Nanocoating.nl

Soorten hout coatings en behandelmethodes

Hout kent vele soorten en wordt op veel verschillende manieren toegepast. Zo vraagt gevelbekleding om een andere behandeling dan een draagbalk in een pand. Het zal u dan ook niet verbazen dat er niet één hout coating bestaat, maar vele. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende behandelmethodes (aflakken, spuiten en meer!). In dit artikel introduceren wij verschillende soorten houtcoatings waar u in onderliggende artikelen meer over kunt lezen. Uiteraard kunt u bij vragen ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Hout waterdicht maken en andere mogelijkheden

Hout waterdicht maken is één van de meest gehoorde behoeften om een hout coating te overwegen. Maar hout coating kan meer bieden dan dat. Hieronder geven we een opsomming van de mogelijkheden:

 • Hout verfraaien: een hout coating kan in kleur of transparant worden aangebracht om de houtkleur te verdiepen of juist dekkend te kleuren.
 • Hout beschermen: bepaalde hout coatings beschermen tegen de verkleuring van hout, houtrot, groene aanslag, mos en schimmel. Ideaal voor houten gevelbekleding.
 • Hout brandwerend/brandvertragend maken: verhoog de veiligheid van een houtconstructie door de ontbranding van het hout te vertragen.
 • Hout antislip maken: trappen, galerijen, brugdekken, scheepsdekken, vlonders en overige houten oppervlakken met loopcontact hebben baat bij een antislip coating voor hout.
 • Hout tegen fouling beschermen: Houten scheepsrompen kunnen niet zonder een antifouling coating voor hout. Deze voorkomt aanhechting van micro organismen en algen op het houten oppervlak.
 • Hout beschermen tegen graffiti, wildplak en tagging: heeft uw bedrijfspand last van vandalisme dan kan een anti graffiti of anti wildplak coating een uitkomst zijn.
 • Krasvaste bescherming bieden op een houten oppervlak: wanneer een houten oppervlak tegen een stootje moet kunnen dan zijn er meerdere krasvaste en slijtvaste houtcoatings die het hout versterken en beschermen.

Toepassingen van hout coating

Hout coatings zijn zoals de naam al doet vermoeden geschikt voor hout. Maar om u een indicatie te geven van de mogelijkheden sommen wij hieronder een aantal veel voorkomende toepassingen van houtcoating op:

GevelbekledingJachthavens en steigersBoothuizen
BrugdekkenHoutbouwHutten en uitkijktorens
TrappenHoutconstructiesDamwanden en remmingwerken
VloerenSchepenKolommen en liggers
HoutskeletbouwEcologische bouwHouten bergingen
Garages en carportsSpeeltuinen en speeltoestellenStraatmeubilair
TerrassenGalerijenHekwerken
KunstwerkenSchuren en stallenGebinten

Van epoxy tot pu coating voor hout

Zoals hierboven al beschreven zijn er vele toepassingen van hout coating. In de lijst hieronder benoemen we verschillende soorten hout coatings. In andere artikelen gaan wij dieper in op de coatingsoorten. Wilt u weten welke hout coating geschikt is voor uw project? Stel uw vraag dan aan ons. Wij leggen deze dan graag vrijblijvend voor aan een netwerk van houtcoatingspecialisten die u van advies op maat voorzien.

Epoxy coating voor hout

Epoxy is bij uitstek geschikt om hout de conserveren, beschermen of restaureren. Het kan transparant of in een kleur worden aangebracht. Epoxy coating staat bekend om zijn krasvaste en slijtvaste werking en hoge chemicaliënresistentie. Epoxy houtcoating is keihard en wordt vaak gebruikt om hout waterdicht te maken. Epoxy is minder geschikt voor gebruik buiten omdat de coating niet UV bestendig is. Dit kan eventueel worden opgelost met een uv bestendige toplaag.

Aanbevolen voor: houten oppervlakken op het binnendek van schepen, houtskeletbouw, kolommen en liggers, meubilair, houten oppervlakken die een keiharde en chemicaliën resistente bescherming nodig hebben.

> Meer over deze houtcoating leest u in ons artikel over epoxy coating.

PU coating voor hout (Polyurethaancoating)

hout coatings houtskeletbouw

Er zijn vele soorten hout coatings voor interieur en exterieur met ieder unieke eigenschappen.

Pu coating ofwel polyurethaan hout coating is populair vanwege de hoge glansgraad, UV bestendigheid en flexibiliteit. Polyurethaan is geschikt voor werkend hout en kan kleine scheuren opvangen. Polyurethaan kan naast beschermen ook het hout verfraaien omdat het in ieder kleur gemengd kan worden. Ook in afwerkingsmogelijkheden heeft u veel keuze. Zo behoren Satijn, hoogglans of juist mat tot de mogelijkheden. De prijs ligt wel hoger dan epoxy.

Aanbevolen voor: Pu hout coating biedt een uitstekende beschermlaag voor houten schepen, gevels en andere hout oppervlakken die blootstaan aan weersinvloeden.

> in ons artikel over polyurethaan coating gaan wij dieper in op de eigenschappen van deze kunststof.

Kunststof coating voor hout

In principe zijn epoxy en polyurethaan kunststof coatings voor hout. Maar wanneer er in de volksmond gesproken wordt over kunststof coating voor hout dan heeft men het vaak over polyurea coating. Polyurea wordt middels een spraymethode aangebracht op het hout en bedekt deze volledig. Polyurea coating is naadloos en heel elastisch. Dit komt goed van pas bij werkend hout. Bijkomend voordeel is dat deze kunststof coating een brandvertragende werking heeft en met een antislip structuur kan worden aangebracht. Hout waterdicht maken is daarnaast een veelgehoorde behoefte bij het aanvragen van deze coating.

Aanbevolen voor: Polyurea kunststof houtcoating is een veelzijdige laag voor het beschermen en verfraaien van hout waarbij de houtkleur en structuur niet zichtbaar hoeven te blijven. Toepasbaar op alle houtsoorten binnen en buiten.

> Lees meer over de mogelijkheden van kunststof coating voor hout in ons artikel hierover.

Nano coating voor hout

Gaat het u niet zozeer om verfraaien van hout, krasvastheid of dekkende bescherming? Nano coating voor hout zorgt voor een onzichtbare bescherming tegen vocht, groene aanslag, vuil en vet. Nano coatings voor hout voorkomen wateropname en geven daardoor bescherming tegen vlekken, versnelde verwering en houtrot. Ook zorgt het voor kleurbehoud (bescherming tegen vergrijzing).

houtcoating tegen houtrot

Een nano coating op hout voorkomt de aangroei van mos, algen en schimmels.

Een groot voordeel van nano coating is daarnaast dat het zorgt voor een ademende laag. Het sluit vocht dus niet op in het hout. Hierdoor wordt de levensduur van het hout verlengt en blijft de natuurlijke uitstraling behouden.

Aanbevolen voor: het impregneren van gevels, hout conservering, meubilair, houten speel,- en sporttoestellen, steigers en aanlegplaatsen, visstekken, utiliteitsbouw en meer houten oppervlakken die blootstaan aan vocht en,- of weersinvloeden.

> Wij gaan dieper in op dit onderwerp in ons artikel over nano coating en gevels impregneren.

Anti graffiti en andere anti vandalisme coatings voor hout

Heeft een houten oppervlak regelmatig vandalisme te verduren in de vorm van graffiti, wildplak of wildplassen? Door een beschermende anti graffiti, anti wildplak of anti urine coating aan te brengen, is deze overlast verleden tijd. Inkt, urine en lijm hecht niet langer op het houten oppervlak waardoor u deze eenvoudig kunt afspoelen.

Aanbevolen voor: gevels, houtbouw, buitenmeubilair en andere houten oppervlakken die te maken hebben met vandalisme.

> Wij vertellen u hier graag meer over anti graffiti coating.

Brandvertragende coating voor hout

Hout is één van de meest brandgevaarlijke bouwmaterialen. Om deze reden is de vraag naar brandvertragende coating hoog. Deze houtcoatings zorgen ervoor dat hout minder snel verbrand, wat extra evacuatietijd geeft voordat een houtconstructie zijn dragend vermogen verliest. Afhankelijk van het soort coating en de vereisten kan een brandvertragende duur van 30 tot 90 minuten worden gerealiseerd. De brandweer kan een certificaat eisen van de uitgevoerde behandeling. In dat geval moet het hout gecoat zijn door een brandwerende coatingspecialist

Aanbevolen voor: houtskeletbouw, draagbalken, liggers en andere houtconstructies.

> Er is veel te vertellen over hout brandvertragend behandelen. U leest er meer over in dit artikel.

Stel uw vraag over hout coatings hieronder. Wij helpen u graag!

De laatste opmerking en 4 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
3 antwoorden
 1. Michiel
  Michiel zegt:

  Beste Heer/Mevrouw,

  Ik wil houten plantenbakken maken voor buiten (van garapa) en vroeg mij of of ik de levensduur van deze bloembakken zou kunnen verlengen met een epoxy of PU coating (wat ik zoek is wel een transparante coating). Hopelijk kunnen jullie mij suggesties doen.

  Met dank en vr groeten
  michiel

  Beantwoorden
 2. Rob Molenaar
  Rob Molenaar zegt:

  Beste,

  Ik heb een paar vragen over het beschermen van hardhout.

  Ik moet een hardhouten frame maken op een 9-tal funderingsschroeven (van fa. Weenk). Op het frame wordt een blokhut geplaatst. De hardhouten balken zullen 15 cm hoog en 5 cm dik zijn. Dit frame zal voor een deel worden ingegraven.

  Ik heb gelezen dat Azobe hardhout een levensduur heeft van ongeveer 20 jaar. Klopt dit? En zou ik de levensduur van dit frame kunnen verlengen door het aanbrengen van een coating of iets dergelijks? Of kan het vocht dat er eventueel toch in komt dan niet meer weg, waardoor de levensduur alsnog niet wordt verlengd?

  Of heeft het helemaal geen zin om Azobé te coaten?

  Verder schrijft u dat RVS schroeven moeten worden gebruikt omdat niet-RVS schroeven door de eigenschappen van het hardhout zullen roesten. Hoe zit het met versterkingshoeken om de balken aan elkaar te bevestigen? Moeten deze dan ook van RVS zijn?

  Wellicht een vreemde vraag… maakt het voor de levensduur van de balken uit of deze in zand of in aarde worden ingegraven?

  Met vriendelijke groet,
  Rob Molenaar

  Beantwoorden
 3. Nijbakker Philip
  Nijbakker Philip zegt:

  Ik heb een tuinhuis met een dak van bankirai hout tegen elkaar aangelegd en gekit met rubber.
  Dit blijft lekken. Is de PU coating of nano coating geschikt voor waterdicht maken van het dak?
  Wat is uw advies? Hoor graag van u.

  Philip Nijbakker

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *