Spectrophotometer, Lichtkabine en Kleurmeter
Meet nauwkeurig iedere kleur met een kleurmeter
Ga direct naar:
ToggleSoms zegt een naam al een hoop: met een kleurmeter (of kleurenmeter) kunt u namelijk de specifieke kleur van een ondergrond meten. Dit is echter niet alles; het is ook een krachtig instrument om zelfs de meest kleine kleurverschillen te meten. Dit maakt het een onmisbaar meetinstrument in productieprocessen of bij coatings en (auto-)lakken, die vaak een zeer specifieke kleur verlangen. Het menselijk oog kan meer dan tien miljoen kleuren waarnemen. Een kleurmeter zet al die tinten om in meetbare variabelen!
In het kort biedt een kleurmeter de volgende voordelen:
- Meet kleur op basis van variabelen; hierdoor erg nauwkeurig
- Bruikbaar op vrijwel alle ondergronden
- Gemakkelijk in gebruik; een druk op de knop is afdoende
- Kleurmeting vanaf verschillende hoeken
- Resultaten meetbaar én verwerkbaar op het apparaat of middels een app
- Kan verschillen én de significantie hiervan meten tussen verschillende oppervlakken
In dit artikel bespreken we de werking en toepassingen van een kleurmeter, de veelzijdige spectrophotometer, lichtbron en waar u deze instrumenten kunt aanschaffen.
Waarom kleur meten belangrijk is in het productieproces
Allereerst: kleur (colorimetrie) is een concept verzonnen door de mens. Eigenlijk is het niets minder dan de reflectie van licht op een oppervlak, die wij via onze ogen waarnemen. Dit is exact hoe een standaard kleurmeter werkt: het meet (lees: neemt waar) de terugkerende lichtreflectie van een bepaald oppervlak. Het maakt die tien miljoen kleuren die wij kunnen zien meetbaar en zet het vervolgens om in exacte variabelen.
Deze variabelen kunt u bijvoorbeeld gebruiken om te bekijken of een bepaald oppervlak de exacte kleur heeft die een opdrachtgever heeft aangegeven. Zeker in bijvoorbeeld de auto-industrie komt dit erg nauw. Daarnaast (en misschien nog wel belangrijker) kan hier heel simpel mee gemeten worden of alle producten of coatings exact dezelfde kleur hebben. Afwijkingen hierin kunnen het resultaat zijn van problemen met de applicatie, laagdikte, oven temperatuur etc. Een kleurmeter brengt fouten/afwijkingen aan het licht die u in een vroeg stadium wilt ondervangen.
Zo werkt een kleurmeter
De kleurmeter heeft net zoals het menselijke zicht drie basiselementen nodig om een kleurmeting te kunnen uitvoeren:
- een (licht)bron: als lichtbron gebruikt een kleurmeter een lamp (lichtcabine) die gestandaardiseerd is
- een object: het gecoate materiaal
- een waarnemer: het oog of in dit geval de kleurmeter.
U kunt het apparaat op bepaalde waarden (en zelfs structuur) instellen; waarna het een pass of fail geeft. consistentie blijft hiermee te allen tijde gewaarborgd. Veel kleurmeters kunnen tevens de glans/troebelheid en structuur meten, echter voor de meest nauwkeurige meting gebruikt u hier aparte instrumenten voor.
Een spectrophotometer; veelzijdige waarnemer
In tegenstelling tot colorimetrie, meet spectrofotometrie de kleur niet zoals waargenomen door het menselijk oog, maar in golflengte.
Het te meten object wordt belicht door een standaard CIE lichtbron. Het gereflecteerde licht gaat vervolgens door een optisch raster die het licht breekt in een spectrum die wordt geregistreerd door sensoren. Deze sensoren meten de intensiteit van het licht in iedere golflengte, en dus elke kleur.
Deze vorm van kleurmeting maakt gebruik van zogenoemde CIELAB-systeem. De verschillende lettercodes hebben de volgende betekenis:
L: de helderheid
C: de verzadiging
h: de kleurtint
a: het aandeel rood-groen
b: het aandeel geel-blauw.
Er zijn drie typen spectrophotometers te onderscheiden:
- Traditionele 45 ° / 0 ° spectrofotometers – Meet veranderingen in het uitzicht (kleur en textuur). Bij deze instrumenten is de verlichtingshoek 45 ° en de waarnemingshoek 0 °. De sensoren ontvangen het gereflecteerde licht in een hoek van 0 °, en de kleurmeter staat loodrecht op een object. Deze meters meten het beste effen kleuren.
- Multi-angle (MA) spectrofotometers – Kan vanuit meerdere waarnemingshoeken meten. Tevens kunnen deze meters ook special effect kleuren meten zoals metallics.
- Sferische / bol- spectrofotometers – Meet ook verschillen in kleur. Het te meten object wordt vanuit alle richtingen belicht en de sensoren detecteren het licht onder een waarnemingshoek van 8 ° vanaf het oppervlak van het object. De bol bevindt zich in de machine en vormt de reflectie en bron van het licht. Deze spectrophotometers zijn het meest geschikt voor spiegelende of sterk reflecterende oppervlakken.
Met behulp van door meting berekende verschillen tussen het gewenste kleurmodel en daadwerkelijke kleur, wordt objectieve informatie gegeven waar u vervolgens wel of niet actie op kunt ondernemen.
Altijd dezelfde belichting met een lichtbron / lichtcabine
De juiste standaarden en parameters zijn erg belangrijk voor nauwkeurige en reproduceerbare resultaten bij kleurmetingen. Een gestandaardiseerde lichtbron is hierbij onmisbaar. Wat wij als “normaal” wit helder licht zien is namelijk bijna altijd een beetje door rood, geel, groen of blauw licht beïnvloed. Een professionele lichtcabine met gestandaardiseerde lichtinstellingen zorgt voor een objectieve kleurbeoordeling. Een lichtcabine kan onder andere:
- Daglicht;
- Gloeilamplicht;
- TL-licht (winkellicht);
- Ultravioletlicht;
- Etc. nabootsen.
Naast een objectieve kleurmeting kunt u met een lichtcabine ook zien hoe een bepaalde kleur of effect uitpakt in verschillende lichtomstandigheden.
Kleurmeter, spectrophotometer en lichtcabine kopen
Uitstraling / uiterlijk is een belangrijk onderdeel van iedere coatingtoepassing en kleur springt vaak als eerste in het oog. Het is essentieel voor een eerste indruk van kwaliteit. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die kleurmeters aanbieden. Wij adviseren u echter altijd om professionele meetinstrumenten aan te schaffen bij een specialist op dit gebied. De hogere investering nu, voorkomt kostbare fouten later. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een prijsopgave.
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen