Coating betekenis

Betekenis van coating: alle termen uitgelegd

Wat is coating? Lees hieronder de coating betekenis én een alfabetisch overzicht van alle termen die eraan gekoppeld zijn.

Coating(-s): Eén of meerdere lagen (verf) die worden aangebracht op een ondergrond voor decoratieve, beschermende of functionele doeleinden. Meervoud is coatings!

Coating termen uitgelicht: A – F

1 component coating
Met 1 component coating bedoelen we coating die niet hoeft worden gemengd met een activator of harder. Gewoon grondig doorroeren en aan de slag! Voorbeelden van 1 component coating zijn lakken voor meubels en hout.

2 component coating
Wanneer we het hebben over een 2 componenten coating, dan praten we over verf met een bindmiddel van een speciale chemische compositie. De uitharding komt tot stand door een reactie van de 2 componenten, het A en het B component. Garagecoating is een typische 2 componenten epoxycoating. Koop 2k garagecoating eenvoudig online.

Coating betekenis

Aanbrengen
Het verwerken en aanbrengen van een coating op een ondergrond door verven, dippen, rollen, sprayen etc.

Afbladeren
Het proces waardoor er door slijtage of weersinvloeden stukjes van oude verf of coatinglagen geheel of gedeeltelijk los laten.

Antifouling
Antifouling coating, de naam zegt het al, is een onderwaterverf speciaal tegen fouling. Fouling is de verzamelnaam voor de aangroei van mosselen, algen en andere biologische organismen.

Antireflectiecoating
Antireflectiecoating (ook wel AR coating of Anti reflective coating) is van toepassing op veel voorwerpen die we dagelijks gebruiken. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt op brillenglazen en lenzen. Maar het wordt ook veelgebruikt op laptops en telefoons zoals de MacBook Pro en iphone. Koop ontspiegelende coating voor het fotograferen van schitterende objecten.

Antislip coating
Het doel van antislip coating is het voorkomen van glij- en valpartijen. Het wordt vaak  gebruikt in ruimtes waar natte vloeren kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld in keukens, werkplaatsen, garages, trappen en op gladde vlonders. PU topcoatings creëren een aangename anti-slip oppervlak, koop eenvoudig online.

Anti corrosie
Het voorkomen van corrosie of roest wordt ook wel anti corrosie genoemd. Er worden speciale anti corrosie behandelingen waar onder andere coating een onderdeel van is, dit heet ook wel anti corrosie coating.

Anti corrosie coating
Anti corrosie coating noemen we ook wel anti roest coating. En heel simpel uitgelegd is dat ook precies wat anti corrosie coating is. Een beschermende coating tegen roest. Corrosie ofwel roest ontstaat wanneer metalen componenten in aanraking komen met water, zout, of industriële chemicaliën  in combinatie met zuurstof.

Anti graffiti
Anti graffiti coating kan niet voorkomen dat de graffiti wordt aangebracht, maar maakt het wel stukken eenvoudiger om het te verwijderen.

Anti urine coating
Anti urine coating is een speciale coating voor oppervlaktes om wildplassers, urinerende dieren en onaangename geuren te minimaliseren. Deze coating is gebaseerd op nano technologie met waterafstotende functie.

Applicateur
Een wel of niet gecertificeerde coatingspecialist met als beroep het aanbrengen van coating.

Applicatie gereedschappen
Materialen om coating mee aan te brengen. Bijvoorbeeld verfkwasten (warme, normale of elektrisch geladen) verfspuiten, rollers en aerosol sprays. Toebehoren voor het schilderen zijn makkelijk online te bestellen.

Badkamercoating
Met badkamercoating is een verzamelnaam voor waterafstotende coating (of verf), epoxy coating en antislip oplossingen bedoeld. Naast een decoratieve functie heeft badkamercoating ook een functie om personen in de badkamer veilig te houden.

Binder
Toevoeging die ervoor zorgt dat de pigmentdeeltjes van de coating goed samenbinden tot een solide coating laag op het materiaal waarop het is aangebracht.

Bootlak
Transparante bootlak of vernis is ontwikkeld om toegepast te worden op houten delen van jachten, boten en schepen. Het verschil met antifouling coating is dat bootlak een decoratieve coating boven de waterlijn betreft.

Betoncoating
Betoncoating is een verzamelnaam voor enkele type coatings voor beton. De meest voorkomende betoncoating bestaat uit een doorzichtige watergedragen verf die over de bestaande betonmuren en vloeren geschilderd kan worden. Het maakt de betonmuur veel makkelijker schoon te maken en waterafstotend (geïmpregneerd).

Brandwerende coating
Brandwerende coating zorgt ervoor dat hout, staal en andere materiaalsoorten langer bestand zijn tegen vuur en hitte. Het belangrijkste doel van een brandwerende coating is het zorgen voor meer veiligheid. Bijvoorbeeld door het verlengen van de betrouwbaarheid van de constructie in een gebouw.

Chemisch resistente coating
Chemisch resistentie, door middel van chemisch resistente coating, is de mate waarin een coating bestand is tegen een bepaald medium. Hierbij hebben concentratie van chemische stoffen en temperatuur van het medium een grote invloed.

Coatingvloer
Coatingvloer is speciaal gemaakt om betonnen vloeren optimaal te beschermen tegen zware mechanische belastingen, chemische vervuiling en slijtage. De meest voorkomende coatingvloer is op basis van epoxy, maar ook PU oftewel polyurethaan komt voor.

Coating systeem
Een meerstappen systeem om coating aan te brengen. Vaak moet bijvoorbeeld eerst een primer worden aangebracht, dan de coating en daarna de top coat door een erkende applicatuur.

Coating verwijderaar of afbijtmiddel
Een chemicaliënmengsel vaak gebaseerd op oplosmiddel, wax, bijtende stoffen en andere chemische stoffen die oude verflagen, vernis of lak zacht maken en losweken zodat het gemakkelijker kan worden afgeschraapt met een schraper. Ook wel aangeduid als verfstripper of afbijtmiddel.

Cryogene coating
Bij de cryogene coating (ook wel stikstof coating of cryogene coating met stikstof genoemd) van voedingsmiddelen wordt gebruik gemaakt van vloeibare stikstof. Cryogene coating met stikstof maakt het namelijk mogelijk om producten apart van elkaar in te vriezen en te coaten.

Dakpancoating
Wanneer een dak vuil is en vol mos en aanslag zit en de dakpannen mat en versleten uitzien, kiezen veel mensen voor een nieuw dak. Een andere optie, die tussen 50-70% goedkoper is, is het coaten of van een verflaag voorzien van oude dakpannen. Met dakpannen coating worden uitstekende resultaten geboekt.

Elektrostatisch coaten
Met elektrostatisch coaten bedoelen we vaak poedercoaten, of poederlakken. Het slaat namelijk op het elektrostatisch verfproces. Het verschil met een normale coating of verf is dat de elektrostatische poeder geen oplosmiddel nodig heeft om vloeibaar te worden en te hechten.

Epoxy coating
Een 2 componenten hars die bestaat uit een epoxyhars plus verharder. Deze moeten voor applicatie met elkaar worden gemengd. Epoxyhars is een ijzersterke coating, geschikt voor industriële doeleinden.

Coating termen uitgelicht: G – P

Gietvloer
De meeste gietvloeren zijn tussen de 2 en 3 millimeter dik, terwijl de andere vloersoort normaal gesproken 1 millimeter dik is.  Bij een gietvloer blijft de structuur van de ondergrond namelijk niet goed zichtbaar en bij 1 millimeter dikte wel.

HACCP coating
De letterlijke HACCP betekenis is Hazard Analysis Critical Control Points. Om aan deze controlepunten te kunnen voldoen moet er altijd gekozen worden voor een speciale HACCP coating (ook wel foodsafe coating genoemd) op vloeren, wanden en plafonds.

HACCP regels
HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Dit zijn ook wel HACCP regels.

Hittebestendige coating
Een hittebestendige coating of verf, de naam zegt het al, is bestand tegen hoge temperaturen. De hittebestendige coating kan worden aangebracht op verschillende ondergronden zoals staal (nieuw, blank en gestraald) en is daarom een populaire toepassing op uitlaten, motoren en andere hete onderdelen.

Houtrotvullers
Er bestaan twee type houtrotvullers, op basis van polyesters en een op basis van epoxy. De functie van houtrotvullers is dat het houtrot op een goede wijze herstelt.

Kwartscoat
Is een gekorrelde muurverf en kent vele toepassingen. Dankzij de structuur en de aanwezige korrels kun je dit type verf gebruiken om oneffen muren glad te maken.

Luchtdrogen
Benaming van een proces waarbij de coating op kamertemperatuur droogt. (16 tot 27 graden en een normale luchtvochtigheid)

Muurcoating
Muurcoating is een heldere, niet vergelende, watergedragen coating die over de bestaande (muur)verven geschilderd kan worden. Het maakt de muur beter afwasbaar en werkt vuilafstotende. Muurcoating is leverbaar in glans, zijdeglans en mat en heeft een zeer hoge chemische resistentie. Dit wil zeggen dat het erg goed bestand is tegen vocht, vet en andere vervuiling.

Nano coating
Nano coating is een speciaal soort coating die gemaakt wordt met behulp van een nieuwe technologie genaamd nanotechnologie. Deze technologie maakt het mogelijk om te werken met deeltjes ter grootte van een nanometer. Een nanometer is een miljardste van een meter.

Oleum
Oleum, ook wel rokend zwavelzuur genoemd, is een oplossing van zwaveltrioxide.

Peeback
Onzichtbare super hydrofobe coating. Ontmoedigt wildplassen door de reflectie van urine, beschermt gevels jarenlang tegen wildplassers.

Persoonlijke bescherming
Diverse producten die ervoor dienen het aanbrengen van coating zo veilig mogelijk te maken. Bijvoorbeeld overalls, stofmaskers, handschoenen, veiligheidsbrillen en verspuitmaskers.

Poedercoaten
Het aanbrengen van een coating in poedervorm, ook wel poedercoaten genoemd. Er is geen water of oplosmiddel nodig om de coating aan te brengen. Deze vorm van coaten is duurzaam en kwalitatief gecontroleerd goed. Poedercoating wordt met lucht gemengd en elektrostatisch aangebracht.

Polyurea
Polyurea coating aka kunststof coating is een coating op basis van twee polymeren; Isocyanate en Polymer resin en wordt vaak gebruikt als beschermende laag op beton en staal. Polyurea coating is slijtvast, scheuroverbruggend, chemisch bestendig en oplosmiddelvrij.

Polyurethaan
Polyurethaan coating (afkorting PU of PUR coating) is uitgevonden door Professor Dr. Otto Bayer in de jaren ’30. Het is een kunststof polymeer gemaakt van kleine driedimensionale structuren (ook wel monomeren genoemd) op basis van koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof.

Primer
Een voorbereidende laag die ervoor zorgt dat de coating beter hecht aan de ondergrond. Of dit nodig is ligt aan de ondergrond of het gekozen coating systeem. Sommige primers bevatten speciale anti corrosive of hittebestendige pigmenten.

PVC coating
PVC coating is  gebaseerd op een hars van plastic PVC deeltjes. De coating wordt ook wel Plastisol coating genoemd. PVC-plastisol coatings worden vaak gebruikt om staalplaatmateriaal te verduurzamen, maar ook om de handvatten van gereedschap een betere grip te geven.

PU coating
PU coating is een coating op basis van twee polymeren; Isocyanate en Polymer resin en wordt vaak gebruikt als beschermende laag op beton, staal en vloeren. Door zijn flexibiliteit populair in thuisgebruik!

Coating termen uitgelicht: Q – Z

Rubbercoating
Vloeibaar rubber coating zorgt voor het water- en luchtdicht maken van beton en heel veel andere objecten.

Sealskin
Is een merk van badkamer en sanitair producten.

Slijtage
Het slijten van een coating door wrijving, schuren, erosie, schrapen of schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen.

Superhydrophobic coating
Superhydrophobic coating is een op nano technologie gebaseerde coating met een waterafstotende functie. Druppels die de oppervlakte raken kunnen niet hechten waardoor deze druppels vloeiend naar beneden glijden.

Tank coating
Een tank coating heeft twee doeleinden, namelijk het beschermen van de lading en de tank. Tank coatings biedt verschillende oplossingen op maat, afhankelijk van het type lading dat wordt opgeslagen, en de omgeving waarin de tank zich bevindt.

Tank linings coating
Een tank coating heeft twee doeleinden, namelijk het beschermen van de lading en de tank. Tank coatings biedt verschillende oplossingen op maat, afhankelijk van het type lading dat wordt opgeslagen, en de omgeving waarin de tank zich bevindt.

Teflon
Teflon coating dient als een anti aanbaklaag in de pan. Teflon is eigenlijk een merknaam van de chemische verbindingen PFOA (perfluoroctaanzuur) en/of PFTE (polytetrafluoretheen). Deze verbindingen zijn ontdekt door Roy Plunkett van de firma DupPont.

Toevoeging
Een extra stof om te mengen met de coating om de formule te verbeteren of aan te passen.

Top coat
Een laatste laag coating, aangebracht voor een mooie finish (kleur, glossy, of mat) of ter bescherming tegen corrosive of andere weersinvloeden.

Verfcoating
Verfcoating heeft een decoratieve functie, sommige producten van verfcoating voegen ook een andere functie toe als brandwerendheid of antislip.

UV-curables
UV-curables of UV-curing is een proces waarbij ultraviolet licht (UV) wordt gebruikt om een photochemical reactie te veroorzaken waardoor een gecoate oppervlakte sneller droogt.

Wandcoating
Wandcoating is een heldere, niet vergelende, watergedragen coating die over de bestaande (wand)verven geschilderd kan worden. Het maakt de wand beter afwasbaar en werkt vuilafstotende. Wandcoating is leverbaar in glans, zijdeglans en mat en heeft een zeer hoge chemische resistentie. Dit wil zeggen dat het erg goed bestand is tegen vocht, vet en andere vervuiling.

Waterafstotende coating
Waterafstotende coating zorgt ervoor dat water, maar ook vuil en spetters van vet/olie niet hechten op de muur.

Zwembadcoating
Een zwembad coating is een beschermende laag speciaal voor gladde zwembadvloeren en zwembaden. De coating zorgt  ervoor dat er weinig bacteriën en micro organismen kunnen hechten aan het bad. Vervuiling, schimmels en bacteriën die schadelijk zijn voor de gezondheid krijgen geen kans om te hechten.

Zinkcoating
Zink Coating is bij uitstek geschikt voor het behandelen van blank en gestraald staal ter voorkoming van roest en ter bescherming tegen vele agressieve stoffen. Wordt ook veel gebruikt bij de reparatie van lasnaden etc. ingeval van thermisch verzinkte constructies.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *