antislip coating

Realiseer vloerveiligheid met antislip coating

Jaarlijks gebeuren er tussen de 20.000 en 25.000 ongelukken door uitglijden in Nederland. Daarvan gebeuren er rond de 10.000 in een werkomgeving. Het is zelfs één van de voornaamste redenen voor langdurig letsel en daarmee langdurig verzuim van medewerkers. Om ongelukken en hoge aansprakelijkheidskosten te voorkomen is antislip coating daarom onmisbaar geworden op de werkvloer. Maar deze coating wordt niet alleen toegepast vanwege zijn antislip eigenschappen. Dit zijn de andere bijkomende voordelen:

  • Bevordert de stroefheid van de ondergrond
  • Het beschermt de ondergrond tegen slijtage
  • Voorkomt vervuiling van de omgeving (bijvoorbeeld het water tussen openstaande brugdekdelen)
  • Het kan middels opvallende kleuren veilige loopzones aangeven
  • Strooizout, schoonmaakmiddelen en chemicaliën bestendig
  • Verhoogt een verzorgde en veilige uitstraling

Antislip klassen (certificeringsnormen)

In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, gelden (nog) geen wettelijke normen op het gebied van slipveiligheid van vloeren. Ook is er nog geen Europese norm (EN-certificering). Aangezien het uitglijdrisico toch belangrijk is om vast te stellen, baseren fabrikanten en coatingbedrijven deze vaak op Duitse normen DIN51097 en DIN 51130.

Grove anti slip coating op houten vlonder

Vaak is de stelregel, hoe zichtbaarder de anti slip coating, hoe hoger de vloerveiligheidsklasse

  • DIN 51097 is een classificatie voor: Natte ruimten of ruimten waar men zonder schoeisel loopt
  • DIN 51130 is een classificatie voor: Arbeidsruimten en ruimten met een verhoogd slipgevaar en/of hellingen

Klasse 1: DIN 51097

In classificatie DIN 51097 is de slipwaarde A, B of C van kracht. Deze waarden staan voor sliprisico’s in verschillende ruimten. Hoe hoger de klasse, hoe meer er gedaan moet worden om de slipweerstand van de Antislip coating te bevorderen. Bijvoorbeeld met een grove korrel als additief. Als een coatingspecialist de normering Klasse C, DIN 51097 aangeeft dan weet u dat dit de meest veeleisende ruimte binnen deze categorie vloerveilig is.

A Overwegend droge ruimtes waar mensen op blote voeten lopen zoals kleedkamers.
B Douches, badkamers, de omgeving rond zwembaden, kinderbad, bodem van ondiepe baden.
C Doorwaadbaden, hellende zwembadranden.

Klasse 2: DIN 51130

In deze categorie worden R-waarden gebruikt om de antislip eisen te bepalen. Hierbij staat de gemiddelde hellingshoek, bepaald op basis van een reeks meetwaarden, centraal. In totaal zijn er vijf verschillende R-waarden (9 t/m 13), die de anti-slipklasse en de hellingshoek bepalen. In klasse R 9 zijn die ondergronden ingedeeld, waarvoor de laagste slipweerstand-eisen gelden. De hoogste eisen gelden voor ondergronden, ingedeeld in klasse R 13. De hellingshoek geeft informatie over helling tot waar voldoende wrijving is gegarandeerd.

R – WaardeHellingshoekCategorieTevens
R96°- 10°Inkomhallen and traphallen met toegang van buitenRestaurants, winkels, ziekenhuizen, klaslokalen.
R1010° – 19°Publieke toiletten en doucheskleine restaurantkeukens, garages, kelderverdiepingen
R1119°- 27°Middelgrote restaurantkeukenslaboratoria, wasserettes, hangars
R1227°- 35°Productieplaatsen waar voeding rijk aan vetten worden geproduceerdGrootkeukens, bedrijfskantines, snackbars
R13>35°Slachthuizenvetsmelterijen, olieraffinaderijen

Laat u altijd goed informeren over de classificatie van een Antislip coating door de informatie van een fabrikant grondig te lezen of door te informeren bij een gespecialiseerd coatingbedrijf.


3 typen coating voor maatwerk anti slip vloeren en trappen 

Of het er nu om gaat om glij-, stuikel- en valpartijen te voorkomen in bedrijfssectoren of om het zelf aanbrengen van anti slip in woonomgevingen, het is belangrijk om te weten welke verschillende opties er zijn. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden met voor- en nadelen van de betreffende varianten.

1. Coating + los anti slip additief (toevoeging)

Wat het is: Bij deze coating wordt er een synthetisch, korrelig component toegevoegd aan een willekeurige basiscoating. Deze korrels kunnen vóór de applicatie toegevoegd worden aan aflakken óf zelfs op natte verf gestrooid worden. Afhankelijk van de beoogde stroefheid zijn er verschillende gradaties in de grofheid van deze additieven. De antislipwaarde is wel altijd afhankelijk van de hoeveelheid ‘additief’ dat is toegevoegd aan de coating. De meest gebruikte toevoegingen zijn:

Type korrelAntislipwaardeUitvoeringStrooien in
Polyethyleen (plastic) granulaatGemiddeldGrofAlle 2 component coatings
GlasparelsLichtGemiddeld tot grofTransparante 2 component coatings
Gedispergeerde PolyurethaanIndustrieelGemiddeldAlle coatings voor Hout
Korund/aluminiumsilicaat IndustrieelLicht, gemiddeld tot grofEpoxy coatings voor hout, beton of metaal
Gesinterde vuurstenenGemiddeldLicht tot gemiddeldAlle 2 component coatings

Voor- en nadelen: Een groot voordeel is uiteraard dat men de toevoeging met veel verschillende coatings kan combineren. Dit geeft enorm veel vrijheid in verschillende coatings en preferente coatingmerken. Ook de mate van grofheid kunt u zelf bepalen. Deze vrijheid is echter ook een nadeel. De optimale mengverhouding kan lastig te bepalen zijn en ook het gelijkmatig uitstrooien of uitblazen van de korrel vereist enige handigheid. Specialisten kunnen de juiste mengverhouding voor u vaststellen.

2. Twee componenten Anti slip coating

Wat het is: deze voorgemengde coating bevat precies de aanbevolen hoeveelheid antislip additieven voor een optimaal resultaat. De coatings worden vaak ingedeeld in de gradaties Offshore (corrosiebestendig), Industrieel (chemicaliënbestendig, hoge belastbaarheid) en Commercieel (loopcomfort, visueel aantrekkelijk). Hieronder een aantal voorbeelden:

ProductPrijs (indicatie)CategorieClassificering
Vistapox 4000 Anti-Slip€ 318,38 10 ltr 5 m2 per literIndustrieel DIN 51130 R11
Grip Antislip€189,50 1ltr 5 m2 per literCommercieelDIN 51097 B
Rust Oleum Supergrip€139,99 5 ltr 5 m2 per literIndustrieelDIN 51130 R11
Nelf Nylo Brugdekcoat€ 247,12 10 ltr 2 m2 per literIndustrieelDIN 51130 R11
Pro-Tech€359,- 4 ltrOffshoreDIN 51130 R12

Voor- en nadelen: doordat de twee componenten antislip coating al de perfecte mengverhouding coating/additieven heeft, bent u van een optimaal resultaat gegarandeerd. Daarnaast maakt u ook automatisch gebruik van alle voordelen van een twee componenten coating ten opzichte van een één component coating. Bijvoorbeeld hogere slijtvastheid, chemische weerstand, waterdichtheid en duurzaamheid. Een nadeel is dat twee componenten antislipcoatings lastiger aan te brengen zijn zonder ervaring. Tevens ligt de prijsklasse hoger en heeft u minder vrijheid qua merken die deze variant aanbieden.

houten antislip vloer

Met transparante nano coating antislip creëer je een veilige houten antislipvloer waarbij het hout mooi zichtbaar blijft.

3. Nano Antislip coating

Wat het is: een twee-componenten coating op basis van polyurethaan (buitenvloeren) of epoxy (binnenvloeren) in combinatie met chemische nanotechnologie (silanen met UV-additieven). Alle voordelen van nano worden op deze manier gecombineerd met hoge antislipwaardes. Deze variant is daarnaast vooral opmerkelijk vanwege zijn zijdeglans, kleurloosheid en transparantie waarmee de unieke materiaalstructuur, kleur en natuurlijke uitstraling van de ondergrond nauwelijks wordt beïnvloed.

Optioneel kunnen speciaal geharde (transparante) kaliumsilicaat glasparels aan de coating worden toegevoegd om de antislipwaarde, de ruwheid en de slijtvastheid nog verder te verhogen.

Voor- en nadelen: het grootste voordeel is de bijna onzichtbare anti slip resultaten die met deze coating kunnen worden behaald. De ondergrond blijft hierdoor goed zichtbaar. Hiermee is het de ideale afwerking mooie natuurstenen tegels in een badkamer of voor oude houten vloeren in een statig pand. Daarnaast krijgt u ook alle voordelen van nano coating (zelfreinigend effect, oleofoob en hydrofoob). Een nadeel is dat deze coating nog niet zo lang op de markt is en hierdoor nog niet door veel coatingbedrijven wordt aangeboden. Als u geïnteresseerd bent in deze coating brengen wij u graag in contact met ervaren specialisten.


Antislip vloer voor thuisgebruik binnen en buiten

Wilt u een kleine vloer antislip maken?  Dan zijn hier ook mogelijkheden voor. Antislip coating voor thuisgebruik is onder andere verkrijgbaar bij de Praxis, Gamma en andere bouwmarkten. U kunt het vaak ook via online bronnen aanschaffen. Antislip vloer coating komt voor in verpakkingen vanaf 750 ml tot 2,5 liter en is geschikt voor bijvoorbeeld de tegels van de badkamer, douche (of zelfs polyester douchebak), de trap of vlonders in de tuin.

Bekijk hieronder een greep uit de mogelijkheden, gekoppeld aan de geschikte ondergrond(-en):

Anti slip coating merkPrijs (indicatie)VerbruikOndergrondBinnen/Buiten
Flexa vloerverf garage€49,50 2,5 l5 m² per liter.Betonvloer, garagevloerBinnen
Epifanes Antislip vloerverf€20,50 750 ml10 m² per liter. Hout, staal, polyester (douchebakken) en aluminiumBinnen & Buiten
Rust Oleum Antislip coating€24,99 2,5 l8 m² per liter.Betonvloeren, metaal en houtBinnen & Buiten
Rocol Safe Step€72,90 750 ml6 m² per liter.Metaal, hout, glasvezel, marmerBinnen & Buiten
Hermadix Antislip Trap€27,99 750 ml8 m² per liter.Zacht- en hardhouten trappenBinnen
CetaBever vlonder beits€44,95 2,5 l13 m² per literHard-, zacht-en geïmpregneerde houten vlondersBuiten
Horva antislip€27,50 2,5 l14 m² per literHard-, zacht-en geïmpregneerde houten vlondersBuiten
DuraGrip€139,50 2,5 l2 m² per liter.Hardhout, vlondersBinnen & Buiten
3M scotch clad€65,00 1 l6 m² per liter.Metaal, betonBuiten

Twijfelt u welk merk of product het meest geschikt is voor uw project? Neem gerust contact met ons op of laat een bericht achter op deze pagina! Onze experts geven u meer dan graag advies!

Kleine oppervlakken antislip maken met antislip spray en korrels

Antislip sprays zijn aan te raden als u een klein oppervlak wilt behandelen en heel precies wilt werken. Bijvoorbeeld bij gebruik op handgrepen of voorwerpen. Antislip spray hecht op heel veel ondergronden en is geschikt voor gebruik binnen en buiten. U kunt de spray gebruiken op metaal, hout, steen, beton, keramiek en tegels. Losse zakjes antislip poeder kunt u toevoegen aan iedere verf die u wenst. Het merk Rust Oleum heeft hiervoor een aantal opties, bijvoorbeeld:

Korrel: Anti Slip Poeder (fijn) | 70 gram: 7,95
Korrel: Rust Oleum Antislipkorrels (grof) | 1 liter: 10,99
Spray: Rust Oleum Supergrip Antislip spray voor metaal, hout, steen, beton | 500 ml €27,99


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.