Betonconservering (beton conserveren)
Een grote betonconstructie neerzetten is een flinke investering. Een lange levensduur is daarom van groot belang. Precies om die reden is het uitkiezen van een geschikte betonconserveringstechniek zeer belangrijk. Middels dit artikel helpen wij u de juiste beslissing te maken.
Beton conserveren: technieken die een betonconstructie beschermen
Denkt u aan grote constructies, dan denkt u aan beton! De dichtbebouwde stad New York heeft er zelfs haar bijnaam ‘The Concrete Jungle’ aan te danken. Hoewel beton voor vele constructies een uitstekende keuze is, kent ook dit oersterke materiaal een aantal zwakheden. Beton conserveren is dan ook erg belangrijk. Maar welke bescherming is geschikt voor uw betonconstructie?
De meeste bedrijven kiezen voor een variant van betoncoating. Zo wordt bij industriële toepassingen veelal voor epoxy betoncoating gekozen en is polyurethaan de voor de hand liggende coating voor commerciële ruimtes.
Haast? Dan is coating op basis van acrylaat een populaire keuze. Om betonrot bij gewapend beton te voorkomen is de Kathodische Bescherming een interessante optie. Verderop in dit artikel worden de diverse technieken om beton te conserveren verder toegelicht.
Hoe ontstaat betoncorrosie?
Betonschade is veelal te wijten aan verontreinigende stoffen in lucht of water, welke via microporiën het beton indringen. Er kan scheurvorming en afbrokkeling ontstaan. In het geval van gewapend beton kan het staal zelfs gaan roesten met instabiliteit als gevolg. Reden genoeg dus om u goed in te lezen over betononderhoud.
Voor o.a. deze toepassingen is betononbescherming belangrijk:
Brugdekken | Vloeren in parkeergarages | Tunnelvloeren en -daken |
Betonwegen | Galerijen en balkons | Ondergrondse leidingen |
Kantvoorzieningen (goten) | Buigslappe voegen | Schampkanten |
Betonconstructies | Monumentale panden | Flatgebouwen |
Verf Online Kopen?
Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:
Beton impregneren of coaten?
Een betonconstructie conserveren kan door deze te impregneren of te coaten. Voor beton impregneren wordt vooral gekozen vanuit een esthetisch en prijstechnisch oogpunt. Impregneermiddel verandert het uiterlijk van het beton namelijk niet en is dikwijls goedkoper dan het coaten van beton. Het grootste verschil tussen beton impregneren en coaten is dat impregneermiddel in het beton trekt en coating een laag op het beton vormt.
Geïmpregneerd beton is enkel vloeistofdicht, terwijl gecoat beton volledig gesloten en waterdicht is. Bovendien is beton conserveren duurzamer en onderhoudsvriendelijker. In de regel kiezen particulieren voor impregneren en bedrijven voor coaten. In dit artikel richten we ons op grote betonconstructies, balkons en galerijen en daarom zoomen we verder in op betoncoating.
Drie coatings voor betononderhoud
Om beton af te dichten en zo betoncorrosie te voorkomen zijn er meerdere varianten coating om beton te beschermen mogelijk.

Er zijn diverse coatings geschikt voor betonconservering
- Epoxy betoncoating – de keiharde nummer één voor industriële toepassingen
Dit is de meest gekozen coating om betonvloeren in fabrieken en andere industriële omgevingen te beschermen. Deze doorgaans twee-componentencoating wordt voornamelijk gebruikt voor binnentoepassingen met zware belasting van machines of voertuigen. - Polyurethaan betoncoating (PU betoncoating) – naadloos & comfortabel
Ook deze coating bestaat uit twee componenten. Vanwege het buigzame karakter kan deze coating scheuren in beton verbinden, waardoor het een naadloos uiterlijk geeft. Daarnaast geeft het meer loopcomfort dan epoxy, wat het een geschikte keuze maakt voor commerciële ruimtes en woondoeleinden. Voor buiten en vloeren/wanden die blootstaan aan UV straling wordt doorgaans voor betoncoating op basis van polyurethaan gekozen. - Acrylaat betoncoating (PMMA) – de snelle keuze
Het grootste voordeel van acrylaat betoncoating is de zeer korte uithardingstijd. Na twee uren is een met acrylaat gecoate betonvloer alweer toegankelijk. Hierdoor wordt de overlast voor bewoners en gebruikers geminimaliseerd. Deze coating is echter niet hittebestendig en ook niet geschikt voor omgevingen waar veel met chemicaliën wordt gewerkt.
Betonrot voorkomen met Kathodische Bescherming (KB)
Naast bovenstaande drie betoncoating varianten, is er nog één andere manier om beton te conserveren: Kathodische Bescherming (KB). Deze innovatieve betonbescherming techniek wordt voornamelijk bij gewapend beton toegepast. Schade bij gewapend beton wordt ook wel betonrot genoemd. Wanneer door kooldioxiden of chloriden de metalen wapening gaat roesten, barst het beton. Doordat roest uitzet ontstaat er namelijk te veel druk in het beton.
Betonrot voorkomen kan het best met de kathodische bescherming. Deze methode maakt gebruik van extern aangebrachte elektrische stroom om corrosie van de wapening tegen te gaan. In een notendop reageert staal bij corrosie wisselend als kathode en anode. Bij een anodereactie wordt staal omgezet in roest. Bij kathodische bescherming wordt het wapeningsstaal tot de (beschermende) kathodefunctie gedwongen.
Betonnen constructies monitoren en inspecteren
Voorkomen is goedkoper dan genezen! Door het structureel monitoren van betonnen constructies kunt u beginnende problemen detecteren voordat deze echt schade aanrichten. Het repareren van beton is in alle gevallen goedkoper dan het uitvoeren van een complete betonrenovatie. U kunt een betoninspectie laten uitvoeren door een specialist, maar sommige onderhoudspunten kunt u ook prima zelf signaleren. Let bijvoorbeeld op de volgende afwijkingen in het beton:

Betonconservering is zeer belangrijk bij grote betonconstructies zoals flats, balkons en galerijen
- Zijn er bruine plekken die er niet eerder zaten en die niet oppervlakkig zijn (dus niet op het beton liggen, maar van binnenuit ontstaan)?
- Zitten er nieuwe scheuren in het beton of zijn er afgebroken of gebrokkelde stukken?
- Hoort u holle plekken in het beton (op een balkonvloer, galerij etc)?
- Zijn er andere onregelmatigheden zoals loslatende betondelen, bruine of gele vloeistoffen of beschadigingen?
Als u bij inspectie één of meerdere van bovenstaande punten signaleert, dan is het verstandig om dit goed te blijven monitoren en bij verergering een coatingspecialist in te schakelen. Beton conserveren in een vroeg stadium helpt deze problemen voorkomen.
Heeft u een vraag over betonconservering? Wij helpen u graag!
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!