nano coating

Benut de vuil- en waterafstotende eigenschappen van nano coating

Van de automotive- tot voedselsector en van interieur tot textiel: een nano coating wordt benut in vrijwel elke sector. Niet alleen verzegelt het bijvoorbeeld autolak, het maakt ook de ramen van een wolkenkrabber zelfreinigend of het doek van een zeilschip waterafstotend. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor deze zogenaamde nano vloeistof op een rij.

Om u een beeld te geven of nano coating geschikt is voor uw project, geven we u hierbij 5 voordelen die de coating kan bieden. Nano coating:

 1. Verlaagt schoonmaakkosten: vuil en vet glijdt zo van ramen en zonnepanelen. Schoonmaken wordt hiermee veilig en kostenbewust
 2. Beschermt tegen vandalisme: vormt een effectieve permanente anti-graffiti of anti urine beschermlaag
 3. Vertraagt degradatie: Duurzame bescherming voor kwetsbare en poreuze objecten zoals bruggen, monumenten etc.
 4. Voorkomt kortsluiting: ideaal voor elektrische toepassingen en elektronische systemen
 5. Bevordert veiligheid: gevaarlijke schimmels en bacteriën hechten niet langer aan de ondergrond

Deze voordelen worden gerealiseerd door nanotechnologie ofwel minuscule nano deeltjes.  Deze deeltjes zijn een miljardste van een meter klein. Ter vergelijking: één nanometer verhoudt zich tot één meter, zoals een kleine voetbal zich verhoudt tot de aarde.

Hierdoor vormt het – in tegenstelling tot traditionele coatings – geen laag om het object, maar dringt het letterlijk een oppervlakte binnen en wordt zo één met de structuur. Dit zorgt ervoor dat vloeistoffen niet meer kunnen penetreren en vuil, vet en schimmels niet langer kunnen hechten. 


In 3 stappen naar de juiste nano coating voor uw project

Bij nano coating is het belangrijk om het doel van het project in de gaten te houden én het type ondergrond, zoals hout, beton of bijvoorbeeld glas. Er bestaat namelijk niet simpelweg een nano coating voor uw auto, maar wel een nano coating voor glas óf een keramische coating voor lak. Dit komt door de grondstof en chemische samenstelling van verschillende nano vloeistoffen.

Hieronder nemen we u daarom in 3 stappen mee op weg naar de meest geschikte nano coating!

STAP 1: bepaal het gewenste effect van de coating

Samengevat kunt u in de basis kiezen uit drie varianten nano coating die van werking verschillen door de chemische samenstelling en grondstoffen: hydrofobisch, hydrofiele én nano op basis van glas of keramiek.

Bepaal daarom eerst wat u met de coating wilt bereiken:


nano coating douchewand

Verschil tussen een gecoate muur links) en zonder rechts)

1. Waterafstoting/vuilafstoting

Geschikte coating: Hydrofobische & Oleofobe coating
Wat is het:
Hydrofoob en Oleofoob betekent letterlijk: bang voor water en vuil. Deze coating is op basis van siliciumdioxide.  Deze grondstof zorgt ervoor dat water en vuil niet aan de ondergrond hechten, wat het een hygiënische werking geeft. Dit type nano coating kan op vrijwel alle ondergronden worden gebruikt, waarvan één van de bekendste nano coating toepassingen badkamer vloeren, tegels en muren zijn. Voor de commerciële sector bestaan er zelfs handige sprays voor steigerhouten meubels.
Voorbeelden van toepassingen: Auto ramen, wanden/vloeren in de voedselindustrie, brillenglazen, sanitair, zeilen en tentdoeken, textiel, kunststof, buitenmeubels etc.
Praktijkvoorbeeld: Samen met ISS Facility Services en Nanocoat Nederland deed het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten een succesvolle pilot met de toepassing van hoogwaardige nanocoatings voor de bescherming en behandeling van tegelwanden, vloeren, voegen, spiegels, kranen, wasbakken en armaturen. Tijdens de pilot zijn 22 badkamers voorzien van een nanocoating van het merk Chemona op de klinische maag, darm, lever-afdeling van het ziekenhuis.

2. Zelfreiniging

Geschikte coating: Hydrofiele coating
Wat is het: Dit is een nanocoating op basis van titaandioxide en is vooral bedoeld voor gladde oppervlakken. Dit element verbreekt bijna alle organische verbindingen bij UV-straling. Het stoot water niet af, maar trekt het juist aan; hierdoor ontstaat een ultradunne waterfilter die een zelfreinigend effect geeft. De coating is uiterst hygiënisch en vuil en vet ziet u gewoon van het behandelde oppervlak afglijden. Dit effect wordt zelfs versterkt bij nano coating voor zonnepanelen, waar het zelfs meer energie oplevert.
Voorbeelden van toepassingen: Serres, kassen, zonnepanelen, ramen van wolkenkrabbers en medische instrumenten
Praktijkvoorbeeld: In het voorjaar van 2016 voerde wetenschapsjournalist Astrid van de Graaf in opdracht van VSR een literatuurstudie uit naar de stand van het gebruik van nanotechnologie in de professionele schoonmaakbranche. En de vraag hiernaar wordt steeds groter. Retail groep Hema zet bijvoorbeeld de coatings van Chemona in om makkelijker, sneller en milieuvriendelijker schoon te maken. Nederlands openbaarvervoerbedrijf GVB werkt samen met MAVRO, die een breed scala van nano reinigingsproducten (gebruikt voor de reiniging van de metro’s, trams en bussen) levert.

3. Slag en stootvastheid

Geschikte coating: Glascoating of Keramische coating
Wat is het: Net als de hydrofobe en oleofobe coatings zijn glascoatings en keramische coatings ook op basis van siliciumdioxide, maar dan in hogere dosering. In de volksmond worden ze ook wel vloeibaar glas genoemd. Dit maakt de nano coating zeer hard, vrijwel onoplosbaar en bestand tegen veel chemicaliën. Bijkomend voordeel van deze hardheid is dat het beschermt tegen slagen, krassen en stoten. Hierdoor is het een zeer populaire toepassing in de automotive industrie om autolakken te sealen.
Voorbeelden van toepassingen: Autolak, standbeelden, machines, productie-apparaten, als toplaag voor wanden en vloeren.
Praktijkvoorbeeld: nano coatings worden steeds vaker ingezet om een voorsprong te behalen in het racecircuit. De nanocoatings van Chemona zijn bijvoorbeeld verwerkt op de buggy’s van Tim en Tom Coronel die meedoen aan de Dakar Rally.


STAP 2: kies de variant die hecht op uw specifieke ondergrond

Nano coating kan gebruikt worden op vrijwel alle denkbare ondergronden. Maar let op: niet alle type nano coatings hechten even goed op verschillende ondergronden. Door speciale toevoegingen in de chemische samenstelling wordt een optimale hechting op bijvoorbeeld glad metaal, of poreus beton gerealiseerd. Vaak ziet u daarom productbeschrijvingen toegespitst op selectieve ondergronden zoals Nano Beton, Plastic, Textiel etc.

Een voorbeeld: Mavro International biedt een krachtige Nitoguard Plastic aan (Vanaf €831,- 5L), welke gladde plastic ondergronden beschermt en chemisch bestendig maakt. Nitoguard Stone van hetzelfde merk daarentegen is juist geschikt voor poreuze ondergronden en heeft een sterke impregnerende werking speciaal voor beton, steen en minerale ondergronden (€636,- 10 liter). Zoek daarom altijd in de productbeschrijving naar of het product specifiek geschikt is voor de ondergrond die u wilt coaten. Doet u dit niet, dan is het mogelijk dat het product niet werkt zoals u voor ogen heeft of hechtingsproblematiek geeft.


Stap 3: Nano coating kopen voor professioneel gebruik

Zodra u weet welke nano coating u nodig heeft, is het tijd om de coating aan te schaffen. Om het u gemakkelijk te maken geven wij hier een aantal voorbeelden van bekende merken nano vloeistof voor professioneel gebruik. Neem contact met ons op als u interesse heeft in onderstaande producten of op zoek bent naar een oplossing op maat. Ook wanneer u grotere volumes wilt afnemen bent u bij ons aan het juiste adres.

Nano CoatingPrijs Indicatie per 5 literVerbruikKenmerk
Mavro Nitoguard Plastic€831.00 30 ml – 60 ml per m² (2 lagen bij zuigende oppervlakken)Hydro- en oleofobisch; voor plastic, kunststof, roestvrij staal, aluminium en gelakte oppervlakken
Mavro Nitoguard Stone€334.50 30 ml – 60 ml per m² (Altijd 2 lagen)Hydro- en oleofobisch; voor steen, beton en minerale ondergronden
Chemona Multi Nano Coat€782,50 250 ml per 10 m² (2 lagen bij poreuze oppervlakken)Hydro- en oleofobisch; voor staal, aluminium, polyesters, plastics, polymeren en rubber.
Chemona Glass Coat€2.400,00 50 ml per 20 m² (1 laag doorgaans voldoende)Hydrofiel: voor glaswerk/ruiten/ramen
ProFluid Huis & Tuin Care 102€159,95125 ml per m²Hydrofobisch: voor zachte houtsoorten
Ceramic Pro€1500 (1 auto)Volledige auto behandelingKeramisch: voor autolak

Let op: 5 zaken om rekening mee te houden bij nano coating

De veelzijdigheid van nano coating kent ook een keerzijde: u dient er rekening mee te houden dat u het niet voor alles de meest geschikte oplossing is. Met deze 5 zaken moet u in ieder geval rekening houden als u overweegt nano coating aan te brengen:

 1. Vervuiling: het is niet geschikt voor oude, sterk vervuilde oppervlakken. De ondergrond moet brandschoon zijn.
 2. Reinigbaarheid: niet bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en microvezeldoekjes.
 3. Type ondergrond: er is niet één type nano coating. Voor elke ondergrond is een ander product nodig.
 4. Beperkte duurzaamheid; sommige nano coating-producten slijten in korte tijd en zijn al snel aan vervanging toe.
 5. Benaming: leveranciers zijn soms nogal verwarrend qua productbenaming, een anti-graffiti of glascoating is in veel gevallen een andere benaming voor nano coating.

Is na het lezen van dit artikel nano coating niet de juiste oplossing voor uw project? Wij weten alle alternatieven. Wij staan tevens voor u klaar als u aanvullende vragen heeft over nano coating. Daarnaast hebben wij een uitgebreid netwerk coatingspecialisten die u advies op maat kunnen geven. Neem vrijblijvend contact met ons op.


Nano coating aanbrengen: kom in contact met een specialist

Stel u heeft in gedachten om een auto-productielijn van nano coating te voorzien. Of wellicht heeft u een aantal elektronische systemen die bestand gemaakt moeten worden tegen kortsluiting. Of misschien wel iets heel anders. Wij van Coating.nl bieden graag onze diensten aan om met u een professionele nano coating af te stemmen. In samenwerking met onze coatingpartners kunnen wij tevens een passende offerte opstellen voor het professioneel aanbrengen van de coating.

Hierbij een greep uit Nederlandse specialisten in het aanbrengen van nano:

Specialist nano coatingAdresSpecialismen
ProNedValeton 15, 5301 LW ZaltbommelAanbrengen van nano coating voor professioneel gebruik
Sijtsma NoordLjouwertertrekwei 30 9035 ED DronrypAanbrengen van nano coating voor professioneel gebruik
Technical Nano Coatings NederlandHexelseweg 4c 7641 BB WierdenVastgoed, beton, damwanden
MavroValeton 15, 5301 LW ZaltbommelAlle nano coating voor professioneel gebruik
Nanocoat Noord Holland (Chemona)Oude Oppenhuizerweg 87
8606 JC Sneek
Alle nano coating voor professioneel gebruik
Holland Special Coatings De Dagmaat 47 8252 JA DrontenGlas, zonnepanelen, vastgoed
Akzo NobelRijksstraatweg 31, 2171 AJ SassenheimDiverse nano coating innovaties

Nano coating innovaties voor medische en milieuvriendelijke doeleinden

Nanodeeltjes zijn vaak ook het fundament voor veel experimentele en innovatieve coatings. In de vorm van anti-bacteriële coating wordt het bijvoorbeeld in ziekenhuizen en gezondheidscentra gebruikt. Daarnaast zorgt het er, onder de noemer DNA coating, voor dat implantaten minder snel afgestoten worden door het lichaam. Ook kan het graffiti en vuil tegengaan in steden én wordt het zelfs gebruikt om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het kan zelfs muren laten terug plassen tegen overlast van wildplassers.

Chemona speelt met hun multifunctionele nano product Polish & Coat in op de laatste innovaties. Team Brunel in De Volvo Ocean Race heeft samen met Bouwe Bekking gekozen voor het gebruik van deze coating voor het behandelen van het zeilschip Sanya. En dit bracht vele voordelen met zich mee! Bekijk hieronder het interview met Bouwe Bekking.

66 antwoorden
 1. charlotte zegt:

  Ik wil de achterwand van de keuken met Nanocoating afwerken. Het is een gipswand met ultramatte latex. Is dat mogelijk? groet Charlotte

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Hoi Charlotte,

   Over het algemeen wordt nano coating niet vaak op latex toegepast. Meestal gebruik je in dit geval een afwasbare muurverf, of een twee componenten coating speciaal voor de keuken achterwand. TraeLyx heeft bijvoorbeeld een ultra matte coating die de muur optimaal tegen vocht, vuil en etensresten beschermt. Wil je meer weten over hoe je de achterwand van je keuken het beste kunt beschermen? Dan raad ik je aan om ons artikel hierover te lezen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Hoi Marco,

   Wat een goede vraag over nano coating voor een rieten dak in combinatie met brandvertragend impregneermiddel. Ik heb je vraag uitgezet bij onze nano coating specialisten en kom er snel bij je op terug!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. Floor wesselman zegt:

  Geachte heer/mevrouw,
  Ik ben op zoek naar een milieuvriendelijke coating.
  Ik heb een proefverpakking gekregen. Dank hiervoor. Maar er staat geen productinformatie op de verpakking
  Wat is de samenstelling van nano coating en heeft u informatie over de bestanddelen.
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Floor Wesselman

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Floor,

   Wij zijn geen rechtstreekse leverancier van milieuvriendelijke nano coating. Wij werken samen met nano coatingspecialisten en fabrikanten en verbinden nano coating aanvragen met de juiste partij. Mogelijk heeft u het product via één van onze partners ontvangen? Zo ja, adviseren wij u contact op te nemen met de betreffende leverancier voor meer informatie over de bestanddelen van uw proefverpakking. Wij kunnen u hier helaas niet aan helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Pat zegt:

  Hallo,
  ik heb speeltoestellen voor buiten gebruik.
  Wij gebruiken hier zeildoek van Ferrari voor ( type 705 gecoat zeildoek).
  Zou je hier als extra bescherming nano coating op kunnen aanbrengen?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Pat,

   Het is zeker mogelijk om nano coating toe te passen op de zeildoeken als extra beschermingsmaatregel. Het maakt ze extra waterafstotend, makkelijker schoon te maken en het gaat groene aanslag / schimmel door weersinvloeden tegen. Heeft u interesse in meer informatie en/of een vrijblijvende prijsopgave voor nano coating speciaal voor uw ondergrond? Neem dan contact met ons op met een gedetailleerde aanvraag (om hoeveel zeildoeken gaat het, locatie van uw project, of u de nano coating wilt laten aanbrengen of u dit zelf wilt doen etc.). U kunt dit doen door een e-mail te sturen naar aanvraag@ayold.com of door het invullen van het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 4. Mark zegt:

  Hallo Marieke,

  Ik heb een coating gezet op glaswanden van de douche maar dat is nu heel lelijk geworden. Hoe kan ik deze coating (mr. Fix9H) weerd goed verwijderen?

  Thanks
  Mark

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Mark,

   Wat vervelend dat de nano coating op uw glaswand niet goed heeft uitgepakt. Helaas hebben wij geen ervaring met het specifieke product dat u heeft gebruikt. In de meeste gevallen kan nano coating alleen worden verwijderd door deze af te schuren/polijsten. Soms zijn er speciale “cleaners” voor bepaalde nano coatings. Omdat wij dit product niet kennen, zouden we u dat niet kunnen zeggen. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met de verkoper of fabrikant van dit product om na te vragen wat u het beste kunt doen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Ad,

   Een belangrijke vraag waar wij helaas geen algemeen antwoord op kunnen geven.

   Niet alleen omdat er enorm veel verschillende merken en verschillende producten op gebied van nano coating zijn, maar ook omdat er nog veel onbekend is over eventueel schadelijke gevolgen van nanodeeltjes. Het RIVM doet onderzoek naar de risico’s van nanomaterialen. Ook brengt het kennis daarover bij elkaar in het Kennis en informatiepunt Risico’s van nanomaterialen.

   Wij adviseren u deze bron te raadplegen voor recente publicaties omtrent nanotechnologie.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 5. Ans van Basten zegt:

  Een vraag
  Wij hebben een grote overkapping van 25 m
  Het zijn lamellen van kunstig die open en dicht gedraaid kunnen worden
  Er omheen is een constructie van metaal en hout
  Hoe kunnen we de lamellen het beste behandelen om ze vuilafstotend te maken

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Ans,

   Bedankt voor je vraag over het gebruik van nano coating op kunststof, metaal en hout. In principe kunt u een multi coat gebruiken (Bijvoorbeeld van Chemona) op de kunststof en metalen delen van de lamellen. Na de behandeling is de ondergrond water en vuil afstotend en het vermindert onder andere roestvorming bij metalen. Voor de houten kozijnen kunt u binnen de nano coating wood & stone interior en buiten de nano coating wood & stone exterior gebruiken (beide van Chemona). Deze nano coatings bieden onzichtbare houtbescherming op chemische waterbasis en beschermen oppervlakten langdurig tegen water, vuil, vet en olie.

   Zo houdt u hopelijk lang plezier van uw lamellen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Geachte heer Gerlich,

   Er is niet één soort anti roest coating, maar u heeft meerdere opties. Nano coating raden wij echter niet aan als het gaat om corrosie voorkomen op grotere oppervlakken. Een barrière coating, remmende coating of kathodische bescherming is in dit geval een betere optie. Voor meer informatie over deze verschillende roestwerende coatings adviseren wij u ons anti corrosie artikel hierover te lezen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 6. Cathelyne zegt:

  Hallo,

  Ik heb een hardhouten (suar) boomstamtafel voor binnengebruik, die bij levering behandeld met Nanex (ik vermoed Always Dry hout).
  Ik kreeg een beetje van hun product in een leeg plastic colaflesje voor de herhalingsbehandelingen. Dit moet zo ongeveer om de 4 maand, en dan schuur ik eerst altijd de tafel wat af.
  Omdat ik dit enerzijds niet zo efficient vind, het product nu op is en voor mij haast niet te vinden is (woon in Luxemburg), vroeg ik me af of een ander nanoproduct nog wel zal opgenomen worden. Of moet je altijd bij hetzelfde product blijven.
  Graag ook advies voor een ander merk, zoek vooral vet vlekkenwerend effect.
  Hartelijk dank,

  Cathelyne

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Cathelyne,

   Wat vervelend dat de nanocoating die u voorheen heeft gebruikt voor het waterdicht maken van uw hardhouten tafel niet goed verkrijgbaar is in Limburg. In principe werken de meeste water en vuil afstotende nanocoatings op dezelfde wijze. U kunt dus prima een nieuwe nanocoating aanbrengen van een ander merk als de huidige nanocoating is uitgewerkt. Een product waar wij goede ervaring mee hebben is Wood & Stone Coat Interior van Chemona. Deze is verkrijgbaar vanaf 17,50 euro (250ml). Chemona levert via hun webshop in heel Nederland.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 7. Wilbert zegt:

  Wij hebbben onze tuin voorzien van 190m2 nieuwe keramische terrastegels. Is het zinnig om deze te behandelen met Nano vloeistof en zo ja welk soort adviseert u?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Wilbert,

   Keramische terrastegels zijn niet poreus en hierdoor zal een reguliere steencoating niet hechten aan het oppervlak. Een nanocoating voor glas is vaak ook geschikt voor keramische tegels. Vraag dit echter altijd na bij de fabrikant van het merk nanocoating. De voordelen van een nanocoating op keramieken tegels is dat vlekken van groene aanslag, zout, olie, vuil en insecten gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Wij adviseren om de nanocoating alleen op schone en droge tegels aan te brengen en uw planten af te schermen tegen aantasting van nanocoating bij het aanbrengen. Onze partners Mavro en Chemona hebben een aantal goede opties voor het nanocoaten van keramiek. Wanneer u het contactformulier invult met de details van uw opdracht dan brengen wij u graag vrijblijvend in verbinding.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 8. Aryan Jamshidi zegt:

  Hallo,

  Ik ben een keukenontwerper/adviseur en er is veel vraag naar betonnen- en houten werkbladen. Tevens wordt er vaak advies gevraagd over de keukenachterwand. Wat kan ik mijn klanten het beste adviezeren als het gaat om houten- en betonnen werkbladen en hoe zit het met de achterwand? Zijn er ook goede verven met nano coating technologie voor de keukenachterwand? Zo ja, welke raden jullie aan?

  Alvast bedankt.

  Aryan Jamshidi

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Hallo Aryan,

   Begrijpelijk dat er veel vraag is naar nano coating in uw branch. Nano coating maakt het schoon houden en schoon maken van werkbladen en keuken achterwanden een stuk makkelijker! Er zijn diverse opties mogelijk. Wanneer uw klanten zelf de coating willen aanbrengen bestaan er nano coating sprays en consumentenproducten. De behandeling moet men dan wel regelmatig herhalen. Er bestaan echter ook professionele nano coating producten die uiterst duurzaam zijn en vooraf op de houten- en betonnen werkbladen kunnen worden aangebracht. Ook voor de keukenachterwand zijn er diverse opties. Zo bestaan er hygiënische coatings met oleofobe en Hydrofobe eigenschappen maar er zijn ook nano coatings die als extra bescherming op bestaande tegels of muurverven kunnen worden aangebracht. Indien u meer informatie wenst adviseren wij u om ons dit te laten weten via het contactformulier. Wij brengen u dan vrijblijvend in contact met nano coating specialisten die u alle voor- en nadelen van verschillende opties kunnen uitleggen en u uiteraard van prijsinformatie kunnen voorzien.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 9. KLAAS JOOP zegt:

  Ik heb een flesje auto ceramics coating 30ML????
  Type MR FIX9H…
  Hoe moet ik dit verwerken staat nergens beschreven,het is bedoeld voor mijn auto.
  Wie kan mij vertellen hoe ik dat moet verwerken.
  Bedankt Klaas Joop.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemiddag Joop,

   Coating.nl is een coating agency die vraag en aanbod met elkaar in verbinding brengt. Wij leveren zelf geen coating en brengen dit ook niet aan. Daarnaast heeft iedere coating een eigen gebruiksaanwijzing. Om deze reden adviseren wij u om bij specifieke productvragen altijd rechtstreeks contact op te nemen met de fabrikant of leverancier van de coating. Wij hebben tevens geen samenwerkingsverband met Mr. Fix, dus kunnen u in dit geval helaas niet verder helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke-Coating.nl

   Beantwoorden
 10. Jurgen zegt:

  hallo Coating Expert!

  Weet u nou wat ik mij afvroeg. Zou een nanocoating ook werken in een badkamer? Wij willen namelijk (en met wij bedoel ik mijn vrouw) een houten (hoe bedenk je het) badkamermeubel, maar het hout moet onbehandeld lijken. Nu dacht ik; misschien een een nanocoating wel DE oplossing. Kunt u mij hierin adviseren? Zou dit echt een oplossing zijn? Zo ja, welke coating zou hier beste voor geschikt zijn?

  Met een zeer hartelijk groet,

  Jurgen

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Jurgen,

   Wat een goede vraag! Nano coating is zeker geschikt om te gebruiken op houten onderdelen in de badkamer en is inderdaad onzichtbaar! Wij hebben uw vragen doorgestuurd naar één van onze partners op gebied van nanocoating. U ontvangt binnen enkele dagen advies per e-mail.

   Wij wensen u alvast veel plezier met uw nieuwe badkamermeubel.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke- Coating.nl

   Beantwoorden
 11. Guy Van Isterdael zegt:

  Wij hebben thuis horizontale lamellenstores hangen (in hout, voor de volledigheid : zwart gelakt). Ik moet u niet vertellen dat die dingen continue vol stof liggen en het een heel werk is ze vrij van stof de maken. Bestaat er ook een coating die ze stofvrij kan houden ?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Guy,

   Helaas bestaat er geen coating (naar ons weten) die lamellen stofvrij kan houden. Wel kunt u nano coating op textiel gebruiken waardoor het eenvoudiger is om de lamellen schoon te maken. Het vuil “hecht” als het ware minder goed aan de lamellenstof. Nano coating specialist Chemona heeft hiervoor een handige nano spray in het assortiment; Textile Coat Interior, €29,95. Mocht u hier interesse in hebben dan kunt u dit via het contactformulier aangeven. Wij helpen u dan graag verder.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 12. Nando zegt:

  Goedemiddag,

  Voor tien gasten van ons hotel, die fietsen willen huren, willen we ze in deze regenachtige maanden van een hydrofobisch zadel voorzien. Welke coating is hier het beste voor? En hoe goed kan het tegen het slijten van het op en afstappen? Ik geloof dat de zadels van EVA of een ander kunststof zijn.

  Bij voorbaat dank,

  Nando

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Nando!

   Ah, slim idee!

   Er bestaat geen speciale nano coating voor fietszadels, maar wel een voor textiel, gemengde weefsels en leer. Chemona Textile Coat Exterior is bijvoorbeeld een product die wij aanraden

   In theorie is nano coating ongevoelig voor slijtage, want het trekt in het oppervlakte zelf. De nanodeeltjes zelf nemen naar verloop van tijd wel in sterkte af. U kunt er vanuit gaan dat de coating ongeveer 3 jaar vuil- en waterafstotend blijft.

   Succes met aanbrengen (vergeet de zadels niet eerst goed schoon te maken)!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Angelique!

   Nano coating kan op nagenoeg elke ondergrond, dus ook RVS. Een kookplaat of magnetronplaat zouden we echter niet aanraden: het vlampunt van nano coating zit al op 66 graden. Bij hoge temperaturen is het er zo weer af en is alle moeite voor niets.

   Voor laminaat en meubels kan het echter zeker geen kwaad om nano coating te gebruiken! Voor laminaat en houten meubels raden we Chemona Wood & Stone Coat Interior, terwijl u voor textiel of leer Chemona Textile Coat Interior kunt gebruiken.

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Coating.nl

   Beantwoorden
 13. Mohamed Nemg zegt:

  ik ben momenteel bezig met een innovatie plan over een bepaalde spiegel gemaakt van kuntstof dat lichter is maar ik wilde weten welke bijpassende coating ik erbij zou moeten halen en eventueel zou ik graag willen dat het transparant is is en niet te veel weegt

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Mohamed,

   Wat leuk om te horen!

   Dan hebben wij goed nieuws voor u: nano coatings zijn te allen tijde transparant doordat ze als het ware één worden met het materiaal. Ook komt het in spuit- of vloeistofvorm, waardoor nagenoeg geen gewicht toevoegt aan het object.

   Wij zouden u daarom een nano coating voor glas aanraden. Mavro Nitroguard Glass is bijvoorbeeld een professionele licht hydrofobische optie voor als u in grote producties werkt. Voor kleinere hoeveelheden raden wij Chemona Nanocoat Glass aan!

   Succes met uw project!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Coating.nl

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Ad!

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Dat kan zeker: nagenoeg elke ondergrond kan behandeld worden met nano coating! Dekzeilen (maar ook tentdoeken) kunnen bijvoorbeeld waterafstotend gemaakt worden met een Textile Coat Exterior van Nanocoatshop. Ditzelfde product zou u ook voor uw kabelaring kunnen gebruiken!

   Succes!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
 14. Aelbrecht georges zegt:

  Geachte heer,
  Kan nano-coating infraroodstraling tegen houden,wij hebben met de lichtsensoren in de hall problemen de lichten gaan aan als er iemand in zijn appartement voorbij de deur loopt
  We hebben de gevoeligheid al verminderd maar zonder resultaat.

  Met vriendelijke groeten.
  Georges

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Georges,

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Interessante kwestie, die niet zomaar te beantwoorden is. Hiervoor kan een van onze partners u misschien beter over adviseren. Stuur gerust een mailtje naar sales@ayold.com met deze vraag, dan spelen wij hem graag door!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
 15. Peter zegt:

  Is uw nanocoating ook geschikt om een textiele (cordura) motorjas zeer sterk waterafstotend te maken?
  Zo ja, graag advies over welk type coating te gebruiken.
  Met vriendelijke groeten,
  Peter

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Peter,

   Hier kunnen we kort over zijn: het is zeker mogelijk om uw motorjas (en kleding in het algemeen) waterafstotend te maken met nano coating!

   Wij bieden die producten niet aan, maar het kan bijvoorbeeld wel met Textile Coat Exterior van Nanocoatshop.nl. Dit is een spuitbus waarmee u gemakkelijk de coating op uw motorjas kunt aanbrengen.

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
 16. A de Boer zegt:

  kan Nano coating ook toegepast worden op PE platen voor afstoten van zand en blubber en zo ja hoelang blijft dit zitten als er regelmatig producten er overheen lopen zoals: aardappelen ,uien ,wortelen enz

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Abe,

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Allereerst: jazeker, nano coating kan toegepast worden op PE-platen! Echter vrezen we dat de consumentenproducten (zoals Multi Nano Coat) die we in dit artikel benoemen, niet krachtig genoeg zijn om zand en blubber tegen te houden voor een langdurige tijd. Zeker met de constante wrijving van aardappelen en dergelijke.

   Met uw vraag komen we daarom in de meer specialistische vormen van nano coating. In Mavro hebben wij een partner die hier u uitstekend over zou kunnen adviseren. Stuur gerust een mailtje naar sales@ayold.com als u wilt dat wij contact met hen opnemen hiervoor!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Hallo Ad,

   Hartelijk bedankt voor uw vraag!

   Welk product bedoelt u? Of heeft u het over nano coating in het algemeen?

   Over laatstgenoemde kunnen we kort zijn: dat kan zeer zeker! Nano coating kan uw Fiat Ducato bijvoorbeeld waterdicht maken of bepaalde metalen onderdelen corrosiewerend. We hebben hier een speciaal artikel aangewijd, waarop u alle informatie kunt vinden: https://coating.nl/camper-coating/

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
 17. Klaas zegt:

  Goedemorgen,
  Mijn schip, een aluminium zeilracer lengte 14 mtr. is voorzien van antifouling /International interspeed. kleur wit.
  Omdat op een aluminium schip geen koperhoudende antifouling gebruikt kan worden blijft het lastig om aangroei tegen te gaan en ik vind de werking van de antifouling ook nogal tegenvallen. .Zeker afgezet tegen de hoge kosten die dit met zich meebrengt.
  Mijn schip ligt op zoutwater en de aangroeikans daar is ook groot. Regelmatig onderwater schoonmaken is heel bewerkelijk .
  Mijn vraag is : Zou het mogelijk zijn als er een nieuwe laag antifouling is aangebracht er een laagje nano- coating overheen te doen?
  Antifouling is toxisch en slecht voor het oppervlakte water. Als het mogelijk is dat de nano coating als een soort ‘fouling release coating ‘gaat werken zou dit een hele stap voorwaarts zijn in het terug dringen van aangroei maar ook in het wegnemen van weerstand dat zeker bij groten schepen brandstofvoordeel oplevert. ik ben benieuwd naar uw reactie . Vermoed dat m’n idee te simpel is en er zal vast wel over nagedacht zijn want het probleem is wereldwijd heel groot.
  Groeten Klaas

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Klaas,

   Wat een interessante vraag! Ik heb uw bericht doorgestuurd naar één van onze partners op gebied van Nanocoating (NanoCoat). U ontvangt snel bericht van ons zodra we meer weten.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke

   Beantwoorden
   • Coating Expert zegt:

    Beste Klaas,

    Inmiddels hebben we bericht ontvangen van onze coatingpartner. Helaas is een nano coating over een zelfslijpende antifouling niet te realiseren.

    Nano coating wordt op dit moment alleen als permanent systeem aangeboden, met name voor wedstrijd boten die nooit lang stil liggen en geregeld uit het water worden gehaald.

    Mogelijk is het een innovatie voor de toekomst!

    Met vriendelijke groet,

    Marieke

    Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemorgen Riet,

   Begrijpelijk dat je wilt weten welke nanocoating geschikt is voor je douchewand en wastafel. Graag informeren wij je over de beste opties.

   Voor een kunststof douchewand raden wij Polish&Coat van Chemona aan. Deze nanocoating reinigt, polijst en verzegelt kunststof oppervlakken in 1 behandeling. Je betaalt €42,50 voor een 250ml fles. Hiermee kan je 20 tot 25 m2 mee coaten.

   Het composieten wastafeltje is iets moeilijker te coaten. Voorwaarde voor een optimale werking van nanocoating is de opname van het
   product. Deze hangt onder andere af van het poriënvolume van de te behandelen ondergrond. Composiet heeft een hele dichte structuur en daardoor een klein poriënvolume. Multicoat van Chemona is voor deze toepassing het meest geschikt. Deze op nanotechnologie gebaseerde coating die is ontwikkeld voor het water- en vuilafstotend maken van niet zuigende harde ondergronden, zoals composiet. Met een spray van 250 ml (€42,50) kan je ongeveer 10m2 behandelen.

   Stuur een mailtje naar sales@ayold.com als u interesse heeft om deze producten aan te schaffen. Wij helpen u graag!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke

   Beantwoorden
 18. Coating Expert zegt:

  Beste meneer / mevrouw Groot,

  Goed idee om uw betonnen balkon te behandelen met Nano Coating. De ondergrond van een balkon kan snel poreus worden en zelfs afbrokkelen als deze niet is geïmpregneerd. Dit komt omdat beton vanuit zichzelf niet waterdicht is en het water als het ware absorbeert.

  Bij het aanbrengen is het inderdaad belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken. Ook is het aan te raden om poreuze stukken te verwijderen en op te vullen voordat u Nano Coating aanbrengt op het balkon. Wood & Stone Coat Exterior van Chemona is daarna erg geschikt om het balkon mee te coaten. Met een flesje van 250 ml (€24,75) kunt u 8 tot 10m2 behandelen. U kunt de coating via ons bestellen.

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden
 19. C. Groot zegt:

  Ik wil mijn betonnen balkon behandelen, word bijna niet belopen, wat adviseert u als behandeling. Moet de ondergrond schoon en droog zijn. Gaarne uw reactie.

  Beantwoorden
 20. Yasien Ismaiel zegt:

  Goedemorgen,

  Ik heb een statisch apparaat dat gebruikt wordt in de woestijn, Tot in hoeverre is het bekend dat zand/stof niet kleeft tegen het aparaat nadat het is gecoat? en hoelang kan het meegaan, bij temperaturen van 40-50 graden celcius.

  Ik zie uw reactie graag tegemoet.

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste Yasien,

   Wat een goede vraag! Wij gaan het voor je uitzetten bij één van onze partners op gebied van Nano Coating. Je ontvangt van ons een e-mail zodra we meer weten.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke

   Beantwoorden
 21. Coating Expert zegt:

  Goedemorgen meneer Mertens,

  De speciale Textile Coat Exterior van NanoCoat (€44,75 | 250 ml ) is geschikt voor gebruik op een tentdoek. Deze nanocoating geeft een beschermingslaag tegen water en vuil. De nano spray moet d.m.v. sproeien worden aangebracht. Het weefsel moet met name op de naden, volledig worden ingespoten. Daarna raden wij aan om uw tentdoek c.a. 45 minuten te laten drogen. Voor een optimaal resultaat de behandeling na droging herhalen.

  Met 1 spray (250ml) kunt u ongeveer 4 á 5 m2 behandelen (1 laag).

  Wilt u meer informatie of heeft u een groter oppervlak om te behandelen? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de andere mogelijkheden!

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden
 22. Tom Mertens zegt:

  Goedendag, werkt de nano coating ook op tentdoek? Mijn voortent laat wel eens wat water door, dit product lijkt mij uitermate geschikt. Graag uw mening daarover.
  Met vriendelijke groet, Tom Mertens

  Beantwoorden
 23. GRAFFISHH zegt:

  Werkt dit middel ook om het opnemen van water in een beton-oppervlak tegen te gaan? Ook heel plaatselijk? en wat is de inkoopprijs Ex en per welke inhoudsmaat?

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Goedemiddag heer / mevrouw,

   Hartelijk dank voor je vraag! Jazeker, nano coating voorkomt ook het opnemen van water in een beton-oppervlak.

   Elk gedeelte dat je coat wordt beschermd tegen water. Als je het echter maar op een bepaalde plek aanbrengt,
   stroomt het water naar andere gedeelten van het beton. Enkel heel plaatselijk coaten valt daarom niet aan te raden.

   De inkoopprijs hangt af van de grootte van het oppervlak dat je wilt coaten. Wood & Stone Coat Exterior, rond de €25,- voor 250 ml, is voor kleine beton-ondergronden een uitstekend begin.

   Gaat het om grotere ondergronden of wil je meer informatie; wij hebben een samenwerking met diverse coatingpartners die je op weg kunnen helpen. Stuur ons dus gerust een mailtje op sales@ayold.com.

   Met vriendelijke groeten,

   Erik

   Beantwoorden
 24. Coating Expert zegt:

  Goedemorgen heer, mevrouw Vos,

  Hartelijk dank voor uw vraag. Het is zeker mogelijk om glas te behandelen met een nano coating, zodat vuil minder goed hecht. Enige hechting kan niet volledig worden voorkomen maar het maakt het glas veel makkelijker schoon te maken.

  Nitoguard glass van Mavro international is hiervoor een uitstekende optie. Dit is een hydrofobe, waterafstotende coating voor glas en geschikt voor zowel binnen als buiten.

  Indien u hierover meer informatie wenst te ontvangen dan kunt u ons mailen naar sales@ayold.com. Wij helpen u graag!

  Beantwoorden
 25. I. Vos zegt:

  Wij hebben een glazen overkappingen is er een coating om te zorgen dat vuil hier niet op hecht? Zo ja, welke, hoe breng je die aan en hoe lang blijft dat zitten. Mvg

  Beantwoorden
 26. Coating Expert zegt:

  Goedemiddag Johan,

  Voor het behandelen of impregneren van metselwerk adviseren wij u Wood & Stone Coat Exterior van onze nano coating specialist Chemona (Nanocoatshop,nl) Deze coating geeft poreuze ondergronden zoals beton, steen en gips een beschermingslaag met water- en olie afstotende eigenschappen. 250 mililiter (€24,75) is voldoende voor 8 tot 10 m2.

  De roldeuren kunt u coaten met Chemona Multicoat. Deze nanocoating is speciaal ontwikkeld voor niet absorberende ondergronden zoals staal, aluminium, polyesters, plastics, polymeren en rubber. Deze nanocoating spray kost €42,50. Met één spraybus kunt u 10-12 m2 coaten.

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden
 27. Johan de wit zegt:

  Goede middag ik zou graag 10 m2 nieuw metselwerk en evt onze nieuwe roldeuren coaten. Met roldeuren erbij is het 15/18 m2. Graag hoor ik wat get beste te bestellen, groet Johan

  Beantwoorden
  • Coating Expert zegt:

   Beste heer/mevrouw Bergsma,

   Beide spellingen worden in Nederland gebruikt, nanocoating (zonder spatie) is de correcte spelling in Nederland waarbij nano coating (met spatie) wordt gebruikt in Engelstalige landen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke

   Beantwoorden
 28. Coating Expert zegt:

  Beste Kirat,

  Hartelijk dank voor uw reactie. De PF Protec Nano Coating kunt u inderdaad gebruiken voor het behandelen van uw auto. Het is eigenlijk hetzelfde als de auto in de was zetten. U kunt de nano coating via de verstuiver op kleine oppervlakken sprayen en daarna gelijk uitwrijven. Elke auto is qua formaat verschillend maar het verbruik is erg zuinig. Wij schatten dat u de auto minimaal twee á drie keer zou kunnen behandelen met de spray. De beschermende werking is minimaal een jaar.

  Als u nog aanvullende vragen heeft dan horen wij dit graag!

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  Beantwoorden
 29. Kirat zegt:

  Glas, douchecabines en (auto)lak |PF Protec | €29,95 | 150 ml | Transparant.
  Hoevaak kan je een auto ermee dan behandelen en/of moet je dan verdunnen en eventueel met wat verdunnen of helemaal niet verdunnen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *