Vloer laten egaliseren
Een vloer laten egaliseren is in veel gevallen noodzakelijk voordat er een coatingvloer of ander type vloer kan worden aangebracht. Maar welke opties zijn er? En wat zijn de investeringskosten? Wij informeren u graag met dit artikel. En heeft u nog vragen na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.
Wanneer kiest u voor een betonvloer egaliseren (en wanneer niet?)
Als er een nieuwe vloer geplaatst wordt is het belangrijk dat de ondervloer glad en egaal is. Is dit niet het geval dan kan dit gevolgen hebben voor de vloer die daarna geplaatst wordt. Denk aan vochtproblemen, scheuren, slechte geluiddemping en meer. Zeker in geval van een coatingvloer vormt een egale ondervloer de basis voor een goed eindresultaat.
Daarnaast is het egaliseren van een betonvloer een must voor een zogenoemde plakvloer zoals marmoleum of PVC. Een standaard anhydrietvloer blijft namelijk korrelig en lijm zal hierdoor niet goed kunnen hechten.
Tot slot is het egaliseren van de vloer een voordelige en efficiënte oplossing wanneer u een tegelvloer wilt bedekken of een vloer wilt ophogen.
Toch is het niet altijd nodig om een vloer te egaliseren. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
- De vloer is al eens eerder geëgaliseerd en deze laag is nog goed.
- Er wordt gebruik gemaakt van een tussenvloer.
- Er wordt een dikke zelfnivellerende vloer gegoten (bijvoorbeeld een gietvloer).
- Het betreft een houten vloer. Een tussenvloer is in dit geval minder arbeidsintensief en voordeliger.
- Er komt geen andere vloersoort op het beton. Gebruik in dat geval een stofbinder om het beton waterafstotende eigenschappen mee te geven.
Egaline en andere manieren om een vloer te egaliseren
Een gestorte betonvloer wordt in vele gevallen geëgaliseerd met egaline. Egaline is een middel, bestaande uit cement en kunsthars. Vroeger was egaline puur een merknaam, maar inmiddels is de algemene term ‘egaliseercement’ hierdoor vervangen. Andere benamingen voor egaline zijn egalisatiemortel en egalisatievloer.
Naast waterpas en egaal maakt egaline de vloer hard, sterk en flexibel. Een egaline ondervloer voorkomt hierdoor scheuren en barsten in de uiteindelijke vloer. Ook bij intensief gebruik of zware belasting.
Opties voor het egaal maken van een betonnen ondervloer:
- Egaline: geschikt als ondervloer voor alle vloertypen.
- Zandcement: geschikt als ondervloer voor PVC, laminaat en hout (mits er een tussenvloer wordt geplaatst).
- Anhydriet: geschikt als ondervloer voor PVC, laminaat en hout, niet geschikt voor vastgelijmde vloeren (plakvloeren).
Egaline is niet waterdicht (maar kan het wel worden gemaakt)
Uiteraard is een egale vloer de basis van iedere vloer. Maar een andere eis is vaak waterdichtheid. Is egaline waterdicht? Van nature niet, maar door het te combineren met waterglas kan een coatingspecialist deze vloer waterdicht maken. Waterglas mixt de vakspecialist met de egalisatiemortel waardoor de egalisatievloer waterafstotende eigenschappen krijgt.
Een andere manier om de betonnen vloer waterdicht te maken is door na het vloer egaliseren met egaline er een naadloze en waterdichte vloercoating overheen te gieten. En het mooie is: deze combinatielaag is geschikt voor vloerverwarming. Denk er wel aan dat er een speciaal egalisatiemiddel, voor watergedragen- of elektrische vloerverwarmingssystemen, gebruikt dient te worden.
5 aandachtspunten voor het egaliseren i.c.m. vloerverwarming
Bij vloerverwarming wilt u zoveel mogelijk rendement van de verwarming. Ieder laag of tussenruimte zorgt voor warmteverlies. Het vast verlijmen van een vloer zorgt voor het meeste rendement. Het is niet aan te raden een vloer rechtstreeks te verlijmen op ruw beton. Het egaliseren van een vloer met vloerverwarming is daarom altijd aan te raden. Kiest u hiervoor let dan op de volgende punten:
- Overleg welke partij de sleuven gaat opvullen of de matten gaat egaliseren; in veel gevallen doet een vloerspecialist dit liever zelf omdat dit efficiënter is.
- Voert de bouwer of het bedrijf die de vloerverwarming heeft gelegd bovenstaande uit? Wees dan goed op de hoogte van het gebruikte materiaal zodat u dit kunt communiceren aan de vloerspecialist.
- Laat de sleuven nooit opvullen met tegellijm: lijm blijft elastisch en hierdoor kunnen er scheuren in de egalisatievloer ontstaan
- Sommige gietvloeren (polyurethaan) zijn scheuroverbruggend en zelfnivellerend. Deze hebben vaak geen egalisatie ondervloer nodig.
- Overleg met uw vloerspecialist welke topvloer er geplaatst gaat worden. Om het meeste rendement te behalen moeten de laagdiktes op elkaar worden afgestemd.
De laagdikte en droogtijd van een egaline vloer
De aangeraden laagdikte is minimaal 3 mm, maar in sommige gevallen volstaat meer of minder. Laat de vloer daarom altijd ter plaatse beoordelen. Het aanbrengen gaat als volgt:
- Het vochtpercentage in de vloer wordt gemeten, bij akkoord start de uitvoering;
- De betonvloer wordt geschuurd en stofvrij gemaakt;
- Er wordt een primer aangebracht t.b.v. de hechting;
- De egaline wordt uitgegoten;
- Het uitharden neemt een aantal uur tot een aantal dagen in beslag;
- De gekozen topvloer kan worden geplaatst.
De droogtijd varieert uiteraard per situatie. Een dikkere laag egaline heeft langer de tijd nodig om uit te harden en daarnaast is de temperatuur van de ruimte en de vochtigheidsgraad van de vloer van invloed.
Vloer egaliseren kosten- Prijs per m2
Kiest u voor een coatingvloer of gietvloer dan is het voordelig om de egaline vloer ook door dezelfde vakspecialist te laten aanbrengen. Er zit namelijk niet veel marge op het egaliseren van een vloer en hierdoor is het aantal specialisten dat deze klus “los” uitvoert beperkt. Andere voordelen zijn:
- De werkzaamheden worden op de juiste manier uitgevoerd;
- Er is sprake van garantie bij eventuele problemen;
- U betaalt maar één keer reiskosten;
- De klus wordt efficiënt en ook in een korter tijdsbestek uitgevoerd.
Zoekt u online naar de kosten van een vloer egaliseren dan zal u zien dat de prijzen sterk variëren. Let altijd op het volgende bij een offerte:
- Wat is de geoffreerde laagdikte?
- Klopt de prijs bij het aantal m2 van uw project (vaak gelden lage prijzen vanaf een bepaalde hoeveelheid m2)
- Zijn alle werkzaamheden inbegrepen (schuren, stofvrij maken, primer aanbrengen etc.)
- Welk soort egaline is geoffreerd? Voor het ophogen van een vloer is namelijk een ander soort egaline nodig als het licht egaliseren van een vloer.
Samengevat is de prijs vloer egaliseren per m2 dus afhankelijk van een aantal factoren. Maar gemiddeld kan je bij het uitbesteden van de klus rekenen op een prijs per m2 voor het egaliseren van een betonnen vloer tussen de 10 en 25 euro. Bij het egaliseren van een houten vloer, het ophogen van een vloer of het opvullen en egaliseren van tegelvoegen met egaline bent u tussen de 45 en 75 euro per m2 kwijt.
Direct offertes ontvangen voor uw project? Vraag deze dan hier vrijblijvend aan.
De prijzen die getoond worden voor het egaliseren van betonnen vloer zijn deze inclusief egaline?
Goedemiddag, de prijs in aantal m2 10eu en 25 eu is dat inclusief Egaline?
wij willen onze bovenverdieping aanpakken. Er heeft ooit iemand cv buizen aangelegd in de vloer en daardoor is er een “heuvellandschap” ontstaan. Het hoogteverschil loopt op tot zo’n 1,5 cm. Als we deze vloer waterpas willen krijgen, wat gaat dat ons kosten? Het gaat om een indicatie, we zijn een begroting aan het maken.
Het gaat om twee slaapkamers en een overloopje op de bovenverdieping. Bij elkaar is het ongeveer 25 m2
ik heb vloer verwarming gekregen de slangen zijn dicht gesmeerd maar niet vlak genoeg voor de vloer waarop ik pvc klik heb. de egalisatie mag maar 3mm worden i.v.m. met de slaapkamers .,is dit mogelijk? mijn vloer is een anhydriet vloer.en wat gaat dit dan kosten
b.v.d
van Duin.