Polyurea coating

Duurzaamheid, flexibiliteit en veelzijdigheid van Polyurea coating

Polyurea coating bestaat al meer dan dertig jaar, maar er worden telkens nieuwe toepassingen voor deze coating gevonden dankzij zijn duurzaamheid, flexibiliteit en veelzijdigheid. Het wordt voornamelijk in de industrie gebruikt om ondergronden bijvoorbeeld waterbestendig te maken of te beschermen tegen corrosie en chemicaliën. Ook wordt het gebruikt als vloercoating en als krachtige laag voor mechanische instrumenten. Polyurea is daarnaast niet oppervlaktegebonden en is van toepassing op beton, metalen, hout, plastic en meer.

Een polyurea coating is het resultaat van een reactie tussen de chemische stof isocyanaat en een mix van harsen. Dit vormt een plastic- of rubberachtige samenstelling. Het wordt ook wel een elastomeer genoemd (een polymeer met flexibele eigenschappen) en kan gebruikt worden op ongeveer dezelfde wijze als het meer bekende polyurethaan en epoxy. De bescherming die het verschaft, combineert echter de beste eigenschappen van de twee. U ziet polyurea coating daarom vooral terug in industriële sectoren; van het coaten van pijpleidingen tot speeltoestellen, het coaten van watertanks en meer.

In dit artikel nemen we u mee langs de voordelen en toepassingen van polyurea coating. Daarnaast helpen we u de juiste specialisten in Nederland te vinden voor uw project.


5 voornaame voordelen van een polyurea coating

In de marine, voedsel, productie, vastgoed en offshore industrieën is polyurea een populaire keuze door zijn vele voordelen. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet:

 1. In één laag effectief: in tegenstelling tot bij PU of epoxy, zijn extra lagen niet nodig. Daarnaast is het vrij van oplosmiddelen en milieuvriendelijk.
 2. Optimale bescherming: polyurea is resistent tegen chemicaliën,  UV-straling en extreme temperatuurschommelingen. Daarnaast mechanisch bestendig en slijtvast en krasvrij.
 3. Waterbestendig: de coatings zijn bijna niet doordringbaar en zijn bestendig tegen vloeistoffen. Dit zorgt ervoor dat ze een krachtige bescherming tegen corrosie bieden.
 4. Bliksemsnelle applicatie: de droogtijd van polyurea coating is slechts enkele minuten. Dit is een groot contrast met andere verf of coatings, waar het uren of soms zelfs dagen is.
 5. Hoge flexibiliteit: polyurea is een elastomeer; een polymeer met elastische eigenschappen. Hierdoor scheurt het niet snel en is het zeer resistent tegen scheuren, prikken en doorboringen.

Mocht de coating bestand moeten zijn tegen hoge of juist zeer lage temperaturen, dan hebben we goed nieuws; het is namelijk leverbaar in meerdere brandklassen. De coating is geschikt voor vele oppervlaktes en kan in iedere gewenste dikte worden aangebracht. Het kan worden toegepast bij temperaturen onder het vriespunt, of op vochtige ondergronden zonder effectiviteit te verliezen.


Applicatietechnieken: introductie van zogenaamde polyurea hotspray

polyurea coating zwembad onderwater

Polyurea hotspray houdt ook onderwater stand

Polyurea hotspray is een andere naam voor het applicatieproces van Polyurea coating. De naam stamt af van het feit dat polyurea het meest effectief is als het verhit wordt tot 60 á 70°C en onder hoge druk wordt gespoten. De reactie die vervolgens de daadwerkelijke coating creëert is direct, en het droogt in luttele seconden. Om deze hitte en snelheid te verkrijgen, worden twee componenten in een speciaal spuitpistool samengevoegd. De componenten mengen met elkaar in het pistool zelf, waar de reactie begint op het moment dat het uit de verfspuit wordt gespoten op de ondergrond. Dit proces is de meest efficiënte manier om Polyurea coating aan te brengen. Doordat het proces complex is, en er professionele apparatuur voor nodig is, is het af te raden om Polyurea coating zelf aan te brengen.

Zoals eerder benoemd is de hotspray geschikt voor vele ondergronden, maar daarnaast kan het gebruikt worden onafhankelijk van vochtigheid of omgevings temperatuur. Het kan gebruikt worden in omgevingen waar het constant vriest of op vochtige oppervlakken, zonder dat de effectiviteit verloren gaat. Het wordt altijd in één keer aangebracht; de dikte van de laag maakt hierbij geen verschil.


Polyurea hotspray vs andere coatings zoals epoxy

Laten we de proef op de som nemen: waarom zou u polyurea hotspray moeten verkiezen ten opzichte van een meer traditioneel systeem zoals epoxy? Hoewel ieder type coating zo zijn eigen voordelen heeft, overtreft Polyurea ze in bepaalde gebieden.

 • Polyurea versus polyurethaan (PU): Deze twee coatings zijn beide gebaseerd op dezelfde grondstof (isocyanaten), waardoor ze veel overeenkomsten hebben. Echter zijn coatings op basis van PU zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen en vochtige omgevingen. Daarnaast is polyurea een stuk elastischer en heeft het een grotere rekbaarheid.
 • Polyurea versus epoxy: Epoxyhars is gevoelig voor temperatuur en vocht tijdens applicatie. Daarnaast is de droogtijd een stuk langer dan bij polyurea. Ook zijn epoxies niet bestendig tegen UV-straling en kan verkleuren in blootstelling aan de zon.
 • Polyurea versus cementgebonden coating: Hierbij zit het verschil vooral in applicatietijd. Alle cementgebonden coatings hebben een lange droogtijd (zeker bij meerdere lagen!)

Samengevat, kies een polyurea coating als u bedrijvigheid zo min mogelijk wilt onderbreken, of als de coating zeer snel nodig is. Daarnaast is het ook een superieure keus in vochtige of zeer koude of hete omgevingen. Polyurea geniet ook de voorkeur als u een coating nodig heeft voor een “werkende” ondergrond bij temperatuurschommelingen. Het kan krimp en uitzetscheuren overbruggen.


Zo berekent u de polyurea hotspray coating prijs per m2

Door te investeren in polyurea hotspray, bespaart u al direct geld ten opzichte van andere coatings doordat bedrijvigheid kan doorgaan, de levensduur tot 30 jaar is én de bescherming die het biedt. Wij raden echter niet aan om polyurea coating zelf aan te brengen. Als u meer informatie wilt, of als u verbonden wilt zijn met een van onze partners voor uw coatingproject, neem dan contact met ons op!

Er is geen standaard prijs per m2 voor Polyurea hotspray coating. Dit omdat de prijs wordt berekend op basis van een aantal factoren. Houd bijvoorbeeld rekening met de volgende zaken:

 • Benodigde laagdikte
 • Gewenste afwerking (RAL-kleur, bepaalde finish)
 • Aantal m2 (hoe meer m2 hoe voordeliger de prijs per vierkante meter)
 • Prefab of applicatie op locatie
 • Complexiteit van het object (veel losse onderdelen of 1 vlak)

Hotspray specialisten in Nederland

Prokol is een van de belangrijkste specialisten op het gebied van hotspraysystemen op de internationale markt. Het bedrijf is ontwikkelaar, leverancier en producent van vloeibare kunststoffen voor de bouw en industrie en onderscheid zich door haar bijzondere resultaten in afdichting en afwerking. Naast polyurethaan, hybride hotsprays, speciale primers en topcoatings levert Prokol ook hand verwerkbare producten zoals vloercoatings, gietvloeren en wandcoatings op basis van polyurea, epoxy of polyurethaan. Heeft u interesse? Wij brengen u graag vrijblijvend een offerte uit.

 • Specialist polyurea coating
 • Prokol Coating Group
 • Adres
 • Duizeldonksestraat 44 5705 CA Helmond
 • Specialismen
 • Maritiem, Vastgoed, Olie-raffinaderijen, Staalbescherming, Zwembadresorts, Opslagtanks.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *