DOI orange peel wave scan dual autolak

Bereik de juiste finish met een Orange peel / DOI meter

Naast kleur zijn twee belangrijke aspecten bij het uiterlijk van een coating glans en structuur. Consumenten zijn op zoek naar een mooie gladde en glanzende finish bij high end producten als telefoons, laptops etc. Afwijkingen in de structuur of glans worden geassocieerd met slechte kwaliteit of “goedkoop”. DOI (Distinctness Of Image) staat voor de mate van helderheid van gereflecteerde beelden op een glanzend oppervlak en Orange Peel is de beschrijving van een structuur die lijkt op een sinaasappelschil. Gebruik een Orange peel / DOI meter om te controleren of alle afwerkingseigenschappen van een coating voldoen aan de normen die door de fabrikant zijn vastgesteld. Dit voorkomt kostbare fouten en discussies.

In dit artikel bespreken we dit meetinstrument en waar u een Orange Peel / DOI meter kunt aanschaffen.

DOI orange peel wave-scan dual verbonden aan computer

DOI orange peel software leest de metingen en zorgt voor een heldere analyse op een aangesloten computer.

Zo werken Orange peel / DOI metingen

Distinctness Of Image (DOI) is een meetparameter die is ontwikkeld om numerieke structuurgradaties te kunnen uitdrukken. Door de helderheid van gereflecteerde beelden te meten, kunt u de gladheid van een oppervlak bepalen. Hoe sterker de sinaasappelschil (Orange Peel) structuur aanwezig is, des te minder duidelijk zullen beelden reflecteren.

Orange Peel verschijnt als een golvend patroon op een hoogglansoppervlak. De zichtbaarheid van deze structuur is afhankelijk van de kijkafstand, aangezien het menselijk oog geen structuren onder 0,1 mm kan detecteren. Het effect op de beeldvormende kwaliteit van het oppervlak is echter wel te zien, en daar komt DOI om de hoek kijken. Met een Orange Peel en een DOI-meter kunt u elke laag coating op structuurafwijkingen testen en problemen in een vroeg stadium ondervangen. Daarnaast zorgt dit meetinstrument ervoor dat u alle producten met een consistente structuur kunt afleveren. Helemaal wanneer u deze combineert met bijvoorbeeld een glansmeter.

Oorzaken van Orange Peel

Er zijn veel factoren die een Orange Peel structuur kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een onjuiste coatingtechniek, verkeerde verwerkingsviscositeit, een fout in de afstelling van verfspuitapparatuur, een verkeerde laagdikte (teveel of te weinig coating) of invloeden van temperatuur/chemicaliën bij het uitharden.

Orange Peel en DOI meter specialisten in Nederland

Al jaren worden de BYK-Gardner Orange Peel en DOI-meters bij grote autofabrikanten en leveranciers gebruikt. Het assortiment wave-scan Orange Peel en DOI meters biedt maatoplossingen voor het meten van verschillende onderdelen en oppervlakken. Gecombineerd met intuïtieve digitale menu’s, high tech robotische sensoren en duidelijke visualisatieprogramma’s maakt BYK-Gardner marktleider in Nederland op gebied van deze meetinstrumenten.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *