brandwerende coating voor hout aanbrengen

Hout langer bestand tegen vuur met brandwerende coating voor hout

Hout is een brandgevaarlijke materiaalsoort maar toch brandveilig. Het blijft namelijk lang sterk qua draagkracht. Het zal vlam vatten maar niet meteen bezwijken. Met brandwerende coating voor hout kan men ervoor zorgen dat het langer bestand is tegen vuur en hitte.

Brandwerende coating heeft als doel om de betrouwbaarheid van een constructie in een gebouw te verlengen. Dit kan tijdens een brand zorgen voor extra evacuatietijd.  De brandwerende of brandvertragende coating is zowel te gebruiken voor de particuliere als de zakelijke markt en is toepasbaar op veel ondergronden.


Brandklassen en rookklassen voor hout bepalen brandwerende coating

Om hout op te waarderen naar een betere brandklasse is het aanbrengen van een brandwerende coating een goede oplossing. Brandwerende coating voor hout is een dunne coating die bij brand opschuimt.  De coating zal het onderliggende hout langer beschermen tegen inbranding. Ook is het mogelijk om het hout zo te bewerken dat het hout moeilijker brandbaar is.

Een brandwerende coating voor hout kan niet voorkomen dat hout vlam vat. Wel kan het inbranding vertragen. De inbrandsnelheid moet hiervoor eerst worden berekend. Dit hangt sterk af van de houtsoort en dikte van het hout. Is de houtsoort bekend? Dan kan de inbrandsnelheid door professionals worden uitgerekend. We noemen dit de brandklasse van het hout. Bij massief hout zegt het gewicht al veel over de brandklasse. In de tabel hieronder hebben we een globaal overzicht van de Nederlandse brandklasse hout:

Volumegewicht

Brandklasse

< 560 kg /m3 4
560 – 790 kg /m3 3
> 790 kg /m3 2 Dit is de minimale brandklasse voor gevels en vluchtroutes.
Uitzondering: Merantie > 560 kg /m3 2

Zowel voor vloeren als niet-vloeroppervlakken bestaan er ook zeven brandklassen die zijn vastgelegd in Europese regelgeving: A1, A2, B, C, D, E en F. Bij vloeren staat er achter iedere klasse in subscript fl (= floor). A1 is de hoogste klasse: de producten die hierin vallen, zijn niet brandbaar. Producten die nauwelijks brandbaar zijn vallen in A2 enzo gaat de tabel verder naar de meest brandbare materialen.

EuroklasseRookklasseBrandbijdragePraktijkVoorbeeld
A1flN.v.t.GeenNiet brandbaarNatuursteen, tegels
A2fls1 of s2NauwelijksPraktisch niet brandbaar Natuursteen, tegels
Bfls1 of s2 Heel beperktHeel moeilijk brandbaar Pvc, sommige textiele vloerbedekking
Cfls1 of s2Gemiddeld BrandbaarVloeren van zwaarder hout
Dfls1 of s2 Hoog Goed brandbaarMeeste houten vloeren
Efl-Zeer hoogZeer brandbaarSommige kunststof vloeren
Ffl-Niet bepaaldZeer brandbaarGeen eigenschap vastgesteld

Naast de klassering voor ontstaan en uitbreiding van brand moet ook informatie over de klassering voor rookontwikkeling bekend zijn. Daarvoor worden drie klassen onderscheiden:

  • s1: Geringe rookproductie
  • s2: Gemiddelde rookproductie
  • s3: Grote rookproductie

Brandwerende coating op hout aanbrengenbrandwerende verf voor hout

Het aanbrengen van brandwerende coating is specialistisch werk en we raden aan dit door specialisten te laten uitvoeren. Dit omdat er veel regelgeving is om rekening mee te houden. Ook moet de kwaliteit en de duurzaamheid goed worden gecontroleerd. Het gaat immers om veiligheid! De brandweer kan een certificaat eisen van de uitgevoerde behandeling. In dat geval moet de brandwerende behandeling uitgevoerd zijn door een derde partij.

Bij kleinere projecten kunt u zelf een brandwerende of brandvertragende coating aanbrengen. Houten afscheidingswanden, stro, riet en zachtboard kan brandvertragend behandeld worden. Bijvoorbeeld door het spuiten van een brandvertragende lak. Of het met roller of kwast aanbrengen van brandwerende coating. Er zijn verschillende regels voor het uitvoeren van behandeling binnen- of buitenshuis. Goed advies inwinnen door het bedrijf waar de nodige materialen worden aangeschaft is aan te raden.


Prijzen van brandwerende coating voor hout

Online maar ook bijvoorbeeld bij Gamma, Praxis of Hornbach zijn diverse pakketten verkrijgbaar voor doe-het-zelver. Het bedrijf Dutch Marine Systems importeert voor Nederlandse markt de producten van Rudolf Hensel. Rudolf Hensel is specialist in de Benelux als het gaat om brandvertragende en brandwerende coatings voor brandwerend hout. Hieronder een voorbeeld van prijzen voor verschillende materiaalsoorten:

Merk
Soort
Prijs
FSIBrandwerende coating hout€ 82,58 per 5 kg
PromatectBrandwerende plaat
(tbv staalbekleding)
€ 13,82 per m2
UnithermBrandwerende coating staal€ 247,30 per 12 kg

 


Wilt u een offerte op maat ontvangen? Wij helpen u verder!

Graag brengen wij u vrijblijvend in contact met een ervaren specialist. Zoekt u een coating, verf, product of dienst? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres.