vloercoating

Zorg voor een optimale beschermlaag met de juiste vloercoating

Vloercoatings dienen als een ultradunne beschermlaag over een al bestaande vloer – gemiddeld is deze coating niet dikker dan een millimeter. Er bestaan verschillende varianten op de markt, zoals epoxy of polyurethaan vloeren, elk met hun eigen unieke bescherming. Om u een idee te geven van de eigenschappen van vloercoating, hierbij 5 verschillende functies die het kan vervullen:

 1. Bevordert hygiëne; naadloze laag voorkomt aantasting door vuil, schimmel en vloeistof
 2. Toepasbaar in elke sector; verschillende typen en aanbrengmogelijkheden
 3. Decoratief; heeft een hoge glansgraad en verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL-kleuren
 4. Betaalbaar; aanbreng ultradunne laag bespaart in kosten ten opzichte van een volledig nieuwe vloer
 5. Functionele additieven mogelijk; kan bijvoorbeeld anti-slip of brandvertragend gemaakt worden

Deze functies en verschillende varianten maken vloercoatings multifunctioneel, maar tegelijkertijd ook complex. In dit artikel geven we u daarom professioneel advies over de meest geschikte vloercoating voor uw project.


Van aanbrengsnelheid tot hygiëne; bepaal het gewenste doel van vloercoating

Bij een vloercoating is het ontzettend belangrijk dat u hem afstemt voor het juiste project: houd bijvoorbeeld rekening met aanbrengsnelheid, de doelgroep die er gebruik van maakt, vereiste hygiëne gradatie en benodigde chemische resistentie.

Voor een horecakeuken is bijvoorbeeld een HACCP gecertificeerde coating aan te raden, voor een constante hygiëne. Wanneer een continue bedrijvigheid van belang is, kan een snel aangelegde Solidlux Instant Coating een oplossing zijn. Bepaal daarom eerst goed wat het doel moet zijn van de vloercoating:

 1. Mechanische en chemische bestendigheid

  Geschikte laag: Epoxy vloercoating
  Dit zijn keiharde coatings op basis van epoxyhars. Deze grondstof zorgt ervoor dat de laag zeer krachtige vloeistof- en vuilwerende eigenschappen krijgt. Daarnaast wordt de vloer bestendig tegen chemicaliën en houdt het stand onder hoge druk van machinerie en zware bedrijvigheid van bijvoorbeeld auto’s.
  Toepassingen: vloeren in de industriële sector, magazijnvloeren, parkeergarages, werkruimtes, fabrieken

 2. Loopcomfort voor groepen mensen

  Geschikte laag: Polyurethaan (PU) vloercoating
  PU vloeren zijn zachter en zeer flexibel, waardoor ze aangenaam worden om over te lopen. Vloeren krijgen hierdoor een warme, en vooral glanzende uitstraling. Bieden daarnaast krachtige vuil- en vloeistofwerende eigenschappen.
  Toepassingen: musea, showrooms, openbare gelegenheden, detailhandels, kantoren of in de woonkamer

 3. Optimale hygiëne

  Geschikte laag: HACCP gecertificeerde vloer
  Vloeren met een speciale HACCP certificering zorgen ervoor dat schimmels en ziekteverwekkers geen kans krijgen zich te hechten. Daarnaast zeer bestendig tegen vet, voedselvlekken en de meest agressieve schoonmaakmiddelen. Zorgt hierdoor voor een zeer hygiënische omgeving. HACCP coating is zelfs verplicht voor sectoren die veelvuldig werken met voedsel.
  Toepassingen: voedsel- en zuivelindustrie, kantines, horeca-gelegenheden, zwembaden en gezondheidscentra

 4. Garanderen van een constante bedrijvigheid (+ mechanisch en chemisch bestendig)

  Geschikte laag: Instant Coating
  Solidlux Instant Coating is een innovatie op het gebied van vloeren, waardoor werkzaamheden niet of nauwelijks stilgelegd hoeven te worden. Het biedt dezelfde eigenschappen als epoxy, maar door een systeem dat de vloer droogt via UV-straling is het direct belastbaar. Vooral geschikt voor plekken te allen tijde bedrijvigheid moet zijn.
  Toepassingen: parkeergarages, fabrieken, horeca-keukens, musea, distributiecentra

 5. Decoratieve bescherming

  Geschikte laag: olie, beits of lak
  Olie, beits of lak zijn perfect als decoratieve laag voor houten vloeren, zoals parket. Olie is transparant en geeft een bruinige, authentieke tint aan het hout. Beits trekt echt in het hout en accentueert de naden en groeven. Beschermt daarnaast tegen UV-straling en vocht. Gebruik tot slot lak als u uw vloer een hele andere uitstraling wilt geven.
  Toepassingen: interieur, meubelzaken, terras, vlonders

Speciale eigenschappen toevoegen aan vloercoatings

vloercoating toplaag lichtgevend

Lichtgevende toplaag in een magazijn

Afhankelijk van uw wensen, kan een vloercoating ook gecomplementeerd worden door een toplaag die extra eigenschappen aan de vloer – zoals een coating op een betonvloer –  geeft. Dit is vooral om extra veiligheid en bescherming te genereren. Dit kan over elk hierboven beschreven coating (epoxy, PU, instant of HACCP), behalve olie of beits. Het is belangrijk om daarom vooral de omgeving en doelgroep in het achterhoofd te houden.

Bij zwembaden of seniorencentra kunt u bijvoorbeeld een anti-slip toplaag overwegen. Het is daarnaast mogelijk om een vloer een brandvertragende werking te geven om veiligheid te bevorderen in een gebouw. Is er veel sprake van elektronica? Dan is een een anti-statische coating ook een goede optie; dit voorkomt dat apparatuur of mensen schade krijgen door elektriciteit. Tot slot is een zogenaamde lichtgevende coating nuttig om belijningen of vluchtroutes over de vloer laten oplichten. Geef uw wensen aan een specialist door voor een gedegen advies over de mogelijkheden. Wij helpen u hier graag bij.


Belangrijk om te weten over het aanbrengen van vloercoatings

Het aanbrengen van een vloercoating brengt een hoop voordelen met zich mee: wij zouden de laatste zijn die het gebruik ervan afraden. De laag is echter niet perfect: het brengt enkele nadelen met zich mee, afhankelijk van het project. Houd daarom goed rekening met onderstaande factoren als u vloer coaten overweegt:

 • Laagdikte is beperkt
  Met een dikte van 0,5 mm vormt het een krachtige, maar zeer dunne laag dat de de ondervloer altijd laat doorschijnen. Dit maakt het goedkoop in aanschaf, maar kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een veel dikkere gietvloer, welke grofweg dezelfde eigenschappen kent. Daarnaast is een vloercoating niet geluiddempend.
 • Krasgevoeligheid
  Vloercoatings zijn over het algemeen vrij gevoelig voor krassen. Dit geldt in het bijzonder voor lagen op basis van epoxy. In showrooms, kantoren of woonkamers is polyurethaan een betere keus.
 • Staat ondervloer
  De (staat van) de ondervloer is van grote invloed op de vloercoating. Een HACCP vloer moet gemakkelijk schoon te maken of te desinfecteren zijn. Een giet- of troffelvloer als ondergrond is hierdoor aan te raden. Wilt u olie, beits of lak gebruiken, dan is enkel een houten ondervloer een optie. Epoxy, polyurethaan of instant vloercoatings zijn op elk materiaal toe te passen.
 • Aanbrengproces is tijdrovend
  Een vloercoating is een investering van uw geld én tijd. Het aanbrengen is namelijk een specialistisch werkje en kan zo meerdere dagen kosten. Is het essentieel dat uw bedrijf of organisatie door blijft draaien, dan is een instant vloercoating aan te raden.

Dit kunt u verwachten voor de vloercoating prijs per m2

De prijs van een vloercoating wordt doorgaans berekend per m2. Wilt u een offerte opvragen voor een te coaten vloer, vergeet daarom nooit de oppervlakte te benoemen. Hierbij 5 factoren die van invloed zijn op de prijs van vloercoating.

 1. Hoe groter het oppervlakte, hoe lager de vloercoating prijs per m2; kleine oppervlakten zijn doorgaans relatief duur om te coaten.
 2. Coating-type: epoxy is doorgaans goedkoper dan polyurethaan. Voor HACCP en Solidlux gelden andere maatstaven.
 3. Voorreiniging; sommige oppervlakten, zoals beton, verdienen een intensieve voorreiniging.
 4. Vochtpercentage; het vochtpercentage mag voor optimaal resultaat niet boven de 3% zijn. Dit kan gemeten worden door de specialist of met een vochtmeter.
 5. Goedkoop is duurkoop; vraag goed naar de kwaliteit van grondstoffen, zij bepalen de duurzaamheid van de vloercoating.

Grofweg kunt u ongeveer de volgende volgende vloercoating prijzen verwachten. Let op: de prijs van HACCP of Solidlux Instant coating is zeer offerte-gebonden. Deze hebben we niet opgenomen in de tabel.

Oppervlakte vloercoatingIndicatie prijs per m2
0 – 50 m2€40,- tot €60,-
51 – 100 m2€30,- tot €40,-
101 – 150m2€25,- tot €35,-
151m2 +€20,- tot €35,-

Laat uw vloer coaten door een betrouwbare specialist in Nederland

Stel u heeft in gedachten om een koelcel van een hygiënische HACCP-coating te voorzien, een parkeergarage van een sneldrogende instant coating, een autoshowroom van een warme PU-vloer of iets heel anders. Wij van Coating.nl bieden graag onze diensten aan om met u een professionele vloercoating af te stemmen.

In samenwerking met onze coatingpartners kunnen wij een passende offerte samenstellen voor een professionele aanbreng van de coating, onafhankelijk van grootte of locatie. Hierbij een greep uit de specialisten in vloer coaten te in Nederland:

Vloercoating specialistAdresKenmerk
Van Wijhe Verf Russenweg 14 8041 AL Zwolle Solidlux Instant Coating
Sijtsma Noord Ljouwertertrekwei 30 9035 ED Dronryp HACCP-vloeren
Libert Paints Langerbruggekaai 6 9000 Gent, België Polyurethaan, epoxy vloeren
Vistapaint B.V. Spiegelstraat 17 2631 RS Nootdorp Olie, lak, beits

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.