Glansmeter
Bepaal helderheid en glansniveau met een glansmeter
Ga direct naar:
ToggleGlans laat in de coatingindustrie meer zien dan alleen de gladheid van een oppervlak. Het zegt iets over hoe goed de coating hecht, hoe goed de ondergrond is voorbereid en hoe egaal een coating is aangebracht. Bovendien is het glansniveau van een oppervlak bijna net zo belangrijk als kleur als het gaat om consumentenkeuzes – zichtbare inconsistenties in de glanslaag zullen worden toegeschreven aan slechte kwaliteit of gebreken, die geen van beiden zullen leiden tot een aankoop. Een glanzend product draagt zelfs bij aan de inschatting die de consument maakt over de waarde van het product en is dus van groot belang bij de aankoopbeslissing.
Een glansmeter of haze meter (troebelheidsmeter) test en meet de glans en troebelheid van diverse materialen en oppervlakken. Vooral het testen van reflectie is een belangrijk onderdeel van de coating kwaliteitscontrole.
De nieuwste glansmeters zijn gecombineerd met een troebelheidsmeter (waasmeter) en bieden de volgende voordelen:
- Meet snel het glansniveau van een oppervlak (coatings, lakken, metalen en zelfs papier)
- Opereert vanuit verschillende hoeken (20°, 60°, 85° & 45° en 75°)
- Handzaam, zeer precies en gemakkelijk in gebruik
- Gegevens worden op het instrument of in een programma opgeslagen
- Kan verschillen én de significantie hiervan meten tussen verschillende objecten
In dit artikel gaan we dieper in op de gecombineerde troebelheid- en glansmeter. We kijken naar hun werking én geschikte toepassingen. Daarnaast geven we een lijst met professionele glansmeters verkrijgbaar in Nederland.
Een glansgraad meten – zo werkt het
Hoe meer licht een oppervlak reflecteert, hoe hoger de glans is. Sterk gepolijste, gladde oppervlakken reflecteren direct invallend licht, zodat het gereflecteerde beeld zeer helder lijkt. Matte of halfglanzende oppervlakken verspreiden diffuus licht en verspreiden het in alle richtingen vanaf het oneffen oppervlak. Het oppervlak lijkt daarom saai en vlak, met vervaagde en onduidelijke reflecties. Dit kunnen we zien met het blote oog.
Een glansmeter meet de intensiteit van gereflecteerd licht dat van een oppervlak terugkaatst. Voor de coatingindustrie zijn er gestandaardiseerde normen voor verschillende reflecterende oppervlakken. De meetwaarde is afhankelijk van zowel het materiaal als de belichtingshoek. Niet-metalen reflecteren bijvoorbeeld meer licht met hogere belichtingshoeken, terwijl metalen onder elke hoek reflecteren en metingen tot 2000 GU (Glansunits) kunnen produceren.
Een glansmeter meet het gereflecteerde licht daarom in drie hoeken: 20, 60 en 85 graden. Een meting vanuit de verkeerde hoek uitvoeren kan leiden tot onjuiste en niet-bruikbare resultaten. Eerst moet u vaststellen of het oppervlak dat u test, glanzend, halfglanzend of mat is en om welk type materiaal het gaat. De hoek van invallend licht wordt gekozen op basis van het verwachte glansniveau van het oppervlak; hoogglans 20 °, semi-glans 60 ° en mat 85 °.
- Meetbereik bij 20 ° – 0 tot 2000 GU: Geschikt voor het meten van hoogglansoppervlakken. Deze hoek is gevoelig voor troebelheid.
- Meetbereik bij 60 ° – 0 tot 1000 GU: Alle glansniveaus kunnen worden gemeten in een hoek van 60 °.
- Meetbereik bij 85 ° – Geschikt voor de meest nauwkeurige aflezingen van matte en laagglanzende oppervlakken.
Als het meetbereik van een 20° glansmeter 0 -2000 GU is, dan wordt een waarde van 1000 GU bij 20° getoond als 50%20. Een waarde van 500 GU wordt getoond als 25%20. Een waarde van 500 GU bij 60° wordt getoond als 50%60 aangezien 0 – 1000 GU het meetbereik voor 60° is. Hoe hoger het percentage dat de glansmeter aangeeft, des te glanzender het oppervlak. Naast glans kunt u ook de kleur van een object nauwkeurig meten.
Waas meten
Waas wordt uitgedrukt in waasunits (Haze Units, HU). Waas veroorzaakt een afname van het gereflecteerde contrast en laat halo’s verschijnen rond de gereflecteerde lichtbronnen, waardoor de visuele kwaliteit dramatisch afneemt. Het numerieke verschil tussen de spiegelreflectie bij 60° en 20° wordt aangegeven in Haze Units.
Glansmeter normen in Nederland
Elke glansmeter wordt door de fabrikant gekalibreerd. Om de nauwkeurigheid en prestaties van de glansmeter te behouden, zijn er standaardregels met toegewezen glanseenheden voor elke meethoek. Deze regels staan bekend als de kalibratienorm en ze houden het instrument op standaardniveau.
Voor verf, lak en coating is de internationale norm ISO 2813, voor de bepaling van de glans van niet-metallieke verflagen onder 20 graden, 60 graden en 85 graden. De kleur van een coating kan ook de glansaflezing beïnvloeden.
Glansmeter prijs en leveranciers in Nederland
Een glansmeter kopen is een serieuze investering. Het is daarom belangrijk om dit product alleen aan te schaffen van een gerenommeerde specialist. Specialisten in meetinstrumenten hebben een uitgebreid assortiment glansmeters met intuïtieve digitale bedieningsmenu’s en slimme functies.
Heeft u interesse in een glansmeter of wilt u persoonlijk advies? Neem contact met ons op, dan brengen wij u vrijblijvend in contact.
Verf Online Kopen?
Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!