Nanocoating.nl

Acrylaatvloer / PMMA vloer coating

Een vloer is niet snel of makkelijk te vervangen als deze eenmaal in bedrijf is. Een goede investering begint daarom bij de juiste informatievoorziening en het uitkiezen van de juiste coatingspecialist. Wij vertellen u daarom in dit artikel alles over acrylaatvloeren.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Acrylaatvloer (PMMA vloer) introductie

Een acrylaatvloer behoort tot de groep kunstharsvloeren, net als epoxy- en polyurethaanvloeren. Deze vloersoort bestaat uit PMMA hars in combinatie met ingestrooid kwartszand. De dikte van de vloer is gering, namelijk maximaal 3 à 5 millimeter. Acrylaatvloeren kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt, zodat niet alleen de kwaliteit maar ook de uitstraling past bij uw bedrijf.

Een acrylaatvloer kent vele voordelen:

 • Het aanbrengen en drogen gaat heel snel. Na 2 uren is de vloer alweer belastbaar;
 • Plaatsing over de bestaande vloer is mogelijk;
 • Optimale veiligheid volgens de HACCP richtlijnen;
 • Geschikt voor zowel binnen als buiten;
 • Geschikt voor in koude ruimtes, zoals koelcellen;
 • Schoonmaken is een fluitje van een cent;
 • Vloeistofdicht, stofvrij en slijtvast;
 • Flexibel, dus geen scheuren en kieren bij temperatuurschommelingen;
 • Diverse designs en kleuren mogelijk.

De nadelen van een acrylaatvloer

acrylaatvloer kleuren

Een acrylaatvloer kan in alle kleuren van jouw bedrijf worden aangebracht

We stipten al even aan dat een acrylaatvloer op de bestaande vloer kan worden aangebracht, maar wél onder de volgende voorwaarden: de ondergrond dient droog en stabiel te zijn in verband met de snelle uitharding. De plaatsing van de vloer is vakwerk, dus het is aan te raden dit door een gecertificeerde specialist te laten uitvoeren.

Andere punten om rekening mee te houden:

 • PMMA, de basis van de vloer is niet hittebestendig.
  PMMA hars is niet bestand tegen hoge temperaturen. Het kan daarom niet in ruimtes worden geplaatst waar met hete voorwerpen wordt gewerkt en waar hittebronnen zoals ovens of haarden staan.
 • Niet geschikt in een omgeving waar veel met chemicaliën wordt gewerkt
  Dit type vloer is niet bestand tegen agressieve chemicaliën en schoonmaakmiddelen.
 • Staat ondervloer PMMA vloer
  De (staat van) de ondervloer is van grote invloed op de hechting en het eindresultaat. De ondervloer moet droog en egaal zijn.
 • Minder kleuren beschikbaar
  In tegenstelling tot polyurethaan en epoxy is een acrylaatvloer niet beschikbaar in betonlook. Het aantal kleuren en kleurcombinaties is beperkt.

Bent u op zoek naar een alternatief? Kijk dan eens bij de andere vloercoating types of bij alle gegoten vloeren.

Voor welke ruimtes is een PMMA vloer geschikt?

Deze acrylaatvloeren voldoen aan de strengste hygiënische eisen, waardoor zij vast en zeker ook geschikt is voor jouw bedrijfsruimte.

MagazijnenGymzalen en sportscholenWinkelmagazijnen
Koel- en diepvriescellenHangarsAutogarages
VoedselfabriekenBouwmarktenWerkplaatsen
SlagerijenSupermarktenScholen en universiteiten

Besparen op een PMMA vloer? Dat kan!

Een gemiddelde acrylaatvloer is een investering, dat ontkent niemand. Bent u helemaal weg van dit vloertype maar hekelt de prijs? Er zijn een aantal tips om te besparen op de prijs per m2:

 • Kies een dunnere laagdikte;
 • Doe (een gedeelte) van de voorbereidende werkzaamheden zoals egaliseren zelf;
 • Kies een vloer uit in één van de standaard RAL kleuren zoals grijs of wit;
 • Doe (een gedeelte) van de afwerking zoals kitten of plinten leggen zelf;
 • Hoe hoger het aantal m2, hoe lager de prijs per m2;
 • Beperk extra opties zoals een bedrijfslogo, antisliplaag of patronen tot een minimum.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Acrylaatvloer binnen één dag

Anders dan bijvoorbeeld een gietvloer kan een acrylaat vloer al binnen één dag geplaatst worden. In de meest gevallen zonder sloopwerk, maar wel met enige voorbereiding (schuren, slijpen en stofvrij maken). Er worden vier lagen op de ondergrond aangebracht. Een schraplaag, primer en twee lagen PMMA coating. Tot slot wordt er kwartszand ingestrooid, desgewenst met antislip-profiel.

PMMA vloer in vergelijking met andere vloeren

Soort vloerPopulairste toepassingUnieke eigenschapLaagdikte (mm)Bestandheid zware belastingGeschiktheid vloer verwarmingVanaf prijs per m2
PMMA vloer / Acrylaatvloer  Sportvloer, HACCP vloer, gietvloer buiten, koel- diepvriescelvloerPMMA-hars in combinatie met ingestrooid kwartszand. Sneldrogend, flexibel en scheur- overbruggend0,2 – 0,5MatigGoed€ 60,00
Polyurethaan PU gietvloer Winkelvloer, woonvloer, restaurantvloer, showroomvloer, kantoorvloer, schoolvloer, hotelvloerZeer comfortabel, scheur overbruggend, vele kleuren2,0 – 3,0GemiddeldZeer goed€ 59,00
VloercoatingWinkelvloer, kantoorvloer, magazijnvloer, koelcelvloer, (parkeer) garagevloerVoordeligste vloertype, dunne laagdikte, sneldrogend0,2 – 0,5MatigGoed€ 25,00
Epoxy gietvloer Magazijnvloer, fabrieksvloer, (parkeer) garagevloer, werkplaatsvloer, industriële vloer, horeca (keuken) vloer, productievloerHard en slijtvast, chemicaliën bestendig2,0 – 3,0GoedMatig€ 45,00
Troffelvloer HACCP vloer, industrievloer, werkplaatsvloer, magazijnvloer, fabrieksvloerEpoxy gemengd met grind- of kwartskorrels. Zeer sterk, slag-, stoot- en slijtvast4,0 – 6,0Zeer goedMatig€ 55,00
ESD / Antistatische vloer (technische) productievloer, serverruimte, datacentrum, laboratorium, operatievloer, ziekenhuisvloerEpoxy gietvloer die statische ontlading voorkomt, creëert een electrostatic protected area2,0 – 3,0GoedMatig€ 60,00
HACCP gietvloer Horeca keuken vloer, restaurantvloer, koelcelvloer, slagerijvloer, bakkerijvloer, supermarktvloer, kantinevloerVoldoet aan HACCP richtlijnen2,0 – 3,0GoedGemiddeld€ 55,00
SiergrindvloerKantoorvloer, woonvloer, winkelvloerEpoxy met voelbare grindkorrels. Grof effect, antislip en karakteristiek4,0 – 6,0GoedMatig€ 25,00

Acrylaatvloer prijs per m2 berekenen

De oppervlakte van de vloer, de afwerking (hoeveelheid en kwaliteit kwartszand) en het design: het telt allemaal mee in de acrylaatvloer prijs per m2 berekening. Gemiddeld genomen kunt u rekenen op een bedrag tussen de € 45 en € 65 per m2. Heeft u een grote oppervlakte om te coaten? Dan zal de kostprijs lager liggen dan bij een kleine ruimte. Om u een idee te geven van de kosten in vergelijking met andere vloersoorten hebben wij hieronder een overzicht voor u samengesteld:

VloertypePrijs per m2Tijdsindicatie plaatsing
PMMA vloer / Acrylaatvloer 

Tot 50 m2 €1.500 – €3.000,-
(voor totale vloer)
> 50 m2 €45 – €65,- per m2

> 1 dag
Epoxy gietvloer

Tot 50 m2 €3.000 – €5.000,-
(voor totale vloer)
> 50 m2 €45 – €100,- per m2

> 4 dagen
Epoxy vloercoating

Tot 50 m2 €2.000 – 3.500,-
(voor totale vloer)
> 50 m2 €35 – €85,- per m2

> 3 dagen
Epoxy troffelvloer
(mortelvloer)

Tot 50 m2 €3000 – 5000
(voor totale vloer)
> 50 m2 €60- 80 per m2

> 5 dagen
Stofbinder

Tot 50 m2 €1500 tot €2500,-
(voor totale vloer)
> 50 m2 €30 – 65,- per m2

> 2 dagen
ESD vloer

Op aanvraag (maatwerk)

> 3 dagen

Wat doet een acrylaatvloer specialist?

Algemeen
Het plaatsen van vloeren behoort tot de dagelijkse werkzaamheden van een vloercoatingspecialist. Ook kan een specialist u adviseren over kleuren en afwerkingsmogelijkheden van de acrylaatvloer.

pmma vloer buiten

Een PMMA vloer is door de snelle uitharding ook geschikt om buiten aan te brengen.

Plaatsing
Tijdens het offerteproces krijgt u al een indicatie wanneer de PMMA vloer geplaatst zal worden. Vervolgens bespreekt de vloercoatingspecialist een specifieke datum en de duur van de werkzaamheden met u. Een specialist zal er altijd voor zorgen dat u zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden en dat de bedrijfsactiviteiten zo kort mogelijk onderbroken worden.

Controle
Tijdens en na het leggen van de PMMA vloer wordt er een controle checklist ingevuld. Daarin staan gegevens over applicatietemperaturen, applicatiemethodiek en verbruik per vierkante meter. Zo maakt de specialist het werk inzichtelijk en kan achteraf worden nagegaan of alles is uitgevoerd naar uw wensen en vereisten.

Onderhoud
Als de acrylaatvloer eenmaal ligt dan biedt de specialist vaak ook een onderhoudscontract aan. Daarin staat onder andere de reinigingsfrequentie en wanneer coatings vervangen of hersteld moeten worden. U bent vrij om het onderhoud door deze specialist uit te laten voeren, of hier t.z.t. een andere partij voor in te schakelen.

Garantie
Gemiddeld is de garantie van een geplaatste acrylaatvloer 3 tot 15 jaar. Die duur is afhankelijk van het systeem, locatie, onderhoud en reinigingsfrequentie. Geef uw wensen hierin duidelijk vooraf aan zodat de juiste materialen en technieken in de offerte worden opgenomen.

Breng uw wensen voor de PMMA vloer in kaart

Investeert u in een magazijnvloer dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Breng onderstaande punten in kaart voordat u een offerte aanvraagt bij een vloercoatingspecialist voor een zo compleet mogelijke prijsopgave.

acrylaatvloer

Een acrylaatvloer is een kunststofvloer met ingestrooid kwartszand

 • Oppervlakte en indeling van het magazijn;
 • Locatie van het pand (en ondergrond);
 • Voor welke logistieke operatie de vloer wordt gebruikt;
 • Is er sprake van statische (stellingen) en/of dynamische (magazijntrucks, geautomatiseerde opslag) vloerbelasting;
 • Wat wordt er opgeslagen? Gewicht, type, vloeistof of niet;
 • De toekomstplannen van het bedrijf.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Stel uw vraag over PMMA vloeren en wij helpen u verder!

2 antwoorden
 1. Jan-Peter de Schenk
  Jan-Peter de Schenk zegt:

  Kan een acrylaatvloer ook als ondergrond voor opslag van gevaarlijke stoffen, zoals zuren en logen, dienen? Ben benieuwd naar uw ervaring hiermee. Alvast bedankt voor reactie.
  Jan-Peter de Schenk

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *