Nanocoating.nl

Antislip coating

Realiseer vloerveiligheid met antislip coating

Jaarlijks gebeuren er tussen de 20.000 en 25.000 ongelukken door uitglijden in Nederland. Daarvan gebeuren er rond de 10.000 in een werkomgeving. Het is zelfs één van de voornaamste redenen voor langdurig letsel en daarmee langdurig verzuim van medewerkers. Om ongelukken en hoge aansprakelijkheidskosten te voorkomen is antislip coating daarom onmisbaar geworden op de werkvloer. Maar deze coating wordt niet alleen toegepast vanwege zijn antislip eigenschappen.

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.

Dit zijn de andere bijkomende voordelen:

 • Bevordert de stroefheid van de ondergrond
 • Het beschermt de ondergrond tegen slijtage
 • Voorkomt vervuiling van de omgeving (bijvoorbeeld het water tussen openstaande brugdekdelen)
 • Het kan middels opvallende kleuren veilige loopzones aangeven
 • Strooizout, schoonmaakmiddelen en chemicaliën bestendig
 • Verhoogt een verzorgde en veilige uitstraling

Antislip klassen (certificeringsnormen)

In een aantal Europese landen, waaronder Nederland, gelden (nog) geen wettelijke normen op het gebied van slipveiligheid van vloeren. Ook is er nog geen Europese norm (EN-certificering). Aangezien het uitglijdrisico toch belangrijk is om vast te stellen, baseren fabrikanten en coatingbedrijven deze vaak op Duitse normen DIN51097 en DIN 51130.

Grove anti slip coating op houten vlonder

Vaak is de stelregel, hoe zichtbaarder de anti slip coating, hoe hoger de vloerveiligheidsklasse

 • DIN 51097 is een classificatie voor: Natte ruimten of ruimten waar men zonder schoeisel loopt
 • DIN 51130 is een classificatie voor: Arbeidsruimten en ruimten met een verhoogd slipgevaar en/of hellingen (bijvoorbeeld bruggen)

Klasse 1: DIN 51097

In classificatie DIN 51097 is de slipwaarde A, B of C van kracht. Deze waarden staan voor sliprisico’s in verschillende ruimten. Hoe hoger de klasse, hoe meer er gedaan moet worden om de slipweerstand van de Antislip coating te bevorderen. Bijvoorbeeld met een grove korrel als additief. Als een coatingspecialist de normering Klasse C, DIN 51097 aangeeft dan weet je dat dit de meest veeleisende ruimte binnen deze categorie vloerveilig is.

A Overwegend droge ruimtes waar mensen op blote voeten lopen zoals kleedkamers.
B Douches, badkamers, de omgeving rond zwembaden, kinderbad, bodem van ondiepe baden.
C Doorwaadbaden, hellende zwembadranden.

Klasse 2: DIN 51130

In deze categorie worden R-waarden gebruikt om de antislip eisen te bepalen. Hierbij staat de gemiddelde hellingshoek, bepaald op basis van een reeks meetwaarden, centraal. In totaal zijn er vijf verschillende R-waarden (9 t/m 13), die de anti-slipklasse en de hellingshoek bepalen. In klasse R 9 zijn die ondergronden ingedeeld, waarvoor de laagste slipweerstand-eisen gelden. De hoogste eisen gelden voor ondergronden, ingedeeld in klasse R 13. De hellingshoek geeft informatie over helling tot waar voldoende wrijving is gegarandeerd.

R – WaardeHellingshoekCategorieTevens
R96°- 10°Inkomhallen and traphallen met toegang van buitenRestaurants, winkels, ziekenhuizen, klaslokalen.
R1010° – 19°Publieke toiletten en doucheskleine restaurantkeukens, garages, kelderverdiepingen
R1119°- 27°Middelgrote restaurantkeukenslaboratoria, wasserettes, hangars
R1227°- 35°Productieplaatsen waar voeding rijk aan vetten worden geproduceerdGrootkeukens, bedrijfskantines, snackbars
R13>35°Slachthuizen, bruggenvetsmelterijen, olieraffinaderijen, brugdekken

Laat je altijd goed informeren over de classificatie van een Antislip coating door de informatie van een fabrikant grondig te lezen of door te informeren bij een gespecialiseerd coatingbedrijf.

3 typen coating voor maatwerk antislip vloeren, trappen en bruggen 

Of het er nu om gaat om glij-, stuikel- en valpartijen te voorkomen in bedrijfssectoren of om het zelf aanbrengen van anti slip in woonomgevingen, het is belangrijk om te weten welke verschillende opties er zijn. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden met voor- en nadelen van de betreffende varianten.

1. Coating + los anti slip additief (toevoeging)

Wat het is: Bij deze coating wordt er een synthetisch, korrelig component toegevoegd aan een willekeurige basiscoating. Deze korrels kunnen vóór de applicatie toegevoegd worden aan aflakken óf zelfs op natte verf gestrooid worden. Afhankelijk van de beoogde stroefheid zijn er verschillende gradaties in de grofheid van deze additieven. De antislipwaarde is wel altijd afhankelijk van de hoeveelheid ‘additief’ dat is toegevoegd aan de coating. De meest gebruikte toevoegingen zijn:

Type korrelAntislipwaardeUitvoeringStrooien in
Polyethyleen (plastic) granulaatGemiddeldGrofAlle 2 component coatings
GlasparelsLichtGemiddeld tot grofTransparante 2 component coatings
Gedispergeerde PolyurethaanIndustrieelGemiddeldAlle coatings voor Hout
Korund/aluminiumsilicaat IndustrieelLicht, gemiddeld tot grofEpoxy coatings voor hout, beton of metaal
Gesinterde vuurstenenGemiddeldLicht tot gemiddeldAlle 2 component coatings

Voor- en nadelen: Een groot voordeel is uiteraard dat men de toevoeging met veel verschillende coatings kan combineren. Dit geeft enorm veel vrijheid in verschillende coatings en preferente coatingmerken. Ook de mate van grofheid kan je zelf bepalen. Deze vrijheid is echter ook een nadeel. De optimale mengverhouding kan lastig te bepalen zijn en ook het gelijkmatig uitstrooien of uitblazen van de korrel vereist enige handigheid. Specialisten kunnen de juiste mengverhouding voor je vaststellen.

2. Twee componenten Anti slip coating

Wat het is: deze voorgemengde coating bevat precies de aanbevolen hoeveelheid antislip additieven voor een optimaal resultaat. De coatings worden vaak ingedeeld in de gradaties Offshore (corrosiebestendig), Industrieel (chemicaliënbestendig, hoge belastbaarheid) en Commercieel (loopcomfort, visueel aantrekkelijk). Hieronder een aantal voorbeelden:

ProductPrijs (indicatie)CategorieClassificering
Vistapox 4000 Anti-Slip€ 318,38 10 ltr 5 m2 per literIndustrieel DIN 51130 R11
Grip Antislip€189,50 1ltr 5 m2 per literCommercieelDIN 51097 B
Rust Oleum Supergrip€139,99 5 ltr 5 m2 per literIndustrieelDIN 51130 R11
Nelf Nylo Brugdekcoat€ 247,12 10 ltr 2 m2 per literIndustrieelDIN 51130 R11
Pro-Tech€359,- 4 ltrOffshoreDIN 51130 R12

Voor- en nadelen: doordat de twee componenten antislip coating al de perfecte mengverhouding coating/additieven heeft, ben je van een optimaal resultaat gegarandeerd. Daarnaast maak je ook automatisch gebruik van alle voordelen van een twee componenten coating ten opzichte van een één component coating. Bijvoorbeeld hogere slijtvastheid, chemische weerstand, waterdichtheid en duurzaamheid. Een nadeel is dat twee componenten antislipcoatings lastiger aan te brengen zijn zonder ervaring. Tevens ligt de prijsklasse hoger en heb je minder vrijheid qua merken die deze variant aanbieden.

houten antislip vloer

Met transparante nano coating antislip creëer je een veilige houten antislip vloer waarbij het hout mooi zichtbaar blijft.

3. Nano Antislip coating

Wat het is: een twee-componenten coating op basis van polyurethaan (buitenvloeren) of epoxy (binnenvloeren) in combinatie met chemische nanotechnologie (silanen met UV-additieven). Alle voordelen van nano worden op deze manier gecombineerd met hoge antislipwaardes. Deze variant is daarnaast vooral opmerkelijk vanwege zijn zijdeglans, kleurloosheid en transparantie waarmee de unieke materiaalstructuur, kleur en natuurlijke uitstraling van de ondergrond nauwelijks wordt beïnvloed.

Optioneel kunnen speciaal geharde (transparante) kaliumsilicaat glasparels aan de coating worden toegevoegd om de antislipwaarde, de ruwheid en de slijtvastheid nog verder te verhogen.

Voor- en nadelen: het grootste voordeel is de bijna onzichtbare anti slip resultaten die met deze coating kunnen worden behaald. De ondergrond blijft hierdoor goed zichtbaar. Hiermee is het de ideale afwerking mooie natuurstenen tegels in een badkamer of voor oude houten vloeren in een statig pand. Daarnaast krijg  je ook alle voordelen van nano coating (zelfreinigend effect, oleofoob en hydrofoob). Een nadeel is dat deze coating nog niet zo lang op de markt is en hierdoor nog niet door veel coatingbedrijven wordt aangeboden. Als je geïnteresseerd bent in deze coating brengen wij je graag in contact met ervaren specialisten.


Antislip vloer eigenschappen en kosten

Wil jij de veiligheid van je klanten en werknemers waarborgen en tegelijk genieten van een vloeistofdichte, gemakkelijk te onderhouden vloer? Dan is een antislip vloer geen overbodige luxe! Een vloer wordt al gauw als glad ervaren, vooral in ruimtes waar het nat kan worden. Het aanbrengen van een antislip vloer is voor vele bedrijven dan ook pure noodzaak, al is het maar voor de dekking van je verzekering. De vloeren zijn in verschillende klassen leverbaar (zie boven), maar zijn altijd in een kort tijdsbestek aan te brengen.

antislip vloer

Dit is de gemiddelde opbouw van een antislip vloer

Een antislip vloer kent vele uitvoeringen en dus ook sterk variërende tarieven. De prijs per m2 is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

 • van welk materiaal wil je gebruikmaken?
 • wat is de oppervlakte van de ondergrond?
 • welk design heeft je voorkeur?
 • aan welke klasse moet de antislip vloer voldoen?
 • in welke omgeving ligt de vloer/hoe wordt er van de vloer gebruik gemaakt?

De kosten liggen gemiddeld tussen de € 75,- en € 150,- per m2. Wij brengen je graag in contact met een lokale coating-specialist, zodat de kosten laag blijven.

Tip: voor een veilige werkomgeving is soms meer nodig dan een slipvrije vloer, zoals een antistatische werkvloer om je werknemers en inboedel te beschermen.

Kleine oppervlakken antislip maken met antislip spray en korrels

Antislip sprays zijn aan te raden als u een klein oppervlak wilt behandelen en heel precies wilt werken. Bijvoorbeeld bij gebruik op handgrepen of voorwerpen. Antislip spray hecht op heel veel ondergronden en is geschikt voor gebruik binnen en buiten. Losse zakjes antislip poeder kan je toevoegen aan iedere verf die je wenst. Daarnaast bestaan er kant en klare sets voor het antislip maken van je badkamer. Bijvoorbeeld:

Korrel: Diverse soorten anti-slipparels
Set: Set voor het antislip maken van douche en bad
Spray: Rust Oleum Supergrip Antislip spray voor metaal, hout, steen, beton 

Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.