Nanocoating.nl

Vloercoating

Zorg voor een optimale beschermlaag met de juiste vloercoating

Vloercoating dient als een ultradunne beschermlaag over een al bestaande (beton)vloer – gemiddeld is deze coating niet dikker dan een millimeter. Er bestaan verschillende varianten op de markt, zoals epoxy of polyurethaan vloeren, elk met hun eigen unieke bescherming. Vloercoating biedt de volgende voordelen:

 1. Bevordert hygiëne; naadloze laag voorkomt aantasting door vuil, schimmel en vloeistof
 2. Toepasbaar in elke sector; verschillende type vloeren en afwerkingsmogelijkheden
 3. Decoratief; heeft verschillende glansgraden en is verkrijgbaar in nagenoeg alle RAL-kleuren
 4. Betaalbaar; aanbreng ultradunne laag bespaart in kosten ten opzichte van een volledig nieuwe vloer
 5. Functionele additieven mogelijk; kan bijvoorbeeld anti-slip of brandvertragend gemaakt worden

Deze functies en verschillende varianten maken vloercoatings multifunctioneel, maar tegelijkertijd ook complex. In dit artikel geven we u daarom professioneel advies over de meest geschikte vloercoating voor uw project.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.


Bepaal het gewenste doel van vloercoating

Vloercoating is er in alle soorten en maten. Voordat u een offerte opvraagt is het daarom belangrijk om vast te stellen wat uw eisen u stelt aan de vloer. Hieronder hebben we een aantal doeleinden beschreven maar maakt u zich geen zorgen als uw wensen niet zijn benoemd. Maatwerk is zeker mogelijk.

Industriële epoxy vloercoating 

Epoxy staat er om bekend zeer hard te zijn. Dit vloertype is vrijwel ondoordringbaar voor vloeistoffen, chemicaliën vuil, olie en vet. Daarnaast is het zo hard dat het bestand is tegen zware machinerie, voertuigen en opslag. Dit maakt het een ideale vloer voor de industriële sector. Voor zowel de fabrieken als de commerciële kant van de autobranche is de vloer geschikt omdat het uitstekend bestand is tegen weekmakers in autobanden, benzine en olievlekken. Epoxy vloercoating zien we dan ook vaak terug in garages en showrooms. Daarnaast is het een goede optie voor vloeren die veel met chemicaliën te maken krijgen omdat ze veel moeten worden schoongemaakt of onder constante belasting staan van bijvoorbeeld chloor.

Voordelen en nadelen: Keihard, mechanische en chemische bestendigheid, duurzaam, krasvast, niet geschikt in combinatie met vloerverwarming, weinig loopcomfort

Toepassingen: industrievloer, magazijnvloer, onder- en bovengrondse parkeergaragevloer, automotive vloer, ziekenhuisvloer, fabrieksvloer, zwembadvloer, productievloer, slagerijvloer, wasstraatvloer, stalvloer en meer!


Polyurethaan PU vloer coating

PU vloeren zijn zachter en een beetje flexibel, waardoor ze aangenaam aanvoelen om over te lopen met schoenen en blote voeten.

pu vloercoating

Een polyurethaan vloercoating voelt comfortabel aan

In tegenstelling tot Epoxy is Polyurethaan dus in staat om comfort toe te voegen aan een vloer. Dit vloertype is daarnaast uitstekend te combineren met vloerverwarming. Om deze reden is het een veel gekozen optie voor commerciële ruimten en woonruimten. Ook is het de ideale vloer voor kantoren/bedrijfsruimtes waar comfort even belangrijk is als functionaliteit. Want de vloer is uiteraard ook bestand tegen vloeistoffen en is naadloos aan te brengen.

Voordelen en nadelen:
Zacht onder de voeten, geschikt voor vloerverwarming, vloeistofdicht, niet erg krasbestendig, minder bestand tegen zuren en chemicaliën.

Toepassingen: museumvloer, showroomvloer, kantoorvloer, woonkamervloer, supermarktvloer, restaurantvloer, winkelvloer, hotelvloer, schoolvloer

Acrylaatvloer

Acrylaat is net even anders als epoxy en polyurethaan. Deze gietvloersoort bestaat namelijk uit methylmethacrilaat (MMA) en staat bekend om zijn veelzijdige kleurenpallet, scheurbestendigheid en afwerkingen. Door het instrooien van kwarts wordt een soort marmerachtig effect bereikt en de ultieme glans en naadloze afwerking maakt de acrylaatvloer het perfecte alternatief voor tegels.

Voordelen en nadelen: hoogglans, vele effecten en kleuren mogelijk, uitstekend bestand tegen chemische belasting. Dikke vloerlaag kan oneffenheden maskeren. Enige geurhinder bij aanbrengen (dit vervaagt later vanzelf)

Toepassingen: koelcelvloer, werkplaatsvloer, ziekenhuisvloer, slagerijvloer, horeca keukenvloer, sportvloer, garagevloer

Vloer coaten volgens HACCP richtlijnen

Vloeren met een speciale HACCP certificering zorgen ervoor dat schimmels en ziekteverwekkers geen kans krijgen zich te hechten. Daarnaast zeer bestendig tegen vet, voedselvlekken en de meest agressieve schoonmaakmiddelen. Zorgt hierdoor voor een zeer hygiënische omgeving. HACCP coating is zelfs verplicht voor sectoren die veelvuldig werken met voedsel. Door de strenge richtlijnen is deze vloersoort ook zeer geschikt als antibacteriële vloercoating voor diverse doeleinden in de gezondheidszorg. Het wordt bijvoorbeeld naadloos gegoten zodat vuil en vloeistoffen eenvoudig kunnen worden afgevoerd en niet in hoeken en kieren ophopen. Dit maakt het de ideale vloer voor zowel de horeca keuken vloer als restaurantvloer, maar ook als slagerijvloer of bakkerijvloer is deze vloer erg geschikt.

Voordelen en nadelen: Verschillende coatingsoorten zijn geschikt, erg hygiënisch, naadloos, vloeistofdicht, bij de vloerspecialist is kennis van richtlijnen vereist.

Toepassingen: Slagerijvloer, bakkerijvloer, kantinevloer, keukenvloer, zwembadvloer, kleedkamervloer, ziekenhuisvloer, doktersvloer, operatievloer, tandartsvloer, verzorgingstehuisvloer, kinderdagopvang vloer, restaurantvloer, horecavloer en kapsalonvloer


Troffelvloer

Troffelvloeren zijn sterke, krasbestendige vloeren en bijna onverwoestbaar. Dit maakt ze zeer populair als fabrieksvloer en ijzersterke werkplaatsvloer. De opvallende vloersoort bestaat uit fijne grind- of kwartskorrels, die worden gemengd met een epoxyhars tot een keiharde ondergrond. Dit zorgt voor ultieme duurzaamheid en krasbestendigheid. De troffelvloer is door deze voordelen zeer populair in zowel de industriële als commerciële sector. Doordat de vloer bestand is tegen extreme machinale belasting en opslag.

Voordelen en nadelen: duurzaam, voordelig, veilig, krasbestendig, vaak egaliserende onderlaag noodzakelijk, niet nivellerend, te combineren met vloerverwarming

Toepassingen: Fabrieksvloer, magazijnvloer, werkplaatsvloer, bedrijfsvloer

Complimenteer een fabrieksvloer met ESD vloercoating

Een ESD vloer is antistatisch en voorkomt dat er statische ontlading wordt overgebracht op apparaten en personen. Dit soort ‘antistatische vloeren’ worden gegoten in ruimtes waar veel computers staan en waar elektro-producten worden geproduceerd.


Sportvloer PU met rubbergranulaat 

Deze vloeren zijn uitermate geschikt voor sportactiviteiten, scholen en andere ruimtes die veerkrachtig, veilig en duurzaam moeten zijn.

vloercoating sportzaal

Een vloercoating in een sportruimte kan worden afgewerkt met gekleurde belijning

De polyurethaanvloer wordt in dit geval gegoten op een onderlaag van rubbergranulaat. Dit zorgt voor de elastische en geluiddempende eigenschappen. Bij sportvloeren is het mogelijk om belijning aan te brengen voor verschillende speelvelden.

Voordelen en nadelen: geen hinderlijke reflectie, belijning mogelijk, kleurvast, flexibel, korte droogtijd, extra kosten door het aanleggen van een ondervloer van rubbergranulaat.

Toepassingen: sportvloer, fitnessvloer, gymlokaalvloer, dansvloer, schoolvloer, kinderdagopvangvloer

Antislip en andere speciale afwerkingen

Afhankelijk van uw wensen, kan een vloercoating ook gecomplementeerd worden door een toplaag die extra eigenschappen aan de vloer geeft. Bijvoorbeeld een hygiënische stofbinder om betonvloeren mee te impregneren of bij zwembaden of seniorencentra kunt u bijvoorbeeld een anti-slip toplaag overwegen. Geef uw wensen aan een specialist door voor een gedegen advies over de mogelijkheden. Wij helpen u hier graag bij.


Belangrijk bij het aanbrengen van vloercoatings

Het aanbrengen van een vloercoating brengt een hoop voordelen met zich mee: wij zouden de laatste zijn die het gebruik ervan afraden. De laag is echter niet perfect: het brengt enkele nadelen met zich mee, afhankelijk van het project. Houd daarom goed rekening met onderstaande factoren als u vloer coaten overweegt:

vloercoating aanbrengen

Een vloer coating aanbrengen neemt meerdere dagen in beslag

 • Laagdikte is beperkt
  Met een dikte van 0,5 mm vormt het een krachtige, maar zeer dunne laag dat de de ondervloer altijd laat doorschijnen. Dit maakt het goedkoop in aanschaf, maar kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een veel dikkere gietvloer, welke grofweg dezelfde eigenschappen kent.
 • Krasgevoeligheid
  Sommige typen vloercoatings zijn gevoelig voor krassen. Laat u daarom goed informeren over de materiaalkeuze van de vloer als u krasbestendigheid vereist.
 • Staat ondervloer
  De (staat van) de ondervloer is van grote invloed op de hechting en het eindresultaat. Een onregelmatige vloer kan baat hebben bij een dikkere laagdikte, primer of voorbewerking.
 • Aanbrengproces is tijdrovend
  Een vloercoating is een investering van uw geld én tijd. Het aanbrengen is namelijk specialistisch en het uitharden van verschillende lagen kan meerdere dagen duren. Is het essentieel dat uw bedrijf of organisatie door blijft draaien, dan zijn er bepaalde sneldrogende opties. Vraag hiernaar bij de vloerspecialist.

Gemiddelde vloercoating prijs per m2

Een vloercoating prijs varieert tussen de €4000,- en €7000,- euro voor een gemiddelde vloer van 100 m2. De prijs van een vloercoating wordt in veel gevallen per m2 berekend. Wilt u een offerte opvragen voor een te coaten vloer, vergeet daarom nooit het aantal m2 te benoemen. Hierbij 4 factoren die van invloed zijn op de vloercoating prijs per m2.

 1. Voorbewerking; moet de vloer geëgaliseerd worden? of is er sprake van scheuren en beschadigingen? Dan zijn er extra kosten verbonden aan het gereedmaken van de vloer.
 2. Materiaal: epoxy is doorgaans goedkoper dan polyurethaan en daarnaast gelden er weer andere prijzen voor troffelvloeren, acrylaatvloeren en HACCP vloeren. Ook de laagdikte heeft invloed op de prijs per m2.
 3. Uitvoering; hoe groter het oppervlak is, hoe lager de prijs per m2. Het kan dus voordelig uitpakken om bijvoorbeeld de hal, het toilet of een andere ruimte mee te nemen in het totaal.
 4. Afwerking; zijn er extra afwerkingen gewenst zoals een antisliplaag, belijning of een toplaag? Daar betaalt u vaak extra voor.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Opbouw van de vloercoating prijs per m2 in %

[easy_chart chart_id=’14897′]

Prijs voor een standaard vloercoating

Grofweg kunt u ongeveer de volgende volgende vloercoating prijs per m2 verwachten.

Oppervlakte vloercoatingIndicatie prijs per m2
0 – 50 m2€50,- tot €100,-
51 – 100 m2€40,- tot €80,-
101 – 150m2€40,- tot €70,-
151m2 +Op aanvraag

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

6 antwoorden
 1. Frans
  Frans zegt:

  Beste. Wij wonen in een appartementen complex met anhydriet vloeren op de gallerij. Deze zijn glad en zeer glad bij vocht. Wat is een juiste oplossing en een levensduur?.
  Mvg Frans

  Beantwoorden
 2. eddie kok
  eddie kok zegt:

  ik wil graag een prijs van een gietvloer 30 m2 vloer kan geëgaliseerd worden, dit doet de aannemer,
  kan daar een giet vloer over heen? moet een atelier worden wat is dan de prijs voor PU vloer, of Epoxy.
  ik hoor graag van u. werk is in Udenhout.
  de rest van de vloer moet met een beton coating is ongeveer 55 m2

  MvG,

  Eddie Kok

  Beantwoorden
 3. Jitske
  Jitske zegt:

  Hoi,

  Op kantoor hebben wij een betonnen vloer maar hir zitten scheuren in en slijtplekken van meubels. Kan hier een vloercoating op? en zo ja, hoe lang duurt dit dan om te leggen?

  Hoor graag van u!

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Jitske,

   Het is zeker mogelijk om een vloercoating aan te brengen op een bestaande betonnen vloer. Het aanbrengen van een vloercoating neemt tussen de 3 en 5 werkdagen in beslag, afhankelijk van een aantal factoren (zoals omgevingstemperatuur). Maak vrijblijvend gebruik van onze offerteservice om tot 3 prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *