pu gietvloer woonkamer

De warme PU gietvloer in het interieur van nu

Een pu gietvloer – ook wel een polyurethaan gietvloer – is een vloer gemaakt van kunststof, die zonder problemen over een bestaande vloer kan worden aangebracht. De vloer is veerkrachtig en gemakkelijk in onderhoud. De vloer is zeer populair als woonvloer vanwege de uitstekende warmtegeleiding in combinatie met vloerverwarming, de veerkracht die comfortabel aanvoelt op blote voeten, geluiddempende eigenschappen en de prachtige naadloze en industriële look.

DIRECT NAAR: PrijsKleurenVoor- en nadelenBuitenAanbrengenOndergrond


In 5 stappen een PU gietvloer aanbrengen:

Voor een naadloos karakter en jarenlang plezier van de vloer is het belangrijk dat de vloer wordt aangebracht door een coating-specialist. Het gieten van een pu vloer neemt gemiddeld vier tot vijf dagen in beslag, want deze professionele vloer is opgebouwd uit lagen.

 1. Eerst wordt de onderlaag geschuurd, waarop een primerlaag volgt
 2. De primerlaag dient eveneens geschuurd te worden. Daarna volgt het aanbrengen van de egalisatielaag
 3. Het gieten van de polyurethaan vloer.
 4. De coating-specialist brengt een toplaag aan
 5. Er wordt nog een extra toplaag aangebracht, namelijk: tweecomponenten polyurethaan

Expert tip: ben je op zoek naar een vloer voor gebruik in industriële of commerciële ruimtes? Dan kan een epoxy vloer een goede optie zijn. Deze vloer is keihard en bestand tegen chemicaliën, zware belasting van machinerie etc. In woningen wordt deze vloer vaak gekozen wanneer er veel of grote huisdieren zijn (ivm krasvorming). Let op: epoxy is niet geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Moderne kleuren: van betonlook tot RAL

Gietvloeren met betonlook zijn erg populair, waarschijnlijk vanwege de tijdloze uitstraling. Dit aantrekkelijke, industriële karakter wordt gevormd doordat er, vlak voor het gieten, minimaal twee kleuren polyurethaan worden vermengd. Tijdens het egaliseren worden er accenten aangebracht, waardoor de betonlook ontstaat.

Naast betonlook is een PU vloer ook leverbaar in alle RAL en NCS kleuren, zowel in mat als hoogglans uitvoering. Er zijn diverse effecten mogelijk, maar als je een uitgebreide keus wilt hebben, dan raden wij een Epoxyvloer aan.

De voordelen en nadelen van een polyurethaan gietvloer

Een polyurethaan gietvloer kan voor allerlei doeleinden worden ingezet. Het ziet er, dankzij het naadloze karakter, opvallend mooi uit in een modern interieur. De vloer oogt strak en kent vele voordelen:

pu gietvloer over beton

Een Polyurethaan vloer is zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming

 • Een moderne, warme uitstraling;
 • Mensen met huisstofallergieën zweren erbij;
 • Makkelijk te onderhouden. Zeker een pluspunt voor gezinnen;
 • Werkt geluiddempend bij het verschuiven van meubels of contactgeluid van schoenen;
 • Je hebt geen plinten nodig, want de vloer sluit naadloos aan op de muur;
 • Ongevoelig voor vloeistoffen, dus geen vlekken;
 • Gaat niet scheuren in combinatie met vloerverwarming;
 • Zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding: nooit meer koude voeten!

Er zijn, zoals met iedere vloersoort, natuurlijk ook wat nadelen te noemen:

 • De droogtijd van een pu gietvloer is vier tot vijf dagen;
 • Tijdens het leggen van de vloer kunnen er hinderlijke geuren vrijkomen;
 • Veerkracht kan ook een nadeel zijn, de vloer is meer krasgevoelig. Let op bij huisdieren;
 • De designs zijn minder divers dan bij epoxyvloeren.

Ervaringen van gebruikers

Op het vloeren forum verschillen de meningen over een pu gietvloer. Sommige ervaren de vloer als warm, andere juist als kil. Als tip wordt daarom meegegeven om goed na te denken over de kleur. Een gietvloer met blauwtinten oogt killer dan bruintinten. De vloer wordt geprezen om zijn kindvriendelijkheid maar er worden ook zorgen geuit over de krasbestendigheid. Een goede toplaag wordt aanbevolen. Op het Viva forum gaan de ervaringen meer over de uitstraling van de vloer. Hier kiest men bewust voor de strakke uitstraling en worden er tips gegeven voor de inrichting (natuurlijke accenten als hout en wol).  Daarnaast wordt de vloer warm en zacht genoemd en minder kil als tegels. De algemene tendens is dat het gieten van de vloer geen makkelijke DIY klus is maar echt een klus voor een specialist.

Naadloos over een bestaande ondergrond

Een polyurethaan gietvloer kan heel eenvoudig op verschillende soorten ondervloer worden aangebracht. De één vergt meer voorbereiding dan de ander, maar (bijna) niets is onmogelijk. Het is belangrijk dat de ondervloer stabiel is en egaal. Is dit niet het geval? Vraag een coating-specialist naar de mogelijkheden om de vloer te egaliseren. De volgende ondergronden komen het meest voor en zijn geschikt voor gietvloeren:

pu gietvloer over beton

Met de juiste voorbewerking kan een PU gietvloer eenvoudig over beton of tegels worden gegoten

 • PU gietvloer over tegels
  Zijn de tegels vlak, dan is het zeker geschikt als ondergrond voor een polyurethaan vloer. Soms dient er een egalisatielaag aangebracht te worden.
 • Een ondervloer van beton
  Beton is uitermate geschikt om als ondergrond voor een gietvloer te gebruiken. Een specialist kan je helpen om het beton op te ruwen, waardoor er een goede hechting met de toplaag mogelijk is.
 • Polyurethaan op een cementlaag
  Deze cementlaag wordt vaak gebruikt als ondervloer voor vloerbedekking, parket, laminaat, etc en wordt ook wel chape genoemd. Chape is poreus en is dus bij uitstek geschikt voor een PU gietvloer.
 • Een gietvloer op een houten ondergrond
  Hout is niet altijd even stabiel en geëgaliseerd, maar als de vloer wel stevig is, dan is ook deze vloersoort geschikt om lagen op aan te brengen. Houd rekening met extra kosten, want mogelijk adviseert de specialist om een extra isolerende laag aan te brengen om het uitzetten van het hout tot een minimum te beperken.
 • Natuursteen
  Wanneer er tegels van natuursteen op de vloer liggen, dan wordt er ook vaak gekozen voor een extra egalisatielaag. Hierdoor is de stenen ondergrond een prima onderlaag voor een polyurethaan gietvloer.

PU vloer buiten als terras of oprit

Het mooie van polyurethaan is dat deze kunststof bestand is tegen UV straling. De kleur blijft daarom mooi, zelfs buiten. Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om een PU vloer buiten te laten gieten, en dat kan! Het enige waar je goed rekening mee moet houden is dat een polyurethaan gietvloer uit meerder lagen met een droogtijd bestaat. Bij het drogen van iedere laag moet rekening worden gehouden met de temperatuur (is de buitentemperatuur laag, dan is de droogtijd langer. Is deze juist hoog, dan drogen de lagen sneller). Daarnaast moet er ook voldoende ruimte zijn om de gietvloer af te schermen voor vliegjes, blaadjes, zand etc. die anders in de laag komen. Een PU vloer buiten gieten is daarom altijd een specialistische klus. 

Wat zijn de kosten van een pu gietvloer?

Tot slot het antwoord op de vraag die iedereen wil weten: wat gaat dit kosten? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ondergrond, het design en het totaal aantal benodigde lagen. We kunnen je uiteraard een indicatie van de prijs per m2 geven. Gemiddeld zal het variëren tussen de € 80 en € 120 per vierkante meter.

Expert tip: de prijs per m2 van een pu vloer ligt lager bij meer m2. Wil je dus je woonkamer voorzien van deze huiselijke gietvloer? Pak dan ook de hal, toilet en keuken mee. Niet alleen zorgt dit voor een prachtig naadloos geheel, het is ook nog eens voordelig! Ligt deze vloer niet helemaal binnen budget? Een goedkopere optie is een epoxy troffelvloer.


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *