Gietvloer doe het zelf klus project

Epoxyvloer: als gegoten in alle ruimtes en maten!

Met een epoxyvloer wordt een vloer bedoeld op basis van epoxyhars. In essentie is het een hard, zeer vloeistofdicht goedje dat bestand is tegen chemicaliën en zuren. Deze eigenschappen maken het perfect voor industrieel of bedrijfsmatig gebruik – al kan het ook gewoon bij u thuis worden aangebracht.

Opbouw Epoxyvloer coating

Opbouw van een epoxyvloer

Kenmerkende eigenschappen van een epoxyvloer:

 • Zeer slag- en stootvast; bestand tegen zware mechanische belasting
 • Naadloze aanbreng; hierdoor makkelijk te reinigen én bijzonder hygiënisch
 • Vloeistofdicht
 • Biedt bescherming tegen zuren en chemicaliën
 • Komt in vele kleuren en afwerkingen (zoals antislip)

In dit artikel vertellen we alles dat u moet weten over de epoxyvloer. Zo gaan we in op de verschillende typen én de bijbehorende specialisten in Nederland. Daarnaast kijken we met welke producten u het zelf kunt gieten én tegen welke nadelen u aan kunt lopen.


Giet een epoxyvloer op 2 verschillende manieren

Feitelijk gezien is epoxyvloer een overkoepelende term voor alle vloeren met een laagje epoxy. Epoxy noemt men ook wel polyepoxide. Het is een epoxide-polymeer dat bestaat uit drie atomen (één zuurstof- en twee koolstofatomen) in een ringvormige structuur.  In de vloercoatingswereld is epoxy echter de gangbare term. Er bestaan twee typen epoxyvloer: epoxy vloercoating én gietvloer. Elk bieden ze diezelfde eigenschappen van epoxyhars, maar de aanbrengwijzen en geschikte ondergronden verschillen van elkaar.

Op deze 2 verschillende manieren kan men een epoxyvloer aanbrengen:

 1. Epoxy vloercoating
  Een dunne coating (ongeveer 1 mm) over een bestaande vloer. Is de meest betaalbare variant van de drie en hierdoor zeer geschikt voor thuisgebruik. Kan relatief gemakkelijk zelf aangebracht worden. Door zijn dunheid kan het minder goed over hevige belasting. Zeer geschikt voor diverse topcoats zoals anti-slip, vloervlokken of olie/beits.
  Passende ondergronden: gezondheidscentra, horeca, keuken, badkamer
 2. Epoxy gietvloer
  Hierbij wordt letterlijk een dikke laag epoxy over de ondergrond gegoten. Is naadloos, keihard en beschikbaar in diverse kleuren. Dit type epoxyvloer is dankzij zijn chemische bestendigheid vooral geschikt voor industriële toepassingen. Wel krasgevoelig én het aanleggen is daarnaast eigenlijk enkel weggelegd voor specialisten.Passende ondergronden: (parkeer-)garages, werkplaatsen, magazijnen; alle plekken met zware machinerie & vele bedrijvigheid

Samengevat: vloercoating op basis van epoxy is meer geschikt voor thuisgebruik en een epoxy gietvloer kunt u beter gebruiken voor industriële doeleinden.


Deze specialisten in Nederland kunnen epoxyvloeren aanbrengen

Een vloer van epoxy wint dankzij diens krachtige eigenschappen steeds meer terrein in Nederland. De kosten voor een epoxyvloer zijn uiteenlopend. Epoxy vloercoating is rond de €50,- tot €100,- per m2, terwijl het gieten rond de €100,- kost. Bij grote oppervlakten is de prijs per m2 minder.

Er is ook een groot scala aan specialisten die een dergelijke vloer aan kan brengen. Statten Island Gietvloeren te Amsterdam specialiseert zich bijvoorbeeld in – de naam zegt het al – epoxy gietvloeren. Mesa Coatings, aan de andere kant, is van alle markten thuis en perfect voor het industriële werk. Hierbij een lijst van specialisten in Nederland die een epoxy gietvloer of coating kunnen aanleggen:

Epoxyvloer specialistEpoxy vloercoatingEpoxy gietvloer
Sijtsma Noord
Ljouwertertrekwei 30, 9035 ED Dronryp
XX
Mesa Coatings
Lisdodde 57 4823 MB Breda
XX
Smitvloeren
Expeditieweg 5 7007 CM Doetinchem
X
Statten Island Gietvloeren
Tt. Vasumweg 264 1033 SJ Amsterdam
X
Vloercoating Exper
t Overtoom 477 1054 LE Amsterdam
XX
Coating Vloer & Company
Joan Muyskenweg 19 1096 CJ Amsterdam
X
Gietvloer Middennederland
Argonweg 72 1362 Ad Almere
X

Deze producten zijn nodig bij het aanbrengen van epoxy vloercoating

Epoxyvloer in de badkamer? Doe het zelf! Houd alleen wel in uw achterhoofd dat het een ontzettend verfijnd werkje is: epoxy vloercoating is het meest toegankelijk om zelf te doen.

Producten voor een epoxyvloer zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Gamma of Praxis, maar ook online bij verfwebshops als Polyestershoppen of Verfbestelsite. Voor zeer kleine projecten kan met €26,95 een pot van 1 kilo gekocht worden: hiermee dekt u ongeveer 5m2. Potten zijn daarom vaak 5 kilo of meer, wat je al snel €135,- kost.

Hierbij een overzicht van een aantal professionele epoxy vloercoating producten (let op: prijzen zijn een momentopname):

Product epoxy vloercoatingPrijs (indicatie)Verbruik per m2
Epoxy Vloercoating €59,95 (2.8 kg) 750 gram
Transparante Epoxy Vloercoating €149,50 (8 kg) 250 gram
2-K Epoxy Vloercoating CD20 Betongrijs (RAL 7023) €26,95 (1 kg) 220 gram
Sikkens wapex 660 kleur / wit of kleurloos €30,50 (1 liter) 140 gram
Nelf Nylo Floorcoat €136,13 (5 kg) 330 gram
Remmers Epoxy BS 3000 SG New €131,83 (5 kg) 500 gram
EP Gietvloer A300 HQ €189,95 (25kg) 3000 gram

Bij het aanbrengen is het noodzakelijk om de ondergrond optimaal stofvrij te maken! Meer weten hierover? Doe-het-zelf met ons basis stappenplan vloer gietenAfhankelijk van de ondergrond, is het verstandig om eerst een laag primer aan te brengen voor een optimale hechting. Vooral gladde ondergronden hebben hier baat bij. Zo’n kit bevat niet alleen de coating zelf, maar ook de primer en eventueel andere benodigdheden. Zo kunt u bijvoorbeeld specifiek een Rust-Oleum Garagevloer Coating Kit aanschaffen: een epoxyvloer speciaal voor de garage.

Vloercoating KitPrijs (indicatie)
Rust-oleum Garagevloer Coating Kit €99,99 (dekt 5m²)
2K Vloerverf Epoxy Kit €89,99 (dekt 25 m²)
Decochip Epoxy Gietvloer pakket €27,50 per m²

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *