing! Helaas zijn er naar ons weten nog geen hotspray coatings op de markt die ook antifouling eigenschappen hebben. Wij kunnen u dus helaas niet verder helpen. Maar mocht u antifouling hotspray coating in uw zoektocht tegenkomen, laat het ons vooral weten! Wij en onze bezoekers zijn er zeker in geïnteresseerd.

      Met vriendelijke groet,

      Marieke – Coating.nl

      Beantwoorden
  5. Paul olijhoek
    Paul olijhoek zegt:

    geachte heer, mevr , ik wil graag info over polyurea hotspray. Ik wil in een tropisch milieu (veel wind ) met EPS systeem (piepschuimblokken) huizen gaan bouwen. De wanden wil ik met polyurea hotspray afwerken. Heeft u ervaring met het aanbrengen van P.U.hotspray op EPS blokken ( niet te heet ??). Is de p.u.hotspray makkelijk aan te brengen/verwerken indien ik zelf een spuit aanschaf. Heeft u enig idee hoeveel lagen hotspray aangebracht moeten worden om een goede bescherming/stevigheid aan een muur (opgebouwd uit soort piepschuim legoblokken) te geven en wat de verwachte kosten per m2 dan zijn (kleur wit ) ? mvg paul olijhoek 0653284540

    Beantwoorden
    • Coating Expert
      Coating Expert zegt:

      Beste Paul,

      Helaas hebben wij geen ervaring met het zelf aanbrengen van Polyurea hotspray. Het aanbrengen van hotspray coatings wordt over het algemeen aangebracht door gespecialiseerde bedrijven die werken volgens een bepaald protocol. Dit protocol bestaat uit: probleemanalyse, productkeuze, systeemopbouw, ondergrond voorbereiding, uitvoering op locatie, veiligheid, en garantie. Het is lastig om vooraf advies te geven over laagdikte en kosten als voorgaande niet is vastgesteld.

      Wij kunnen u hierin dus helaas niet van informatie voorzien en vragen uw begrip.

      Met vriendelijke groet,

      Marieke – Coating.nl

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *