Coil coating op rol

Perfect voorgelakt plaatstaal met coil coating

Coil coating (in het Nederlands ook wel bandbekleden genoemd) is een proces waarbij een dunne plaat aluminium of staal middels een stalen band door een verfinstallatie rolt en daarna op een coil (rol) wordt gezet. Geschikte coatings voor dit proces zijn zo samengesteld dat ze via dit proces homogeen en decoratief kunnen worden aangebracht. Voor staal is dit meestal een twee lagen systeem. Een speciale primer voor optimale hechting + corrosiebescherming en de coating zelf. Vaak is de dikte van zo’n systeem 25 – 30 µm. Op de achterzijde van de plaat wordt er optioneel een zinklaag, primer en back coating aangebracht.

In dit artikel gaan we dieper in op het bandbekledings proces, kijken we naar de toepassingen én specialisten in voorgelakt plaatstaal.


Coil coating: zo gaat het bandbekleding proces in zijn werk

Wat bijzonder is aan bandbekleding aka coil coating is dat het een heel efficiënt coating proces betreft. U hoeft de producten niet meer schoon te maken, voor te behandelen, te verven en uit te laten harden in een oven. Dit verlaagt uiteindelijk de investeringskosten, vereenvoudigt het productieproces en verkort de doorlooptijd. Het ontvetten, reinigen, primen, coaten, uitharden en inspecteren gebeurt namelijk op een lopende band. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Coil coating proces

Schema van coil coating proceslijn.
Bron: FME-CWM

Na het plaatsen van de band (coil) met onbewerkt dun plaatstaal, gaat deze de proceslijn op. Eerst krijgt het staal een schoonmaakbehandeling. Vervolgens wordt er aan beide kanten een fosfaat of chroomlaag aangebracht. Dit is noodzakelijk voor een goede hechting. Hierna volgt een primer en gaat de coil verder in de oven. Na het uitharden wordt er een coating naar wens aangebracht. Er is een bijzonder groot aantal verschillende coatings mogelijk, zowel in opbouw als samenstelling.

Voor meer technische informatie over dit proces, heeft de vereniging van ondernemers in de technologisch-industriële sector een whitepaper over voorgelakt plaatstaal gepubliceerd. Daarnaast is er ook een artikel verschenen over de drie peilers van het coil coating product.

Afmetingen coil coatings

Gebruikelijke breedtematen van coils zijn vanaf 30 mm tot 1500 mm, gebruikelijke dikten zijn vanaf 0,4 mm tot 1,5 mm.


De vele toepassingen van voorgelakt plaatstaal

Coil coating rol met voorgelakt staal

Het voorgelakt staal rolt op tot een “coil” (spoel)

Het aantal toepassingen van voorgelakt plaatstaal is bijna onbeperkt. Op een coil coating lijn kunnen namelijk alle bekende kwaliteiten dunne staalplaat worden voorzien van een coating. Bijvoorbeeld flexibele plastisol coatings. Enkele voorbeelden:

  • Pedaalemmers
  • Wasmachines
  • Koelkasten
  • Tosti ijzers
  • Boilers
  • Speelgoed
  • Lampenkappen
  • Cake blikken, ovens, tosti ijzers en pannen met bijvoorbeeld een xylan anti aanbaklaag

Verschillende toepassingen van coil coating

Keuze voor een bepaald coil coating product hangt af van de toepassing. Elk gebruiksdoel krijgt zijn eigen samenstelling van coating. Die flexibiliteit maakt het product geschikt voor verschillende doeleinden. Standaard bouwproducten die buiten worden toegepast zijn meestal polyesters. In verven en coatings, zoals voor witgoed of voor auto’s, worden vaak polyurethanen gebruikt. Voor autolakken gelden bepaalde eisen. De lak moet hard zijn om krassen tegen te gaan en moet flexibel genoeg zijn om steenslag op te vangen. Verder moet de lak glans hebben nadat deze is uitgehard en moet de lak het waterdicht zijn.

Voor duurzame coatings voor gevels van gebouwen, die een lange tijd fraai moeten blijven, zijn PVDF-coatings het meest geschikt. Deze coatings zijn elastisch en mechanisch sterk genoeg om weerstand te bieden tegen oplosmiddelen, chemicaliën en UV-straling. Ze worden vaak toegepast in niet al te agressieve en normale buitenomgevingen waarvoor een duurzame, kleurbestendige en vuilafstotende lak is vereist. Om graffiti tegen te gaan zijn er gemakkelijk reinigende anti-graffiti- coatings, gebaseerd op een nanocomposiet coating van 0.5μm dik die over een normale coating geappliceerd kan worden. De inkt van de graffitikunstenaars hecht niet op deze coating maar blijft er als het ware op parelen en is met water af te poetsen.

Waar kunt u terecht voor Coil Coating in Nederland?

Er zijn een aantal fabrieken die de coil coating techniek aanbieden. Bij het aanvragen van een offerte is het van belang dat het duidelijk is wat de beoogde toepassing is. Samen met de fabrikant bepaalt u het beste materiaal en de beste coatingsoort voor uw product. Wij brengen u graag in contact met ervaren specialisten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *