Nanocoating.nl

Chemisch resistente coating

Chemisch resistente coating beschermt tegen agressieve chemicaliën

Bijna alle coatings komen wel eens in aanraking met chemicaliën. Bijvoorbeeld milde chemicaliën zoals die in schoonmaakmiddelen. Natuurlijk zijn de meeste coatings hier wel tegen bestand. De chemisch resistente coating typen die we bespreken in dit artikel bieden bescherming tegen de meest agressieve chemicaliën. Deze coatings moeten consistent hun werking behouden in zware omstandigheden. Zonder de juiste coating kunnen oplosmiddelen, zuren, logen, zouten en andere bijtende stoffen door de ondergrond worden geabsorbeerd. Penetratie van schadelijke stoffen kan zorgen voor vervuiling en snelle slijtage van de ondergrond.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

De juiste chemisch resistente coating past bij de ondergrond en is bestand tegen de chemicaliën die worden gebruikt. In dit artikel beschrijven we verschillende chemisch resistente coatingsopties en specialisten die de coating voor u kunnen aanbrengen.


Factoren om rekening mee te houden

Zoals er veel verschillende ondergronden, omgevingen en chemicaliën zijn, bestaan er evenveel verschillende soorten chemisch resistente coatings. De formule voor optimale bestendigheid wordt vaak op maat samengesteld voor een project. Om deze reden is het daarom belangrijk om in ieder geval antwoord te kunnen geven op de volgende vragen:

  • Welke chemische stof wordt er gebruikt? Elke coating heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Sommigen bieden bijvoorbeeld wel bescherming tegen een bepaalde stof, maar niet tegen een andere. Geef daarom exact door welke chemicaliën er worden gebruikt.
  • Wat is de concentratie van de chemicaliën? Hoe sterker de concentratie, hoe meer weerstand de coating moet bieden.
  • Wat is de intensiteit van de belasting? Wanneer de gecoate ondergrond volledig ondergedompeld wordt in chemicaliën moet deze volledig bestand zijn hiertegen.
  • De duur van de chemische belasting: Permanente belasting of blootstelling van korte duur bepaalt hoe lang de coating weerstand moet bieden.
  • Wat zijn eventuele omgevingsfactoren die een rol spelen? Een koelcel of een oven, binnen of buiten; verschillende temperaturen vragen om verschillende coatings.

4 verschillende typen chemisch bestendige coatings

De meeste typen chemisch bestendige coatings kunnen we onderverdelen in de categorieën: Polyurethaan, Epoxy, Fluorpolymeer en Fenol (hydroxybenzeen/carbolzuur). Al deze stoffen hebben eigen voor- en nadelen. Tevens kunnen extra vereisten een rol spelen zoals hoge slijtvastheid, antislip of bestendigheid tegen wrijving. Hieronder beschrijven we de 4 meest voorkomende chemisch bestendige coatings:

1. Chemisch resistente coating op basis van Epoxy

Bestendigheid/resistentiegraad: Hoog. Epoxy coatings staan op nummer 1 wat betreft chemische resistente eigenschappen. Deze coatings bieden bescherming tegen zuren, logen, oplosmiddelen, bijtende vloeistoffen, brandstoffen, vetzuren, zout- of suikeroplossingen, chemische reinigingsmiddelen en nog veel meer.
Gebruik:  Een onbeschermde betonnen vloer kan snel achteruitgaan door blootstelling aan chemicaliën, met name zwaar belastte industriële vloeren. Het is belangrijk om de vloer te beschermen. Naast het gebruik op vloeren is epoxy coating tevens geschikt voor wanden en diverse materialen (metaal, hout etc.)
Nadelen: Epoxy is minder geschikt voor gebruik in ruimtes met sterk wisselende temperaturen (bijvoorbeeld koelcellen). Tevens is het minder flexibel als polyurethaan (bij krimp of uitzetting van de ondergrond kunnen er scheuren ontstaan). Daarnaast kan er verkleuring en verkrijting optreden door UV-straling.

chemisch resistente coating voor pijpleidingen en tanks

Chemisch resistente coating beschermt pijpleidingen en tanks van binnen en van buiten

2. Chemisch resistente coating op basis van Polyurethaan

Bestendigheid/resistentiegraad: Gemiddeld. Polyurethaan coating is vaak het alternatief voor epoxy waar meer bestendigheid tegen wisselende temperaturen nodig is. Polyurethaan is bestand tegen organisch bijtende vloeistoffen, zuren en logen, brandstof, hydraulische oliën en oplosmiddelen.
Gebruik: Polyurethaan coatings genieten de voorkeur in de zuivelindustrie waar sprake is van blootstelling aan melkzuren en volledige onderdompeling (pekelbaden). Tot slot wordt de coating ook vaak in buitenomgevingen als topcoat op epoxy gebruikt omdat (in tegenstelling tot epoxy) polyurethaan bestand is tegen UV straling.
Nadelen: Doordat Polyurethaan coatings zachter zijn dan epoxy varianten, slijt de coating sneller bij wrijving. Daarnaast is de coating zeer gevoelig voor vocht tijdens de applicatie. Tot slot is de chemische resistentie iets lager.

3. Chemisch resistente coating op basis van Fluorpolymeren

Bestendigheid/resistentiegraad: Hoog. Fluorpolymeren staan vooral bekend als anti aanbak/anti kleef coatings zoals het bekende Teflon. Wat velen niet weten is dat deze coatings ook bovengemiddeld chemische resistent zijn en opgewassen tegen temperaturen tot wel 300 graden Celsius. Fluorpolymeren zijn bestand tegen een breed scala aan chemicaliën, waaronder geconcentreerd zwavelzuur, salpeterzuur, zoutzuur en fosforzuur.
Gebruik: Coatings op basis van fluorpolymeren worden voornamelijk gebruikt voor oppervlakken of objecten met een laag wrijvingscoëfficiënt of waar een glad oppervlak vereist is. Geschikt voor gebruik op beton of metaal in kunstmestfabrieken, olieraffinaderijen en meer.
Nadelen: Fluorpolymeren zijn niet goed bestand tegen weersinvloeden en niet resistent tegen aceton, esters en azijnzuur.

4. Chemisch resistente coating op basis van fenolhars

Bestendigheid/resistentiegraad: Zeer hoog. Een fenolische coating is er één waarbij een fenolhars wordt gebruikt om een ​​epoxy uit te harden. Het is dus eigenlijk een versterkte epoxy coating. Dit type weerstaat ​​98% zwavelzuur, zoutzuur, transmissievloeistof, benzine, formaldehyde, fenol en tal van andere chemicaliën. De coating presteert bij hogere temperaturen beter dan polyurethanen en onbewerkte epoxies.
Gebruik: Dit type coating wordt vaak gebruikt als beschermlaag in en op tanks, leidingen, onderdompelbaden voor de meeste zuren, oplosmiddelen en zouten (chemische opslag).
Nadelen: Niet aanbevolen voor blootstelling aan sommige sterke organische zuren en oplosmiddelen. Let op: hoe minder epoxy er is gebruikt als ingredient in de coatingformule, hoe minder bestendig deze is tegen chemicaliën.


Chemisch resistente coating kopen

Met zoveel verschillende omgevingen en oppervlakken die een chemisch resistente coating vereisen, is het geen verrassing dat het assortiment van beschikbare producten en diensten uitgebreid is. Bovenstaand beschreven coatings zijn beschikbaar, maar er zijn ook speciaal samengestelde coatings. Daarnaast zijn coatings op basis van fluorpolymeren of fenolhars niet geschikt om zelf aan te brengen. In veel gevallen is maatwerk noodzakelijk. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.


Chemisch resistente coating laten aanbrengen

Chemisch resistente coating aanbrengen voor complexe projecten vergt expertise. Niet alleen in de aanbrengfase maar ook in de adviesfase. Een ervaren specialist informeert u graag over de meest geschikte coating voor uw project. Neem contact met ons op voor een offerte of meer informatie. Wij helpen u graag!

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
3 antwoorden
  1. Theo
    Theo zegt:

    Hallo,

    Ik wil en laadzone maken voor een aantal heftrucks, maar nu moet zo’n vloer natuurlijk ook aan eisen voldoen.
    Ik begrijp dat deze zwavelzuur bestendig moet zijn.
    Kan ik gewoon een betonvloer storten en er dan een coating van Fenolhars over zetten?

    M.v.g.
    Theo

    Beantwoorden
  2. Corné den Braber
    Corné den Braber zegt:

    Goedemorgen,

    t.b.v. de uitbreiding van een van onze fabrieken zullen er RVS schakelkasten geplaatst worden naast een HCl opslag en doseerinstallatie. Aangezien RVS en HCl geen ideale combinatie is willen we de RVS kasten laten spuiten/coaten, de vraag is echter welke coating toegepast moet worden.

    Kunnen jullie hier advies over geven?

    alvast bedankt.

    Vriendelijke groet,

    Corné den Braber
    Evides Waterbedrijf

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *