gietvloer in huiskamer gegoten grijs

Handleiding naar het kopen van een perfecte gietvloer

Mechanisch bestendig, vloeistofwerend; een gietvloer in de werkplaats of andere plek klinkt veelbelovend. In de kern komen alle typen met de volgende 6 eigenschappen:

 1. Optimale hygiëne; naadloze afwerking zorgt voor een gemakkelijke reiniging
 2. Vloeistofdicht en vuilwerend; vuil, water, olie en andere vloeistoffen trekken niet in de vloer
 3. Slag- en stootvast; houd stand bij gebruik zware apparatuur
 4. Geschikt voor elke ondergrond; applicatiemethode maakt ze geschikt in elke situatie
 5. Moderne uitstraling; heeft een glanzende industriële look, toepasbaar voor werk- en wooninterieur
 6. Functionele toplagen mogelijk; bijvoorbeeld een antislip of brandvertragende coating

Er zijn echter een aantal factoren waarmee u rekening dient te houden om tot de juiste vloer te komen, zeker als u het voor industriële toepassingen wilt gebruiken. In dit artikel geven we u advies over alle zaken waarmee u rekening dient te houden bij de aanschaf van een gietvloer.


Maak een gedegen keuze tussen een polyurethaan of epoxy gietvloer

Wat is een gietvloer: zoals u wellicht weet, zijn er twee globale typen op de markt. Vloer gieten kan namelijk op basis van polyurethaan of epoxyharsen. Doorgaans wordt echter veronderstelt dat PU gietvloeren enkel voor woon- of leefdoeleinden zijn. Dit is niet correct; polyurethaan kent vele toepassingsmogelijkheden.

Epoxy en polyurethaan bepalen namelijk simpelweg de specifieke kenmerken: uw keuze is daarom vooral hiervan afhankelijk. Hieronder gaan we deze kenmerken bij langs, en benoemen we tot slot de meest geschikte toepassingen.

Polyurethaan (PU) gietvloer; voor grote groepen mensen

Eigenschappen: PU als hoofdbestanddeel, maakt een gietvloer zeer elastisch én hierdoor goed bestand tegen scheuren. Daarnaast maakt het de vloer zachter, waardoor het comfortabel aanvoelt. Hierdoor houdt het stand bij veel beweging en bedrijvigheid; perfect voor plekken waar grote groepen mensen komen of bijvoorbeeld als gegoten vloer in de badkamer. Dit wordt gecompleteerd door het feit dat PU perfect is voor in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast is polyurethaan UV-bestendig, waardoor een de vloer ook buiten gegoten kan worden.
Prijsindicatie: de PU gietvloer prijs per m2 schommelt tussen de €80,- en €125,-.
Toepassingen: openbare gelegenheden, showrooms, gezondheidscentra, musea, kantoren, terrassen of in het interieur

Epoxy gietvloer; voor bestendigheid tegen chemicaliën en mechanische druk

Eigenschappen: Epoxyhars maakt de gegoten vloer keihard en zeer resistent tegen chemicaliën en olie. Dit maakt het zeer bestendig tegen hoge mechanische druk van bijvoorbeeld machinerie én is het toepasbaar op plekken waarin met meer risicovolle producten wordt gewerkt. Let wel; een epoxy gietvloer is krasgevoelig.
Prijsindicatie: de epoxy gietvloer prijs per m2 schommelt tussen de €75,- en €120,-
Toepassingen: automotive- en voedselindustrie, parkeergarages, fabrieken, werkplaatsen, (horeca-)keukens


7 zaken om rekening mee te houden bij aanbreng van een gietvloer

Een goede overweging maken voor een gietvloer is belangrijk. Dit heeft niet alleen te maken met de keuze voor een epoxy of polyurethaan vloer, maar ook aan de eventuele gietvloer nadelen die aan het geheel kleven.

Daarom geven wij 7 zaken waarmee u rekening dient te houden, alsmede opties hoe u deze nadelen omzeild. Dan kunt u voor uzelf een gedegen keuze maken voordat u een offerte opstelt bij een bedrijf.

 1. Goedkoop is duurkoop

  Wat kost een gietvloer? Deze markt is zeer onomstreden en zit vol prijsvechters die een graantje mee willen pikken. Een goedkope variant zouden wij te allen tijde echter afraden: deze zijn weinig duurzaam. Vraag daarom grondig informatie op over het type, de kwaliteit van de grondstoffen en de laagdikte. Meer advies over de gietvloer prijs per m2 kunt u in ons desbetreffende artikel lezen. Desgewenst kunt u ook altijd ons contacteren voor advies.

 2. Gietvloer verven bij beschadiging of verkleuring

  Het kan zijn dat uw gietvloer na een aantal jaar verkleurt, dat het niet meer mooi is door beschadigingen of dat het tijd is voor een nieuwe look. Uw gietvloer schilderen met een krachtig dekkende beton vloerverf is een relatief goedkope en effectieve oplossing om dit te maskeren. Zorg er allereerst wel voor dat de vloer voor aanbreng perfect gereinigd is.

 3. Opties voor vloerverwarming

  Vloerverwarming bij een gegoten vloer? Het kan! Echter zouden wij enkel een gietvloer vloerverwarming op basis van PU aanraden: epoxy is namelijk niet elastisch genoeg. Kies bij de aanbreng voor een laagdikte van twee tot drie millimeter voor een optimale warmteverdeling. Lees hier meer over bij vloer gieten in de woonkamer.

 4. Krasgevoeligheid

  Hoewel polyurethaan hier iets beter bestand tegen is, is zeker een epoxyvloer is gevoelig voor krassen. Dit tast het industriële uiterlijk van de vloer gemakkelijk aan. Dit kan gelukkig voorkomen worden door een krasbestendige (transparante) toplaag. Houd deze in het achterhoofd voor de aanbreng van een coating.

 5. Vuil- en vloeistofafstoting

  Een gietvloer is ideaal voor hygiënische doeleinden. Het verricht echter geen wonderen: vuil en vloeistoffen verdwijnen niet magisch. Het grote voordeel is namelijk dat het niet in de vloer trekt of blijft plakken. Hierdoor lijkt de vloer zelfs iets sneller vies, maar dit maakt het juist zeer gemakkelijk te reinigen.

  gietvloer verven decoratieve toplaag

  Decoratieve toplaag ook mogelijk

 6. Let op de ondervloer

  Hout, beton, cement of tegels: een gietvloer kan in principe over nagenoeg alle ondervloeren aangebracht worden. Voorwaarde is echter wel dat deze vet- en vuilvrij is én volledig geëgaliseerd. Daarnaast mag het maximale vochtgehalte 3% zijn. Dit laatste kunt u door een specialist laten testen.

 7. Extra eigenschappen; coating over gietvloer

  Denk goed na over wat u de locatie en het doel van de gietvloer. In sommige gevallen is het verstandig om een extra coating aan te brengen. Bij gezondheidscentra of horecakeukens is het bijvoorbeeld verstandig om een antislip-laag te installeren. Ook is het mogelijk om het een brandvertragende werking te geven om de veiligheid te bevorderen of een HACCP coating aan te brengen voor optimale hygiëne. Er zijn tot slot ook mogelijkheden om een gietvloer te verven, zoals een betonlook-afwerking.


Vind de juiste PU of epoxy gietvloer specialist in Nederland

Denkt u erover om naar een specialist te stappen om uw giet vloer aan te laten brengen, inventariseer eerst goed wat u wil. Denk bijvoorbeeld na over de ondergrond, het precieze doel van uw project en om hoeveel vierkante meter het gaat. Afhankelijk van deze wensen, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een gietvloer zelf te doen of aan te brengen.

Deze zaken moet u grondig bespreken met een eventuele specialist. Wij van Coating.nl staan daarnaast ook voor u klaar om samen met u een passende offerte voor uw project op te stellen. Hieronder een greep van gietvloer bedrijven die landelijk opereren in Nederland.

Gietvloer fabrikant NederlandAdres
Libert PaintsLangerbruggekaari 6
9000 Gent, België
Sijtsma NoordLjouwertertrekwei 30
9035 ED Dronryp
G-vloeren B.V.Groenlandsekade 9-13
3645 BA Vinkeveen
M2 VloerenKerklaan 20
3828 EB Hoogland
Q-FlooringCelciusweg 24d
6662 PX Elst
Van Hollandse BodemNewtonweg 18
4207 HK Gorinchem

Van Groningen tot Amsterdam: vind een specialist vloer gieten in de buurt

Zoekt u liever een specialist dichtbij? Door het gehele land zijn er specialisten te vinden, maar ook hiervoor geldt: houd goed in het achterhoofd wat uw precieze wensen zijn. Om deze vast te stellen, kunt u ook altijd ons contacteren. Van Groningen tot Amsterdam, vind op de volgende pagina’s een specialist vloer gieten in de buurt:


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *