kleurmeter, spectrophotometer en lichtcabine

Meet nauwkeurig iedere kleur met een kleurmeter

Soms zegt een naam al een hoop: met een kleurmeter (of kleurenmeter) kunt u namelijk de specifieke kleur van een ondergrond meten. Dit is echter niet alles; het is ook een krachtig instrument om zelfs de meest kleine kleurverschillen te meten. Dit maakt het een onmisbaar meetinstrument in productieprocessen of bij coatings en (auto-)lakken, die vaak een zeer specifieke kleur verlangen. Het menselijk oog kan meer dan tien miljoen kleuren waarnemen. Een kleurmeter zet al die tinten om in meetbare variabelen!

In het kort biedt een kleurmeter de volgende voordelen:

 • Meet kleur op basis van variabelen; hierdoor erg nauwkeurig
 • Bruikbaar op vrijwel alle ondergronden
 • Gemakkelijk in gebruik; een druk op de knop is afdoende
 • Kleurmeting vanaf verschillende hoeken
 • Resultaten meetbaar én verwerkbaar op het apparaat of middels een app
 • Kan verschillen én de significantie hiervan meten tussen verschillende oppervlakken

In dit artikel bespreken we de werking en toepassingen van een kleurmeter, de veelzijdige spectrophotometer, lichtbron en waar u deze instrumenten kunt aanschaffen.


Waarom kleur meten belangrijk is in het productieproces

Allereerst: kleur (colorimetrie) is een concept verzonnen door de mens. Eigenlijk is het niets minder dan de reflectie van licht op een oppervlak, die wij via onze ogen waarnemen. Dit is exact hoe een standaard kleurmeter werkt: het meet (lees: neemt waar) de terugkerende lichtreflectie van een bepaald oppervlak. Het maakt die tien miljoen kleuren die wij kunnen zien meetbaar en zet het vervolgens om in exacte variabelen.

spectrophotometer

Voorbeeld van een draagbare spectrophotometer Bron: BYK-Gardner

Deze variabelen kunt u bijvoorbeeld gebruiken om te bekijken of een bepaald oppervlak de exacte kleur heeft die een opdrachtgever heeft aangegeven. Zeker in bijvoorbeeld de auto-industrie komt dit erg nauw. Daarnaast (en misschien nog wel belangrijker) kan hier heel simpel mee gemeten worden of alle producten of coatings exact dezelfde kleur hebben. Afwijkingen hierin kunnen het resultaat zijn van problemen met de applicatie, laagdikte, oven temperatuur etc. Een kleurmeter brengt fouten/afwijkingen aan het licht die u in een vroeg stadium wilt ondervangen.

Zo werkt een kleurmeter

De kleurmeter heeft net zoals het menselijke zicht drie basiselementen nodig om een kleurmeting te kunnen uitvoeren:

 1. een (licht)bron: als lichtbron gebruikt een kleurmeter een lamp (lichtcabine) die gestandaardiseerd is
 2. een object: het gecoate materiaal
 3. een waarnemer: het oog of in dit geval de kleurmeter.

U kunt het apparaat op bepaalde waarden (en zelfs structuur) instellen; waarna het een pass of fail geeft. consistentie blijft hiermee te allen tijde gewaarborgd. Veel kleurmeters kunnen tevens de glans/troebelheid en structuur meten, echter voor de meest nauwkeurige meting gebruikt u hier aparte instrumenten voor.


Een spectrophotometer; veelzijdige waarnemer

In tegenstelling tot colorimetrie, meet spectrofotometrie de kleur niet zoals waargenomen door het menselijk oog, maar in golflengte.

Het te meten object wordt belicht door een standaard CIE lichtbron. Het gereflecteerde licht gaat vervolgens door een optisch raster die het licht breekt in een spectrum die wordt geregistreerd door sensoren. Deze sensoren meten de intensiteit van het licht in iedere golflengte, en dus elke kleur.

Lichtcabine lichtbron

Een lichtcabine zorgt voor de meest zuivere meting door het nabootsen van gestandaardiseerde lichtprofielen Bron: BYK-Gardner

Deze vorm van kleurmeting maakt gebruik van zogenoemde CIELAB-systeem. De verschillende lettercodes hebben de volgende betekenis:

L: de helderheid
C: de verzadiging
h: de kleurtint
a: het aandeel rood-groen
b: het aandeel geel-blauw.

Er zijn drie typen spectrophotometers te onderscheiden:

 1. Traditionele 45 ° / 0 ° spectrofotometers – Meet veranderingen in het uitzicht (kleur en textuur). Bij deze instrumenten is de verlichtingshoek 45 ° en de waarnemingshoek 0 °. De sensoren ontvangen het gereflecteerde licht in een hoek van 0 °, en de kleurmeter staat loodrecht op een object. Deze meters meten het beste effen kleuren.
 2. Multi-angle (MA) spectrofotometers – Kan vanuit meerdere waarnemingshoeken meten. Tevens kunnen deze meters ook special effect kleuren meten zoals metallics.
 3. Sferische / bol- spectrofotometers – Meet ook verschillen in kleur. Het te meten object wordt vanuit alle richtingen belicht en de sensoren detecteren het licht onder een waarnemingshoek van 8 ° vanaf het oppervlak van het object. De bol bevindt zich in de machine en vormt de reflectie en bron van het licht. Deze spectrophotometers zijn het meest geschikt voor spiegelende of sterk reflecterende oppervlakken.

Met behulp van door meting berekende verschillen tussen het gewenste kleurmodel en daadwerkelijke kleur, wordt objectieve informatie gegeven waar u vervolgens wel of niet actie op kunt ondernemen.


Altijd dezelfde belichting met een lichtbron / lichtcabine

De juiste standaarden en parameters zijn erg belangrijk voor nauwkeurige en reproduceerbare resultaten bij kleurmetingen. Een gestandaardiseerde lichtbron is hierbij onmisbaar. Wat wij als “normaal” wit helder licht zien is namelijk bijna altijd een beetje door rood, geel, groen of blauw licht beïnvloed. Een professionele lichtcabine met gestandaardiseerde lichtinstellingen zorgt voor een objectieve kleurbeoordeling. Een lichtcabine kan onder andere:

 • Daglicht;
 • Gloeilamplicht;
 • TL-licht (winkellicht);
 • Ultravioletlicht;
 • Etc. nabootsen.

Naast een objectieve kleurmeting kunt u met een lichtcabine ook zien hoe een bepaalde kleur of effect uitpakt in verschillende lichtomstandigheden.


Kleurmeter, spectrophotometer en lichtcabine kopen

Uitstraling / uiterlijk is een belangrijk onderdeel van iedere coatingtoepassing en kleur springt vaak als eerste in het oog. Het is essentieel voor een eerste indruk van kwaliteit. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die kleurmeters aanbieden. Wij adviseren u echter altijd om professionele meetinstrumenten aan te schaffen bij een specialist op dit gebied. De hogere investering nu, voorkomt kostbare fouten later. Hieronder hebben we een voorbeeldlijst gemaakt van enkele specialisten en producten.

SpecialistKleurmeter instrumentTypeOmschrijving
BYK-Gardner Byko-spectra proLichtcabine  De enige CIE Class A lichtkast op de markt Lichtcabine met een kijkruimte van 56 x 89 x 60 cm. Acht gecertificeerde lichtbronnen: – Daglicht D65 en D75 – Gloeilamp A en Horizon HZ – Warenhuislicht CWF, TL84 en U30 – Ultraviolet licht UV
PCE InstrumentsColor Viewing Box PCE-CIC 10 LichtcabineZes gecertificeerde lichtbronnen: – Daglicht D65 – Gloeilamp A en Horizon HZ – Warenhuislicht TL84 en U30 – Ultraviolet licht UV
BYK-GardnerBYK-mac iSpectrophotometerCompacte en handzame Spectrophotometer voor metallic kleuren en effect finishes. 15 ° / 25 ° / 45 ° / 75 ° / 110 °. Verkrijgbaar met een meetbereik van 23 mm of 12 mm.
BYK-GardnerSpectro2guideSpectrophotometerMobiele spectrophotometer, glansmeter en een fluorometer gecombineerd in één instrument. 45 ° / 0 ° of 8 ° (spin / sphere)
PCE InstrumentsColor Meter PCE-TCD 100KleurmeterMeet effen kleuren op gladde en platte oppervlakken

Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *