Beschermende kleding tijdens het coaten

Breng coating veilig aan met beschermende kleding

Beschermende kleding: het is nog altijd een belangrijk onderdeel bij het aanbrengen van coating of verf. Beschermende kleding zorgt voor het afschermen van de huid, ogen, mond en oren tegen oplosmiddelen en chemische stoffen die bijvoorbeeld bij het coaten of lakken vrijkomen.

Tegenwoordig is coaten en schilderen een stuk minder gevaarlijk dan vroeger. Dit komt vooral door een sterke afname van oplosmiddelen in coating. Het blijft echter een chemische samenstelling en – zeker als u hier gevoelig voor bent – levert nog altijd huid- en soms zelfs oogirritaties op. Naast een beschermende functie kan beschermende kleding op de werkvloer ook bijdragen aan uw interne en extern bedrijfsidentiteit, gezien werkkleding bedrukt kan worden met uw logo. Een basisuitrusting bestaat doorgaans uit:

Beschermende kleding spuiterij

In spuiterijen is een spuitmasker standaard onderdeel van beschermende kleding

 1. Een beschermende overall of jas en broek
 2. Werkhandschoenen
 3. Hoofdbescherming
 4. Bij verwerking van chemische stoffen: een spuitmasker

In de coatingindustrie zien we deze uitrusting vaak gecategoriseerd in:

 • Geleidende kleding, bijvoorbeeld voor poedercoat werkzaamheden;
 • vloeistofdichte kleding voor het werken met vloeistoffen, zoals oplosmiddelenhoudende coating;
 • wegwerpkleding voor werk in zeer stoffige ruimten of bij werkzaamheden die veel deeltjes veroorzaken, zoals verfspuiten.

In dit artikel gaan we kijken naar regels en wetgeving bij beschermende kleding, en bespreken we enkele professionele leveranciers.


Regels en wetgeving omtrent beschermende werkkleding

Als bedrijf bent u verplicht om arbobeleid te voeren dat zo veel mogelijk gericht is op optimale arbeidsomstandigheden. De Rijksoverheid heeft daarom regels opgesteld voor het dragen van beschermende kledij. Zo moet beschermende werkkleding:

Beschermende werkkleding

Bij coating met oplosmiddelen oplosmiddelen is het dragen van een spuitmasker noodzakelijk als beschermende werkkleding

 • Geen hindering vormen voor de werkzaamheden;
 • comfortabel zitten;
 • op maat van de drager zijn;
 • te allen tijde schoon zijn;
 • voldoende ventilerend zijn;
 • verontreinigingen tussen draagbeurten voorkomen.

Beschermende kleding moet daarnaast bestand zijn tegen zo veel mogelijk vormen van gevaar, zoals die volgens de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie op de werkplek kunnen voorkomen. Tot slot zijn de kosten volgens de arbowet nooit voor de werknemer.

Onderhoud & reiniging

Afhankelijk van de blootstelling aan chemicaliën zijn sommige soorten beschermende kleding geschikt voor eenmalig gebruik. Deze kunnen worden afgevoerd als chemisch afval. Andere beschermende kleding kan worden hergebruikt, mits goed afgespoeld en gewassen. Hiervoor zijn industriële wasserijen en apparatuur.

Wanneer kleding speciaal is behandeld met bijvoorbeeld een vlamvertrager, dan moet deze met enige regelmaat opnieuw worden aangebracht om de werking te blijven garanderen. Ook de kosten hiervoor kunnen nooit op de werknemer worden verhaald.

Persoonlijke bescherming kopen voor uw werk(nemers)

In de coatingindustrie zijn een aantal spelers actief die zich specialiseren in het ontwikkelen en distribueren van beschermende kleding en veiligheidsproducten. Onder de merknaam Colad verkoopt EMM bijvoorbeeld speciale anti-statische overalls voor het werken met poedercoating spuitpistolen en mobiele stofafzuigers voor het veilig afzuigen van chemische (vloei)stoffen. Non-Paint experts als EMM  hebben maskers, handschoenen, brillen, oorkappen en overalls in het assortiment en voldoen zowel aan internationale regels als aan comforteisen.

Een beschermend pak bestaat uit vier onderdelen.  Een drietal hiervan zijn nuttig voor elk coatingproject. Bij de meeste specialisaties zijn ook spuitmaskers een vereist onderdeel van het werktenue.

3M 4800C ruimtezichtbril tegen spatten
3M 4800C ruimtezichtbril
3M Aura 9332+ stofmasker
3M Aura 9332+ stofmasker
Hygostar Nitrilhandschoenen
Hygostar Nitrilhandschoenen
3M Wegwerpoverall 4515W Kl 5+6 Wit xl
3M 4515W wegwerpoverall
Stofmasker verfmasker spuitmasker koolstoffilter 400208
Spuitmasker met koolstoffilter

Direct beschermende kleding kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
bol.com verf kopen
Bestel verf
praxis verf en coating

Beschermende kleding voor coatingspecialisten

Hierbij een overzicht van beschermende kleding speciaal gericht op coating. De producten zijn opgenomen van Colad, maar er zijn ook andere aanbieders. We bekijken overalls, handschoenen, hoofdbescherming en spuitmaskers:

1. Beschermende overalls

ProductOmschrijvingVeiligheidsnorm
BodyGuard® Premium Comfort OverallBescherming tegen spuitnevel en is 100% stof- en pluisvrij. Antistatische eigenschappenEN 1149-3:2016/425
Nylon Spuitjas100% stof- en pluisvrij, antistatisch en voorzien van een capuchon.EN 1149-3:2004
Carbon SpuitoverallIngeweven koolstofdraad. 100% stof- en pluisvrij, antistatisch en voorzien van een capuchon.EN 1149-5:2008
FR SpuitoverallVlamvertragend spuitoverall van 100% pluisvrije viscose, antistatisch en voorzien van een capuchon. Onbekend
WegwerpoverallEenmalig gebruik. Biedt de beste bescherming tegen ongevaarlijke chemicaliën en beschermt het spuitwerk tegen stof en verontreiniging.Onbekend

2. Beschermende werkhandschoenen

ProductOmschrijving
Nitril HandschoenenAanbevolen bij constant contact met chemicaliën
Neopreen HandschoenenWeerstand tegen de meeste chemicaliën
Nylon VoorbewerkingshandschoenenAanbevolen voor schuren en (de)montagewerkzaamheden. Bescherming tegen sneetjes en schrammen

3. Hoofdbescherming

ProductOmschrijving
Katoenen spuitkap grootBescherming voor hoofd en nek. Prettig draagcomfort en uitwasbaar.
Katoenen spuitkap kleinBeschermt het hoofd tijdens schuren en spuiten.
VeiligheidsbrilVerstelbare veiligheidsbril met policarbonaat lenzen en UV bescherming

4. Spuitmaskers

ProductOmschrijving
Spuitmasker A1P2Beschermt tegen het inhaleren van isocyanide, afkomstig van lak of oplosmiddelen. Bescherming tegen spuitnevel.
Fijnstofmasker P2Beschermt zeer goed tegen fijnstofdeeltjes (P2)
Wegwerpspuitmasker Beschermt tegen schadelijke lak of geuren afkomstig van oplosmiddel
Basis stofmaskerBeschermt tegen lichte stofdeeltjes

Heeft u vragen over beschermende kleding en het gebruik hiervan? Wij brengen u graag vrijblijvend in contact met specialisten. Vaak zijn er voordelige staffelprijzen mogelijk in deze productcategorie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *