haccp coating

HACCP coating: verplicht voor de levensmiddelenindustrie

HACCP coating is speciaal ontworpen voor toepassingen waarbij hygiëne van essentieel belang is. Duizenden bedrijven produceren, verwerken, transporteren en importeren eet- en drinkbare producten in Nederland. Elk bedrijf dat zich hiermee bezig houdt is wettelijk verplicht om zich te houden aan de regels van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Bedrijven die met dierlijke producten werken dienen zich volgens de wet te houden aan strenge voorschriften met betrekking tot veiligheid, werkprocessen en de werkomgeving. Vloeren, wanden en sanitaire voorzieningen vallen hieronder. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op het naleven van deze voorschriften.

HACCP coatings houden oppervlaktes vrij van bacteriën, voorkomen besmetting en dragen bij aan de veiligheid van levensmiddelen. De vereiste eigenschappen van HACCP coating op plaatsen waar voedsel wordt bereid, verwerkt of behandeld zijn onder andere:

  • Voorkomt besmetting tijdens en tussen verschillende werkzaamheden
  • Eenvoudig schoon te maken en bestand tegen chemicaliën
  • Minimaliseert vervuiling voorkomt schimmels en schimmelgroei
  • Hard, ondoordringbaar en niet absorberend is gemakkelijk te onderhouden en duurzaam

3 belangrijke aspecten bij het kiezen van een HACCP coating

Een HACCP coating moet naadloos aan te brengen zijn, gemakkelijk te reinigen en bestand zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Wanneer u op zoek bent naar een hygiëne coating, wilt u dat deze antibacterieel of antimicrobieel is en voldoet aan de wettelijke voedselveiligheidsvoorschriften. Let bij het kiezen van een hygiënische coating op:

HACCP certificering voorbeeld

Het HACCP certificaat is een wereldwijd erkend voedsel- veiligheid certificaat

  • HACCP-certificering om ervoor te zorgen dat aan de vereisten wordt voldaan
  • Antimicrobiële additieven zoals zilver om bacteriële en schimmelgroei te remmen
  • Of ze voldoen aan de relevante normen en aan de HSE-vereisten

In gebieden waar de oppervlakken te allen tijde hygiënisch moeten blijven, zoals keukens en voedselfabrieken, zijn zilverionhoudende coatings bijna een vereiste. Zelfs een bacteriedodende coating vereist alsnog regelmatige reiniging om een ​​hygiënische omgeving te behouden.

HACCP certificering & ISO 22000:2005

HACCP is een wereldwijd erkend voedselveiligheidssysteem, met als hoofddoel het minimaliseren van door voedsel overgedragen ziektes. HACCP biedt richtlijnen aan voor werkprocessen in de voedselindustrie om besmetting te voorkomen. Hygiëne coating is één van de maatregelen die u kunt treffen, maar dan moet deze wel aan de Nederlandse en Europese HACCP normen voldoen.

De ISO 22000 functioneert als een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. De ISO 2200 stelt strenge eisen aan organisaties in de zuivel- en voedingsindustrie. Deze ISO-norm werd ontwikkeld om een veiligheidsnorm in de markt te zetten die wereldwijd geaccepteerd kan worden. Wij verbinden u graag vrijblijvend met gecertificeerde specialisten. Zo weet u zeker dat de coating aan alle eisen voldoet.


Identificeer de meest geschikte HACCP vloer per type project

In Nederland is hygiënische coating voor vloeren een vereiste vanwege het feit dat een hygiënische omgeving niet kan worden bereikt, tenzij ook de vloer bijdraagt ​​aan het voorkomen van bacteriële groei en verspreiding. Het juiste type HACCP coating voor vloeren is afhankelijk van wat er van de vloercoating wordt verwacht. Daarom hebben we verschillende scenario’s opgesteld waarin u mogelijk een hygiënische vloercoating nodig hebt.

haccp vloercoating aanbrengen met instant uv

De HACCP vloer coating van Solidlux is geschikt wanneer u het productieproces zo kort mogelijk wilt onderbreken.

1. HACCP coating is benodigd, maar voedsel is aanwezig tijdens de applicatie

Geschikte coatings: 100% solid epoxy of polyurethaan, watergedragen vloersystemen
Soms is een hygiënische vloercoating dringend nodig en de aanwezigheid van voedingsmiddelen tijdens het aanbrengen kan niet worden vermeden. Dan moet u op zoek naar HACCP vloercoatings met een minimaal gehalte aan VOS (vluchtige organische stoffen), zoals een 100% vaste-stofcoating. Deze epoxy coatings kunnen ook worden aangebracht in een dikke laag, waardoor er minder extra lagen nodig zijn. Een andere optie is een vloercoating op waterbasis die sneller aan te brengen is dan epoxy, maar in vergelijking waarschijnlijk misschien minder duurzaam.

2. Het stilleggen van werkzaamheden moet geminimaliseerd of vermeden worden

Geschikte coatings: MMA (methylmethacrylaat) coatings, polyurea vloercoatings
Een fabriek waar continu voedsel wordt verwerkt kan vaak niet voor een lange tijd stilgelegd worden. Om langdurige uitvaltijd te voorkomen, heeft u een coating nodig die snel kan worden aangebracht en uithard. Waardoor u vrijwel direct na applicatie gebruik kunt maken van de locatie.  In dat geval zijn MMA-coatings of polyurea geschikt, waarvan de uithardingstijd tussen 30 seconden en 2 minuten ligt. Een andere innovatieve methode is instant SolidLux, waarbij de coating door UV licht direct uithardt. Deze coatings zijn geschikt voor vloeren met gemiddelde belasting en zijn gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.

3. De betonnen vloer is beschadigd maar vereist een HACCP coating met minimale voorbewerking

haccp coating op de wand en vloercoating

Bij HACCP coating is het belangrijk dat de vloer en wanden naadloos verbonden worden.

Geschikte coatings: zelf egaliserende vloersystemen
U opent een nieuw bedrijf, maar de vloer bevindt zich in een zeer slechte staat, of uw vloer heeft een nieuwe laag HACCP coating nodig, maar de huidige laag is beschadigd. Om stilstand te minimaliseren en hoge kosten voor oppervlakte-voorbereiding te vermijden, kiest u een zelf egaliserende vloer coating; het is eenvoudig aan te brengen, vult gaten en scheuren en vereist minder voorbewerking.

4. De hygiëne moet in stand gehouden worden in bedrijven met zware chemische en mechanische belasting

Geschikte coatings: vloercoatings van epoxyhars
In zware voedselverwerkende fabrieken, zoals zuivelproductie-installaties, slachthuizen en distilleerderijen, moet de vloer absoluut bestand zijn tegen slijtage door voertuigen en voetgangers evenals zware mechanische en chemische belasting. In die gevallen is de beste optie een hygiënische epoxy-vloercoating. Epoxy is namelijk sterk bestand tegen deze zaken.

5. Een decoratieve afwerking is vereist voor een bedrijf met lichte of middelzware belasting

Geschikte coatings: polyurethaan coatings
Wanneer u een decoratieve afwerking wenst, is uw beste keuze een polyurethaan vloercoating. Deze vloercoating is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Naast een aantrekkelijke afwerking, is de coating flexibel, makkelijk schoon te maken en comfortabel om op te lopen, ideaal; voor bijvoorbeeld voetgangersgebieden en restaurantvloeren.


Complimenteer met HACCP wanden en plafond 

Niet alleen moet de vloer volgens HACCP normen worden gecoat, maar wanden en plafond moeten ook voldoen aan de hygiënische normen. Een hygiënische coating voor wanden en plafonds kan dit bereiken zolang het voldoet aan de volgende vereisten: de HACCP wand- en plafondcoating moet ondoordringbaar, niet-absorberend en bestand zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen zijn. Daarnaast, mag de coating niet giftig zijn, vooral omdat deze in contact kan komen met de voedsel of de huid.

Er zijn drie soorten wanden en plafond coatings die, als ze de juiste antimicrobiële additieven bevatten, geschikt zijn als HACCP wanden en plafonds:

  1. Acryl: deze hygiënische muurcoatings zijn gemakkelijk en snel aan te brengen, maar bieden mogelijk niet de beste weerstand tegen schuren en chemicaliën. Dit betekent dat alleen geschikt zijn in gebieden met een laag risico op besmetting. Een nanocoating biedt tevens gemakkelijk schoon te maken oppervlakken, maar helaas ook een verminderde slijtvastheid.
  2. Polyurethaan: Deze hygiënische coatings zijn decoratief, gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen chemicaliën en gemiddelde slijtage.
  3. Epoxy: dit is de meest duurzame van de hygiënische muurcoatings. Het is bestendig tegen chemicaliën en verdraagt ​​slijtage; u kunt zelfs een hogedrukreiniger gebruiken om het schoon te maken.

Specialisten op het gebied van hygiënische coatings in Nederland

In de meeste gevallen moet de applicatie van een hygiëne coating worden uitgevoerd door een professionele en gecertificeerde aannemer. De applicatie kan niet alleen complex zijn, maar het oppervlak moet ook aan de normen voldoen; alleen een gecertificeerde aannemer kan u de juiste documentatie bezorgen waaruit blijkt dat de coating voldoet aan de vereiste normen. Om uw zoekopdracht een beetje gemakkelijker te maken, hebben we een lijst samengesteld met de specialisten in Nederland. Als u meer informatie wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bij Coating.nl helpen u graag!

Een overzicht van een aantal specialisten in Nederland:

HACCP COATING SpecialistSpecialisatie
Sijtsma Noord Ljouwertertrekwei 30 9035 ED DronrijpHACCP Vloer- wandcoating, coating voor de zuivelindustrie (pekelbaden)
Nelf Lakfabrieken Nieuweweg 5 9073 GN MarrumHACCP Vloer- wandcoating
SolidLux Russenweg 14 8041 AL ZwolleInstant HACCP vloercoating, coating voor koelcellen
Hazard Care Coatings Jachthavenweg 9 5928 NT VENLODiverse coatings voor de voedingsindustrie
Inducoat Spacelab 17 3824 MR Amersfoortschimmel- en bacteriebestendige wandcoating

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *