Nanocoating.nl

HACCP certificering in een notendop

Kort gezegd: een HACCP certificering is verplicht in de zuivel- en voedselindustrie. Dit certificaat bestaat uit een aantal regels die aangeven of vloer, wand en plafond voldoen aan de optimale hygiëne om bedreigingen en besmettingen te voorkomen. 

De betekenis van HACCP is als volgt: Hazard Analysis Critical Control Points. Dit vertaalt in het Nederlands naar Risico Analyse bij Kritieke Controlepunten.

Stel u wilt uw bedrijf laten voldoen aan deze kritieke controlepunten. Het goede nieuws: deze mag u in zekere zin namelijk zelf bepalen. In dit artikel gaan wij alles omtrent HACCP regels anno 2017 bij langs. 


Hier moet een HACCP certificering anno 2017 aan voldoen

Er is geen tastbare handleiding met HACCP richtlijnen of HACCP regels – deze moeten namelijk zelf opgesteld worden. Aan de hand van maatregelen, controles en resultaten toont het bedrijf zelf aan hoe ze bedreiging en besmetting voorkomen. Eén van de maatregelen om bijvoorbeeld de hygiëne te bevorderen, is het aanbrengen van HACCP coating op wanden, vloeren en andere oppervlakken in de keuken.

Let op: HACCP certificering is in 2017 is verplicht in de zuivel- en voedselindustrie!

HACCP certificering voorbeeld

De controle op voedsel en de verwerking van voedsel door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA, is daarom ook in het leven geroepen om deze veiligheid voor iedereen te waarborgen. Enkele voorbeelden waar aan voldaan moet worden:

  • Agressieve schoonmaakmiddelen mogen wand, vloer en andere oppervlakken niet beschadigen
  • Schimmels en ziekteverwekkers (Salmonella, E. Coli, MRSA) mogen geen kans krijgen om te hechten
  • De omgeving moet bestand zijn tegen bijtende chemische stoffen
  • Hygiëne voorop: vet, voedselresten, olie an ander vuil mogen niet blijven plakken

De regels hieromtrent worden ieder jaar weer verder aangescherpt. Vanaf 2017 mogen zelfs alleen gecertificeerde applicatiebedrijven coatings aanbrengen in bijvoorbeeld pekelbaden. HACCP-gecertificeerde applicatiebedrijven geven wederom een officieel HACCP coating certificaat af zodat u dit ook kunt aantonen bij de Voedsel en Warenautoriteit tijdens inspectie. Verplichte certificaten zijn VCA** en HACCP.

Zeker weten dat uw bedrijf voldoet aan de eisen op gebied van HACCP regels?
Let er dan goed op dat het aanbrengen van bijvoorbeeld de coating is gedaan door een gecertificeerd bedrijf. Wij verbinden u graag met een gecertificeerde coatingexpert. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.