Nanocoating.nl

Gietvloer

In dit artikel bespreken we de verschillende typen, toepassingen, voor- en nadelen en uiteraard gietvloer prijzen.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Gietvloer: verzamelnaam voor iedere gegoten vloer

Denk je erover om een gietvloer te laten leggen dan kom je al snel terecht in een wirwar van benamingen voor hetzelfde. Ieder gegoten vloertype is namelijk een gietvloer. En ieder type gietvloer heeft unieke eigenschappen, maar ook zeker overeenkomsten. Zo is iedere gietvloer:

 1. Optimaal hygiënisch; alle naadloos gegoten vloeren zorgen voor een gemakkelijke reiniging
 2. Vloeistofdicht en vuilwerend; vuil, water, olie en andere vloeistoffen trekken niet in de vloer
 3. Slag- en stootvast; sommige gietvloer typen zijn sterker bestand dan andere, maar ieder type kan tegen een stootje
 4. Geschikt voor elke ondergrond; de giet-applicatiemethode maakt ze geschikt voor iedere ondergrond
 5. Moderne uitstraling; van matte betonlook, glittervloer tot ultra glans. Voor iedere wens is er een geschikte gietvloer.
 6. Functionele toplagen mogelijk; complimenteer de vloer met bijvoorbeeld een antislip coating of gekleurde belijning

Beschrijving epoxy gietvloer, pu gietvloer en andere vloertypen

 • Meest voorkomende gietvloeren: De meest voorkomende type gietvloer is doorgaans op basis van polyurethaan hars (PU gietvloer) of epoxy hars (EP gietvloer). Polyurethaan staat bekend om zijn veerkracht en comfort en is uitstekend te combineren met vloerverwarming. Een epoxy gietvloer is keihard en uitstekend bestand tegen zware mechanische en chemische belasting.
 • Versterkte gietvloeren: Naast Polyurethaan en Epoxy gietvloeren zijn er ook combinaties te maken van deze harsen met bijvoorbeeld kwarts (troffelvloer) of grind (siergrindvloer). Dit maakt ze extra duurzaam en slag-, slijt-, en stootvast.
 • Gietvloeren t.b.v. speciale sectoren: voor bepaalde sectoren bestaan er gietvloeren die voldoen aan specifieke richtlijnen. Denk aan de vloer in een horeca keuken, of antistatische vloeren in operatiezalen of computerruimten.

Hieronder een tabel waarin je in één keer de eigenschappen van de verschillende vloersoorten ziet. Tip: Klik op één van de links voor het openen van een prijs- en informatiegids van een specifieke gietvloer.

Soort vloerPopulairste toepassingUnieke eigenschapLaagdikte (mm)Bestandheid zware belastingGeschiktheid vloer verwarmingVanaf prijs per m2
Polyurethaan PU gietvloer Winkelvloer, woonvloer, restaurantvloer, showroomvloer, kantoorvloer, schoolvloer, hotelvloerZeer comfortabel, scheur overbruggend, vele kleuren2,0 – 3,0GemiddeldZeer goed€ 59,00
Epoxy gietvloer Magazijnvloer, fabrieksvloer, (parkeer) garagevloer, werkplaatsvloer, industriële vloer, horeca (keuken) vloer, productievloerHard en slijtvast, chemicaliën bestendig2,0 – 3,0GoedMatig€ 45,00
VloercoatingWinkelvloer, kantoorvloer, magazijnvloer, koelcelvloer, (parkeer) garagevloerVoordeligste vloertype, dunne laagdikte, sneldrogend0,2 – 0,5MatigGoed€ 25,00
Troffelvloer HACCP vloer, industrievloer, werkplaatsvloer, magazijnvloer, fabrieksvloerEpoxy gemengd met grind- of kwartskorrels. Zeer sterk, slag-, stoot- en slijtvast4,0 – 6,0Zeer goedMatig€ 55,00
ESD / Antistatische vloer (technische) productievloer, serverruimte, datacentrum, laboratorium, operatievloer, ziekenhuisvloerEpoxy gietvloer die statische ontlading voorkomt, creëert een electrostatic protected area2,0 – 3,0GoedMatig€ 60,00
HACCP gietvloer Horeca keuken vloer, restaurantvloer, koelcelvloer, slagerijvloer, bakkerijvloer, supermarktvloer, kantinevloerVoldoet aan HACCP richtlijnen2,0 – 3,0GoedGemiddeld€ 55,00
PMMA vloer / Acrylaatvloer  Sportvloer, HACCP vloer, gietvloer buiten, koel- diepvriescelvloerPMMA-hars in combinatie met ingestrooid kwartszand. Sneldrogend, flexibel en scheur- overbruggend0,2 – 0,5MatigGoed€ 60,00
SiergrindvloerKantoorvloer, woonvloer, winkelvloerEpoxy met voelbare grindkorrels. Grof effect, antislip en karakteristiek4,0 – 6,0GoedMatig€ 25,00

Gietvloer coating gidsen voor iedere sector

Om het je makkelijk te maken hebben we een aantal gidsen geschreven voor verschillende sectoren. In deze gidsen vind je informatie over aanbevolen vloertypen, prijsinformatie, en algemene informatie over de vloeren specifiek voor jouw sector. Hieronder een overzicht:

 • Industriële vloeren – Gids over fabrieksvloeren, industrievloeren en andere vloeren die bestand moeten zijn tegen extreme mechanische en chemische belasting. Inclusief informatie over aanvullende opties om veiligheidsvloeren te creëren zoals ESD, antislip, glow in the dark belijning en meer.
 • Vloeren voor commerciële ruimten – Alles over de perfecte winkelvloer of showroomvloer die past bij de uitstraling van je merk, comfortabel is voor je klanten en natuurlijk bestand is tegen de belasting van de producten of diensten die je verkoopt.
 • Magazijnvloeren en opslagruimten – Ben je op zoek naar een duurzame vloer die bestand is tegen rollend materieel en (zware) opslag? Lees dan deze infogids over de gietvloeren die hier perfect voor zijn.
 • Restaurant-, en horecavloer – Of het nu gaat om een HACCP gietvloer in de horeca keuken of juist een stoere betonlook gietvloer in het restaurantgedeelte; in deze gids lees je alles over vloeren die voldoen aan de richtlijnen, veilig zijn en ook nog eens mooi.
 • Vloeren voor werkplaatsen en garages – Op deze vloeren wordt er gelast, gezaagd, geklust, gerepareerd en gebouwd. Maak de juiste keuze in de perfecte gietvloer die voldoet aan alle eisen van jouw bedrijf.
 • Gietvloeren voor kantoren, bedrijven, bibliotheken en leslokalen – Vorm en functie komen samen in de perfecte vloer voor een zakelijke of educatieve ruimte. In deze gids lees je welke vloeren geluiddempend zijn, comfortabel en slijtvast.

7 zaken om rekening mee te houden bij aanbreng van een gietvloer

Een goede overweging maken voor een gietvloer is belangrijk. Dit heeft niet alleen te maken met de keuze voor een epoxy of polyurethaan vloer, maar ook aan de eventuele gietvloer nadelen die aan het geheel kleven.

Daarom geven wij 7 zaken waarmee u rekening dient te houden, alsmede opties hoe u deze nadelen omzeild.

 1. Goedkoop is duurkoop

  Wat kost een gietvloer? Deze markt is zeer onomstreden en zit vol prijsvechters die een graantje mee willen pikken. Een goedkope variant zouden wij te allen tijde echter afraden: deze zijn weinig duurzaam. Vraag daarom grondig informatie op over het type, de kwaliteit van de grondstoffen en de laagdikte. Meer advies over de gietvloer prijs per m2 kunt u in ons desbetreffende artikel lezen. Desgewenst kunt u ook altijd ons contacteren voor advies.

 2. Gietvloer verven bij beschadiging of verkleuring

  Het kan zijn dat uw gietvloer na een aantal jaar verkleurt, dat het niet meer mooi is door beschadigingen of dat het tijd is voor een nieuwe look. Uw gietvloer schilderen met een krachtig dekkende vloerverf is een relatief goedkope en effectieve oplossing om dit te maskeren. Zorg er allereerst wel voor dat de vloer voor aanbreng perfect gereinigd is.

 3. Opties voor vloerverwarming

  Vloerverwarming bij een gegoten vloer? Het kan! Echter zouden wij enkel een gietvloer vloerverwarming op basis van PU aanraden: epoxy is namelijk niet elastisch genoeg. Kies bij de aanbreng voor een laagdikte van twee tot drie millimeter voor een optimale warmteverdeling.

 4. Krasgevoeligheid

  Hoewel polyurethaan hier iets beter bestand tegen is, is een epoxyvloer gevoelig voor krassen. Dit tast het industriële uiterlijk van de vloer gemakkelijk aan. Dit kan gelukkig voorkomen worden door een krasbestendige (transparante) toplaag. Houd deze in het achterhoofd voor de aanbreng van een coating.

 5. Vuil- en vloeistofafstoting

  Een gietvloer is ideaal voor hygiënische doeleinden. Het verricht echter geen wonderen: vuil en vloeistoffen verdwijnen niet magisch. Het grote voordeel is namelijk dat het niet in de vloer trekt of blijft plakken. Hierdoor lijkt de vloer zelfs iets sneller vies, maar dit maakt het juist zeer gemakkelijk te reinigen.

  gietvloer verven decoratieve toplaag

  Decoratieve toplaag ook mogelijk

 6. Let op de ondervloer

  Hout, beton, cement of tegels: een gietvloer kan in principe over nagenoeg alle ondervloeren aangebracht worden. Voorwaarde is echter wel dat deze vet- en vuilvrij is én volledig geëgaliseerd. Daarnaast mag het maximale vochtgehalte 3% zijn. Dit laatste kunt u door een specialist laten testen.

 7. Extra eigenschappen; coating over gietvloer

  Denk goed na over wat u de locatie en het doel van de gietvloer. In sommige gevallen is het verstandig om een extra coating aan te brengen. Bij gezondheidscentra of horecakeukens is het bijvoorbeeld verstandig om een antislip-laag te installeren. Ook is het mogelijk om het een brandvertragende werking te geven om de veiligheid te bevorderen of een HACCP coating aan te brengen voor optimale hygiëne.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Heeft u een vraag over gietvloeren? Wij helpen u graag!

1 antwoord
 1. Jos Krieger
  Jos Krieger zegt:

  Beste Lezer,
  Ik ben gëinteresseerd in de aanschaf van een gietvloer voor woongebruik. Mijn vraag is: is er een keurmerk voor gekwalificeerde gietvloerleggers of bestaat er een branchevereniging waarbij
  Gekwalificeerde of gecertificeerde gietvloerbedrijven zijn aangesloten?
  Ik zie uw antwoord tegemoet.

  Met groet, Jos Krieger, Maassluis.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *