Xylan coating

De uitstekende anti-kleef- en glijeigenschappen van Xylan coating

Xylan® coating is een merknaam voor een fluorpolymeer coating (PFTE coating) van het bedrijf Whitford. Xylan coating wordt in de meeste gevallen in de vorm van een natlak aangebracht en staat met name bekend om:

 1. Uitstekende anti-kleef eigenschappen; behandelde oppervlakken zijn snel en eenvoudig te reinigen
 2. Bestand tegen hoge en lage temperaturen (-250° to 285°C); ideaal voor pannen, ovens, pijpleidingen etc.
 3. Droge filmsmering en sterke hechting; daardoor geschikt voor het coaten van de meeste metalen, plastic, keramiek en houtsoorten.
 4. Lage wrijvingsweerstand; bescherming tegen aanhechtingsproblemen
 5. Zeer goede warmte en elektrische stroom geleiding; geen vonken of ontladingen

Toepassingen van Xylan coatings®

Xylan logo

Xylan coating voor industrieel gebruik lost de problemen op die ontstaan ​​als het ideale materiaal voor gebruik in de constructie de verkeerde oppervlakte eigenschappen heeft. Bijvoorbeeld de hechting van vuil in pijpleidingen of onvoldoende glijden van bewegende delen in een machine. Xylan coating zorgt in dat geval voor een gladde, vuilafstotende laag die niet corrodeert. Om deze reden ziet u het gebruik van Xylan coating vaak terug in de volgende branches:

 • Machinebouw
 • Farmaceutische industrie
 • Levensmiddelen industrie
 • Proces- en chemische industrie
 • Automobielindustrie

Xylan coatings kunnen toegepast worden op vrijwel alle metalen, waaronder aluminium, staal, roestvrij staal, koper en titanium. Xylan coatings kunnen daarnaast worden toegepast op glas en keramiek. Helaas is het dan soms niet mogelijk om het object te poedercoaten of natlakken. Dit omdat de kans groot is dat deze materialen breken of smelten in de oven bij het uitharden. Neem in voor uw coatingproject contact op met een specialist voor de mogelijkheden. Wij helpen u graag bij het vinden van de beste applicatiemethode. Ook voor een vrijblijvende offerte kunt u bij ons terecht.


Leveranciers en applicateurs van Xylan coating

Xylon is in Nederland een nog niet veel gebruikte coating. Er bestaan wel gespecialiseerde bedrijven die een vorm van PTFE coating, of een van de andere fluorpolymeren, aanbieden. Laat ons in een aanraag vrijblijvend weten wat het project behelst. We helpen graag!


De populaire anti-aanbaklaag in potten en pannen

Pan met anti aanbaklaag van Xylan coating

Pan met anti aanbaklaag van Xylan coating

Naast het gebruik in bovenstaande branches, kennen veel mensen Xylan coating® met name als anti-aanbaklaag voor pannen. En dat is niet zo verwonderlijk. De coating zorgt voor een makkelijk schoon te maken oppervlak waar vuil en vet slecht aan hecht. De laatste tijd zijn dit soort coatings (ook bijvoorbeeld Teflon) negatief in het nieuws geweest. De reden hiervoor is dat de coating kan degenereren bij te warme temperaturen en daarbij komen dan gevaarlijke stoffen vrij. U kunt dit voorkomen door:

 • De pan niet zonder inhoud op het vuur te zetten
 • Niet te koken boven medium hitte
 • Pannen van goede kwaliteit aan te schaffen en te vervangen bij beschadigingen in de coating
 • Niet met ijzer, metaal of scherp kookgerei in de pan te schrapen

Er zijn meerdere alternatieven voor de anti-aanbakpan met Xylan, zoals de RVS pan, de emaillen pan, gietijzeren pan of de keramische pan. Deze kunnen worden verhit tot 450 graden zonder dat de keramische laag loslaat of er giftige dampen vrijkomen. Nieuw is thermolon, een andere soort anti-aanbaklaag. De pan is van gelijke kwaliteit als de teflon-pan. Thermolon smelt ook pas bij 450 graden en heeft geen PFOA of PFTE als grondstof.

4 antwoorden
 1. Th.A. Engelbarts
  Th.A. Engelbarts zegt:

  Ik heb een gietijzeren braadpan helemaal schoon geschuurd. Nu wil ik aan de binnenzijde een anti aanbaklaag aanbrengen.
  Kan dat met een kwast of een spuitbus? Wat moet ik dan hebben en kan ik dit in kleine hoeveelheden bij U of ergens anders kopen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *