Nanocoating.nl

Fluorpolymeren

Anti-kleef en chemische bestendigheid; fluorpolymeren hebben het allemaal

Fluorpolymeren is een veelgebruikte chemische reactie, of beter gezegd: polymeer, in coatings die een krachtige anti-kleef laag nodig hebben. Het materiaal, waarvan het molecuul fluoratomen bevat, heeft namelijk de laagste wrijvingsweerstand van alle bekende vaste stoffen.

Fluorpolymeren dateren uit 1938. Toen ontdekte Dr. Roy J. Plunkett per toeval de chemische reactie PTFE, wat later omgedoopt werd tot de merknaam Teflon.

Dit materiaal is sindsdien uitgemond in diverse typen, doorgaans beter bekend onder merknamen als Teflon, Xylan en Halar. In dit artikel kijken we naar de betekenis van de verschillende varianten en waar ze voor gebruikt worden. Tot slot gaan we specialisten in Nederland bij langs die fluorpolymeer coating toepassen.


Fluorpolymeren: betekenis en voornaamste toepassingen

fluorpolymeren waterleiding pijp

Fluorpolymeren coatings worden veel gebruikt op (water-)leidingen

Fluorpolymeren zijn een graaggeziene gast bij (poeder-)kunstofcoatings. De reden dat ze echter zoveel in coating gebruikt worden, is om de volgende 3 eigenschappen:

  1. Is opgewassen tegen hoge temperaturen
  2. Zeer lage wrijvingsweerstand
  3. Universeel bestendig tegen nagenoeg alle chemische stoffen
  4. Eindproducten kunnen meerdere kleuren hebben

Deze kenmerken komen van pas in vele industrieën en sectoren. Bij coatings worden de polymeren doorgaans verwerkt tot poeder of korrels, welke vervolgens door middel van bijvoorbeeld wervelsinteren of elektrostatisch spuiten op het object worden gespoten.

Hierbij een greep waarvoor fluorpolymeren voor worden gebruikt:

  • Metalen oppervlakken die baat hebben bij chemische weerstand of een van de andere eigenschappen
  • Producten voor de opslag en transport van agressieve chemicaliën, zoals tanks, pompen, leidingen en vaten
  • Vloeistofleidingen (water en olie), voedingsmiddelenindustrie, scheepsbouw, automotive en galvanische industrie

Van PTFE tot ECTFE coatings: kenmerken en eigenschappen uitgelicht

Het polymeer komt echter in vele soorten en smaken, elk met hun specifieke toepassingen. Zo bestaat bijvoorbeeld polytetrafluoretheen en gefluorideerd etheen-propeen. Toegegeven: dit ligt niet echt lekker in de mond. Daarom worden de meeste benamingen afgekort (PTFE, FEP) en/of is er een merknaam (zoals Teflon of Xylan) aan gekoppeld. Fluorpolymeren zijn eigenlijk niets meer dan een verzamelnaam.

Elke variant heeft weer zijn eigen specifieke eigenschappen. Zo is de een meer geschikt voor anti-corrosie en de ander weer zeer slijtvast. Hieronder gaan we ze allemaal bij langs.

teflon PTFE coating pan

Teflon is vooral bekend als anti-aanbaklaag bij pannen

PTFE (Polytetrafluoretheen)
Beter bekend als: Teflon™, Xylan Coatings
Wordt met name in de horeca en bij machinebouw gebruikt. Staat bekend om zijn fenomenale anti-kleef eigenschappen. Is daarnaast ook bestand tegen lage temperaturen (tot -100 graden celsius). Lees hier alles over in ons artikel over PTFE coating.

PFA (perfluoralkoxy polymeer hars)
Beter bekend als: Teflon™, Xylan Coatings
Is in tegenstelling tot PTFE een thermoplast, waardoor het vloeibaar wordt bij verhitting, wat het een grotere laagdikte geeft. Ook uitstekende anti-kleef eigenschappen en bestand tegen dampdiffusie. Wordt veelgebruikt in de levensmiddelen industrie.

FEP (gefluorideerd etheen-propeen)
Beter bekend als: Teflon™, Xylan Coatings
Breed inzetbaar, met name in de chemische industrie. Kent uitmuntende anti-corrosie én is zeer slijtvast. Wordt vloeibaar bij verhitting, wat het een uitstekende poedercoating maakt.

ECTFE (ethylene chlorotrifluoroethylene)
Beter bekend als: Halar® ECTFE
Kent elektrische eigenschappen; is bijvoorbeeld anti-statisch of geleidend. Daarnaast bijzonder duurzaam en zeer stootvast. Wordt daarom in industrieën gebruikt die wel een stootje kunnen gebruiken. Onder andere reactorvaten en roerwerken worden vaak met Halar bekleed.

ETFE (ethylene tetrafluoroethylene)
Beter bekend als: /
Ongelofelijk slijtvast én is zeer UV- en weersbestendig. Wordt daarom veel in buitenconstructies gebruikt, zoals bij stadions of kassen. Ook is ETFE bestand tegen dampdiffusie.


Fluorpolymeer coating specialisten in Nederland

Of het nou PTFE of ECTFE is: door zijn vele voordelen is een coating op basis van fluorpolymeren een goede zet in sommige sectoren en industrieën. In Nederland zijn verschillende specialisten te vinden die fluorpolymeer coating kunnen aanbrengen, afhankelijk van het project. Omdat er zoveel verschillende varianten zijn, is het behulpzaam door specialisten geadviseerd te worden.

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *