Coil Coating (Bandbekleden)
Coil coating wordt in het Nederlands ook wel bandbekleden genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op het bandbekledings proces, kijken we naar de toepassingen én specialisten in voorgelakt plaatstaal.
Perfect voorgelakt plaatstaal met coil coating
Ga direct naar:
ToggleCoil coating is een proces waarbij een dunne plaat aluminium of staal middels een stalen band door een verfinstallatie rolt en daarna op een coil (rol) wordt gezet. Geschikte coatings voor dit proces zijn zo samengesteld dat ze via dit proces homogeen en decoratief kunnen worden aangebracht. Voor staal is dit meestal een twee lagen systeem. Een speciale primer voor optimale hechting + corrosiebescherming en de coating zelf. Vaak is de dikte van zo’n systeem 25 – 30 µm. Op de achterzijde van de plaat wordt er optioneel een zinklaag, primer en back coating aangebracht.
Coil coating: zo gaat het bandbekleding proces in zijn werk
Wat bijzonder is aan bandbekleding aka coil coating is dat het een heel efficiënt coating proces betreft. U hoeft de producten niet meer schoon te maken, voor te behandelen, te verven en uit te laten harden in een oven. Dit verlaagt uiteindelijk de investeringskosten, vereenvoudigt het productieproces en verkort de doorlooptijd. Het ontvetten, reinigen, primen, coaten, uitharden en inspecteren gebeurt namelijk op een lopende band. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Schema van coil coating proceslijn.
Bron: FME-CWM
Na het plaatsen van de band (coil) met onbewerkt dun plaatstaal, gaat deze de proceslijn op. Eerst krijgt het staal een schoonmaakbehandeling. Vervolgens wordt er aan beide kanten een fosfaat of chroomlaag aangebracht. Dit is noodzakelijk voor een goede hechting. Hierna volgt een primer en gaat de coil verder in de oven. Na het uitharden wordt er een coating naar wens aangebracht. Er is een bijzonder groot aantal verschillende coatings mogelijk, zowel in opbouw als samenstelling.
Voor meer technische informatie over dit proces, heeft de vereniging van ondernemers in de technologisch-industriële sector een whitepaper over voorgelakt plaatstaal gepubliceerd. Daarnaast is er ook een artikel verschenen over de drie peilers van het coil coating product.
Afmetingen coil coatings
Gebruikelijke breedtematen van coils zijn vanaf 30 mm tot 1500 mm, gebruikelijke dikten zijn vanaf 0,4 mm tot 1,5 mm.
De vele toepassingen van voorgelakt plaatstaal

Het voorgelakt staal rolt op tot een “coil” (spoel)
Het aantal toepassingen van voorgelakt plaatstaal is bijna onbeperkt. Op een coil coating lijn kunnen namelijk alle bekende kwaliteiten dunne staalplaat worden voorzien van een coating. Bijvoorbeeld flexibele plastisol coatings. Enkele voorbeelden:
- Pedaalemmers
- Wasmachines
- Koelkasten
- Tosti ijzers
- Boilers
- Speelgoed
- Lampenkappen
- Cake blikken, ovens, tosti ijzers en pannen met bijvoorbeeld een xylan anti aanbaklaag
Verschillende toepassingen van coil coating
Keuze voor een bepaald coil coating product hangt af van de toepassing. Elk gebruiksdoel krijgt zijn eigen samenstelling van coating. Die flexibiliteit maakt het product geschikt voor verschillende doeleinden. Standaard bouwproducten die buiten worden toegepast zijn meestal polyesters. In verven en coatings, zoals voor witgoed of voor auto’s, worden vaak polyurethanen gebruikt. Voor autolakken gelden bepaalde eisen. De lak moet hard zijn om krassen tegen te gaan en moet flexibel genoeg zijn om steenslag op te vangen. Verder moet de lak glans hebben nadat deze is uitgehard en moet de lak het waterdicht zijn.
Voor duurzame coatings voor gevels van gebouwen, die een lange tijd fraai moeten blijven, zijn PVDF-coatings het meest geschikt. Deze coatings zijn elastisch en mechanisch sterk genoeg om weerstand te bieden tegen oplosmiddelen, chemicaliën en UV-straling. Ze worden vaak toegepast in niet al te agressieve en normale buitenomgevingen waarvoor een duurzame, kleurbestendige en vuilafstotende lak is vereist. Om graffiti tegen te gaan zijn er gemakkelijk reinigende anti-graffiti- coatings, gebaseerd op een nanocomposiet coating van 0.5μm dik die over een normale coating geappliceerd kan worden. De inkt van de graffitikunstenaars hecht niet op deze coating maar blijft er als het ware op parelen en is met water af te poetsen.
Heeft u een vraag over coil coating? Wij helpen u graag!
Ayold B.V.
Coating.nl is onderdeel van Ayold B.V.
Zuiderplein 4, 8911AJ, Leeuwarden, Nederland
KvK 61277495
Ons doel is om verbindingen tussen bedrijven en coatingspecialisten eenvoudiger te maken. Dit doen wij door middel van het onafhankelijke platform Coating.nl. Bedrijven met coating vraagstukken kunnen via Coating.nl in contact komen met een groot netwerk aan coatingspecialisten.
Coatings
Anti corrosie coating
Brandwerende coating
Chemisch resistente coating
Poedercoating
Materiaal – Ondergrond
Betoncoating
Hout coating
Staalcoating
Types
Epoxy coating
Nano coating
Polyurea coating
Polyurethaan coating
Oppervlakte
Muurcoating
Vloercoating
Vloeren
Coatingvloer
HACCP vloer
Horecavloer
Magazijnvloer
Werkplaatsvloer
Type vloercoatings
Epoxyvloer
Polyurethaan vloer
Proces
Beton conserveren
Galvaniseren
Natlakken
Verzinken
Zandstralen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!