Poedercoating voor meubels

Poedercoating voor meubels; bescherming & verfraaiing

Of het nu gaat om kantoormeubilair, kasten, displays, werkbladen, badkamermeubels of tuinmeubilair; meubels moeten er niet alleen functioneel en duurzaam zijn, maar er ook nog eens mooi uitzien. Poedercoating voor meubels is een veelzijdige en aantrekkelijke afwerkingsoptie die ook nog eens beschermt tegen slijtage, verwering, corrosie en verkleuring. Tel daar een oneindig scala aan kleuren en effecten aan toe + een efficiënte en milieuvriendelijke verwerking en het is niet verwonderlijk dat deze vorm van afwerking steeds meer aan populariteit wint in de gezondheidszorg, horeca, retail en kantoorsector.

Dit artikel geeft een overzicht van de voordelen en toepassingen van poedercoating voor meubels, evenals bedrijven die deze poedercoating dienst in het Nederland leveren.

De voordelen van meubels poedercoaten

Poedercoating voor meubels hout en metaal

Poedercoating voor meubels is geschikt voor metaal én hout.

Door normaal gebruik en slijtage kan de toplaag van een meubel beschadigen. Natuurlijk wilt u dit zo lang mogelijk vermijden, of u nu koper of producent van het meubel bent. Dit is waar poedercoating om de hoek komt kijken. Het biedt een duurzame en beschermende bekleding en is esthetisch aantrekkelijk. De voordelen op een rij:

 • Duurzaam – Meubilair moet worden beschermd tegen stoten, slijten en krassen. Poedercoating is een zeer harde coating die zelfs in diverse weersomstandigheden bestand is tegen verkleuring en vervaging.
 • Veelzijdig- Het poedercoaten van meubels garandeert een gladde en gelijkmatige afwerking over het hele oppervlak. Daarnaast is het verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, texturen en effecten.
 • Corrosiebescherming – Voor metalen meubelen zoals tuinmeubilair, kasten en vitrines, is corrosie een grote oorzaak van bederf. Poedercoating biedt een weer- en waterbestendige barrière die de ondergrond beschermt tegen corrosie.
 • Tijd- en kostenefficiënt – Poedercoaten is snel en efficient, ook gaat er bijna geen poeder verloren bij het aanbrengen. Voor grote volumes is poedercoating daarom zeer geschikt.
 • Milieuvriendelijk – Poedercoatings bevatten geen oplosmiddelen of VOC’s, kunnen worden gerecycled en produceren over het algemeen minder afval dan vloeibare coating.

Poedercoating voor meubels versus verf/natlakken

Zoals hierboven beschreven kleven er veel voordelen aan het poedercoaten van meubels, maar hoe verhoudt dit zich tot andere opties zoals vloeibare verf of natlakken? Er zijn drie belangrijke punten die we kunnen vergelijken: prestaties, efficiëntie en natuurlijk milieuvriendelijkheid:

 1. PRESTATIES – Ten opzichte van verf is poedercoating duurzamer en beter bestand tegen corrosie, krassen, stoten en slijtage. Door de manier waarop poedercoating wordt aangebracht kan deze niet druipen, lopen of oneven opdrogen. Daarnaast behouden poeders beter hun glans en kleur, waar vloeibare verf sneller kan vervagen of verkleuren.
 2. EFFICIËNTIE – Poedercoatings kunnen sneller worden verwerkt dan natlak, omdat er geen grondlaag nodig is en er minder geschuurd hoeft te worden. Bij grotere volumes zijn er minder materiaal- en uitvoeringskosten bij poedercoating.  Poeder wat niet op het object terecht komt kan worden opgevangen en gerecycled, wat betekent dat meer dan 95% van het product wordt gebruikt. Daarnaast droogt het sneller en kan het vlot en egaal op grote oppervlakken worden aangebracht. Het geautomatiseerde proces is tot slot minder foutgevoelig dan bij het schilderen van meubels.
 3. MILIEUVRIENDELIJKHEID – Doordat 95% van het poeder kan worden gebruikt, is er zeer weinig verspilling. Daarnaast is poedercoating vrij van schadelijke oplosmiddelen of vluchtige stoffen. Dit maakt het milieuvriendelijker als de meeste soorten verf.

Meest geschikte poedercoating poeders voor meubels

Poedercoating poeder bestaat uit de reguliere componenten van vloeibare coatings. Echter, het bindmiddel, additieven en het pigment worden verwerkt als poeder en een oplosmiddel is niet langer nodig. In de basis zijn er twee typen poeders; thermoplasten en thermoharders. Thermoharders werken met een zogenaamde “cross-linker”.  Door verhitting wordt de cross linker geactiveerd en dit zorgt voor een chemische reactie tussen de poedercomponenten waardoor deze samenbinden. Thermoplasten daarentegen bevatten geen cross linker en smelten en vloeien uit door verhitting. In deze twee categorieën kunnen poeders worden ingedeeld op basis van het bindmiddel dat is toegevoegd.

Ze hebben elk hun eigen esthetische eigenschappen en presteren ook verschillend wat duurzaamheid en resistentie betreft. In samenwerking met een coatingspecialist stelt u de perfecte formule voor uw project samen. Bij meubels wordt meestal gebruik gemaakt van:

poedercoating voor meubels in openbare ruimten

Poedercoating voor meubels in openbare ruimtes moet zorgen voor een “hufterproof” bescherming.

 • EPOXY- één van de meest bekende bindmiddelen. Epoxyhars wordt gebruikt vanwege de extreme hardheid en uitstekende beschermende eigenschappen. Vaak toegepast op metalen en stalen meubels. Epoxy poedercoating is minder geschikt voor het coaten van buitenmeubels.
 • POLYESTER – uiterst geschikt voor buitenmeubels en breed inzetbaar.
 • HYBRIDE: EPOXY-POLYESTER- een populaire optie voor kantoormeubilair en meubels die tegen een stootje moeten kunnen. Hard, chemisch bestendig en veelzijdig.
 • POLYURETHAAN- poeder op basis van dit bindmiddel wordt met name gebruikt voor buitentoepassingen die makkelijk reinigbaar moeten zijn en “hufterproof”. Bijvoorbeeld banken van bushokjes en stadsmeubilair.
 • NYLON- deze poeder wordt gebruikt waar corrosie- en chemicaliënbestendigheid plus een esthetisch aantrekkelijke afwerking een rol speelt. Speeltoestellen voor kinderen, winkelwagentjes en draadrekken maken vaak gebruik van nylon poedercoating.

Meubels laten poedercoaten door een professional

In Nederland zijn er diverse bedrijven die poedercoating diensten aanbieden.  Deze poedercoaters vertrouwen op de beste merken coatingpoeder van bedrijven als Interpon (AkzoNobel), PPG, DSM, Axalta, Valspar en HMG. Steeds meer bedrijven wenden zich tot poedercoating voor meubels. Meubelgigant IKEA werkt bijvoorbeeld samen met Jotun en AkzoNobel voor het poedercoaten van hout en MDF meubels en Oostenrijkse meubelmaker Finima maakt gebruik van poedercoatings van DSM. Bent u ook meubel designer, verkoper of producent en wilt u meer weten over de mogelijkheden van poedercoating? Vraag vandaag nog vrijblijvend advies of een offerte bij ons aan en wij brengen u graag in verbinding met een specialist!

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *