Nanocoating.nl

HACCP Vloercoating en HACCP Wanden

Op zoek naar een vloer die voldoet aan de HACCP richtlijnen? Lees dan eerst dit uitgebreide artikel met alles wat u moet weten voor het plaatsen van een aanvraag bij een coatingspecialist.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

HACCP vloer: de voedselveilige vloerstandaard

Een HACCP vloer is een benaming voor een vloer die gegoten is op een manier zodat deze voldoet aan HACCP richtlijnen. Namelijk vloeistofdicht, naadloos, met de juiste afvoerpunten en een foodsafe toplaag. Ieder horeca- of voedselverwerkingsbedrijf is wettelijk verplicht om zich te houden aan de regels van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Ook bedrijven die met dierlijke producten werken dienen zich volgens de wet te houden aan strenge voorschriften met betrekking tot veiligheid, werkprocessen en de werkomgeving. Een HACCP vloer (en wand) helpt ondernemers aan deze normen te voldoen.

Tip: Naast het leggen van HACCP vloeren kunnen ook wanden, plafonds, en staalconstructies worden voorzien van een passend coating systeem binnen de HACCP richtlijnen. Ook het coaten van tegelwanden en tegelvloeren behoort tot de mogelijkheden.

Algemene HACCP vloer eigenschappen

 • Volledig vloeistofdicht en eenvoudig schoon te maken: vuil hoopt niet op in de kieren en alle schoonmaakmiddelen zijn veilig te gebruiken;
 • Duurzaam en slijtvast: lang plezier van de investering;
 • Breed toepasbaar en een professionele uitstraling: van keukenvloer tot toilet, de vloer kan naadloos worden gegoten in alle ruimtes;
 • Conform de “Eisen horeca keukenvloer”: volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor deze toepassingen is een HACCP vloer geschikt

HorecakeukensVoedingsmiddelenproductieSnackbars
RestaurantsBedrijfskantinesHotels
Pekelbaden Koel- en vriesruimtenFastfoodketens
BakkerijenIndustriële keukensSchoolkantines
SlachthuizenBrouwerijenAfhaalrestaurants
VleesproductieKaasmakerijenConfituren en sauzen productieruimtes
VisverwerkingsfabriekenBotteling en drankproductiebedrijvenDiverse voedselfabrieken

Een goede HACCP vloer prijs begint bij een volledige aanvraag

Voordat u een offerte aanvraagt bij een coatingspecialist, is het belangrijk om uw vloerwensen vooraf in kaart te brengen.

HACCP wand in koelcel

Een HACCP vloer kan naadloos worden doorgetrokken naar de wand

Op deze manier kan de coatingspecialist een zo compleet mogelijke prijsopgave doen en komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

Naast uiteraard het aantal m2 van de vloer, de huidige ondergrond en algemene wensen is het aan te raden om de antwoorden op de volgende vragen te vermelden in uw aanvraag:

 • Heb ik een paar dagen de tijd of moet de vloer dezelfde dag weer belastbaar zijn?
 • Wat is de belasting van de vloer? Is er bijvoorbeeld een pekelbad, koelcel, bakkerijoven etc.?
 • Zijn er al HACCP maatregelen in de bouw van het pand meegenomen zoals afvoerpunten?
 • Wat zijn toekomstplannen van het bedrijf die van invloed kunnen zijn op de vloer?
 • Etc.

HACCP vloer laten plaatsen – het proces in 5 stappen

Een HACCP vloer laten plaatsen moet zo efficiënt mogelijk gaan. U wilt de werkzaamheden niet te lang onderbreken en de zekerheid dat de vloer aan alle vereisten voldoet. Voor maximale efficiëntie in het aanvraagproces adviseren wij het volgende:

 1. Bereid de aanvraag goed voor: Bereken het totale aantal m2, bedenk de eisen die u heeft voor de vloer, wanneer de uitvoering moet gebeuren en of er extra afwerkingen zijn gewenst (belijning, looppaden etc.). Tip: neem de antwoorden mee op de vragen hierboven.
 2. Vul het aanvraagformulier in op Coating.nl: U wordt vervolgens binnen 5 werkdagen gebeld door een  persoonlijke projectmanager, waarbij wij uw wensen verder in kaart brengen.
 3. Laat de huidige vloer inspecteren: Indien gewenst kan er een NACE gecertificeerde coating inspecteur op locatie langskomen om een onafhankelijk rapport op te stellen met de staat van de ondervloer, technische details en aanbevelingen. Vraag hiernaar bij uw projectmanager.
 4. Ontvang offertes op maat: Uw projectmanager gaat achter de schermen voor u op zoek naar één of meerdere partijen die voldoen aan de vereisten van uw aanvraag. Zodra hij één of meerdere offertes van coatingspecialisten heeft ontvangen, stuurt hij deze naar u door.
 5. Kies de juiste coatingspecialist voor uw project: In uw eigen tijd leest en beoordeelt u de ontvangen offertes, waarna u deze bespreekt met uw projectmanager. Indien er een offerte bij zit waar u op wilt ingaan* brengen wij u rechtstreeks in verbinding met de betreffende coatingspecialist.

*Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om niet op een offerte in te gaan. Onze service is volledig vrijblijvend!

Een gesloten oppervlak met voedselveilige HACCP coating

In Nederland is een hygiënische coating voor vloeren en wanden een vereiste vanwege wanneer u een horeca- of voedselverwerkend bedrijf heeft. Met name omdat een hygiënische omgeving niet kan worden bereikt, tenzij ook de vloer bijdraagt ​​aan het voorkomen van bacteriële groei en verspreiding. Bacteriën en schimmels kunnen namelijk nestelen in moeilijk bereikbare hoeken en kieren en micro organismen hechten zich in de “poriën” van een normale vloer.

Een HACCP coating wordt echter naadloos aangebracht op vloer en wand en heeft een zeer dichte structuur. Door het gesloten oppervlak wordt het aanhechten van vuil, bacteriën en micro organismen tegengegaan en is de vloer efficiënt hygiënisch schoon te maken.

Daarnaast is een goede HACCP coating biocide vrij en geeft geen geur of smaakstoffen af op voedsel. 

HACCP vloer en wand coating prijs per m2

Als richtlijn voor een standaard HACCP vloer van 200 m2 kunt u een prijs per m2 tussen €60,- en €110,- hanteren. De prijs per vierkante meter is lager als het te coaten oppervlak hoger is. Bijvoorbeeld: €75 per m2 tot 200m2, €73,- per m2 tot 250m2, €70,- per m2 tot 300m2 etc. (exclusief extra opties en wanden).

5 factoren die van invloed zijn op de HACCP vloercoating prijs per m2:

 1. Voorbewerking; moet de ondervloer geëgaliseerd worden? Of zijn er scheuren of beschadigingen? Dan zijn er extra kosten verbonden aan het gereedmaken van de ondervloer.
 2. Complexiteit: een slagerijvloer heeft andere vereisten dan bijvoorbeeld een vloer in een pekelbad van een zuivelfabriek. Complexiteit vraagt om expertise dus de meeste HACCP coatingexperts zijn geen prijsvechters.
 3. Aantal m2: hoe groter het oppervlak is, hoe lager de prijs per m2.
 4. Afwerking: zijn er extra afwerkingen gewenst zoals een antisliplaag, belijning of een toplaag? Daar zijn extra kosten aan verbonden.

HACCP certificering van toepassing op de vloer en wand

Een HACCP vloer moet naadloos aan te brengen zijn, gemakkelijk te reinigen en bestand zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Let daarom bij het kiezen van een hygiënische coating op:

HACCP certificering voorbeeld

Het HACCP certificaat is een wereldwijd erkend voedsel- veiligheid certificaat

 • HACCP-certificering van het coatingbedrijf om ervoor te zorgen dat aan de vereisten wordt voldaan.
 • Antimicrobiële additieven in de coating zoals zilver om bacteriële- en schimmelgroei te remmen.
 • Dat het een Biocidevrije coating betreft die geen geur- of smaakstoffen afgeeft
 • Of de coatingspecialist voldoet aan de relevante normen en aan de HSE-vereisten

In gebieden waar de oppervlakken te allen tijde hygiënisch moeten blijven, zoals keukens en voedselfabrieken, zijn zilverionhoudende coatings bijna een vereiste.

Let op: Zelfs een antibacteriële coating vereist alsnog regelmatige reiniging om een ​​hygiënische omgeving te behouden.

HACCP certificering & ISO 22000:2005

HACCP is een wereldwijd erkend voedselveiligheidssysteem, met als hoofddoel het minimaliseren van door voedsel overgedragen ziektes. HACCP biedt richtlijnen aan voor werkprocessen in de voedselindustrie om besmetting te voorkomen. Hygiëne coating is één van de maatregelen die u kunt treffen, maar dan moet deze wel aan de Nederlandse en Europese HACCP normen voldoen.

De ISO 22000 functioneert als een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. De ISO 2200 stelt strenge eisen aan organisaties in de zuivel- en voedingsindustrie. Deze ISO-norm werd ontwikkeld om een veiligheidsnorm in de markt te zetten die wereldwijd geaccepteerd kan worden. Wij verbinden u graag vrijblijvend met gecertificeerde specialisten. Zo weet u zeker dat de coating aan alle eisen voldoet.

HACCP vloer en wand specialisten 

In de meeste gevallen moet de applicatie van een hygiëne coating worden uitgevoerd door een professionele en gecertificeerde aannemer. De applicatie kan niet alleen complex zijn, maar het oppervlak moet ook aan de normen voldoen; alleen een gecertificeerde aannemer kan u de juiste documentatie bezorgen waaruit blijkt dat de coating voldoet aan de vereiste normen.

Wat doet een HACCP gecertificeerde vloercoatingspecialist

Algemeen
Het gieten van vloeren en wanden volgens de HACCP normen behoort tot de dagelijkse werkzaamheden van een HACCP gecertificeerde vloercoatingspecialist. Het is nuttig om de specialist al in een vroeg stadium te betrekken zodat deze u ook in advies kan voorzien omtrent de plaatsing van afvoerpunten etc.

HACCP vloer

Door een HACCP coatingspecialist al vroeg te betrekken kan er worden nagedacht over een efficiënte plaatsing van afvoerpunten

Plaatsing
Tijdens het offerteproces krijgt u al een indicatie wanneer de vloer geplaatst zal worden. Vervolgens bespreekt de vloercoatingspecialist een specifieke datum en de duur van de werkzaamheden met u. Een specialist zal er altijd voor zorgen dat u zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden en dat de bedrijfsactiviteiten zo kort mogelijk onderbroken worden.

Controle
Tijdens en na het leggen van de vloer wordt er een controlechecklist ingevuld. Daarin staan gegevens over applicatietemperaturen, applicatiemethodiek en verbruik per vierkante meter. Zo maakt de specialist het werk inzichtelijk en kan achteraf worden nagegaan of alles is uitgevoerd naar uw wensen en vereisten. Ook worden de HACCP controlepunten meegenomen en ontvangt u een rapport om te overleggen bij inspectie van de voedsel en waren autoriteit.

Onderhoud en reinigen
Als de vloer eenmaal ligt dan biedt de specialist vaak ook een onderhoudscontract aan. Daarin staat onder andere de reinigingsfrequentie en wanneer coatings vervangen of hersteld moeten worden. U bent vrij om het reinigen of onderhoud door deze specialist uit te laten voeren, of hier t.z.t. een andere partij voor in te schakelen.

Garantie
Gemiddeld is de garantie van een geplaatste vloer 3 tot 15 jaar. Die duur is afhankelijk van het systeem, locatie, onderhoud en reinigingsfrequentie. Geef uw wensen hierin duidelijk vooraf aan zodat de juiste materialen en technieken in de offerte worden opgenomen.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Stel uw vraag over HACCP vloer en wand coating

U kunt helemaal onderaan uw vraag stellen over HACCP vloer en wand coating.

De laatste opmerking en 2 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
6 antwoorden
 1. Martin
  Martin zegt:

  Geachte,
  Wij gaan een dierenpension beginnen en willen op de vloer een coating die vloeistof dicht is en schoongespoten kan worden met een hogedruk en heet water.
  Verder willen we wanden van de kennels ook zo hebben want als de dieren er tegen aan pissen en poepen moet het snel en goed schoon te maken zijn en bij tegels of andere bekleding gaat dat in de poriën en voegen zitten wat gaat stinken.
  Kunt mij adviseren en of heeft u daar een oplossing voor?
  Aan welke prijs moet ik denken per m2

  In afwachting van uw reactie verblijf ik met vriendelijke groet.

  Martin

  Beantwoorden
  • Coating.nl redactie
   Coating.nl redactie zegt:

   Beste Martin,

   Wat leuk dat u een dierenpension wilt gaan beginnen. Hier komt veel bij kijken en een hygiënische vloer en wand is zeker geen overbodige luxe! Bij ons netwerk zijn een aantal ervaren coatingvloer- en wandspecialisten aangesloten. Graag brengen we telefonisch uw wensen verder in kaart om u een indicatie te geven van de kosten. Kunt u hiervoor het contactformulier invullen met uw persoonlijke gegevens?

   Onze projectmanager neemt dan contact met u op.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 2. dekaassmakers
  dekaassmakers zegt:

  Voor onze nieuwe op te zetten kaasproductie bedrijf ben ik op zoek naar een vloer die voldoet aan de haccp eisen. (ook als u opties heeft voor de wanden hoor ik het graag)
  Er is op dit moment een betonvloer aanwezig in het pand wat we op het oog hebben.
  zelf egaliserende vloersystemen lijkt ons de beste optie. Maar ik hoor graag wat u adviseerd.
  Kunnen wij zo iets zelf doen of moet dit altijd worden aangelegd door een erkent bedrijf voor de haccp?

  Een gedeelte van de ruimte al worden ingericht als productieruimte. Kunt u mij een indicatie geven voor een oppervlakte van 300-350 m2

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste,

   Goed dat u op zoek gaat naar een HACCP vloer voor uw kaasproductie bedrijf. Dit is vaak een goede stap om een voedselproductiebedrijf te laten voldoen aan de HACCP richtlijnen. Het is zeker mogelijk om een HACCP vloer door te trekken naar de wanden. U krijgt zo een vloer en wand die naadloos in elkaar overgaan en een ruimte die daardoor erg goed schoon te maken is.

   Zowel epoxy als polyurethaanvloeren zijn zelf egaliserende vloersystemen. Over het algemeen wordt een epoxyvloer vaak aangeraden in een productie omgeving omdat deze vloer zeer goed bestand is tegen zware belasting van machines, zouten en chemicaliën. Is de kaasproductie echter openbaar (bijvoorbeeld in combinatie met een kaaswinkel) dan is een polyurethaanvloer ook een goede optie. Wij adviseren u om beide artikelen hierover door te lezen om te kijken wat bij u past. Uiteraard kan een vloerspecialist hier ook over informeren (gebruik hiervoor de offerteknop of het contactformulier).

   Het is wel aan te raden om de vloer te laten gieten door een ervaren HACCP vloercoating specialist. Hij/zij heeft ervaring met de richtlijnen en kan u hierover informeren. Tevens kan een specialist rekening houden met de afvoer van vloeistoffen in roosters en putjes bij het coaten van de vloer. De prijs per m2 is afhankelijk van uw keuze voor epoxy of polyurethaan en de aanvullende opties. Vraag hiervoor een offerte op via onze vrijblijvende service.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden
 3. Driepunt Architecten
  Driepunt Architecten zegt:

  Wij zijn als architectenbureau gevraagd voor de bouw van een magazijn, verwerkingsruimte, koeling voor het aanmaken van rijstpap, chocolademousse en aanverwante producten op basis van koemelk.
  Hier komen echter heel wat nieuwe richtlijnen op ons af, qua voedselveiligheid als qua opbouw van de verschillende lokalen.
  Vandaar dat wij ons richten tot de vakman voor een haccp vloercoating. Zo kunnen wij tijdig de afvoeren op de juiste plaats voorzien, de vloeropbouw concreet maken, kosten sparend te werk gaan waar mogelijk.
  Heeft u tevens een haccp goedgekeurde wandbekleding die tegels kan vervangen en die door het voedselagentschap aanvaard wordt?

  Beantwoorden
  • Coating Expert
   Coating Expert zegt:

   Beste Driepunt architecten,

   Hartelijk dank voor uw vraag op coating.nl. Wij brengen zelf geen haccp vloeren (of wanden) aan maar brengen u graag in contact met ervaren specialisten op dit gebied. Door een haccp vloer specialist al in een vroegtijdig stadium te betrekken bij uw project kunt u inderdaad efficiënt te werk gaan. Maak gebruik van onze vrijblijvende service via de blauwe knop in het artikel of via het contactformulier in het hoofdmenu. Wij helpen u graag!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Coating.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *