Nanocoating.nl

Wervelsinteren

Coat effectief zonder poederverlies met wervelsinteren

Allereerst: wervelsinteren is een zeer efficiënte vorm van poedercoaten. Feitelijk is het een synoniem voor de gefluïdiseerde bed-methode, waarin het te coaten object in een groot vat van vloeibaar poeder wordt gedoopt. Het gaat ook door het leven als plastificeren of dip-coating.

Wevelsinteren is een vorm van sinteren. Bij sinteren (of opsmelten) verhit men materiaalkorrels tot een temperatuur waarop het net niet smelt. Dit creëert contactpunten tussen de korrels, waaruit een keihard materiaal kan ontstaan. Bij wervelsinteren is dit de coatinglaag om het object.

Dit zijn de 3 absolute voordelen van dip-coating ten opzichte van andere poedercoat-methodes:

  1. Er wordt met één gefluïdiseerde dip een dikke laag aangebracht van 400µm
  2. Efficiëntie is het sleutelwoord: er treedt geen enkel poederverlies op
  3. Moeilijk bereikbare oppervlakken kunnen met een handomdraai van een coating worden voorzien

In dit artikel gaan we dieper in op de toepassingen van wervelsinteren en voor welk type coatings het wordt gebruikt. Tot slot wordt gekeken naar bedrijven in Nederland die gespecialiseerd zijn in deze methode.


Rondleiding door de wereld en toepassingen van wervelsinteren

Wervelsinteren is enkel geschikt voor materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen, zoals metalen. Een groot voordeel is dat het object de eigenschappen krijgt van het type poeder dat wordt gebruikt, zoals anti-corrosie of sterke chemische bestendigheid. Dit maakt het ook vooral een populaire toepassing in de industriële sector.

Hierbij enkele voorbeelden van poedercoat-methodes waarbij wervelsinteren wordt gebruikt:

Hiervoor kan dip-coating gebruikt worden

Bij plastificeren of dip-coating wordt een voorverwarmd object ondergedompeld in een koud, wervelend bed. Dit bed (een tank, bad of vat) is gevuld met fijnkorrelige poeder en heeft een poreuze bodem waar lucht doorheen blaast. Het mengen van lucht en poeder zorgt vervolgens voor een vloeistofachtige beweging. Bij aanraking van het hete voorverwarmde object, smelt de poeder en blijft het eraan plakken. Dit proces zorgt voor een ijzersterke laag om het oppervlak. Naast poedercoat poeder, kunnen er ook andere korrels worden gebruikt, zoals een nylon deklaag.
Geschikte objecten: Ventilatoren, koppelingen, appendages, (water-)leidingen; afhankelijk van de grootte van het bad. Onder andere de scheeps- en machinebouw, vloeistof- en oliesector, chemische industrie, automotive én transport industrie hebben er veel baat bij.


Dip-coating in Nederland: hier kunt u terecht

Dip-coating is nauw verwant aan een aantal specialistische poedercoatings, zoals rilsan of abcite coatings. Om deze reden zijn er slechts een aantal bedrijven in Nederland die deze kunst effectief kunnen uitvoeren. Vraag meer informatie over wervelsinteren aan door een vrijblijvende aanvraag te sturen.